Vyplňto.cz > Průzkumy > Archiv výsledků > Zážitková gastronomie
Zážitková gastronomie
→ Mohou Vaši podřízení pracovat z domova? Sledujete nějak, co v práci dělají a zda nedělají vedle práce ještě něco jiného? ←
(průzkum pro diplomovou práci, cca 10 minut)
Základní údaje o provedeném průzkumu
Autor průzkumu: | Iva Pospíšilová |
---|---|
Šetření: | 26. 10. 2011 - 25. 11. 2011 |
Počet respondentů: | 134 |
Počet otázek (max/průměr): | 12 / 10.6 |
Použité ochrany: | žádné |
Zobrazení otázek: | celý dotazník najednou |
Návratnost dotazníků: | 60,8 % |
Návratnost dotazníků je dána poměrem vyplněných a zobrazených dotazníků. Jedná se o orientační údaj, který nebere v potaz ty oslovené respondenty, kteří ani nezobrazili úvodní text (neklikli na odkaz na dotazník). | |
Průměrná doba vyplňování: | 00.03:40 |
odpovědi & grafy segmentace závislosti zdroje dotazník citovat |
Úvodní informace zveřejněné respondentům
Vážení respondenti,
jmenuje se Iva Pospíšilová a jsem studentkou Slezské univerzity v Opavě. Tímto bych Vás ráda požádala o vyplnění tohoto dotazníku. Vyhodnocené odpovědi použiji k účelům bakalářské práce na téma Zážitková gastronomie.
Děkuji za Váš čas při vyplňování dotazníku.
Odpovědi respondentů
1. Setkal/a jste se někdy s pojmem "Zážitková gastronomie"?
Povinná otázka, respondent se musel rozhodnout mezi odpověďmi „ano”, „nevím” a „ne”.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
ano | 85 | 63,43 % | 63,43 % |
ne | 32 | 23,88 % | 23,88 % |
nevím | 17 | 12,69 % | 12,69 % |
2. Pokuste se, prosím, o definici tohoto pojmu:
Nepovinná otázka, respondent mohl napsat odpověď vlastními slovy.
?
aby se jídlo stalo zážitkem
beseda o jídle
cesty za poznámím gastronomie daného místa (regiónu, země)
Cesty za poznáním jídla
degustace, menu
Gastronomická akce se zaměřením na zábavu/zážitek (např. servírování nezvyklého typu jídla atp.)...
Gastronomie obohacená o víc, než jen "chuťový efekt". (vzhled, vůně,...)
gastronomie spojená nejen s chuťovými, ale i jinými vjemy. Důležitý je vzhled jídla, komunikace kuchaře s klienty, vaří přímo před nimi atd.
Gastronomie spojená s místními zvyky, ochutnávání různých druhů lokálních specialit nebo i ochutnávání cizích kuchyní spojené s nějakou akcí
gastronomie zaměřená na určité téma
gastronomie, jejíž součástí je i nějaký zážitek
Gastronomie, ve smyslu toho, že z jídla máme nějaký zážitek (požitek)
jde o "vychutnávání kvalitních potravin"
Jde o cestování za kulinářskými zážitky formou výletů či dovolené.
Jde o stravování se zážitkem. Jde o to zažít něco nového nebo nám známého, ale oblíbeného. Jako fondue, lávové kameny, degustace, vaření v otevřené kuchyni atd.
Je to labužnický zážitek.
Je založena na tom, že člověk vnímá všemi smysly, proto se klade důraz nejen na chuť, ale také na estetiku, vůni a další věci, které mohou ovlivnit naše vnímání pokrmu.
Jedete/jdete někam abyste zažil nějaký kulinářský zážitek, seznámil se s novými jídly, nápoji,... .
jedinečné jídlo a pití svým způsobem zvláštní nebo typické pro určitou oblast na nejvyšší možné úrovni co se týče surovin, zpracování i servírování spojené s velmi příjemným nebo vyjímečným prostředím..
jedná se o nevšední kulinářský zážitek
jídlo jako zážitek
Jídlo které jíte očima :-)
Jídlo nám nepřináší pouze uspokojení hladu, ale je spojeno s určitým dalším zážitkem. Jde o to ochutnat něco nového a užít si např. večeři.
jídlo se stává zážitkem
Jídlo spojené nejen s požitkem z dobrého jídla, ale doplněné i specifickou atmosférou. Např. Zabijačkové hody
Jídlo ze kterého si odnesem zážitek?
jídlo, které ve mě vzbudí příjemné pocity, vypadá dobře, je připraveno z čerstvých a kvalitních surovin, čemuž odpovídá i cena. nejedná se jen o jídlo samotné, ale i o prostředí, kde je servírováno a samozřejmě je podstatné i vystupování obsluhy.
jídlo, které vypadá skvěle, chutná skvěle a společně s prostředím zákazníkovi přináší nějaký zážitek
Jízda do lokalit s místníma specialitama.
Když se pokusíme vnímat jídlo všemi smysly. Často bývá spojován s několikachodovým menu. Nemusíme chodit ani do luxusní restaurace, můžeme si zážitek udělat i doma.
Konzumace cílená nikoli na uspokojení hladu či žízně nýbrž na vyšší stupně Málowé pyramidy.
Konzumace jídel na vysoké gastronomické úrovni
Konzumování jídla spojené s nějakým zážitkem, akcí...restaurace pravěk...
Lidem nejde jen o ssamotné jídlo, ale i o atmosféru a zážitek kolem - např. speciální interiér restaurace, personál oblečený v kostýmech...
malé porce
Mělo by to být něco vyjímečného, co vetšina lidí nemá možnost ochutnat při stravování v běžných restauracích.
Menu o pěti chodech, velmi kvalitní suroviny, které jsou velmi dobře zpracovány, upravená tabule, lepší servis, žádná umělá dochucovadla.
Mylím si, že se jedná o "výlety" za dobrým jídlem, nebo třeba pobyty v různých hotelových zařízeních , kde jsou gastronomické akce a tak podobně. Zážitek z dobrého jídla, to není zas tak špatný nápad!
Něco, co mě uchvátí při prvním soustu jídla
nejde pouze o jídlo,ale také o jeho zpracování,něco má představovat
Netradiční menu s určitou tématikou
Netradiční zážitky spojené se stravováním, stále populárnější a originálnější, ačkoliv některé lidi nikdy nepřilákájí.
netuším
Nevím
nevím
Odcházet z restaurace s pocitem nezapomenutelného zážitku. (kladně) Zážitek s prostředí, obsluhy, atmosféry, doprovodného programu...
ochutnávání zajímavých jídel na základě voucheru
Ochutnávka mnoha miniaturních porcí různých druhů jídel
ochutnávka netradičního kulinářského umění, příjemné prostředí a obsluha
okusení různých lákavých pokrmů ve větší míře ale malých porcích
pod tímto pojmem si představuju výjmečný pokrm, který jen tak na běžném jídelním lístku nenajdu a nebo akci spojenou s určitou zemí nebo obdobím. Důležité prostě je, aby si člověk domů opravdu dnesl "zážitek"
podle mě jde o celkový dojem nejen z jídla podle chuti, ale také dojem ze vzhledu, vůní, celkově s prostředím, kde si jídlo objednám, kde ho jím, kdo a jak ho naservíruje.. atd..
podle mě jsou to festivaly s netradičním jídlem
pojídání jídla je spojeno s určitou aktivitou, zážitkem, akcí
požitek z jídla
požitek z jídla
Prvotřídní jídlo v prvotřídní restauraci.
Předpokládám, že se jedná o gastronomii, která mě něčím nadchne, přinese mi nějaký "zážitek" Něco nového...
Představuji si ochutnávku (festival) jídel, kde se nabízí mnoho druhů jídel v malých porcich, která běžně neochutnáme, nebo jsou finančně nedostupná.
příprava a konzumace pokrmu spojená s něčím výjimečným
příprava jídla, jeho úprava na talíři
setkání s dobrým jídlem a pitím v příjemném prostředí
sladěná jídla, výborná chuť
snaha vytvořit např. nějaké speciální jídlo, společně s vhodným nápojem, které by chutnalo, vypadalo i vonělo skvěle, které by způsobilo skvělý prožitek z jídla a přinutilo by (hosta v restauraci) přijít znovu :-)
Speciální pokrmy, které nejsou volně dostupné a volně dostupné v restauracích je to prostě něco úplně jiného
spojení požitku z jídla s dalším zážitkem
utrácení přemrštěných sum a zdolávání vzdáleností za účelem dosažení gastronomického orgasmus
užasné Jídlo
Užiju si chuti, vychutnávám nové jídlo a nové speciality a různé druhy nápojů.
vychutnávání si nových, kvalitně připravených jídel, malé degustační porce, prostě gurmánský zážitek :)
vyjímečný prožitek
Zábavné jídlo, něco nového, neočekávané kombinace a tvary
zájezd i do zahraničí za poznáváním tamní kuchyně
Zážitek nejen z konzumace ale i z přípravy pokrmu ( příprava před hostem apod)
zážitek s jídlem na celý život
Zážitková gastronomie je založena na sledu po sobě jdoucích delikatesních chodů, které je cílem pouze ochutnat a ohodnotit kuchařský výkon.
zdravé chuťovky
3. Do jaké věkové kategorie patříte?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
18 - 26 let | 106 | 79,1 % | 79,1 % |
27 - 39 let | 13 | 9,7 % | 9,7 % |
0 - 18 let | 11 | 8,21 % | 8,21 % |
40 - 59 let | 4 | 2,99 % | 2,99 % |
4. Město, ve kterém bydlíte?
Povinná otázka, respondent musel napsat odpověď vlastními slovy.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
Praha | 28 | 20,9 % | 20,9 % |
Ostrava | 27 | 20,15 % | 20,15 % |
Krnov | 11 | 8,21 % | 8,21 % |
Opava | 2 | 1,49 % | 1,49 % |
Havířov | 2 | 1,49 % | 1,49 % |
Ústí nad Labem | 2 | 1,49 % | 1,49 % |
Most | 2 | 1,49 % | 1,49 % |
Hradec Králové | 2 | 1,49 % | 1,49 % |
Prostějov | 2 | 1,49 % | 1,49 % |
Plzeň | 2 | 1,49 % | 1,49 % |
ostatní odpovědi | 54 | 40,3 % | 40,3 % |
5. Jste?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
Žena | 107 | 79,85 % | 79,85 % |
Muž | 27 | 20,15 % | 20,15 % |
6. Jak daleko jste ochoten/ochotna cestovat za zážitkovou gastronomií?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
do 50 km | 43 | 32,09 % | 32,09 % |
do 10 km | 31 | 23,13 % | 23,13 % |
do 100 km | 26 | 19,4 % | 19,4 % |
za hranice státu | 20 | 14,93 % | 14,93 % |
do 200 km | 9 | 6,72 % | 6,72 % |
nejsem ochoten/ochotna cestovat | 5 | 3,73 % | 3,73 % |
7. Jste spokojen/a s úrovní poskytovaných služeb v gastronomických zařízeních ve Vašem okolí? (1 - rozhodně ano, 5 - rozhodně ne)
Povinná otázka, respondent se musel rozhodnout mezi odpověďmi „1”, „2”, „3”, „4” a „5”.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
3 | 58 | 43,28 % | 43,28 % |
2 | 37 | 27,61 % | 27,61 % |
1 | 18 | 13,43 % | 13,43 % |
4 | 16 | 11,94 % | 11,94 % |
5 | 5 | 3,73 % | 3,73 % |
Statistická data byla pro následující výpočty očištěna o 5 % hodnot z každé strany.
Statistická poloha | Hodnota |
---|---|
Průměr: | 2.62 |
Minimum: | 1 |
Maximum: | 4 |
Variační rozpětí: | 3 |
Rozptyl: | 0.68 |
Směrodatná odchylka: | 0.83 |
Medián: | 3 |
Modus: | 3 |
8. Pracuje podle Vás v gastronomických zařízeních ve Vašem okolí kvalifikovaný personál? (1 - rozhodně ano, 5 - rozhodně ne)
Povinná otázka, respondent se musel rozhodnout mezi odpověďmi „1”, „2”, „3”, „4” a „5”.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
3 | 54 | 40,3 % | 40,3 % |
2 | 33 | 24,63 % | 24,63 % |
4 | 25 | 18,66 % | 18,66 % |
1 | 15 | 11,19 % | 11,19 % |
5 | 7 | 5,22 % | 5,22 % |
Statistická data byla pro následující výpočty očištěna o 5 % hodnot z každé strany.
Statistická poloha | Hodnota |
---|---|
Průměr: | 2.8 |
Minimum: | 1 |
Maximum: | 5 |
Variační rozpětí: | 4 |
Rozptyl: | 0.77 |
Směrodatná odchylka: | 0.88 |
Medián: | 3 |
Modus: | 3 |
9. Jaká gastronomická akce by Vám vyhovovala nejvíce?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí nebo napsat odpověď vlastními slovy.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
mezinárodní kuchyně | 54 | 40,3 % | 40,3 % |
nevšední, exotické pokrmy | 34 | 25,37 % | 25,37 % |
masové hody | 22 | 16,42 % | 16,42 % |
řízená degustace | 10 | 7,46 % | 7,46 % |
národní kuchyně | 7 | 5,22 % | 5,22 % |
degustace nápojů (různé druhy piva, vína) | 5 | 3,73 % | 3,73 % |
vegetariánská | 1 | 0,75 % | 0,75 % |
Vše | 1 | 0,75 % | 0,75 % |
10. Kolik peněz jste ochoten/ochotna utratit za vyjímečnou gastronomickou akci pro jednu osobu?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí nebo napsat odpověď vlastními slovy.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
300 - 500 Kč | 82 | 61,19 % | 61,19 % |
100 - 299 Kč | 40 | 29,85 % | 29,85 % |
1000 | 3 | 2,24 % | 2,24 % |
nic | 2 | 1,49 % | 1,49 % |
5000 | 1 | 0,75 % | 0,75 % |
klidně i okolo 1000 | 1 | 0,75 % | 0,75 % |
až 2000 | 1 | 0,75 % | 0,75 % |
700 | 1 | 0,75 % | 0,75 % |
i víc než 500 | 1 | 0,75 % | 0,75 % |
200 - 400 | 1 | 0,75 % | 0,75 % |
I tisíce, záleží na akci. | 1 | 0,75 % | 0,75 % |
11. Jmenujte, prosím, Vaše nejoblíbenější gastronomické zařízení:
Povinná otázka, respondent musel napsat odpověď vlastními slovy.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
Restaurace | 9 | 6,72 % | 6,72 % |
pánev | 6 | 4,48 % | 4,48 % |
pizzerie | 3 | 2,24 % | 2,24 % |
Ambiente | 3 | 2,24 % | 2,24 % |
zámeček Zábřeh | 2 | 1,49 % | 1,49 % |
nevim | 2 | 1,49 % | 1,49 % |
... | 2 | 1,49 % | 1,49 % |
nemám | 2 | 1,49 % | 1,49 % |
Hacienda Mexicana | 1 | 0,75 % | 0,75 % |
Na půdě | 1 | 0,75 % | 0,75 % |
ostatní odpovědi | 103 | 76,87 % | 76,87 % |
12. Zde je prostor pro Vaše připomínky a postřehy:
Nepovinná otázka, respondent mohl napsat odpověď vlastními slovy.
Doporučuji Maurerův průvodce. Bohužel "málo" známý, ale dělá pořádný kus práce pro českou gastronomii.
Gastro.je velice chutné a hodně si na tom člověk nechává záležet hodně vkusné. Ale také hodně drahé některé kousky.
podle mě je v dotazníku třeba uvést i sexuální orientaci a to, kdo je zadaný a nezadaný. Pohled na gastronomii jako takovou se velmi různí a tyto odpovědi hodně napoví. :-) navíc bych přidal otázku "vyplňoval/la jste dotazník sám/sama nebo pod dozorem partnera/partnerky?" :-)
Citace
Výsledky průzkumu podléhají licenci Creative Commons Uveďte autora 3.0 Česko
Poznámky:
1) Globální procenta se počítají s ohledem na celkový počet respondentů, lokální četnost bere potaz pouze respondenty, kteří danou otázku zodpověděli.
2) U otázek typu "seznam - alespoň jedna" si mohli respondenti zvolit více odpovědí, proto součet procent u jednotlivých odpovědí nemusí dát dohromady 100 %
3) Na povinnou otázku musí respondent zodpovědět pouze v případě, kdy mu je zobrazena. Dotazník může obsahovat skoky mezi otázkami, takže lze na základě určitých odpovědí některé otázky přeskakovat.
4) Tato funkce je zatím v testovacím stadiu a je určena spíše pro zábavu - mějte na paměti, že může zobrazovat i nesmysly. V tomto momentě probíhá pouze automatická analýza dvojic výroků, zavislosti kombinací výroků můžete zatím sledovat pouze prostřednictvím funkce zjišťování závislostí odpovědí.