Vyplňto.cz > Průzkumy > Archiv výsledků > Subkultura hipster

Subkultura hipster

Základní údaje o provedeném průzkumu

Autor průzkumu:Kateřina Maryšková
Šetření:14. 01. 2016 - 13. 02. 2016
Počet respondentů:283
Počet otázek (max/průměr):4 / 3.39
Použité ochrany:žádné
Zobrazení otázek:celý dotazník najednou
Návratnost dotazníků:72,5 %
Návratnost dotazníků je dána poměrem vyplněných a zobrazených dotazníků. Jedná se o orientační údaj, který nebere v potaz ty oslovené respondenty, kteří ani nezobrazili úvodní text (neklikli na odkaz na dotazník).
Průměrná doba vyplňování:00.01:11
Stáhnout surová data:XLS XLSX CSV XHTML PDF-1 PDF-2 PDF-3 PDF-kódy
Stáhnout grafy:Všechny grafy
odpovědi & grafy   segmentace   závislosti   zdroje   dotazník   citovat

Úvodní informace zveřejněné respondentům

Jmenuji se Kateřina Maryšková a tento dotazník bude sloužit jako část mé ročníkové práce o subkultuře hipsterů. Cílem je zjistit povědomí lidí o této subkultuře. Předem moc děkuji za jeho vyplnění!

Odpovědi respondentů

1. Jakého jste pohlaví

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Žena17059,86 %60,07 %  
Muž11440,14 %40,28 %  

Graf

2. Kolik je vám let?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
0-2516056,34 %56,54 %  
26-508630,28 %30,39 %  
51+3813,38 %13,43 %  

Graf

3. Víte kdo je to hipster?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
ANO14049,3 %49,47 %  
NE, ale pojem je mi známý11038,73 %38,87 %  
NE, nikdy jsem toto slovo neslyšel(a)3411,97 %12,01 %  

Graf

4. Pokud jste v předchozí otázce odpověděli ANO, prosím stručně charakterizujte!

Nepovinná otázka, respondent mohl napsat odpověď vlastními slovy.

Jedná se o osobu ve věkovém rozpětí dvacátníků a třicátníků, která si zakládá na tom, že je nezávislá v myšlení, odívání i případné tvorbě.

.

apple, bryle, intelektualnost, krymska, kosile, podivin

Banda lidí, kteří tvrdí, že se snaží vymanit z maintreamu a přitom jsou to ti nejmainstreamovější lidé na světě. Tahle subkultura svým zakladatelům prostě přerostla přes hlavu a už to není subkultura, ale většinová společnost.

Clovek, ktery se snazi byt originalni v nazorech, jednani, vzhledu, oblekani a dalsim a nechce jit strednim proudem. Paradoxem ovsem je, ze skupina hipsteru je ve vsem vyse uvedenem hodne konzistentni a hipsteri se navzajem kopiruji. Dnesni "hipsteri" nejsou tedy vlastne originalni v nicem a vsichni vypadaji stejne.

cvok! :D podle mě je to člověk, který chce být ve společnosti více vidět - výrazným oblečením, význačným chováním aj.

Človek

člověk - často vousatý muž, který má specifický styl oblékání, hudební vkus a vůbec styl života, hlavní je nezávislost

člověk , který se snaží být out co nejstylovějším způsobem...i když dneska už je out spíš ten , kdo není hipster :-D

člověk cíleně se odlišující od mainstreamu v mnoha ohledech (jak vypadá, jak se obléká, kam chodí, co poslouchá za hudbu..)

člověk jdoucí proti proudu, vzhledem, smýšlením - je tak nemoderní, až je moderní.

Člověk mající tendenci odlišovat se od "mainstreamu".

člověk oblékající se vyhraněným a neopakpvatelnym zpuspbem. zpravidla kombinaci nekolika stylu ktere jako celek pusobi na okoli jinak.

Člověk s alternativním pohledem na svět s touhou odlišit se od mainstreamu různými prostředky - oblečením, hudbou, aktivitami atd.

Člověk snažící se vymanit z obvyklého společenského proudu- oblečením, názory, hudbou. Ačkoliv dnes už je hipsterský proud jen další komerční vrstvou.

člověk typický svojí výstředností oproti ostatním

Člověk, kterému se líbí to, co statním ne, může schválně nosit oblečení, které se k sobě nehodí, nebo se 'nenosí', hipster bývá zpravidla z bohaté rodiny, tudíž i peníze na trávení času v kavárnách, tito lidé často propagují bio potraviny, fair trade a mnoho z nich je vegetariánů, či veganů. V současné době, již nejsou tak populární ale rok zpět se za hipstera považovalo mnoho lidí, je ale otázkou, kdo hipster doopravdy je a kdo se jako hipster pouze obléká

Člověk, který chce být zajímavý a věnuje této snaze hodně energie.

Člověk, který je připraven na apokalypsu či válku, má zásoby, znalosti, vlastní energetické zázemí a byl by schopen přežít.

člověk, který nechce žít podle zvyklostí masové kultury, ale najít si svůj vlastní životní styl

Člověk, který nejde a davem. Je kontroverzní a nebojí se věci dělat jinak.

člověk, který neuznává mainstream, chce vypadat odlišně, vyhledává kulturu, která není médii prezentována

člověk, který odsuzuje "mainstream" a snaží se být co nejoriginálnější, většinou ve svém vkusu na módu, hudbu atd. Poslední dobou mi však připadá, že pojem "hipster" se tak rozšíříl, že mnozí z těch, co se takto identifikují, prostě jen jdou s davem, čímž se stávají "mainstreamem".

člověk, který se prezentuje jako někdo, kdo nepotřebuje k životu komerci, svým vzhledem vypadá zanedbaně, ale přitom je vše jen poza a vlastní drahý mobil, drahý notebook a i když jeho oblečení vypadá jak po dědovi, stálo ho tisíce. Jednoduše pozér, který si hraje na něco co není

Člověk, který se snaží vymanit se z jednotvárného světa a nebýt součástí uniformity. Bohužel v dnešní době se snaží být hipster každý, takže už ani hipsteři nejsou hipstery.

Člověk, který se strašně snaží oblékat se po staru a alternativně se chovat, ale vzhledem k tomu, že se z toho stala móda, tak je jich alternativních a individuálních tak strašně moc, že to ztrácí význam.

člověk, který se tak strašně snaží vyčlenit z mainstreamu, až se z něho samotného nakonec stane mainstream

člověk, kterýho od bezdomovce rozeznám jen díky RayBanům, nebo díky tomu, že vyndá iPhone

dlouhé vlasy a vousy, takovej zálesák

doraz na nedbaly image, individualitu , zaujem o subkultury, nepodliehanie mode, navrat k jednoduchemu zivotnemu stylu

Dřív se tak nazývali lidé poslouchající jazz (pokud se nemýlím), později lidé, kteří kombinují různé styly (např. oblečení), vyhýbají se ,,hlavnímu proudu" tím, že si vytvořili svůj ,,vlastní hlavní proud". Tvrdí, že jsou odlišní, ale jsou všichni stejní.

dvacátník, třicátník - vymezující se proti mainstreamové kultuře, životnímu stylu, odívání, tvorbě... vzhledem k tomu, nakolik se tato subkultura v projevech i vzhledu unifikuje, vytváří svého druhu rovněž mainstream, z čehož by je nejspíš klepla pepka

Fajn člověk s vlasním stylem. :D

Fousač, dřevorubec co ma styl , yeah

Fousáč, dřevorubec kterej ma styl, yeah

Franta

Hezky intelektual. Lidi, majici radi retro styl, a zaroven vydobytky moderni techniny (napriklad stara kozena brasna, flanelova kosila a nejnovejsi iPod k tomu). Misto piva v ruce maji spis knihu nebo notebook. Voli take vyrazne doplnky (typicky bryle, ale dnes uz to neni tak jasne dane). Nekdy jsou to tak trochu "intouši z ironie"

Hipster - člověk který má specifický módní styl, většinou se zabývá alternativním životním stylem

Hipster je člověk, co se vymyká normám, ba dokonce se je snaží porušovat - chováním, oblékáním, obklopováním se nezvyklými věcmi (například super moderní nebo naopak zastaralé nebo retro). Hipster se chová podle svého přesvědčení, nesnaží se vyloženě vymykat protože by chtěl nutně být jiný, ale chce být svůj. Nejedná se o žádné radikály, hipsteři jsou naopak často velice mírní lidé, kteří se méně socializují a neuznávají většinu "normální" zábavy a trávení volného času. Mívají i neobvyklé koníčky. Hipsterem můžeme nazvat například muže, který se obléká jako v 50. letech,, nosí bradku, má nejnovější iPhone, ve volném čase studuje starořečtinu, vyhýbá se alkoholu, netráví páteční večery v baru, poslouchá klasickou hudbu a jeho oblíbeným sportem je jízda na koloběžce. A proč by nemohl, když se díky tomu cítí svobodný a svůj :-) P.s.: S přítelem se za hipstery považujeme a jsme na to náležitě hrdí, protože nepodléháme stádovému efektu ale myslíme za sebe. A přítel měl bradku ještě dřív, než to začalo být moderní :D

hipster je člověk, který odpovídá na nepovinné otázky

Hipster je někdo, kdo se řadí do nějaké subkultury a podle toho se i obléká (např. Hip Hopová, Metalová, šprtská (nerd) atd.)

Hipster je někdo, kdo se snaží odlišit od mainstream společnosti.

Hipster je onanující kreten/ka. Víc k tomu není třeba dodat. A kdo to popírá, tak onanuje stále...

hipster jsem já

hipster- moderně oblečený týpek, kterej nikdy nepřizná, že je hipster. chodí do kaváren, snaží se ze sebe dělat umělce, myslí si, že je vyjímečný. možné vousy, brýle, oblečení ze sekáče, buzybag, bezďácká čapka. kupuje eko bio fairetrade potraviny. snaží se být originální

Hipstera si představuji jako mladého člověka, který se snaží odlišit se tak moc, až z toho vzniklo uniformní hnutí. Muži, současně, v obličeji zarostlí, nosící flanelové košile nebo ''džísky'' dámy většinou nemoderní outfity s retro doplňky - společně hodně čtou a baví je alternativní umění, old school kytarové kapely a dávají to okolí jakoby nenuceně na odiv. To samé platí o (s hipsterstvím spojené) veganství, vegetariánství, frutariánství a kde jaké jiné blbině. ;)

jakýkoli člověk snažící se nějakým způsobem vyčlenit ze středního proudu. dříve spíš vágus dnes upravený člověk dávající si záležet na svém vzhledu. povětšinou pijící flat white, jedící bio a vegan jídlo a poslouchající alternativní muziku.

Je to člověk, který nejde s hlavním proudem a zajímá se o věci (hudba, filmy, knihy, životní filozofie,..) o které se zajímá jen velmi málo lidí. Většinou jsou to minimalisté, milují kočky, nechávají si narůst dlouhé bradky a nosí kostkované košile.

je to extravagantní člověk, podle toho se i obléká, je to určitý styl

Lidi s fousama

mladi lide, s nezavislym myslenim a vlatnim nazorem

mladý člověk s vlastním názorem, stylem, vyhraněným způsobem života - móda, životní styl, jednání... nesplývá s davem, je originální

Módní boom, muži vypadají jako islamisti. Plnovous, vlasy scesane

Moje představa vychází od známého, kterého jako hipstra vnímám. Takže pro mě hipster: Bydlí tak, aby platil co nejmíň nebo vůbec - holobyt/nebytový prostoru často sdílený s více lidmi. Oblečení moc neřeší, oblíkne si jakýkoliv hadr a čím divnější, tím mu to dělá líp. U vlasů opět platí, čím divnější účes, tím mu to dělá líp. Je rád vidět, je to extrovert. Profiluje se jako citlivý člověk. Když ho ale poznáte blíže, nemusí to být pravda. Na párty obvykle bere drogy. Vyhýbá se zodpovědnosti a povinnostem.

Muž obleůkající se jako dřevorubec, stravuje se pouze 100% bio (organic) stravou, má plnovous a nevkusny "culíček"

Myslim, ze se jedna o mužskou módu - delší upravené vousy, upravené vlasy (chlapi jsou vic chlapi, nez bývali v nedávné minulosti)

Např. nosí více druhů oblečení z jiných subkultur nebo druhu stylu

Ne.

Nekdo kdo se snazi obratit k prirode, ale chce zit ve meste a s modernimi technologiemi. Ma velke vousy

někdo kdo se snaží lišit od ostatních ale nakonec je stejně nejvíc tuctovej, pořídí si vytahanej starej svetr a špatně se ostříhá.

Neprijemnej pozer :P

Netipicke lidi ktery se dokazu odlisit v davu.

Nevkusný, zpravidla levicově orientovaný pseudointelektuální pozér, který se křečovitě chce vyčlenit z jednoho stáda, aby se přičlenil ke stádu jinému, a proto používá jeho mimikry a kýčovité charakteristické znaky. V komunitě stejně postižených jedinců se pak snaží nabývat falešného sebevědomí, jež zpravidla není o co opřít, a falešného pocitu inteligenční a kulturní nadřazenosti nad jiným stádem, z něhož se vyčlenil before it was cool.

oblečení ve stylu retro, důraz na zdravou stravu a styl života, kluci vousy, holky šaty ala 50.léta

Odlišuje se, nechce být masou, nebere ho klasická forma reklamy. Zrodili se ve východním Londýně, kde pracují z kaváren. Pozdvihli ekonomiku. Muži mají většinou vousy. Nosí úzké kalhoty, brašny nebo batoh na notebook. Navštěvují design markety a pop up obchody.

opravdový pojem se asi přeměnil an něco jiného, původně to byl člověk, který šel myšlením, stylem života i oblékáním "proti proudu", neboli žil nekomerčně, ale dnes už je to jinak

Osoba, casto ve vytahanem svetru, s dlouhymi vlasy a vousy, zabyvajici se vlastnimi modnimi trendy. Mimo mainstream, avsak sami svuj vlastni mainstream urcuji. Stredni trida, z poulicniho prostredi.

osoba, která se snaží být originální a cool tím, že do šatníku a vzhledu zařazuje retro prvky a prvky, které byste dříve viděli jen na bezdomovcích, nebo outsiderech, nebo v realitě nepoužitelných vědcích a umělcích

Pako. Pořádně abiciózní kecavej ožrala.

parta pozérů jak přes kopírák, tvrdících, že nejsou hipsteři a nemají s ostatními nic společného, přestože všichni vypadají naprosto stejně a chodí do starbucks :-D

Pičus, chodící v nemožných hadrech, fousy jak dědo Šmolko, culíček jak stočené hovno, brýle jak keket, arogantní a myslící si, že je nejchytřejší na světě...

Pije kakao ! ale především Vyhýbá se mainstreamu! ( ve všech směrech) tím pádem "nezapadá" do konzumní společnosti ( vzhledem ale i myšlením )

pohrdání mainstreamem

Pozér

Pozér.

pozérskej blbeček

prostě týpci co nic nedělaj, hulej trávu a mudrujou o životě...back 70s!

Především je to styl oblékání, možná i životní styl, to jak se snaží daná osoba vyzařovat. Jistě jsou tu klíčové znaky v oblékání, nebo třeba u mužů, typické plnovousy, které jsou mnohdy sexy.

Příslušník subkultury která se prezentuje jako subkultura nezávislá na ostatních. Mají svůj styl v myšlení, oblékání možná i stravování.

Původně byl hipster ten, kdo dělal něco dřív, než to bylo mainstream a "cool". Dnes jsou typičtí hipsteři lidi, nosící retro oblečení, poslouchající indie hudbu a často jsou spjati s kavárnami.

rádoby se odlišuje, čím víc jiný tím víc hipster, poslouchá alternativní hudbu, oblíká se u menších modních značek nebo v sekáči, všichni pak vypadájí stejně, tvrdí že není hipster :)

rádoby vzdělaný intelektuál se specifickým vzhledem

Retro oblečení; svetry; plnovous; boty, ve kterých je zima i létě; high level motýlek; všechno vintage, Sluníčkáři

rozlišuji histera dnešní doby, těch co chtějí být cool, nosí divné brýle, kostkované košile a retro kola.... a hipstera z dob minulých, který se oblékal jako černošská vrstva jazzmanů a užíval si bohemský styl života

Snaha o napodobení staršího stylu, tzv. "vagabund" styl. Časté jsou kostkované košile, vousy, dlouhé vlasy stažené do culíku...

stadni pozer

Strašná to osoba!

Stylový, moderní člověk, sledující nové trendy

Subkultura, která se vyznačuje vyhledáváním a následováním posledních trendů v různých oblastech, co se přitom tváří, že vlastně žádné trendy nesleduje a chová se dle své přirozenosti.

Tak trochu hippie v postmoderní době, vyhrazuje se proti mainstreamovým trendům

Takové osoby podobné Nerdům

takovy ty lidi co se snazej bejt odlisny ale jsou to jen ovce

Ten kdo se snaží za každou cenu vybočovat ze společnosti např různými módními výstřelky jako nezapinani si bundy v -10!

To bude zase něco, co bude chvilku moderní a pak to utichne. Takových kravin už tady bylo a ještě bude... (A ne, nejsem stará.)

To je prostě takový blázen, který se nudí, hledá kde by mohl být i zajímavý. Taky jsme měli mezi sebou takové i v roce 1984. akorát jsme neznali ten výraz.

Trotli v divných hadrech a s debilními účesy, kteří si hrají na jakési pseudointelektuály.

Uznávám, že je to hodně subjektivní definice, ale všichni hipsteři na mne působí, jako nudní, nezajímaví lidé, kteří se snaží být něčím zajímavý - našli si tedy hipsterství. Jde jen o hloupou pózu, většina hipsterů neumí svoje pózy ani odůvodnit.

Vendy

Viděla jsem určitý dokument na toto téma. Vycházelo z toho, že původně byl hipster ten, kdo záměrně nedržel krok s módou a trendy. V současnosti je tedy paradoxem, že právě hipster je módním trendem. Spousta lidí ani vlastně neví, o čem subkultura je, i když se s ni indentifikují.

Volné, přirozené, jednobarevné oblečení, vousáči, jsou přirození, svobodomyslní

Volnomyšlenkář, který si zakládá na své neotřelé, ale modní vizáži.

vousy a vzhled nedbalý, ale přesto perfektně udržovaný, tedy přetvářka

Vůl

Vyhledává undergroundovou zábavu, snaží se nejít s davem. Má rád nové technologie.

vzhled dřevorubce, velké obroučky brýlí ačkoliv brýle nepotřebuji, plnovous, hlavně nebýt "mejnsrím" :D

Zajímá se o alternativní kulturu, používá sociální sítě a nejnovější technologie, obléká se tak, aby se lišil od průměru, zakládá si na své image

Zarostlí mužové v kabátu po pradědečkovi, popíjející Club Maté na náplavce, poslouchající ze svého iPřístroje experimentální moldavský jazz. A brýle jsou potřeba, čím víc obrouček, tím míň skel. A Krymská ulice. Ale nejsou nebezpeční, jen malinko pozéři.

Zarostly, ale presto upraveny muz

SEGMENTACE RESPONDENTŮ A OVĚŘOVÁNÍ HYPOTÉZ BETA

Pomocí tohoto nástroje můžete získat přepočítané výsledky pro jednotlivé segmenty respondentů a zjistit, zda se odpovědi určitého segmentu respondentů liší od „průměrného” respondenta. Funkce je v tomto momentě v testovacím režimu a zcela bez záruky, nepoužívejte ji jako jedinou metodu pro vyhodnocení hypotéz!

Metodická část této funkce se teprve připravuje, časem přibude podpora také pro chybějící typy otázek. V případě, že objevíte nějakou chybu, neváhejte mě kontaktovat.

Segmentační otázka č. 1
Segmentační otázka č. 2
Segmentační otázka č. 3

Analýza zajímavých souvislostí a závislostí (DZD)5

Nebyly nalezeny žádné zajímavé souvislosti mezi odpovědmi.

Zjišťování závislostí odpovědí

Pomocí této funkce můžete analyzovat vztahy mezi různými odpověďmi. V části A vždy vyberte jeden výrok (odpověď na určitou otázku), který Vás zajímá. V části B poté zaškrtněte odpovědi, u kterých předpokládáte, že by mohly mít nějakou souvislost s odpovědí z části A. Po stisku tlačítka Analyzovat na konci formuláře se dozvíte sílu závislosti A na B.

Tip: Delší vysvětlení i s příklady naleznete v nápovědě

A) VYBERTE ODPOVĚĎ (VÝROK), KTERÁ VÁS ZAJÍMÁ:

Poznámka: Můžete zaškrtnout více výroků. Zaškrtnutím více výroků v rámci jedné otázky tyto výroky sloučíte (logická spojka NEBO), zaškrtnutím více výroků v rámci více otázek docílíte vytvoření kombinovaného výroku (logická spojka A).

1. Jakého jste pohlaví

2. Kolik je vám let?

3. Víte kdo je to hipster?

B) DEFINUJTE SKUPINU RESPONDENTŮ NA ZÁKLADĚ ODPOVĚDÍ:

Poznámka: Můžete zaškrtnout více výroků. Zaškrtnutím více výroků v rámci jedné otázky skupinu respondentů rozšíříte (podskupiny respondentů budou sloučeny), zaškrtnutím více výroků v rámci více otázek skupinu zúžíte (použije se podskupina respondentů vyhovující všem otázkám).

1. Jakého jste pohlaví

2. Kolik je vám let?

3. Víte kdo je to hipster?

C) KLEPNUTÍM NA TLAČÍTKO SPUSŤTE ANALÝZU ZÁVISLOSTI

Analýza Vám řekne, zda má Vaše definice skupiny respondentů nějaký vliv na Vámi vybraný výrok.

Citace

Maryšková, K.Subkultura hipster (výsledky průzkumu), 2016. Dostupné online na https://52367.vyplnto.cz.

Licence Creative Commons   Výsledky průzkumu podléhají licenci Creative Commons Uveďte autora 3.0 Česko

Poznámky:
1) Globální procenta se počítají s ohledem na celkový počet respondentů, lokální četnost bere potaz pouze respondenty, kteří danou otázku zodpověděli.
2) U otázek typu "seznam - alespoň jedna" si mohli respondenti zvolit více odpovědí, proto součet procent u jednotlivých odpovědí nemusí dát dohromady 100 %
3) Na povinnou otázku musí respondent zodpovědět pouze v případě, kdy mu je zobrazena. Dotazník může obsahovat skoky mezi otázkami, takže lze na základě určitých odpovědí některé otázky přeskakovat.
4) Tato funkce je zatím v testovacím stadiu a je určena spíše pro zábavu - mějte na paměti, že může zobrazovat i nesmysly. V tomto momentě probíhá pouze automatická analýza dvojic výroků, zavislosti kombinací výroků můžete zatím sledovat pouze prostřednictvím funkce zjišťování závislostí odpovědí.