Vyplňto.cz > Průzkumy > Archiv výsledků > Kulinářský turismus v České republice

Kulinářský turismus v České republice

Základní údaje o provedeném průzkumu

Autor průzkumu:Iveta Tatarková
Šetření:28. 12. 2011 - 28. 03. 2012
Počet respondentů:131
Počet otázek (max/průměr):19 / 17.85
Použité ochrany:žádné
Zobrazení otázek:celý dotazník najednou
Návratnost dotazníků:77,4 %
Návratnost dotazníků je dána poměrem vyplněných a zobrazených dotazníků. Jedná se o orientační údaj, který nebere v potaz ty oslovené respondenty, kteří ani nezobrazili úvodní text (neklikli na odkaz na dotazník).
Průměrná doba vyplňování:00.03:17
Stáhnout surová data:XLS XLSX CSV XHTML PDF-1 PDF-2 PDF-kódy
Stáhnout grafy:Všechny grafy
odpovědi & grafy   segmentace   závislosti   zdroje   dotazník   citovat

Úvodní informace zveřejněné respondentům

Vážený respondente, vážená respondentko.

Dovoluji si Vás požádat o vyplnění tohoto dotazníku, který se týká kulinářského turismu v České republice. Cílem tohoto zkoumání je zjistit, zda je široká veřejnost informována o kulinářském turismu v ČR, zda je o něj zájem nebo zda jsou informováni  o programech podporujících českou především regionální gastronomii.

 

Děkuji Děkuji za Váš čas a ochotu při vyplňování dotazníku.

Bc. Iveta Tatarková
studentka 2. navazujícího ročníku SU OPF

 

Odpovědi respondentů

1. Víte, co znamená kulinářský turismus?

Povinná otázka, respondent se musel rozhodnout mezi odpověďmi „ano”, „nevím” a „ne”.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
ano11184,73 %84,73 %  
ne1410,69 %10,69 %  
nevím64,58 %4,58 %  

Graf

2. Navštívil/a jste někdy nějaký region či destinaci převážně kvůli místní gastronomii?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí a podle toho se mu zobrazily další otázky [anootázka č. 3, neotázka č. 4].

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
ne8262,6 %62,6 %  
ano4937,4 %37,4 %  

Graf

3. Pokud ano, uveďte který region.

Nepovinná otázka, respondent mohl zvolit více z nabízených odpovědí (min. 1).

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Jižní Morava1327,66 %9,92 %  
Severní Morava a Slezsko714,89 %5,34 %  
Praha510,64 %3,82 %  
Jižní Čechy510,64 %3,82 %  
Střední Morava a Jeseníky48,51 %3,05 %  
Západočeské lázně36,38 %2,29 %  
Šumava36,38 %2,29 %  
Krkonoše a Podkrkonoší36,38 %2,29 %  
Vysočina12,13 %0,76 %  
Český ráj12,13 %0,76 %  
Východní Morava12,13 %0,76 %  
Severozápadní Čechy12,13 %0,76 %  

Graf

4. Jak jste spokojená s gastronomickými službami ve Vašem kraji?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
spíše spokojen/a6549,62 %49,62 %  
spíše nespokojen/a3325,19 %25,19 %  
rozhodně spokojen/a2216,79 %16,79 %  
rozhodně nespokojen/a64,58 %4,58 %  
nevím 53,82 %3,82 %  

Graf

5. Zaznamenal/a jste projekty na podporu české především regionální kuchyně?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí a podle toho se mu zobrazily další otázky [anootázka č. 6, neotázka č. 7, nevím, nejsem si jist/áotázka č. 7].

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
ano6448,85 %48,85 %  
ne4232,06 %32,06 %  
nevím, nejsem si jist/á2519,08 %19,08 %  

Graf

6. Pokud ano, uveďte které projekty jste zaznamenal/a.

Nepovinná otázka, respondent mohl zvolit více z nabízených odpovědí nebo dopsat nějakou vlastní.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Česko na talíři3656,25 %27,48 %  
Toulavá kamera ochutnává Česko3250 %24,43 %  
gastrofestivaly v rámci celé ČR2945,31 %22,14 %  
Czech Specials aneb Ochutnejte Českou republiku2539,06 %19,08 %  
Regionální potravina2539,06 %19,08 %  
GASTROFEST2539,06 %19,08 %  
Stezky dědictví1421,88 %10,69 %  
Ochutnejte Moravu!1320,31 %9,92 %  
Jídlo z blízka46,25 %3,05 %  
jiné gastronomické projekty34,69 %2,29 %  
Chuť Jeseníků34,69 %2,29 %  
festival Česká chuťovka34,69 %2,29 %  
pivní festival34,69 %2,29 %  
Grand Restaurant Festival23,13 %1,53 %  
farmářské trhy23,13 %1,53 %  
Food festival11,56 %0,76 %  
vznik kuchařky slovácké kuchyně11,56 %0,76 %  

Graf

7. Jak hodnotíte propagaci české a regionální gastronomie?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
průměrně7859,54 %59,54 %  
kladně3325,19 %25,19 %  
negativně2015,27 %15,27 %  

Graf

8. Navštívil/a jste restauraci označenou logem Czech Specials?

Povinná otázka, respondent se musel rozhodnout mezi odpověďmi „ano”, „nevím” a „ne”.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
ne6045,8 %45,8 %  
nevím5138,93 %38,93 %  
ano2015,27 %15,27 %  

Graf

9. Navštívil/a jste restauraci, která je uvedená v Průvodci dobrými restauracemi (projekt Stezky dědictví)?

Povinná otázka, respondent se musel rozhodnout mezi odpověďmi „ano”, „nevím” a „ne”.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
ne6448,85 %48,85 %  
nevím5239,69 %39,69 %  
ano1511,45 %11,45 %  

Graf

10. Jakou nejvyšší částku jste ochoten/ochotna zaplatit za jedno kvalitní české regionální jídlo v restauraci?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
151 - 300 Kč8867,18 %67,18 %  
do 150 Kč2116,03 %16,03 %  
301 - 500 Kč1712,98 %12,98 %  
nad 501 Kč53,82 %3,82 %  

Graf

11. Jak velký význam má místní gastronomie ve Vašem rozhodování o regionu či destinaci?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
spíše nižší význam5945,04 %45,04 %  
spíše vyšší význam4131,3 %31,3 %  
minimální význam2116,03 %16,03 %  
velký význam107,63 %7,63 %  

Graf

12. Které jídlo považujete za tradiční českou specialitu?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí nebo napsat odpověď vlastními slovy.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
svíčková na smetaně5743,51 %43,51 %  
vepřo - knedlo - zelo4433,59 %33,59 %  
pečená kachna s knedlíkem a se zelím1410,69 %10,69 %  
houbový kuba53,82 %3,82 %  
kapr smažený s bramborovým salátem32,29 %2,29 %  
ovocné knedlíky32,29 %2,29 %  
bramborák32,29 %2,29 %  
většinu výše uvedených10,76 %0,76 %  
guláš10,76 %0,76 %  

Graf

13. Kterou regionální specialitu byste doporučila z Vašeho kraje (regionu)?

Povinná otázka, respondent musel napsat odpověď vlastními slovy.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
nevím1612,21 %12,21 %  
kyselo75,34 %5,34 %  
svíčkovou53,82 %3,82 %  
kulajda43,05 %3,05 %  
pivo32,29 %2,29 %  
štramberské uši32,29 %2,29 %  
svíčková na smetaně32,29 %2,29 %  
svíčková32,29 %2,29 %  
bramborové placky 21,53 %1,53 %  
valašská kyselica21,53 %1,53 %  
ostatní odpovědi vepřo - knedlo - zelo
halušky
perník
krkonošské kyselo
ovocné knedlíky
placky
bramboráky
Bramborové bochánky pečené v troubě, plněné škvark
vepřo-knedlo-zelo
pečená kachna, knedlík, zelí
Valdézovy pečené brambůrky
Knedlo Vepřo Zelo
žádnou neznám
pražskou šunku od kosti
-
hovězí vývar s játrovými knedlíčky
frgál
frgále
zrovna mě nic nenapadá
neznam zadnou prazskou specialitu
klobásy z Nuzína
bigos
chodský koláč
šumajstr s domácími škvarkami
Viné sklepy Kutná Hora
Pražská šunka
chléb
zelná polévka
karlovarské oplatky
sekaná
PLACKI
bramboráky s uzeninou
svatební koláčky
pagáčky
moravský vrabec
žádnou
bramborová polévka
Střapáče
živáň
pečená kachna s knedlíkem a se zelím
vdolecky
bramborák s uzeným masem
olomoucké tvarůžky (bydlím na rozhraní krajů)
Katův šleh
bramborák
škubánky
vepřo knedlo zelo
pečené vepřové koleno
biftek Mignon - U Světoběžníka
Jidášky
ovocné knedlíky všeho druhu
horácké koláče
Kapr na modro
Chodské koláče
babiččin trhanec
klobásek
jihočeská kulajda
bryndza
jabkance
švstkové knedlíky
trdelník
Zvěřinový guláš
vdolky
pečené koleno
Hovězí steak se smetanovými brambory
pečenou kachnu-zelí-knedlík
kachna se zelím
pražskou šunku
knedlíky
pavlišov ( vepřový řízek s knedlíkem a zelím)
pečená husa s knedlíkem a se zelím
Čerstvý chleba
borůvkové knedlíky
Táborská bašta
těžko říct, u nás není žádná typická regeonální specialita, možná pivo Ostravar
Hanácký koláč
8363,36 %63,36 % 

Graf

14. Který nápoj považujete za tradiční český?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí nebo napsat odpověď vlastními slovy.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
pivo9471,76 %71,76 %  
kofola2116,03 %16,03 %  
destiláty (pálenky)64,58 %4,58 %  
mošt53,82 %3,82 %  
víno21,53 %1,53 %  
cola s rumem10,76 %0,76 %  
minerální voda10,76 %0,76 %  
kofola + malinovky10,76 %0,76 %  

Graf

15. Který turistický region v ČR, z pohledu kulinářského turismu, považujete za nejvíce vhodný pro gastroturistiku?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Jižní Morava4232,06 %32,06 %  
Praha2821,37 %21,37 %  
Jižní Čechy1612,21 %12,21 %  
Krkonoše a Podkrkonoší139,92 %9,92 %  
Šumava75,34 %5,34 %  
Plzeňsko a Český les75,34 %5,34 %  
Východní Morava64,58 %4,58 %  
Severní Morava a Slezsko43,05 %3,05 %  
Střední Morava a Jeseníky32,29 %2,29 %  
Střední Čechy21,53 %1,53 %  
Český ráj10,76 %0,76 %  
Západočeské lázně10,76 %0,76 %  
Vysočina10,76 %0,76 %  

Graf

16. Vaše pohlaví?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
žena10277,86 %77,86 %  
muž2922,14 %22,14 %  

Graf

17. Vaše věková kategorie?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
21 - 30 let8363,36 %63,36 %  
31 - 40 let2619,85 %19,85 %  
do 20 let107,63 %7,63 %  
41 - 50 let96,87 %6,87 %  
nad 61 let21,53 %1,53 %  
51 - 60 let10,76 %0,76 %  

Graf

18. Jaké je Vaše nejvyšší dosažené vzdělání?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
vysokoškolské5945,04 %45,04 %  
středoškolské5844,27 %44,27 %  
vyšší odborné75,34 %5,34 %  
základní43,05 %3,05 %  
vyučen/á32,29 %2,29 %  

Graf

19. V jakém kraji žijete?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Praha3526,72 %26,72 %  
Jihomoravský kraj1712,98 %12,98 %  
Moravskoslezský kraj1612,21 %12,21 %  
Středočeský kraj139,92 %9,92 %  
Ústecký kraj75,34 %5,34 %  
Královéhradecký kraj75,34 %5,34 %  
Olomoucký kraj64,58 %4,58 %  
Zlínský kraj64,58 %4,58 %  
Jihočeský kraj64,58 %4,58 %  
Liberecký kraj 53,82 %3,82 %  
Plzeňský kraj53,82 %3,82 %  
kraj Vysočina53,82 %3,82 %  
Pardubický kraj21,53 %1,53 %  
Karlovarský kraj10,76 %0,76 %  

Graf

SEGMENTACE RESPONDENTŮ A OVĚŘOVÁNÍ HYPOTÉZ BETA

Pomocí tohoto nástroje můžete získat přepočítané výsledky pro jednotlivé segmenty respondentů a zjistit, zda se odpovědi určitého segmentu respondentů liší od „průměrného” respondenta. Funkce je v tomto momentě v testovacím režimu a zcela bez záruky, nepoužívejte ji jako jedinou metodu pro vyhodnocení hypotéz!

Metodická část této funkce se teprve připravuje, časem přibude podpora také pro chybějící typy otázek. V případě, že objevíte nějakou chybu, neváhejte mě kontaktovat.

Segmentační otázka č. 1
Segmentační otázka č. 2
Segmentační otázka č. 3

Analýza zajímavých souvislostí a závislostí (DZD)5

Byly nalezeny zajímavé souvislosti u 2 otázek.

Upozornění: V případě, že se Vám u otázky zobrazuje pouze jedna odpověď, nejedná se patrně o žádná senzační zjištění. Při interpretaci výsledků se vždy řiďte také výsledky uvedenými výše - pokud určitou odpověď zvolila většina lidí, nejsou zjištění zajímavá (např. pokud je věk 90% respondentů v rozmezí 15 - 25 lety, jsou veškeré závislosti k této odpovědi prakticky bezcenné).

Tip: Vysvětlení této funkce i s příklady naleznete v nápovědě

2. Navštívil/a jste někdy nějaký region či destinaci převážně kvůli místní gastronomii?

  • odpověď ano:
    • 2.7x vetší pravděpodobnost při odpovědi Jižní Morava na otázku 3. Pokud ano, uveďte který region.
  • odpověď ne:
    • 1.5x vetší pravděpodobnost při odpovědi minimální význam na otázku 11. Jak velký význam má místní gastronomie ve Vašem rozhodování o regionu či destinaci?

5. Zaznamenal/a jste projekty na podporu české především regionální kuchyně?

  • odpověď ano:
    • 2x vetší pravděpodobnost při odpovědi Toulavá kamera ochutnává Česko na otázku 6. Pokud ano, uveďte které projekty jste zaznamenal/a.
    • 2x vetší pravděpodobnost při odpovědi Stezky dědictví na otázku 6. Pokud ano, uveďte které projekty jste zaznamenal/a.
    • 2x vetší pravděpodobnost při odpovědi Regionální potravina na otázku 6. Pokud ano, uveďte které projekty jste zaznamenal/a.
    • zobrazit další souvislosti
    • 2x vetší pravděpodobnost při odpovědi Ochutnejte Moravu! na otázku 6. Pokud ano, uveďte které projekty jste zaznamenal/a.
    • 2x vetší pravděpodobnost při odpovědi gastrofestivaly v rámci celé ČR na otázku 6. Pokud ano, uveďte které projekty jste zaznamenal/a.
    • 2x vetší pravděpodobnost při odpovědi GASTROFEST na otázku 6. Pokud ano, uveďte které projekty jste zaznamenal/a.
    • 2x vetší pravděpodobnost při odpovědi Česko na talíři na otázku 6. Pokud ano, uveďte které projekty jste zaznamenal/a.
    • 2x vetší pravděpodobnost při odpovědi Czech Specials aneb Ochutnejte Českou republiku na otázku 6. Pokud ano, uveďte které projekty jste zaznamenal/a.

Zjišťování závislostí odpovědí

Pomocí této funkce můžete analyzovat vztahy mezi různými odpověďmi. V části A vždy vyberte jeden výrok (odpověď na určitou otázku), který Vás zajímá. V části B poté zaškrtněte odpovědi, u kterých předpokládáte, že by mohly mít nějakou souvislost s odpovědí z části A. Po stisku tlačítka Analyzovat na konci formuláře se dozvíte sílu závislosti A na B.

Tip: Delší vysvětlení i s příklady naleznete v nápovědě

A) VYBERTE ODPOVĚĎ (VÝROK), KTERÁ VÁS ZAJÍMÁ:

Poznámka: Můžete zaškrtnout více výroků. Zaškrtnutím více výroků v rámci jedné otázky tyto výroky sloučíte (logická spojka NEBO), zaškrtnutím více výroků v rámci více otázek docílíte vytvoření kombinovaného výroku (logická spojka A).

1. Víte, co znamená kulinářský turismus?

2. Navštívil/a jste někdy nějaký region či destinaci převážně kvůli místní gastronomii?

3. Pokud ano, uveďte který region.

4. Jak jste spokojená s gastronomickými službami ve Vašem kraji?

5. Zaznamenal/a jste projekty na podporu české především regionální kuchyně?

6. Pokud ano, uveďte které projekty jste zaznamenal/a.

7. Jak hodnotíte propagaci české a regionální gastronomie?

8. Navštívil/a jste restauraci označenou logem Czech Specials?

9. Navštívil/a jste restauraci, která je uvedená v Průvodci dobrými restauracemi (projekt Stezky dědictví)?

10. Jakou nejvyšší částku jste ochoten/ochotna zaplatit za jedno kvalitní české regionální jídlo v restauraci?

11. Jak velký význam má místní gastronomie ve Vašem rozhodování o regionu či destinaci?

12. Které jídlo považujete za tradiční českou specialitu?

13. Kterou regionální specialitu byste doporučila z Vašeho kraje (regionu)?

14. Který nápoj považujete za tradiční český?

15. Který turistický region v ČR, z pohledu kulinářského turismu, považujete za nejvíce vhodný pro gastroturistiku?

16. Vaše pohlaví?

17. Vaše věková kategorie?

18. Jaké je Vaše nejvyšší dosažené vzdělání?

19. V jakém kraji žijete?

B) DEFINUJTE SKUPINU RESPONDENTŮ NA ZÁKLADĚ ODPOVĚDÍ:

Poznámka: Můžete zaškrtnout více výroků. Zaškrtnutím více výroků v rámci jedné otázky skupinu respondentů rozšíříte (podskupiny respondentů budou sloučeny), zaškrtnutím více výroků v rámci více otázek skupinu zúžíte (použije se podskupina respondentů vyhovující všem otázkám).

1. Víte, co znamená kulinářský turismus?

2. Navštívil/a jste někdy nějaký region či destinaci převážně kvůli místní gastronomii?

3. Pokud ano, uveďte který region.

4. Jak jste spokojená s gastronomickými službami ve Vašem kraji?

5. Zaznamenal/a jste projekty na podporu české především regionální kuchyně?

6. Pokud ano, uveďte které projekty jste zaznamenal/a.

7. Jak hodnotíte propagaci české a regionální gastronomie?

8. Navštívil/a jste restauraci označenou logem Czech Specials?

9. Navštívil/a jste restauraci, která je uvedená v Průvodci dobrými restauracemi (projekt Stezky dědictví)?

10. Jakou nejvyšší částku jste ochoten/ochotna zaplatit za jedno kvalitní české regionální jídlo v restauraci?

11. Jak velký význam má místní gastronomie ve Vašem rozhodování o regionu či destinaci?

12. Které jídlo považujete za tradiční českou specialitu?

13. Kterou regionální specialitu byste doporučila z Vašeho kraje (regionu)?

14. Který nápoj považujete za tradiční český?

15. Který turistický region v ČR, z pohledu kulinářského turismu, považujete za nejvíce vhodný pro gastroturistiku?

16. Vaše pohlaví?

17. Vaše věková kategorie?

18. Jaké je Vaše nejvyšší dosažené vzdělání?

19. V jakém kraji žijete?

C) KLEPNUTÍM NA TLAČÍTKO SPUSŤTE ANALÝZU ZÁVISLOSTI

Analýza Vám řekne, zda má Vaše definice skupiny respondentů nějaký vliv na Vámi vybraný výrok.

Citace

Tatarková, I.Kulinářský turismus v České republice (výsledky průzkumu), 2012. Dostupné online na https://19057.vyplnto.cz.

Licence Creative Commons   Výsledky průzkumu podléhají licenci Creative Commons Uveďte autora 3.0 Česko

Poznámky:
1) Globální procenta se počítají s ohledem na celkový počet respondentů, lokální četnost bere potaz pouze respondenty, kteří danou otázku zodpověděli.
2) U otázek typu "seznam - alespoň jedna" si mohli respondenti zvolit více odpovědí, proto součet procent u jednotlivých odpovědí nemusí dát dohromady 100 %
3) Na povinnou otázku musí respondent zodpovědět pouze v případě, kdy mu je zobrazena. Dotazník může obsahovat skoky mezi otázkami, takže lze na základě určitých odpovědí některé otázky přeskakovat.
4) Tato funkce je zatím v testovacím stadiu a je určena spíše pro zábavu - mějte na paměti, že může zobrazovat i nesmysly. V tomto momentě probíhá pouze automatická analýza dvojic výroků, zavislosti kombinací výroků můžete zatím sledovat pouze prostřednictvím funkce zjišťování závislostí odpovědí.