Návratnost dotazníků je dána poměrem vyplněných a zobrazených dotazníků. Jedná se o orientační údaj, který nebere v potaz ty oslovené respondenty, kteří ani nezobrazili úvodní text (neklikli na odkaz na dotazník).
dovoluji si vás požádat o vyplnění následujícího dotazníku s kvízem, které potrvá přibližně 10 minut, a tím o spolupráci při výzkumu, jehož cílem je analyzovat současné stravování a vědomosti o výživě žáků základních škol České republikyů. Vaše odpovědi a váš názor jsou pro nás velmi důležité. Šetření je anonymní a vámi sdělené informace poslouží pouze k hromadnému statistickému zpracování.
Předem vám děkuji za spolupráci a korektní odpovědi. Markéta Samcová
Odpovědi respondentů
1. Pohlaví
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď
Počet
Lokálně %
Globálně %
Akce
Dívka
412
55,3 %
55,3 %
Chlapec
333
44,7 %
44,7 %
let
2. Věk
Povinná otázka, respondent musel napsat číselnou odpověď.
Statistická data byla pro následující výpočty očištěna o 5 % hodnot z každé strany.
Statistická poloha
Hodnota
Průměr:
13.01
Minimum:
11
Maximum:
15
Variační rozpětí:
4
Rozptyl:
1.44
Směrodatná odchylka:
1.2
Medián:
13
Modus:
12
3. Kraj
Povinná otázka, respondent musel napsat odpověď vlastními slovy.
Odpověď
Počet
Lokálně %
Globálně %
Akce
Jihočeský
276
37,05 %
37,05 %
Jihočeský kraj
115
15,44 %
15,44 %
Praha
93
12,48 %
12,48 %
Středočeský
39
5,23 %
5,23 %
Pardubický
32
4,3 %
4,3 %
Plzeňský
29
3,89 %
3,89 %
Vysočina
22
2,95 %
2,95 %
Praha 5
17
2,28 %
2,28 %
pardubický kraj
17
2,28 %
2,28 %
Středočeský kraj
12
1,61 %
1,61 %
ostatní odpovědi
jihocesky Plzeňský kraj Jihomoravský Olomoucký Pardubice ústecký Hl. Město Praha stredocesky Ukrajina Moravskoslezský Český zlínský jihocesky kraj jihočeski kraj Ceske Budejovice Chrudim Středo český Liberecký Zlínský. Jiočeský hl.m. Praha Česko- Praha Středočesk Prha 5 Praha5 Kraj Vysočina stredocesky kraj jihočeskí lisov jihoceskykraj Jiho český jichočeský jihočeskej jichocesky kraj Jindřichův Hradec Jichocesky jihokraj Jižní Čechy Pardibicky Česká Republika Domažlický Pardupicky Domažlice Český kraj Středočecý Středozemní stredočeský Středočeskej karlovarský Praha!! :333 Moravskoslezký Visočyna Jihočeských jihičeský Praha východ
93
12,48 %
12,48 %
4. Jak často jsou mléčné výrobky ve tvém jídelníčku?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď
Počet
Lokálně %
Globálně %
Akce
1) Denně
329
44,16 %
44,16 %
2) Více než 3x týdně
243
32,62 %
32,62 %
3) 1x týdně
97
13,02 %
13,02 %
4) Méně než 3x týdně
65
8,72 %
8,72 %
5) Vůbec
11
1,48 %
1,48 %
5. Jaké druhy mléčných výrobků máš ve svém jídelníčku, kolikrát v týdnu je konzumuješ
Povinná otázka, respondent se musel u každé podotázky rozhodnout mezi odpověďmi na dané škále.
Automatizované zpracování této otázky zatím není podporováno, odpovědi je nutné zpracovat "ručně" na základě exportu surových dat (xls/xlsx/csv apod.)
6. Z jakého důvodu konzumuješ mléčné výrobky?
Povinná otázka, respondent musel zvolit alespoň některou z nabízených odpovědí.
Odpověď
Počet
Lokálně %
Globálně %
Akce
chutnají mi
514
68,99 %
68,99 %
mám je vždy k dispozici v domácí ledničce
187
25,1 %
25,1 %
oceňuji jejich pozitivní vliv na zdraví
147
19,73 %
19,73 %
neuvažuji o tom
86
11,54 %
11,54 %
mám je připravené na svačinu od rodičů
59
7,92 %
7,92 %
7. Jaký druh konzumního mléka konzumuješ
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď
Počet
Lokálně %
Globálně %
Akce
2) Polotučné, tzn. s obsahem tuku 1,5% - modrý obal, víčko
511
68,59 %
68,59 %
3) Plnotučné, tzn. s obsahem tuku 3,5% - červený obal, víčko
109
14,63 %
14,63 %
4) mléko nepiji
75
10,07 %
10,07 %
1) Odstředěné, méně než 0,5% tuku – zelený obal, víčko
50
6,71 %
6,71 %
8. Kolikrát v týdnu snídáš mléčné výrobky?
Povinná otázka, respondent se musel u každé podotázky rozhodnout mezi odpověďmi na dané škále.
Automatizované zpracování této otázky zatím není podporováno, odpovědi je nutné zpracovat "ručně" na základě exportu surových dat (xls/xlsx/csv apod.)
9. Kolikrát v týdnu máš mléčné výrobky na dopolední svačinu?
Povinná otázka, respondent se musel u každé podotázky rozhodnout mezi odpověďmi na dané škále.
Automatizované zpracování této otázky zatím není podporováno, odpovědi je nutné zpracovat "ručně" na základě exportu surových dat (xls/xlsx/csv apod.)
10. Kolikrát v týdnu máš mléčné výrobky na odpolední svačinu?
Povinná otázka, respondent se musel u každé podotázky rozhodnout mezi odpověďmi na dané škále.
Automatizované zpracování této otázky zatím není podporováno, odpovědi je nutné zpracovat "ručně" na základě exportu surových dat (xls/xlsx/csv apod.)
11. Myslíš si, že mléčné výrobky mohou ovlivnit zdraví člověka?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď
Počet
Lokálně %
Globálně %
Akce
ano
635
85,23 %
85,23 %
ne
110
14,77 %
14,77 %
12. Co si představuješ pod názvem fermentovaný mléčný výrobek? (možnost více odpovědí)
Povinná otázka, respondent musel zvolit alespoň některou z nabízených odpovědí.
Odpověď
Počet
Lokálně %
Globálně %
Akce
7) Mléčný výrobek, kde vlivem činnosti mléčných bakterií došlo ke změnám vlastností mléka patrných zejména v chuti
270
36,24 %
36,24 %
1) Sladký mléčný výrobek
186
24,97 %
24,97 %
3) Mléčný výrobek s prodlouženou trvanlivostí
182
24,43 %
24,43 %
2) Nízkotučný/odtučněný mléčný výrobek
178
23,89 %
23,89 %
5) Mléčný výrobek s probiotickou kulturou a prebiotickým přípravkem
144
19,33 %
19,33 %
4) Mléčný výrobek s probiotickou kulturou
139
18,66 %
18,66 %
6) Trvanlivé mléko
130
17,45 %
17,45 %
13. Jsou podle tebe rozdíly mezi mléčnými výrobky kysanými, kvašenými, fermentovanými a mléčnými výrobky s probiotickou kulturou?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď
Počet
Lokálně %
Globálně %
Akce
Ano
373
50,07 %
50,07 %
Nevím
319
42,82 %
42,82 %
Ne
53
7,11 %
7,11 %
14. Které níže uvedené výrobky patří mezi FMV? (možnost označit více odpovědí)
Povinná otázka, respondent musel zvolit alespoň některou z nabízených odpovědí.
Odpověď
Počet
Lokálně %
Globálně %
Akce
6) Kefír
350
46,98 %
46,98 %
5) Jogurt
331
44,43 %
44,43 %
3) Tvarohy
281
37,72 %
37,72 %
1) Sýry přírodní
269
36,11 %
36,11 %
2) Máslo
242
32,48 %
32,48 %
7) Konzumní mléko polotučné
234
31,41 %
31,41 %
4) Smetana sladká (šlehačka)
230
30,87 %
30,87 %
15. Myslíš si, že je mezi kefírem a jogurtem rozdíl?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď
Počet
Lokálně %
Globálně %
Akce
Ano
529
71,01 %
71,01 %
Nevím
145
19,46 %
19,46 %
Ne
71
9,53 %
9,53 %
16. Jak ovlivňují FMV náš zdravotní stav? (možno označit více správných odpovědí)
Povinná otázka, respondent musel zvolit alespoň některou z nabízených odpovědí.
Odpověď
Počet
Lokálně %
Globálně %
Akce
3) Zvyšují vstřebávání vápníku
393
52,75 %
52,75 %
1) Snižují hladinu celkového a škodlivého LDL cholesterolu
288
38,66 %
38,66 %
2) Zvyšují odolnost střeva proti karcinomu
221
29,66 %
29,66 %
4) Působí proti průjmům, žaludečním a střevním potížím
204
27,38 %
27,38 %
5) Snižují hmotnost
137
18,39 %
18,39 %
6) Prodlužují délku života
133
17,85 %
17,85 %
17. Proč jsou mléko a mléčné výrobky důležité pro naši výživu? (označte všechny správné odpovědi)
Povinná otázka, respondent musel zvolit alespoň některou z nabízených odpovědí.
Odpověď
Počet
Lokálně %
Globálně %
Akce
Jsou bohatým zdrojem dobře využitelných bílkovin
550
73,83 %
73,83 %
Jsou bohatým zdrojem, dobře využitelného vápníku
375
50,34 %
50,34 %
Obsahují všechny základní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy), vitaminy a minerální látky
336
45,1 %
45,1 %
Obsahují větší množství vlákniny
317
42,55 %
42,55 %
Mají vysoký obsah energie
208
27,92 %
27,92 %
Mléčný tuk obsahuje významné množství cholesterolu
170
22,82 %
22,82 %
Jsou bohatým zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin
168
22,55 %
22,55 %
Jsou bohatým zdrojem vitamínů rozpustných ve vodě
166
22,28 %
22,28 %
Jsou bohatým zdrojem minerálních látek
165
22,15 %
22,15 %
Obsahují vysoké množství tuku
148
19,87 %
19,87 %
SEGMENTACE RESPONDENTŮ A OVĚŘOVÁNÍ HYPOTÉZ BETA
Pomocí tohoto nástroje můžete získat přepočítané výsledky pro jednotlivé segmenty respondentů a zjistit, zda se odpovědi určitého segmentu respondentů liší od „průměrného” respondenta. Funkce je v tomto momentě v testovacím režimu a zcela bez záruky, nepoužívejte ji jako jedinou metodu pro vyhodnocení hypotéz!
Metodická část této funkce se teprve připravuje, časem přibude podpora také pro chybějící typy otázek. V případě, že objevíte nějakou chybu, neváhejte mě kontaktovat.
Segmentační otázka č. 1
Segmentační otázka č. 2
Segmentační otázka č. 3
Analýza zajímavých souvislostí a závislostí (DZD)5
Byly nalezeny zajímavé souvislosti u 3 otázek.
Upozornění: V případě, že se Vám u otázky zobrazuje pouze jedna odpověď, nejedná se patrně o žádná senzační zjištění. Při interpretaci výsledků se vždy řiďte také výsledky uvedenými výše - pokud určitou odpověď zvolila většina lidí, nejsou zjištění zajímavá (např. pokud je věk 90% respondentů v rozmezí 15 - 25 lety, jsou veškeré závislosti k této odpovědi prakticky bezcenné).
2.9x vetší pravděpodobnost při odpovědi 4) mléko nepiji na otázku 7. Jaký druh konzumního mléka konzumuješ
odpověď tvarohy=vůbec:
1.5x vetší pravděpodobnost při odpovědi jogurt=vůbec na otázku 8. Kolikrát v týdnu snídáš mléčné výrobky?
1.5x vetší pravděpodobnost při odpovědi 4) tvarohy=vůbec na otázku 5. Jaké druhy mléčných výrobků máš ve svém jídelníčku, kolikrát v týdnu je konzumuješ
9. Kolikrát v týdnu máš mléčné výrobky na dopolední svačinu?
odpověď mléko=vůbec:
1.6x vetší pravděpodobnost při odpovědi 4) mléko nepiji na otázku 7. Jaký druh konzumního mléka konzumuješ
1.5x vetší pravděpodobnost při odpovědi 1) mléko=vůbec na otázku 5. Jaké druhy mléčných výrobků máš ve svém jídelníčku, kolikrát v týdnu je konzumuješ
1.5x vetší pravděpodobnost při odpovědi pardubický kraj na otázku 3. Kraj
10. Kolikrát v týdnu máš mléčné výrobky na odpolední svačinu?
odpověď mléko=vůbec:
1.9x vetší pravděpodobnost při odpovědi 1) mléko=vůbec na otázku 5. Jaké druhy mléčných výrobků máš ve svém jídelníčku, kolikrát v týdnu je konzumuješ
1.9x vetší pravděpodobnost při odpovědi 4) mléko nepiji na otázku 7. Jaký druh konzumního mléka konzumuješ
Zjišťování závislostí odpovědí
Pomocí této funkce můžete analyzovat vztahy mezi různými odpověďmi. V části A vždy vyberte jeden výrok (odpověď na určitou otázku), který Vás zajímá. V části B poté zaškrtněte odpovědi, u kterých předpokládáte, že by mohly mít nějakou souvislost s odpovědí z části A. Po stisku tlačítka Analyzovat na konci formuláře se dozvíte sílu závislosti A na B.
Poznámka: Můžete zaškrtnout více výroků. Zaškrtnutím více výroků v rámci jedné otázky tyto výroky sloučíte (logická spojka NEBO), zaškrtnutím více výroků v rámci více otázek docílíte vytvoření kombinovaného výroku (logická spojka A).
1. Pohlaví
2. Věk
3. Kraj
4. Jak často jsou mléčné výrobky ve tvém jídelníčku?
5. Jaké druhy mléčných výrobků máš ve svém jídelníčku, kolikrát v týdnu je konzumuješ
6. Z jakého důvodu konzumuješ mléčné výrobky?
7. Jaký druh konzumního mléka konzumuješ
8. Kolikrát v týdnu snídáš mléčné výrobky?
9. Kolikrát v týdnu máš mléčné výrobky na dopolední svačinu?
10. Kolikrát v týdnu máš mléčné výrobky na odpolední svačinu?
11. Myslíš si, že mléčné výrobky mohou ovlivnit zdraví člověka?
12. Co si představuješ pod názvem fermentovaný mléčný výrobek? (možnost více odpovědí)
13. Jsou podle tebe rozdíly mezi mléčnými výrobky kysanými, kvašenými, fermentovanými a mléčnými výrobky s probiotickou kulturou?
14. Které níže uvedené výrobky patří mezi FMV? (možnost označit více odpovědí)
15. Myslíš si, že je mezi kefírem a jogurtem rozdíl?
16. Jak ovlivňují FMV náš zdravotní stav? (možno označit více správných odpovědí)
17. Proč jsou mléko a mléčné výrobky důležité pro naši výživu? (označte všechny správné odpovědi)
B) DEFINUJTE SKUPINU RESPONDENTŮ NA ZÁKLADĚ ODPOVĚDÍ:
Poznámka: Můžete zaškrtnout více výroků. Zaškrtnutím více výroků v rámci jedné otázky skupinu respondentů rozšíříte (podskupiny respondentů budou sloučeny), zaškrtnutím více výroků v rámci více otázek skupinu zúžíte (použije se podskupina respondentů vyhovující všem otázkám).
1. Pohlaví
2. Věk
3. Kraj
4. Jak často jsou mléčné výrobky ve tvém jídelníčku?
5. Jaké druhy mléčných výrobků máš ve svém jídelníčku, kolikrát v týdnu je konzumuješ
6. Z jakého důvodu konzumuješ mléčné výrobky?
7. Jaký druh konzumního mléka konzumuješ
8. Kolikrát v týdnu snídáš mléčné výrobky?
9. Kolikrát v týdnu máš mléčné výrobky na dopolední svačinu?
10. Kolikrát v týdnu máš mléčné výrobky na odpolední svačinu?
11. Myslíš si, že mléčné výrobky mohou ovlivnit zdraví člověka?
12. Co si představuješ pod názvem fermentovaný mléčný výrobek? (možnost více odpovědí)
13. Jsou podle tebe rozdíly mezi mléčnými výrobky kysanými, kvašenými, fermentovanými a mléčnými výrobky s probiotickou kulturou?
14. Které níže uvedené výrobky patří mezi FMV? (možnost označit více odpovědí)
15. Myslíš si, že je mezi kefírem a jogurtem rozdíl?
16. Jak ovlivňují FMV náš zdravotní stav? (možno označit více správných odpovědí)
17. Proč jsou mléko a mléčné výrobky důležité pro naši výživu? (označte všechny správné odpovědi)
C) KLEPNUTÍM NA TLAČÍTKO SPUSŤTE ANALÝZU ZÁVISLOSTI
Analýza Vám řekne, zda má Vaše definice skupiny respondentů nějaký vliv na Vámi vybraný výrok.
Citace
Samcová, M. – Fermentované mléčné výrobky (výsledky průzkumu), 2016. Dostupné online na https://50598.vyplnto.cz.
Poznámky: 1) Globální procenta se počítají s ohledem na celkový počet respondentů, lokální četnost bere potaz pouze respondenty, kteří danou otázku zodpověděli. 2) U otázek typu "seznam - alespoň jedna" si mohli respondenti zvolit více odpovědí, proto součet procent u jednotlivých odpovědí nemusí dát dohromady 100 % 3) Na povinnou otázku musí respondent zodpovědět pouze v případě, kdy mu je zobrazena. Dotazník může obsahovat skoky mezi otázkami, takže lze na základě určitých odpovědí některé otázky přeskakovat. 4) Tato funkce je zatím v testovacím stadiu a je určena spíše pro zábavu - mějte na paměti, že může zobrazovat i nesmysly. V tomto momentě probíhá pouze automatická analýza dvojic výroků, zavislosti kombinací výroků můžete zatím sledovat pouze prostřednictvím funkce zjišťování závislostí odpovědí.