Vyplňto.cz > Průzkumy > Archiv výsledků > Fermentované mléčné výrobky

Fermentované mléčné výrobky

Základní údaje o provedeném průzkumu

Autor průzkumu:Markéta Samcová
Šetření:20. 10. 2015 - 20. 01. 2016
Počet respondentů:745
Počet otázek (max/průměr):17 / 17
Použité ochrany:žádné
Zobrazení otázek:celý dotazník najednou
Návratnost dotazníků:80,8 %
Návratnost dotazníků je dána poměrem vyplněných a zobrazených dotazníků. Jedná se o orientační údaj, který nebere v potaz ty oslovené respondenty, kteří ani nezobrazili úvodní text (neklikli na odkaz na dotazník).
Průměrná doba vyplňování:00.07:48
Stáhnout surová data:XLS XLSX CSV XHTML PDF-1 PDF-2 PDF-3 PDF-4 PDF-5 PDF-6 PDF-7 PDF-8 PDF-kódy
Stáhnout grafy:Všechny grafy
odpovědi & grafy   segmentace   závislosti   zdroje   dotazník   citovat

Úvodní informace zveřejněné respondentům

Vážené žákyně, vážení žáci (11 - 15 let)

 

dovoluji si vás požádat o vyplnění následujícího dotazníku s kvízem, které potrvá přibližně 10 minut, a tím o spolupráci při výzkumu, jehož cílem je analyzovat současné stravování a vědomosti o výživě žáků základních škol České republikyů. Vaše odpovědi a váš názor jsou pro nás velmi důležité. Šetření je anonymní a vámi sdělené informace poslouží pouze k hromadnému statistickému zpracování.

Předem vám děkuji za spolupráci a korektní odpovědi. Markéta Samcová

Odpovědi respondentů

1. Pohlaví

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Dívka41255,3 %55,3 %  
Chlapec33344,7 %44,7 %  

Graf

let

2. Věk

Povinná otázka, respondent musel napsat číselnou odpověď.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
1218324,56 %24,56 %  
1317823,89 %23,89 %  
1415320,54 %20,54 %  
159813,15 %13,15 %  
118511,41 %11,41 %  
10131,74 %1,74 %  
970,94 %0,94 %  
1940,54 %0,54 %  
2540,54 %0,54 %  
1630,4 %0,4 %  
ostatní odpovědi 20
24
8
22
21
58
17
30
130
1200
23
34
172,28 %2,28 %

Statistická data byla pro následující výpočty očištěna o 5 % hodnot z každé strany.

Statistická polohaHodnota
Průměr:13.01
Minimum:11
Maximum:15
Variační rozpětí:4
Rozptyl:1.44
Směrodatná odchylka:1.2
Medián:13
Modus:12

Graf

3. Kraj

Povinná otázka, respondent musel napsat odpověď vlastními slovy.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Jihočeský27637,05 %37,05 %  
Jihočeský kraj 11515,44 %15,44 %  
Praha9312,48 %12,48 %  
Středočeský395,23 %5,23 %  
Pardubický324,3 %4,3 %  
Plzeňský293,89 %3,89 %  
Vysočina222,95 %2,95 %  
Praha 5172,28 %2,28 %  
pardubický kraj172,28 %2,28 %  
Středočeský kraj121,61 %1,61 %  
ostatní odpovědi jihocesky
Plzeňský kraj
Jihomoravský
Olomoucký
Pardubice
ústecký
Hl. Město Praha
stredocesky
Ukrajina
Moravskoslezský
Český
zlínský
jihocesky kraj
jihočeski kraj
Ceske Budejovice
Chrudim
Středo český
Liberecký
Zlínský.
Jiočeský
hl.m. Praha
Česko- Praha
Středočesk
Prha 5
Praha5
Kraj Vysočina
stredocesky kraj
jihočeskí
lisov
jihoceskykraj
Jiho český
jichočeský
jihočeskej
jichocesky kraj
Jindřichův Hradec
Jichocesky
jihokraj
Jižní Čechy
Pardibicky
Česká Republika
Domažlický
Pardupicky
Domažlice
Český kraj
Středočecý
Středozemní
stredočeský
Středočeskej
karlovarský
Praha!! :333
Moravskoslezký
Visočyna
Jihočeských
jihičeský
Praha východ
9312,48 %12,48 % 

Graf

4. Jak často jsou mléčné výrobky ve tvém jídelníčku?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
1) Denně32944,16 %44,16 %  
2) Více než 3x týdně24332,62 %32,62 %  
3) 1x týdně9713,02 %13,02 %  
4) Méně než 3x týdně658,72 %8,72 %  
5) Vůbec111,48 %1,48 %  

Graf

5. Jaké druhy mléčných výrobků máš ve svém jídelníčku, kolikrát v týdnu je konzumuješ

Povinná otázka, respondent se musel u každé podotázky rozhodnout mezi odpověďmi na dané škále.

Automatizované zpracování této otázky zatím není podporováno, odpovědi je nutné zpracovat "ručně" na základě exportu surových dat (xls/xlsx/csv apod.)

Graf

6. Z jakého důvodu konzumuješ mléčné výrobky?

Povinná otázka, respondent musel zvolit alespoň některou z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
chutnají mi51468,99 %68,99 %  
mám je vždy k dispozici v domácí ledničce18725,1 %25,1 %  
oceňuji jejich pozitivní vliv na zdraví14719,73 %19,73 %  
neuvažuji o tom8611,54 %11,54 %  
mám je připravené na svačinu od rodičů597,92 %7,92 %  

Graf

7. Jaký druh konzumního mléka konzumuješ

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
2) Polotučné, tzn. s obsahem tuku 1,5% - modrý obal, víčko51168,59 %68,59 %  
3) Plnotučné, tzn. s obsahem tuku 3,5% - červený obal, víčko10914,63 %14,63 %  
4) mléko nepiji7510,07 %10,07 %  
1) Odstředěné, méně než 0,5% tuku – zelený obal, víčko506,71 %6,71 %  

Graf

8. Kolikrát v týdnu snídáš mléčné výrobky?

Povinná otázka, respondent se musel u každé podotázky rozhodnout mezi odpověďmi na dané škále.

Automatizované zpracování této otázky zatím není podporováno, odpovědi je nutné zpracovat "ručně" na základě exportu surových dat (xls/xlsx/csv apod.)

Graf

9. Kolikrát v týdnu máš mléčné výrobky na dopolední svačinu?

Povinná otázka, respondent se musel u každé podotázky rozhodnout mezi odpověďmi na dané škále.

Automatizované zpracování této otázky zatím není podporováno, odpovědi je nutné zpracovat "ručně" na základě exportu surových dat (xls/xlsx/csv apod.)

Graf

10. Kolikrát v týdnu máš mléčné výrobky na odpolední svačinu?

Povinná otázka, respondent se musel u každé podotázky rozhodnout mezi odpověďmi na dané škále.

Automatizované zpracování této otázky zatím není podporováno, odpovědi je nutné zpracovat "ručně" na základě exportu surových dat (xls/xlsx/csv apod.)

Graf

11. Myslíš si, že mléčné výrobky mohou ovlivnit zdraví člověka?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
ano63585,23 %85,23 %  
ne11014,77 %14,77 %  

Graf

12. Co si představuješ pod názvem fermentovaný mléčný výrobek? (možnost více odpovědí)

Povinná otázka, respondent musel zvolit alespoň některou z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
7) Mléčný výrobek, kde vlivem činnosti mléčných bakterií došlo ke změnám vlastností mléka patrných zejména v chuti27036,24 %36,24 %  
1) Sladký mléčný výrobek18624,97 %24,97 %  
3) Mléčný výrobek s prodlouženou trvanlivostí18224,43 %24,43 %  
2) Nízkotučný/odtučněný mléčný výrobek17823,89 %23,89 %  
5) Mléčný výrobek s probiotickou kulturou a prebiotickým přípravkem14419,33 %19,33 %  
4) Mléčný výrobek s probiotickou kulturou13918,66 %18,66 %  
6) Trvanlivé mléko13017,45 %17,45 %  

Graf

13. Jsou podle tebe rozdíly mezi mléčnými výrobky kysanými, kvašenými, fermentovanými a mléčnými výrobky s probiotickou kulturou?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Ano37350,07 %50,07 %  
Nevím31942,82 %42,82 %  
Ne537,11 %7,11 %  

Graf

14. Které níže uvedené výrobky patří mezi FMV? (možnost označit více odpovědí)

Povinná otázka, respondent musel zvolit alespoň některou z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
6) Kefír35046,98 %46,98 %  
5) Jogurt33144,43 %44,43 %  
3) Tvarohy28137,72 %37,72 %  
1) Sýry přírodní26936,11 %36,11 %  
2) Máslo24232,48 %32,48 %  
7) Konzumní mléko polotučné23431,41 %31,41 %  
4) Smetana sladká (šlehačka)23030,87 %30,87 %  

Graf

15. Myslíš si, že je mezi kefírem a jogurtem rozdíl?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Ano52971,01 %71,01 %  
Nevím14519,46 %19,46 %  
Ne719,53 %9,53 %  

Graf

16. Jak ovlivňují FMV náš zdravotní stav? (možno označit více správných odpovědí)

Povinná otázka, respondent musel zvolit alespoň některou z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
3) Zvyšují vstřebávání vápníku39352,75 %52,75 %  
1) Snižují hladinu celkového a škodlivého LDL cholesterolu28838,66 %38,66 %  
2) Zvyšují odolnost střeva proti karcinomu22129,66 %29,66 %  
4) Působí proti průjmům, žaludečním a střevním potížím20427,38 %27,38 %  
5) Snižují hmotnost13718,39 %18,39 %  
6) Prodlužují délku života13317,85 %17,85 %  

Graf

17. Proč jsou mléko a mléčné výrobky důležité pro naši výživu? (označte všechny správné odpovědi)

Povinná otázka, respondent musel zvolit alespoň některou z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Jsou bohatým zdrojem dobře využitelných bílkovin55073,83 %73,83 %  
Jsou bohatým zdrojem, dobře využitelného vápníku37550,34 %50,34 %  
Obsahují všechny základní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy), vitaminy a minerální látky33645,1 %45,1 %  
Obsahují větší množství vlákniny31742,55 %42,55 %  
Mají vysoký obsah energie20827,92 %27,92 %  
Mléčný tuk obsahuje významné množství cholesterolu17022,82 %22,82 %  
Jsou bohatým zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin16822,55 %22,55 %  
Jsou bohatým zdrojem vitamínů rozpustných ve vodě16622,28 %22,28 %  
Jsou bohatým zdrojem minerálních látek16522,15 %22,15 %  
Obsahují vysoké množství tuku14819,87 %19,87 %  

Graf

SEGMENTACE RESPONDENTŮ A OVĚŘOVÁNÍ HYPOTÉZ BETA

Pomocí tohoto nástroje můžete získat přepočítané výsledky pro jednotlivé segmenty respondentů a zjistit, zda se odpovědi určitého segmentu respondentů liší od „průměrného” respondenta. Funkce je v tomto momentě v testovacím režimu a zcela bez záruky, nepoužívejte ji jako jedinou metodu pro vyhodnocení hypotéz!

Metodická část této funkce se teprve připravuje, časem přibude podpora také pro chybějící typy otázek. V případě, že objevíte nějakou chybu, neváhejte mě kontaktovat.

Segmentační otázka č. 1
Segmentační otázka č. 2
Segmentační otázka č. 3

Analýza zajímavých souvislostí a závislostí (DZD)5

Byly nalezeny zajímavé souvislosti u 3 otázek.

Upozornění: V případě, že se Vám u otázky zobrazuje pouze jedna odpověď, nejedná se patrně o žádná senzační zjištění. Při interpretaci výsledků se vždy řiďte také výsledky uvedenými výše - pokud určitou odpověď zvolila většina lidí, nejsou zjištění zajímavá (např. pokud je věk 90% respondentů v rozmezí 15 - 25 lety, jsou veškeré závislosti k této odpovědi prakticky bezcenné).

Tip: Vysvětlení této funkce i s příklady naleznete v nápovědě

8. Kolikrát v týdnu snídáš mléčné výrobky?

  • odpověď mléko=vůbec:
    • 2.9x vetší pravděpodobnost při odpovědi 4) mléko nepiji na otázku 7. Jaký druh konzumního mléka konzumuješ
  • odpověď tvarohy=vůbec:
    • 1.5x vetší pravděpodobnost při odpovědi jogurt=vůbec na otázku 8. Kolikrát v týdnu snídáš mléčné výrobky?
    • 1.5x vetší pravděpodobnost při odpovědi 4) tvarohy=vůbec na otázku 5. Jaké druhy mléčných výrobků máš ve svém jídelníčku, kolikrát v týdnu je konzumuješ

9. Kolikrát v týdnu máš mléčné výrobky na dopolední svačinu?

  • odpověď mléko=vůbec:
    • 1.6x vetší pravděpodobnost při odpovědi 4) mléko nepiji na otázku 7. Jaký druh konzumního mléka konzumuješ
    • 1.5x vetší pravděpodobnost při odpovědi 1) mléko=vůbec na otázku 5. Jaké druhy mléčných výrobků máš ve svém jídelníčku, kolikrát v týdnu je konzumuješ
    • 1.5x vetší pravděpodobnost při odpovědi pardubický kraj na otázku 3. Kraj

10. Kolikrát v týdnu máš mléčné výrobky na odpolední svačinu?

  • odpověď mléko=vůbec:
    • 1.9x vetší pravděpodobnost při odpovědi 1) mléko=vůbec na otázku 5. Jaké druhy mléčných výrobků máš ve svém jídelníčku, kolikrát v týdnu je konzumuješ
    • 1.9x vetší pravděpodobnost při odpovědi 4) mléko nepiji na otázku 7. Jaký druh konzumního mléka konzumuješ

Zjišťování závislostí odpovědí

Pomocí této funkce můžete analyzovat vztahy mezi různými odpověďmi. V části A vždy vyberte jeden výrok (odpověď na určitou otázku), který Vás zajímá. V části B poté zaškrtněte odpovědi, u kterých předpokládáte, že by mohly mít nějakou souvislost s odpovědí z části A. Po stisku tlačítka Analyzovat na konci formuláře se dozvíte sílu závislosti A na B.

Tip: Delší vysvětlení i s příklady naleznete v nápovědě

A) VYBERTE ODPOVĚĎ (VÝROK), KTERÁ VÁS ZAJÍMÁ:

Poznámka: Můžete zaškrtnout více výroků. Zaškrtnutím více výroků v rámci jedné otázky tyto výroky sloučíte (logická spojka NEBO), zaškrtnutím více výroků v rámci více otázek docílíte vytvoření kombinovaného výroku (logická spojka A).

1. Pohlaví

2. Věk

3. Kraj

4. Jak často jsou mléčné výrobky ve tvém jídelníčku?

5. Jaké druhy mléčných výrobků máš ve svém jídelníčku, kolikrát v týdnu je konzumuješ

6. Z jakého důvodu konzumuješ mléčné výrobky?

7. Jaký druh konzumního mléka konzumuješ

8. Kolikrát v týdnu snídáš mléčné výrobky?

9. Kolikrát v týdnu máš mléčné výrobky na dopolední svačinu?

10. Kolikrát v týdnu máš mléčné výrobky na odpolední svačinu?

11. Myslíš si, že mléčné výrobky mohou ovlivnit zdraví člověka?

12. Co si představuješ pod názvem fermentovaný mléčný výrobek? (možnost více odpovědí)

13. Jsou podle tebe rozdíly mezi mléčnými výrobky kysanými, kvašenými, fermentovanými a mléčnými výrobky s probiotickou kulturou?

14. Které níže uvedené výrobky patří mezi FMV? (možnost označit více odpovědí)

15. Myslíš si, že je mezi kefírem a jogurtem rozdíl?

16. Jak ovlivňují FMV náš zdravotní stav? (možno označit více správných odpovědí)

17. Proč jsou mléko a mléčné výrobky důležité pro naši výživu? (označte všechny správné odpovědi)

B) DEFINUJTE SKUPINU RESPONDENTŮ NA ZÁKLADĚ ODPOVĚDÍ:

Poznámka: Můžete zaškrtnout více výroků. Zaškrtnutím více výroků v rámci jedné otázky skupinu respondentů rozšíříte (podskupiny respondentů budou sloučeny), zaškrtnutím více výroků v rámci více otázek skupinu zúžíte (použije se podskupina respondentů vyhovující všem otázkám).

1. Pohlaví

2. Věk

3. Kraj

4. Jak často jsou mléčné výrobky ve tvém jídelníčku?

5. Jaké druhy mléčných výrobků máš ve svém jídelníčku, kolikrát v týdnu je konzumuješ

6. Z jakého důvodu konzumuješ mléčné výrobky?

7. Jaký druh konzumního mléka konzumuješ

8. Kolikrát v týdnu snídáš mléčné výrobky?

9. Kolikrát v týdnu máš mléčné výrobky na dopolední svačinu?

10. Kolikrát v týdnu máš mléčné výrobky na odpolední svačinu?

11. Myslíš si, že mléčné výrobky mohou ovlivnit zdraví člověka?

12. Co si představuješ pod názvem fermentovaný mléčný výrobek? (možnost více odpovědí)

13. Jsou podle tebe rozdíly mezi mléčnými výrobky kysanými, kvašenými, fermentovanými a mléčnými výrobky s probiotickou kulturou?

14. Které níže uvedené výrobky patří mezi FMV? (možnost označit více odpovědí)

15. Myslíš si, že je mezi kefírem a jogurtem rozdíl?

16. Jak ovlivňují FMV náš zdravotní stav? (možno označit více správných odpovědí)

17. Proč jsou mléko a mléčné výrobky důležité pro naši výživu? (označte všechny správné odpovědi)

C) KLEPNUTÍM NA TLAČÍTKO SPUSŤTE ANALÝZU ZÁVISLOSTI

Analýza Vám řekne, zda má Vaše definice skupiny respondentů nějaký vliv na Vámi vybraný výrok.

Citace

Samcová, M.Fermentované mléčné výrobky (výsledky průzkumu), 2016. Dostupné online na https://50598.vyplnto.cz.

Licence Creative Commons   Výsledky průzkumu podléhají licenci Creative Commons Uveďte autora 3.0 Česko

Poznámky:
1) Globální procenta se počítají s ohledem na celkový počet respondentů, lokální četnost bere potaz pouze respondenty, kteří danou otázku zodpověděli.
2) U otázek typu "seznam - alespoň jedna" si mohli respondenti zvolit více odpovědí, proto součet procent u jednotlivých odpovědí nemusí dát dohromady 100 %
3) Na povinnou otázku musí respondent zodpovědět pouze v případě, kdy mu je zobrazena. Dotazník může obsahovat skoky mezi otázkami, takže lze na základě určitých odpovědí některé otázky přeskakovat.
4) Tato funkce je zatím v testovacím stadiu a je určena spíše pro zábavu - mějte na paměti, že může zobrazovat i nesmysly. V tomto momentě probíhá pouze automatická analýza dvojic výroků, zavislosti kombinací výroků můžete zatím sledovat pouze prostřednictvím funkce zjišťování závislostí odpovědí.