Vyplňto.cz > Průzkumy > Archiv výsledků > Dopady živočišné výroby na životní prostředí

Dopady živočišné výroby na životní prostředí

Popkorn
Jaký Vám chutná?

(veřejné výsledky v polovině dubna)

Základní údaje o provedeném průzkumu

Autor průzkumu:Zuzana Mikulková
Šetření:28. 02. 2020 - 13. 03. 2020
Počet respondentů:264
Počet otázek (max/průměr):26 / 24.62
Použité ochrany:unikátní IP
Zobrazení otázek:po jedné otázce
Návratnost dotazníků:80,7 %
Návratnost dotazníků je dána poměrem vyplněných a zobrazených dotazníků. Jedná se o orientační údaj, který nebere v potaz ty oslovené respondenty, kteří ani nezobrazili úvodní text (neklikli na odkaz na dotazník).
Průměrná doba vyplňování:00.07:19
Stáhnout surová data:XLS XLSX CSV XHTML PDF-1 PDF-2 PDF-3 PDF-kódy
Stáhnout grafy:Všechny grafy
odpovědi & grafy   segmentace   závislosti   zdroje   dotazník   citovat

Úvodní informace zveřejněné respondentům

Vážení respondenti,

věnujte, prosím, několik minut Vašeho času na vyplnění dotazníku, který bude podkladem k vypracování bakalářské práce na téma „Dopady živočišné výroby na životní prostředí a jejich vnímání společností“. Dotazník je určen pro respondenty starší 15 let, je zcela anonymní a časová náročnost vyplnění dotazníku se pohybuje okolo 10 minut. Dotazník je rovněž veřejný, výsledky si tedy bude moci kdokoli po jeho ukončení prohlédnout.

Ráda bych upozornila, že otázky v dotazníku jsou zaměřeny na živočišné výrobky pocházející z VELKOCHOVŮ (tedy klasická jatka, klecové a halové chovy), nejedná se tedy o výrobky farmářské nebo domácí produkce.

Předem Vám děkuji za Vaši ochotu a čas strávený při vyplňování dotazníku.

Zuzana Mikulková

studentka 3.ročníku oboru Ochrana životního prostředí, Fakulta životního prostředí – UJEP Ústí nad Labem

Instrukce pro vyplnění dotazníku (nápověda)

Dotazník se týká problematiky zátěže zejména průmyslové živočišné výroby na jednotlivé složky životního prostředí. Cílem dotazníku je prověřit několik hypotéz, které se týkají přístupu dotazovaných k informacím o této problematice, dále míry konzumace vybraných živočišných výrobků a také povědomí dotazovaných o dopadech na životní prostředí, které živočišná výroba způsobuje. Důležitou součástí dotazníku je výzkum vnímání (reakcí) dotazovaných na vybrané informace o této problematice.

Odpovědi respondentů

1. Zajímáte se o vliv člověka na životní prostředí?

1 - rozhodně NE, 10 - rozhodně ANO

Povinná otázka, respondent se musel rozhodnout mezi odpověďmi „1”, „2”, „3”, „4”, „5”, „6”, „7”, „8”, „9” a „10”.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
107528,41 %28,41 %  
85420,45 %20,45 %  
73714,02 %14,02 %  
93111,74 %11,74 %  
5269,85 %9,85 %  
6228,33 %8,33 %  
172,65 %2,65 %  
451,89 %1,89 %  
341,52 %1,52 %  
231,14 %1,14 %  

Statistická data byla pro následující výpočty očištěna o 5 % hodnot z každé strany.

Statistická polohaHodnota
Průměr:7.88
Minimum:3
Maximum:10
Variační rozpětí:7
Rozptyl:3.12
Směrodatná odchylka:1.77
Medián:8
Modus:10

Graf

2. Myslíte si, že průmyslová výroba negativně ovlivňuje složky životního prostředí (např. půdu, vodu, ovzduší…)?

Povinná otázka, respondent se musel rozhodnout mezi odpověďmi „ano”, „nevím” a „ne”.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
ano24592,8 %92,8 %  
nevím114,17 %4,17 %  
ne83,03 %3,03 %  

Graf

3. Máte snadný přístup k informacím (např. ve formě internetu, tištěných médií, TV, filmů, dokumentů….) týkajících se negativních dopadů živočišných výrobků na životní prostředí? Vaši odpověď můžete rozvést.

Povinná otázka, respondent musel zvolit alespoň některou z nabízených odpovědí nebo dopsat nějakou vlastní (min. 1).

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Ano21982,95 %82,95 %  
Nevím207,58 %7,58 %  
Ne186,82 %6,82 %  
Pokud o to má člověk zájem ano. V případě, že jsem průměrný člověk žijící v této zemi, který čerpá informace jen z médií jako je televize a sociální sítě, je tato informativnost nedostačující a velmi zavádějící.10,38 %0,38 %  
Mám snadný přístup, jen to v tuto chvíli není dostatečně vysoko v mém žebříčku hodnot na tolik, abych tomu obětoval svůj čas. 10,38 %0,38 %  
Většinou cerpam informace z internetu...10,38 %0,38 %  
Dá se říct, že svým způsobem ano. Nicméně, zjistit si např. přesný postup výroby a jejího vlivu může být celkem obtížný proces, vzhledem k tomu, že výrobci ani většinou nestojí o to, aby byli pod mikroskopem. Kdybych si kupříkladu chtěla zjistit jak se "vyrábí kuře", tak obecnou představu získat lze. Ale pokud nenavštívíte samotný provoz, nemusí vás napadnout, že ten halový chov vlastně obnáší 25 000 kuřat namačkaných na sebe, vykrmené za měsíc a první tři dny cpané antibiotiky (toto info mám přímo z provozu). 10,38 %0,38 %  
Nedostačující, 10,38 %0,38 %  
Kdo se o problematiku zajima, tak informace najde10,38 %0,38 %  
Já snadný přístup mám, jelikož se o problematiku zajímám dlouhou dobu a mé povolání s problematikou koresponduje, tudíž nemám problém pracovat i s vědeckou literaturou. Ale obecně přístup k informacím, pokud člověk po informacích přímo netouží, není snadný. Ve smyslu obecné informovanosti široké veřejnosti je informovanost naprosto nedostatečnou a matoucí.10,38 %0,38 %  
Informace se najít dají, ale je potřeba vyvinout úsilí. Žádný běžný informační zdroj nám je aktivně nenabízí. 10,38 %0,38 %  
Tezko rict jestli dostupne informace jsou pravdive10,38 %0,38 %  
Řekl bych, že informace jsou filtrovány a občas i zamlčovány z hlediska zájmů "spřátelených" velmocí a je ovládající korporace. Někdy se jedná dokonce o lži a demagogii..10,38 %0,38 %  
ale je nutné rozlišovat informace10,38 %0,38 %  
Myslím, že cíleně ze strany korporátních firem jsou bojkotovány snahy o větší informovanosti.10,38 %0,38 %  
podrobnosti musím aktivně vyhledávat10,38 %0,38 %  
Studuji aplikovanou ekologii (magisterský obor)10,38 %0,38 %  
Pristup k infirmacim diky internetu snadny urcite je, na druhu stranu s posudenim odbornosti textov (najdenych na internetu) a ich zdrojov je uz narocnejsie. 10,38 %0,38 %  
Nehledam to10,38 %0,38 %  
Pokud si cyhledám na internetu sama, rak ANO10,38 %0,38 %  

Graf

4. Zajímají Vás informace o negativních dopadech živočišných výrobků na životní prostředí?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí a podle toho se mu zobrazily další otázky [Ano, velmi, aktivně vyhledávám a čtu informace o této problematice, i když nejsou v hlavních zprávách.otázka č. 5, Ano, obvykle si přečtu informace, které se tohoto tématu týkají, většinou když jsou v hlavních zprávách.otázka č. 5, Jen zběžně, málokdy otevřu např. odkaz na článek po přečtení titulku (nepřijde mi tolik důležité nebo zajímavé si ho přečíst).otázka č. 7, Spíše ne, tato problematika mi není blízká a tyto informace mě nezajímají.otázka č. 7, Vůbec ne, naopak tyto informace záměrně nesleduji.otázka č. 7, Jiná odpověďotázka č. 7].

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Ano, obvykle si přečtu informace, které se tohoto tématu týkají, většinou když jsou v hlavních zprávách.10840,91 %40,91 %  
Jen zběžně, málokdy otevřu např. odkaz na článek po přečtení titulku (nepřijde mi tolik důležité nebo zajímavé si ho přečíst).8130,68 %30,68 %  
Ano, velmi, aktivně vyhledávám a čtu informace o této problematice, i když nejsou v hlavních zprávách.5520,83 %20,83 %  
Spíše ne, tato problematika mi není blízká a tyto informace mě nezajímají.176,44 %6,44 %  
Vůbec ne, naopak tyto informace záměrně nesleduji.20,76 %0,76 %  
Jiná odpověď10,38 %0,38 %  

Graf

5. Zamýšlíte se díky těmto informacím nad svou konzumací živočišných výrobků?

Povinná otázka, respondent se musel rozhodnout mezi odpověďmi „ano”, „nevím” a „ne”.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
ano13180,37 %49,62 %  
ne2213,5 %8,33 %  
nevím106,13 %3,79 %  

Graf

6. Omezili jste svou konzumaci po zjištění těchto informací?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí nebo napsat odpověď vlastními slovy.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Ano7948,47 %29,92 %  
Ne5231,9 %19,7 %  
částečně 31,84 %1,14 %  
Ne příliš10,61 %0,38 %  
Zatím ne10,61 %0,38 %  
Ano, ale kdyz uvedu např. maso často jsem se snažila ho omezit, vždy bez výsledku. Jsem zastánce toho, že tyto složky jsou ve většině případech důležité pro naše zdraví a nelze je nahradit jiným produktem. 10,61 %0,38 %  
Ikdyz we mi plno věcí nelíbí, pořád ještě jsem se k tomuto tématu nepostavila čelem...10,61 %0,38 %  
Maso nejím, mléko a jiné živočišné produkty se snažím odebírat od malovhovatelů10,61 %0,38 %  
Ano, omezili jsme maso. Spíš jsem ale omezila exotické ovoce - např. banány, pomeranče nebo čokoládu, kafe. - protože to primárně pochází z oblastí deštných pralesů, které se zejména kvůli živočišné výrobě kácí. (např. katastrofální nástup kácení v Brazílii v posledních letech)10,61 %0,38 %  
Castecne, zaradili jsme obcas i ciste rostlina jidla a zajimame se o puvod a podminky ve kterem konzovani zivocisi zili10,61 %0,38 %  
Spíše jsem se přeorientoval na živočišné výrobky pocházejicí z drobných a ekochovů...10,61 %0,38 %  
Nejim maso od mala a na vejce mám těžkou alergii, kdy se teď k tomu pridala alergie na lepek i laktózu, i tak se stravuji chutně a kvalitně a když mě v tom utvrzuji i veškeré informace o teto problematice tak ano 10,61 %0,38 %  
Jsem vegetarian10,61 %0,38 %  
Např drůbež v klecových chovech, v halách. U ostatního - vepřové, hovězí, zvěřina, je to případ od případu. Na jednu stranu je mi zvířat líto, ale chutnají. Navíc to s jejich konzumací nepřeháním. A pokud hypoteticky připustíme, že nikdo nebude konzumovat např. vepřové, vepř domácí by vlastně vyhynul. Proč by ho někdo choval?10,61 %0,38 %  
nevyužívám je od mala, až na vyjímky10,61 %0,38 %  
Záleží na tom o co jde10,61 %0,38 %  
V rámci zachování vlastního zdraví, ne. 10,61 %0,38 %  
Částečně ano10,61 %0,38 %  
áno, ale maso nejem nie len z týchto dovodov. 10,61 %0,38 %  
rozhodně ne, jelikož je pro mně živočišná bílkovina z hlediska stravování velmi důležitá10,61 %0,38 %  
Ano. Nejdrive jsem se stala vegetarianem a po zjisteni dalsich skutecnosti veganem10,61 %0,38 %  
k omezení konzumace není u logicky uvažujícícho těchot informací, zároveň ne, pokud se otázka týká pouze živočišné výroby, rostlinná výroba může v určitých případech působit větší škody, vše záleží na konkrétním příkladě, místě a situaci10,61 %0,38 %  
Snažíme se jíst střídmě, přiznávám otevřeně, že na vegetariánství vzhledem k dvěma dětem nejsme úplně nastavení, nicméně maso se snażíme mít cca dva, tři dny v týdnu, zbytek bezmasý. 10,61 %0,38 %  
ja maso nejim vubec a dlouho, ale primarne z etickych duvodu10,61 %0,38 %  
Živočišné výrobky konzumuji velice omezeně zhruba 20 let.10,61 %0,38 %  
Maso jím už jen zřídka a snažím se omezit sýry10,61 %0,38 %  
Nepožívám živočišné produkty, primárně z etických důvodů10,61 %0,38 %  
částečne, ale nejíme maso z velkochovú10,61 %0,38 %  
Maso nejíme příliš často10,61 %0,38 %  
Stačí mně jíst maso a sem tam trošičku zeleniny, nejlépe kořenové. 10,61 %0,38 %  
jelikož jsem veganem cca čtyři roky, informace o dopadech živočišné výroby na životní prostředí jsou pro mě zajímavostí 10,61 %0,38 %  
nevím10,61 %0,38 %  

Graf

7. Přemýšleli jste někdy nad množstvím živočišných výrobků ve svém jídelníčku?

Povinná otázka, respondent se musel rozhodnout mezi odpověďmi „ano”, „nevím” a „ne”.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
ano5251,49 %19,7 %  
ne4241,58 %15,91 %  
nevím76,93 %2,65 %  

Graf

8. Jak často konzumujete průmyslově zpracované živočišné produkty? (myšleno maso, ryby, mléčné výrobky, vejce, med aj. získané z velkochovů– alespoň jeden z nich)

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí nebo napsat odpověď vlastními slovy.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Pravidelně, každý den8532,2 %32,2 %  
Několikrát do týdne, výjimečně některý den vynechám7628,79 %28,79 %  
Zhruba obden3513,26 %13,26 %  
Málo, maximálně dva dny v týdnu3212,12 %12,12 %  
Téměř nekonzumuji, pouze ojediněle a nepravidelně207,58 %7,58 %  
Vůbec nekonzumuji živočišné výrobky62,27 %2,27 %  
Přestože se snažím kupovat od malochovatelů, Supermarket je často rychlejší řešení - takže min. 2x v týdnu10,38 %0,38 %  
Těžko říci. Jsem zaměstnaný člověk, nakupuji hlavně v řetězcích, takže těch velkochovů bude asi hodně, snažím se to filtrovat: původ vajec, jogurtů, masa, mléko ve skle.......V poslední době maso nakupuji hlavně na trzích z malochovů, ale říci procenta malochov x velkochov nedokážu. A pokud není někdo vegan, a trochu sleduje svoje nákupy, musí odpovědět podobně jako já.10,38 %0,38 %  
kupuji pouze bio maso, vejce pouze domácí nebo 0, když musím koupit 10,38 %0,38 %  
Maso prakticky nejim, vejce a med mame domaci a mlecne produkty se snazime kupovat v bio kvalite10,38 %0,38 %  
maso vobec, mliečne výrobky, vajcia často10,38 %0,38 %  
Snažím se kupovat na biofarmách a vyrábět si z mléka vlastní produkty10,38 %0,38 %  
Nekonzumuji maso, vejce pouze občas, mléčné výrobky skoro každý den10,38 %0,38 %  
Viz předchozí odpověď. Maso ani vejce z velkochovů navíc absolutně nekupujeme. Nejde nám o certifikát BIo, ale o důstojný život zvířat a podmínky, ve kterých žijí. Vejce tedy bereme od kamaráda, kterému jezdíme krmit slepičky, maso z farmářských trhů, ovšem spolehlivých zdrojů, mléčné výrobky také ve valné míře, tam popravdě ale občas koupíme 'supermarketový' výrobek10,38 %0,38 %  
Uzeniny k snidani, maso k obedu a k veceri. Malo kdy si dam pokrm bez masa10,38 %0,38 %  
Maso omezují, ale nejsem vegetarián. Mléčné výrobky konzumují denně10,38 %0,38 %  

Graf

9. Věděli jste, že v roce 2018 byla v ČR průměrná spotřeba masa včetně ryb 88 kg na osobu na rok?* zdroj: https://www.czso.cz/documents/10180/91232993/2701391901.pdf/23d4ddc7-23d6-4b1c-98fb-4c7ae458846f?version=1.1

Povinná otázka, respondent se musel rozhodnout mezi odpověďmi „ano” a „ne”.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
ne22284,09 %84,09 %  
ano4215,91 %15,91 %  

Graf

10. Kolik masa včetně ryb zkonzumujete TÝDNĚ? Pokud nekonzumujete pravidelně, stačí odhadem.

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Méně než 1 kg (méně než 142 g denně)10640,15 %40,15 %  
Mezi 1 kg – 2 kg (142 – 285 g denně)8532,2 %32,2 %  
Nekonzumuji ani maso, ani ryby3011,36 %11,36 %  
Mezi 2 kg – 3 kg (285 – 428 g denně)259,47 %9,47 %  
Nemám vůbec odhad.124,55 %4,55 %  
Více než 3 kg (více než 428 g denně)51,89 %1,89 %  
Jiná odpověď10,38 %0,38 %  

Graf

11. Věděli jste, že v roce 2018 v ČR byla průměrná spotřeba mléka (kravského a kozího) téměř 60 litrů na osobu na rok?* zdroj: https://www.czso.cz/documents/10180/91232993/2701391901.pdf/23d4ddc7-23d6-4b1c-98fb-4c7ae458846f?version=1.1

Povinná otázka, respondent se musel rozhodnout mezi odpověďmi „ano” a „ne”.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
ne23789,77 %89,77 %  
ano2710,23 %10,23 %  

Graf

12. Kolik litrů mléka vypijete ZA TÝDEN? Pokud nekonzumujete pravidelně, stačí odhadem.

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Méně než 0,5 litru6926,14 %26,14 %  
Mezi 0,5 – 1 litrem6223,48 %23,48 %  
Mléko vůbec nepiji5621,21 %21,21 %  
Mezi 1 – 2 litry4215,91 %15,91 %  
Více než 2 litry269,85 %9,85 %  
Nemám vůbec odhad51,89 %1,89 %  
Jiná odpověď41,52 %1,52 %  

Graf

13. Věděli jste, že v roce 2018 v ČR byla průměrná spotřeba vajec 263 ks na osobu na rok?* zdroj: https://www.czso.cz/documents/10180/91232993/2701391901.pdf/23d4ddc7-23d6-4b1c-98fb-4c7ae458846f?version=1.1

Povinná otázka, respondent se musel rozhodnout mezi odpověďmi „ano” a „ne”.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
ne24392,05 %92,05 %  
ano217,95 %7,95 %  

Graf

14. Kolik vajec zkonzumujete TÝDNĚ? Pokud nekonzumujete pravidelně, stačí odhadem.

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Méně než 3 ks10037,88 %37,88 %  
Mezi 3 – 6 ks7528,41 %28,41 %  
Mezi 6 – 10 ks3914,77 %14,77 %  
Více než 10 ks186,82 %6,82 %  
Vejce vůbec nekonzumuji176,44 %6,44 %  
Nemám vůbec odhad93,41 %3,41 %  
Jiná odpověď62,27 %2,27 %  

Graf

15. Víte, že na výrobu 1 kg hovězího masa se spotřebuje okolo 15 000 l vody? Pro srovnání lze uvést, že na vypěstování 1 kg obilí je potřeba 1800 l. *zdroj: https://waterfootprint.org/en/water-footprint/product-water-footprint/water-footprint-crop-and-animal-products/

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí a podle toho se mu zobrazily další otázky [Anootázka č. 16, Neotázka č. 16].

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Ne17767,05 %67,05 %  
Ano8732,95 %32,95 %  

Graf

16. Jaké pocity ve Vás tato informace vyvolala? Lze vybrat více odpovědí. V kolonce Vlastní odpověď můžete napsat pocit, který jste nenalezli v nabídce a který nejvíce vystihuje Vaši reakci na předchozí informaci.

Povinná otázka, respondent musel zvolit alespoň některou z nabízených odpovědí nebo dopsat nějakou vlastní (min. 1).

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Znepokojení9937,5 %37,5 %  
Udivenost, překvapení7628,79 %28,79 %  
Zvědavost5219,7 %19,7 %  
Nezájem, případně klid4316,29 %16,29 %  
Pohnutí, lítost4015,15 %15,15 %  
Lhostejnost228,33 %8,33 %  
Rozčílení, podráždění186,82 %6,82 %  
Pochybnost (nevěřím této informaci)176,44 %6,44 %  
Obavy, strach166,06 %6,06 %  
nejím maso a ryby 20 let a jsem ráda, že se tato volba potvrzuje jako správná a naléhavě nutná čím dál, tím více...10,38 %0,38 %  
Nevyvolalo to ve mě nejmenší pocit čeholiv.10,38 %0,38 %  
Hned jsem si šel vyhledat energetické hodnoty a ze srovnání vychází hovězí maso ještě hůř, takže z údivu vůbec nevycházím. 10,38 %0,38 %  
Zděšení. 10,38 %0,38 %  
O tuto problematiku se zajimam uz nekolik let, informace mne neprekvapily10,38 %0,38 %  
Lidé jsou sobecké bytosti a pokud se nezacneme měnit sami tak planeta bude dal umírat 10,38 %0,38 %  
pokud se do těch 15000l počítá i pitný režim krávy od narození,tak to už neni tak děsivý10,38 %0,38 %  
Krava pije vodu..lidská blbost..nic10,38 %0,38 %  
Jedná z otázek, která mi připadá zcestná a účelová. Odpovím otázkou: víte, že anglický trávník u baráku o 1000m2 spotřebuje za rok v průměru 200 dní x 1.000m2x min 5litrů/m2=1.000.000. Litrů? Vzbuzuje ve vás tato informace: a) hněv, b) úžas, c) nutkání prosazovat ZEN zahrady/10,38 %0,38 %  
Potěšení10,38 %0,38 %  
obecně tyto informace znám, proto nic10,38 %0,38 %  
Přijde mi ta otázka manipulativní, každopádně je to na zodpovědnosti každého z nás10,38 %0,38 %  
Informace kterou jsem znala, tzn. nevyvolala žádnou emoci10,38 %0,38 %  
Nepochopení - proč na tuto informaci není větší odezva lidí 10,38 %0,38 %  
Nic, zdá se mi to poměrně logické.10,38 %0,38 %  
Zajímalo by mě srovnání s náklady na takové množství obilí, které by 1 kg masa odpovídalo energeticky, nikoliv váhově10,38 %0,38 %  
Informace je to zajímavá, nicméně člověk je od přírody všežravec 10,38 %0,38 %  
pro zajímavost dobrá informace, ale ukazuje něco částečně nesrovnatelného10,38 %0,38 %  
Nevyvolalo to ve mě žádný pocit.10,38 %0,38 %  
Jdu obchodem a myslím na to, jím doma jídlo, myslím na to, přemýšlím co si dám v restauraci, myslím na to.. Pomalu přestávám zdravě fungovat :D je to děsivé10,38 %0,38 %  
žádné10,38 %0,38 %  
Vím to dlouho, takže teď už nic.10,38 %0,38 %  
nevěřím tomu10,38 %0,38 %  
report z r.2010; data z roku 2009; voda na vypěstování potravy pro zvířata je již započítána, proto je informace zavádějící10,38 %0,38 %  
Zklamání10,38 %0,38 %  

Graf

17. Věděli jste, že živočišná výroba je zodpovědná za produkci skleníkových plynů z 18 %, což je více, než emise z veškeré dopravy (včetně letecké), která k produkci skleníkových plynů přispívá ze 13 %? *zdroj: http://www.fao.org/3/a0701e/a0701e07.pdf

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí a podle toho se mu zobrazily další otázky [Anootázka č. 18, Neotázka č. 18].

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Ne15157,2 %57,2 %  
Ano11342,8 %42,8 %  

Graf

18. Jaké pocity ve Vás tato informace vyvolala? Lze vybrat více odpovědí. V kolonce Vlastní odpověď můžete napsat pocit, který jste nenalezli v nabídce a který nejvíce vystihuje Vaši reakci na předchozí informaci.

Povinná otázka, respondent musel zvolit alespoň některou z nabízených odpovědí nebo dopsat nějakou vlastní (min. 1).

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Znepokojení10941,29 %41,29 %  
Nezájem, případně klid4416,67 %16,67 %  
Udivenost, překvapení4416,67 %16,67 %  
Obavy, strach3613,64 %13,64 %  
Pohnutí, lítost3011,36 %11,36 %  
Zvědavost2910,98 %10,98 %  
Rozčílení, podráždění2910,98 %10,98 %  
Lhostejnost217,95 %7,95 %  
Pochybnost (nevěřím této informaci)176,44 %6,44 %  
Nadšení (optimismus)20,76 %0,76 %  
Nečekala jsem to, považovala jsem to za snahu některých lidí svést naše emise na zvířata. 10,38 %0,38 %  
Beznaděj...10,38 %0,38 %  
Znechucení 10,38 %0,38 %  
nejdřív překvapení, ale vlastně hodně lidí, hodně jídla. Je to k zamyšlení10,38 %0,38 %  
Tady bych zas trochu brzdil. Že krávy v Argentině jsou zodpovědny za globální oteplování jsem slyšel a nelze tedy než věřit, ale stín pochybnosti trvá. Vezmeme- li Jurské období, prohánělo se tady sice asi menší množství býložravců, ale v přepočtu na tuny živé váhy asi množství zhruba odpovídající dnešnímu stavu. Ano bylo teplo ale neslyšel jsem, že by za to mohli prdíky dinosaurů.10,38 %0,38 %  
znám. raději bych někde uvedla, že vejce používám pouze vyjímečně, z domácího chovu, med přímo od včelaře (upřednostňuji nad cukrem a jinými sladidly), mléko taktéž10,38 %0,38 %  
Uvědomění10,38 %0,38 %  
Opět manipulativní, kdybychom odebirali maso z vládních eko chovů stejně jako ostatní státy, jsou ta čísla jiná10,38 %0,38 %  
nervozitu (že řešíme dieselové motory a ne toto)10,38 %0,38 %  
protože jsou jiné důležitější oblasti, které je třeba v tomto ohledu řešit10,38 %0,38 %  
Nevyvolalo to ve mě žádný pocit.10,38 %0,38 %  
- ujistil jsem se o pokrytectví které mezi "elitami" v této problematice vládne... burcují občany z Prahy i Bruselu aby se uskrovňovali ve spotřebě čehokoliv,a sami létají po světě semtam celý rok... proč není zdaněný letecký benzín stejně jako ten ,který kupuji abych mohl jezdit do práce ??? 10,38 %0,38 %  
je mi to úplně fuk10,38 %0,38 %  
Ta procenta se různí, ale vím, že živočišný průmysl vypouští podobně skleníkových plynů jako celosvětová doprava. Když jsem to cca před deseti lety slyšel poprvé, nevěřil jsem tomu, když jsem se cca před pěti lety dostal k lepší zdrojům, už mě to tak nešokovalo. Dnes to beru jako prostou informaci, kterou občas používám jako argument ve prospěch rostlinné stravy.10,38 %0,38 %  
Naštvanost10,38 %0,38 %  
"skleníkové" plyny mne vůbec nezajímají10,38 %0,38 %  
data z r.2007; podle některých vědeckých zdrojů z posldních let je to cca 6,5% (ne z celkové (i přírodní) produkce CO2, ale z lidské činnosti!!)10,38 %0,38 %  
že je zajímavé že rýže produkuje methanu více než chov skotu10,38 %0,38 %  

Graf

19. V tropických deštných pralesích žije více než 13 milionů odlišných druhů, což představuje více než dvě třetiny všech rostlin a živočichů světa. Odborníci odhadují, že během desetiletí zanikne 2 – 5 % všech druhů deštných pralesů, z velké části jako důsledek odlesňování kvůli pěstování krmných plodin a vytvoření pastvin pro hospodářská zvířata. Věděli jste o této informaci? *zdroj: http://www.fao.org/3/a-a0262e.pdf

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí a podle toho se mu zobrazily další otázky [Anootázka č. 20, Neotázka č. 20].

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Ano14253,79 %53,79 %  
Ne12246,21 %46,21 %  

Graf

20. Jaké pocity ve Vás tato informace vyvolala? Lze vybrat více odpovědí. V kolonce Vlastní odpověď můžete napsat pocit, který jste nenalezli v nabídce a který nejvíce vystihuje Vaši reakci na předchozí informaci.

Povinná otázka, respondent musel zvolit alespoň některou z nabízených odpovědí nebo dopsat nějakou vlastní (min. 1).

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Znepokojení11543,56 %43,56 %  
Pohnutí, lítost8732,95 %32,95 %  
Obavy, strach7528,41 %28,41 %  
Rozčílení, podráždění6524,62 %24,62 %  
Udivenost, překvapení217,95 %7,95 %  
Nezájem, případně klid207,58 %7,58 %  
Zvědavost207,58 %7,58 %  
Pochybnost (nevěřím této informaci)124,55 %4,55 %  
Lhostejnost62,27 %2,27 %  
Tato informace pro mě nemá váhu protože v tuto chvíli s ní nemám jak pracovat. 10,38 %0,38 %  
Mizení pralesů mě trápí, ale chápu, proč to země dělají. Naši předci to tady taky tak dělali. 10,38 %0,38 %  
Hrůzu a děs, ačkoliv o tom vím. Současný brazilský prezident je..no...blázen a naše konzumace nás přivede do pekla. Měli bychom se zaměřit na místní plodiny a zlepšit potravinovou soběstačnost - alespoň v něčem tedy. 10,38 %0,38 %  
zakázal bych kácení lesů, natož palesů10,38 %0,38 %  
Víceméně bezmoc. Lidi se tam rodí zcela bez zodpovědnosti a kontroly, z čehož následně plyne rozšiřováni životního prostoru a hlad, který je nutno nějak ukojit. Také existuje spousta magorů, kteří si jezdí zastřílet. Žalostného stupně vzdělání tamních lidí bez skrupuli využívají těžařské a dřevařské spolecnosti, které se dost často pohybují za hranicí zákonů. Je to svinstvo. 10,38 %0,38 %  
znám10,38 %0,38 %  
Není to úplně pravda, nejedna se o krmné plodininy, ale převážně energetické plodiny10,38 %0,38 %  
Vztek, bezmoc10,38 %0,38 %  
do čísel jde zaobalit cokoli, pralesy jsou káceny primárně z jiných zištných důvodů, nelze nevidět kácení pro dřevo a násedné využívání krátkodobě výnosných políček na módní plodiny, které bohaté státy kupují,třeba soju10,38 %0,38 %  
Vůbec mě to nepřekvapuje. Lidi jsou idioti.10,38 %0,38 %  
Brusel rozkízal povinné přidávání biopaliv do benzínu, a v tropech po světě se zvýšilo kácení pralesů aby mohli pěstovat palmy pro olej ... hnus,pokrytectví ...10,38 %0,38 %  
Co to je za možnosti, to opravdu někdo odpoví "OptimismusL ?!10,38 %0,38 %  
vztek na EUnii kvůli biopalivům10,38 %0,38 %  
to už tu bylo: "přežijí 2000?" přežili všichni10,38 %0,38 %  
Nadšení (optimismus)10,38 %0,38 %  
Nepřekvapilo by mě, kdyby to bylo vyšší číslo. Člověk je hrozné hovado.10,38 %0,38 %  
informace přijímám věcně, bez pocitů10,38 %0,38 %  
Bezmoc10,38 %0,38 %  
Někde lesy mizí, jinde přibývají. 10,38 %0,38 %  
stará data, v současnosti budou čísla vyšší.10,38 %0,38 %  

Graf

21. Věděli jste, že se kvůli pastvinám a krmným plodinám (kukuřice, sója) pro dobytek odlesňuje celkem okolo 27 000 km2 tropických deštných pralesů ROČNĚ, což odpovídá velikosti přes 18 000 fotbalových hřišť DENNĚ? *zdroj: https://sentientmedia.org/how-does-agriculture-cause-deforestation/

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí a podle toho se mu zobrazily další otázky [Anootázka č. 22, Neotázka č. 22].

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Ne17064,39 %64,39 %  
Ano9435,61 %35,61 %  

Graf

22. Jaké pocity ve Vás tato informace vyvolala? Lze vybrat více odpovědí. V kolonce Vlastní odpověď můžete napsat pocit, který jste nenalezli v nabídce a který nejvíce vystihuje Vaši reakci na předchozí informaci.

Povinná otázka, respondent musel zvolit alespoň některou z nabízených odpovědí nebo dopsat nějakou vlastní (min. 1).

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Znepokojení12848,48 %48,48 %  
Rozčílení, podráždění7628,79 %28,79 %  
Pohnutí, lítost7327,65 %27,65 %  
Obavy, strach7026,52 %26,52 %  
Udivenost, překvapení249,09 %9,09 %  
Nezájem, případně klid228,33 %8,33 %  
Zvědavost134,92 %4,92 %  
Pochybnost (nevěřím této informaci)124,55 %4,55 %  
Lhostejnost83,03 %3,03 %  
Viz. Předchozí odpověď10,38 %0,38 %  
Stejná odpověď 10,38 %0,38 %  
ÁÁÁÁááááááááá. 10,38 %0,38 %  
Dtto předešlé. Je moc lidí.....10,38 %0,38 %  
znám10,38 %0,38 %  
A věděli jste, že kvůli energetickým plodinám je to 2x tolik? :-)10,38 %0,38 %  
Vztek, bezmoc10,38 %0,38 %  
Necham ako mozeme byt tak arogantni ked si myslime, ze na to mame pravo10,38 %0,38 %  
vida soja hned následuje, jinými slovy hledat v soje náhradní zdroj potřebných látek je slepá cesta vedoucí svět do obdobné zkázy10,38 %0,38 %  
byznysmeni,politici a média se ruku v ruce snaží vyvolávat v lidech pocity viny - bez ohledu na realitu ! ukazují nám řeky plné plastů - ale v Evropě takové nejsou !! A na světových emisích plynů se Evropa podílí jen 9 % ...10,38 %0,38 %  
Řesenim neni prestat jist maso, coz je pro cloveka prirozene. Resenim by bylo snizit lidskou populaci aby clovek mohl opet zit v souladu s prirodou.10,38 %0,38 %  
Potěšení10,38 %0,38 %  
Vím, že to tak nějak je. Nic s tím nejde dělat, dokud budou lidi nenažraní ignoranti, co nevidí dál než na svůj talíř.10,38 %0,38 %  
Bezmoc10,38 %0,38 %  
Nadšení (optimismus)10,38 %0,38 %  
U nás se rozloha lesů stále zvyšuje.10,38 %0,38 %  
myslím, že to bude ještě víc díky nelegální těžbě a vypalování zejména v Africe10,38 %0,38 %  

Graf

23. Byli byste ochotni svou konzumaci živočišných výrobků snížit na základě informací o jejich negativních vlivech na životní prostředí? 1 - rozhodně NE, 10 - rozhodně ANO

Povinná otázka, respondent se musel rozhodnout mezi odpověďmi „1”, „2”, „3”, „4”, „5”, „6”, „7”, „8”, „9” a „10”.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
104918,56 %18,56 %  
84918,56 %18,56 %  
53714,02 %14,02 %  
1249,09 %9,09 %  
9249,09 %9,09 %  
7217,95 %7,95 %  
3166,06 %6,06 %  
6166,06 %6,06 %  
4155,68 %5,68 %  
2134,92 %4,92 %  

Statistická data byla pro následující výpočty očištěna o 5 % hodnot z každé strany.

Statistická polohaHodnota
Průměr:6.47
Minimum:1
Maximum:10
Variační rozpětí:9
Rozptyl:7.09
Směrodatná odchylka:2.66
Medián:7
Modus:10

Graf

24. Jste:

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Žena16462,12 %62,12 %  
Muž10037,88 %37,88 %  

Graf

25. Kolik je Vám let?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
26 – 35 let13952,65 %52,65 %  
36 - 50 let5420,45 %20,45 %  
19 – 25 let4617,42 %17,42 %  
51 – 70 let197,2 %7,2 %  
15 – 18 let62,27 %2,27 %  

Graf

26. Jaké je Vaše nejvyšší dosažené vzdělání?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí nebo napsat odpověď vlastními slovy.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Vysoká škola11744,32 %44,32 %  
Střední škola10740,53 %40,53 %  
Vyšší odborná škola176,44 %6,44 %  
Odborné učiliště114,17 %4,17 %  
Základní škola93,41 %3,41 %  
Studuji střední školu 10,38 %0,38 %  
Stale student VS10,38 %0,38 %  
postgraduální, vědec - zaměření zoologie a ekologie10,38 %0,38 %  

Graf

SEGMENTACE RESPONDENTŮ A OVĚŘOVÁNÍ HYPOTÉZ BETA

Pomocí tohoto nástroje můžete získat přepočítané výsledky pro jednotlivé segmenty respondentů a zjistit, zda se odpovědi určitého segmentu respondentů liší od „průměrného” respondenta. Funkce je v tomto momentě v testovacím režimu a zcela bez záruky, nepoužívejte ji jako jedinou metodu pro vyhodnocení hypotéz!

Metodická část této funkce se teprve připravuje, časem přibude podpora také pro chybějící typy otázek. V případě, že objevíte nějakou chybu, neváhejte mě kontaktovat.

Segmentační otázka č. 1
Segmentační otázka č. 2
Segmentační otázka č. 3

Analýza zajímavých souvislostí a závislostí (DZD)5

Byly nalezeny zajímavé souvislosti u 5 otázek.

Upozornění: V případě, že se Vám u otázky zobrazuje pouze jedna odpověď, nejedná se patrně o žádná senzační zjištění. Při interpretaci výsledků se vždy řiďte také výsledky uvedenými výše - pokud určitou odpověď zvolila většina lidí, nejsou zjištění zajímavá (např. pokud je věk 90% respondentů v rozmezí 15 - 25 lety, jsou veškeré závislosti k této odpovědi prakticky bezcenné).

Tip: Vysvětlení této funkce i s příklady naleznete v nápovědě

4. Zajímají Vás informace o negativních dopadech živočišných výrobků na životní prostředí?

  • odpověď Ano, obvykle si přečtu informace, které se tohoto tématu týkají, většinou když jsou v hlavních zprávách.:
    • 2.3x vetší pravděpodobnost při odpovědi ne na otázku 5. Zamýšlíte se díky těmto informacím nad svou konzumací živočišných výrobků?
    • 2.3x vetší pravděpodobnost při odpovědi Ne na otázku 6. Omezili jste svou konzumaci po zjištění těchto informací?
  • odpověď Jen zběžně, málokdy otevřu např. odkaz na článek po přečtení titulku (nepřijde mi tolik důležité nebo zajímavé si ho přečíst).:
    • 2.9x vetší pravděpodobnost při odpovědi ano na otázku 7. Přemýšleli jste někdy nad množstvím živočišných výrobků ve svém jídelníčku?

5. Zamýšlíte se díky těmto informacím nad svou konzumací živočišných výrobků?

  • odpověď ano:
    • 2x vetší pravděpodobnost při odpovědi Ano na otázku 6. Omezili jste svou konzumaci po zjištění těchto informací?
    • 1.9x vetší pravděpodobnost při odpovědi Ano, velmi, aktivně vyhledávám a čtu informace o této problematice, i když nejsou v hlavních zprávách. na otázku 4. Zajímají Vás informace o negativních dopadech živočišných výrobků na životní prostředí?
    • 1.9x vetší pravděpodobnost při odpovědi Rozčílení, podráždění na otázku 16. Jaké pocity ve Vás tato informace vyvolala? Lze vybrat více odpovědí. V kolonce Vlastní odpověď můžete napsat pocit, který jste nenalezli v nabídce a který nejvíce vystihuje Vaši reakci na předchozí informaci.
    • zobrazit další souvislosti
    • 1.9x vetší pravděpodobnost při odpovědi Nekonzumuji ani maso, ani ryby na otázku 10. Kolik masa včetně ryb zkonzumujete TÝDNĚ? Pokud nekonzumujete pravidelně, stačí odhadem.
    • 1.8x vetší pravděpodobnost při odpovědi 9 na otázku 23. Byli byste ochotni svou konzumaci živočišných výrobků snížit na základě informací o jejich negativních vlivech na životní prostředí? 1 - rozhodně NE, 10 - rozhodně ANO
    • 1.8x vetší pravděpodobnost při odpovědi Téměř nekonzumuji, pouze ojediněle a nepravidelně na otázku 8. Jak často konzumujete průmyslově zpracované živočišné produkty? (myšleno maso, ryby, mléčné výrobky, vejce, med aj. získané z velkochovů– alespoň jeden z nich)

17. Věděli jste, že živočišná výroba je zodpovědná za produkci skleníkových plynů z 18 %, což je více, než emise z veškeré dopravy (včetně letecké), která k produkci skleníkových plynů přispívá ze 13 %? *zdroj: http://www.fao.org/3/a0701e/a0701e07.pdf

  • odpověď Ne:
    • 1.7x vetší pravděpodobnost při odpovědi Pochybnost (nevěřím této informaci) na otázku 18. Jaké pocity ve Vás tato informace vyvolala? Lze vybrat více odpovědí. V kolonce Vlastní odpověď můžete napsat pocit, který jste nenalezli v nabídce a který nejvíce vystihuje Vaši reakci na předchozí informaci.

19. V tropických deštných pralesích žije více než 13 milionů odlišných druhů, což představuje více než dvě třetiny všech rostlin a živočichů světa. Odborníci odhadují, že během desetiletí zanikne 2 – 5 % všech druhů deštných pralesů, z velké části jako důsledek odlesňování kvůli pěstování krmných plodin a vytvoření pastvin pro hospodářská zvířata. Věděli jste o této informaci? *zdroj: http://www.fao.org/3/a-a0262e.pdf

  • odpověď Ne:
    • 2.2x vetší pravděpodobnost při odpovědi 2 na otázku 23. Byli byste ochotni svou konzumaci živočišných výrobků snížit na základě informací o jejich negativních vlivech na životní prostředí? 1 - rozhodně NE, 10 - rozhodně ANO

24. Jste:

  • odpověď Žena:
    • 1.5x vetší pravděpodobnost při odpovědi Rozčílení, podráždění na otázku 16. Jaké pocity ve Vás tato informace vyvolala? Lze vybrat více odpovědí. V kolonce Vlastní odpověď můžete napsat pocit, který jste nenalezli v nabídce a který nejvíce vystihuje Vaši reakci na předchozí informaci.

Zjišťování závislostí odpovědí

Pomocí této funkce můžete analyzovat vztahy mezi různými odpověďmi. V části A vždy vyberte jeden výrok (odpověď na určitou otázku), který Vás zajímá. V části B poté zaškrtněte odpovědi, u kterých předpokládáte, že by mohly mít nějakou souvislost s odpovědí z části A. Po stisku tlačítka Analyzovat na konci formuláře se dozvíte sílu závislosti A na B.

Tip: Delší vysvětlení i s příklady naleznete v nápovědě

A) VYBERTE ODPOVĚĎ (VÝROK), KTERÁ VÁS ZAJÍMÁ:

Poznámka: Můžete zaškrtnout více výroků. Zaškrtnutím více výroků v rámci jedné otázky tyto výroky sloučíte (logická spojka NEBO), zaškrtnutím více výroků v rámci více otázek docílíte vytvoření kombinovaného výroku (logická spojka A).

1. Zajímáte se o vliv člověka na životní prostředí?

2. Myslíte si, že průmyslová výroba negativně ovlivňuje složky životního prostředí (např. půdu, vodu, ovzduší…)?

3. Máte snadný přístup k informacím (např. ve formě internetu, tištěných médií, TV, filmů, dokumentů….) týkajících se negativních dopadů živočišných výrobků na životní prostředí? Vaši odpověď můžete rozvést.

4. Zajímají Vás informace o negativních dopadech živočišných výrobků na životní prostředí?

5. Zamýšlíte se díky těmto informacím nad svou konzumací živočišných výrobků?

6. Omezili jste svou konzumaci po zjištění těchto informací?

7. Přemýšleli jste někdy nad množstvím živočišných výrobků ve svém jídelníčku?

8. Jak často konzumujete průmyslově zpracované živočišné produkty? (myšleno maso, ryby, mléčné výrobky, vejce, med aj. získané z velkochovů– alespoň jeden z nich)

9. Věděli jste, že v roce 2018 byla v ČR průměrná spotřeba masa včetně ryb 88 kg na osobu na rok?* zdroj: https://www.czso.cz/documents/10180/91232993/2701391901.pdf/23d4ddc7-23d6-4b1c-98fb-4c7ae458846f?version=1.1

10. Kolik masa včetně ryb zkonzumujete TÝDNĚ? Pokud nekonzumujete pravidelně, stačí odhadem.

11. Věděli jste, že v roce 2018 v ČR byla průměrná spotřeba mléka (kravského a kozího) téměř 60 litrů na osobu na rok?* zdroj: https://www.czso.cz/documents/10180/91232993/2701391901.pdf/23d4ddc7-23d6-4b1c-98fb-4c7ae458846f?version=1.1

12. Kolik litrů mléka vypijete ZA TÝDEN? Pokud nekonzumujete pravidelně, stačí odhadem.

13. Věděli jste, že v roce 2018 v ČR byla průměrná spotřeba vajec 263 ks na osobu na rok?* zdroj: https://www.czso.cz/documents/10180/91232993/2701391901.pdf/23d4ddc7-23d6-4b1c-98fb-4c7ae458846f?version=1.1

14. Kolik vajec zkonzumujete TÝDNĚ? Pokud nekonzumujete pravidelně, stačí odhadem.

15. Víte, že na výrobu 1 kg hovězího masa se spotřebuje okolo 15 000 l vody? Pro srovnání lze uvést, že na vypěstování 1 kg obilí je potřeba 1800 l. *zdroj: https://waterfootprint.org/en/water-footprint/product-water-footprint/water-footprint-crop-and-animal-products/

16. Jaké pocity ve Vás tato informace vyvolala? Lze vybrat více odpovědí. V kolonce Vlastní odpověď můžete napsat pocit, který jste nenalezli v nabídce a který nejvíce vystihuje Vaši reakci na předchozí informaci.

17. Věděli jste, že živočišná výroba je zodpovědná za produkci skleníkových plynů z 18 %, což je více, než emise z veškeré dopravy (včetně letecké), která k produkci skleníkových plynů přispívá ze 13 %? *zdroj: http://www.fao.org/3/a0701e/a0701e07.pdf

18. Jaké pocity ve Vás tato informace vyvolala? Lze vybrat více odpovědí. V kolonce Vlastní odpověď můžete napsat pocit, který jste nenalezli v nabídce a který nejvíce vystihuje Vaši reakci na předchozí informaci.

19. V tropických deštných pralesích žije více než 13 milionů odlišných druhů, což představuje více než dvě třetiny všech rostlin a živočichů světa. Odborníci odhadují, že během desetiletí zanikne 2 – 5 % všech druhů deštných pralesů, z velké části jako důsledek odlesňování kvůli pěstování krmných plodin a vytvoření pastvin pro hospodářská zvířata. Věděli jste o této informaci? *zdroj: http://www.fao.org/3/a-a0262e.pdf

20. Jaké pocity ve Vás tato informace vyvolala? Lze vybrat více odpovědí. V kolonce Vlastní odpověď můžete napsat pocit, který jste nenalezli v nabídce a který nejvíce vystihuje Vaši reakci na předchozí informaci.

21. Věděli jste, že se kvůli pastvinám a krmným plodinám (kukuřice, sója) pro dobytek odlesňuje celkem okolo 27 000 km2 tropických deštných pralesů ROČNĚ, což odpovídá velikosti přes 18 000 fotbalových hřišť DENNĚ? *zdroj: https://sentientmedia.org/how-does-agriculture-cause-deforestation/

22. Jaké pocity ve Vás tato informace vyvolala? Lze vybrat více odpovědí. V kolonce Vlastní odpověď můžete napsat pocit, který jste nenalezli v nabídce a který nejvíce vystihuje Vaši reakci na předchozí informaci.

23. Byli byste ochotni svou konzumaci živočišných výrobků snížit na základě informací o jejich negativních vlivech na životní prostředí? 1 - rozhodně NE, 10 - rozhodně ANO

24. Jste:

25. Kolik je Vám let?

26. Jaké je Vaše nejvyšší dosažené vzdělání?

B) DEFINUJTE SKUPINU RESPONDENTŮ NA ZÁKLADĚ ODPOVĚDÍ:

Poznámka: Můžete zaškrtnout více výroků. Zaškrtnutím více výroků v rámci jedné otázky skupinu respondentů rozšíříte (podskupiny respondentů budou sloučeny), zaškrtnutím více výroků v rámci více otázek skupinu zúžíte (použije se podskupina respondentů vyhovující všem otázkám).

1. Zajímáte se o vliv člověka na životní prostředí?

2. Myslíte si, že průmyslová výroba negativně ovlivňuje složky životního prostředí (např. půdu, vodu, ovzduší…)?

3. Máte snadný přístup k informacím (např. ve formě internetu, tištěných médií, TV, filmů, dokumentů….) týkajících se negativních dopadů živočišných výrobků na životní prostředí? Vaši odpověď můžete rozvést.

4. Zajímají Vás informace o negativních dopadech živočišných výrobků na životní prostředí?

5. Zamýšlíte se díky těmto informacím nad svou konzumací živočišných výrobků?

6. Omezili jste svou konzumaci po zjištění těchto informací?

7. Přemýšleli jste někdy nad množstvím živočišných výrobků ve svém jídelníčku?

8. Jak často konzumujete průmyslově zpracované živočišné produkty? (myšleno maso, ryby, mléčné výrobky, vejce, med aj. získané z velkochovů– alespoň jeden z nich)

9. Věděli jste, že v roce 2018 byla v ČR průměrná spotřeba masa včetně ryb 88 kg na osobu na rok?* zdroj: https://www.czso.cz/documents/10180/91232993/2701391901.pdf/23d4ddc7-23d6-4b1c-98fb-4c7ae458846f?version=1.1

10. Kolik masa včetně ryb zkonzumujete TÝDNĚ? Pokud nekonzumujete pravidelně, stačí odhadem.

11. Věděli jste, že v roce 2018 v ČR byla průměrná spotřeba mléka (kravského a kozího) téměř 60 litrů na osobu na rok?* zdroj: https://www.czso.cz/documents/10180/91232993/2701391901.pdf/23d4ddc7-23d6-4b1c-98fb-4c7ae458846f?version=1.1

12. Kolik litrů mléka vypijete ZA TÝDEN? Pokud nekonzumujete pravidelně, stačí odhadem.

13. Věděli jste, že v roce 2018 v ČR byla průměrná spotřeba vajec 263 ks na osobu na rok?* zdroj: https://www.czso.cz/documents/10180/91232993/2701391901.pdf/23d4ddc7-23d6-4b1c-98fb-4c7ae458846f?version=1.1

14. Kolik vajec zkonzumujete TÝDNĚ? Pokud nekonzumujete pravidelně, stačí odhadem.

15. Víte, že na výrobu 1 kg hovězího masa se spotřebuje okolo 15 000 l vody? Pro srovnání lze uvést, že na vypěstování 1 kg obilí je potřeba 1800 l. *zdroj: https://waterfootprint.org/en/water-footprint/product-water-footprint/water-footprint-crop-and-animal-products/

16. Jaké pocity ve Vás tato informace vyvolala? Lze vybrat více odpovědí. V kolonce Vlastní odpověď můžete napsat pocit, který jste nenalezli v nabídce a který nejvíce vystihuje Vaši reakci na předchozí informaci.

17. Věděli jste, že živočišná výroba je zodpovědná za produkci skleníkových plynů z 18 %, což je více, než emise z veškeré dopravy (včetně letecké), která k produkci skleníkových plynů přispívá ze 13 %? *zdroj: http://www.fao.org/3/a0701e/a0701e07.pdf

18. Jaké pocity ve Vás tato informace vyvolala? Lze vybrat více odpovědí. V kolonce Vlastní odpověď můžete napsat pocit, který jste nenalezli v nabídce a který nejvíce vystihuje Vaši reakci na předchozí informaci.

19. V tropických deštných pralesích žije více než 13 milionů odlišných druhů, což představuje více než dvě třetiny všech rostlin a živočichů světa. Odborníci odhadují, že během desetiletí zanikne 2 – 5 % všech druhů deštných pralesů, z velké části jako důsledek odlesňování kvůli pěstování krmných plodin a vytvoření pastvin pro hospodářská zvířata. Věděli jste o této informaci? *zdroj: http://www.fao.org/3/a-a0262e.pdf

20. Jaké pocity ve Vás tato informace vyvolala? Lze vybrat více odpovědí. V kolonce Vlastní odpověď můžete napsat pocit, který jste nenalezli v nabídce a který nejvíce vystihuje Vaši reakci na předchozí informaci.

21. Věděli jste, že se kvůli pastvinám a krmným plodinám (kukuřice, sója) pro dobytek odlesňuje celkem okolo 27 000 km2 tropických deštných pralesů ROČNĚ, což odpovídá velikosti přes 18 000 fotbalových hřišť DENNĚ? *zdroj: https://sentientmedia.org/how-does-agriculture-cause-deforestation/

22. Jaké pocity ve Vás tato informace vyvolala? Lze vybrat více odpovědí. V kolonce Vlastní odpověď můžete napsat pocit, který jste nenalezli v nabídce a který nejvíce vystihuje Vaši reakci na předchozí informaci.

23. Byli byste ochotni svou konzumaci živočišných výrobků snížit na základě informací o jejich negativních vlivech na životní prostředí? 1 - rozhodně NE, 10 - rozhodně ANO

24. Jste:

25. Kolik je Vám let?

26. Jaké je Vaše nejvyšší dosažené vzdělání?

C) KLEPNUTÍM NA TLAČÍTKO SPUSŤTE ANALÝZU ZÁVISLOSTI

Analýza Vám řekne, zda má Vaše definice skupiny respondentů nějaký vliv na Vámi vybraný výrok.

Citace

Mikulková, Z.Dopady živočišné výroby na životní prostředí (výsledky průzkumu), 2020. Dostupné online na https://dopady-zivocisne-vyroby.vyplnto.cz.

Licence Creative Commons   Výsledky průzkumu podléhají licenci Creative Commons Uveďte autora 3.0 Česko

Poznámky:
1) Globální procenta se počítají s ohledem na celkový počet respondentů, lokální četnost bere potaz pouze respondenty, kteří danou otázku zodpověděli.
2) U otázek typu "seznam - alespoň jedna" si mohli respondenti zvolit více odpovědí, proto součet procent u jednotlivých odpovědí nemusí dát dohromady 100 %
3) Na povinnou otázku musí respondent zodpovědět pouze v případě, kdy mu je zobrazena. Dotazník může obsahovat skoky mezi otázkami, takže lze na základě určitých odpovědí některé otázky přeskakovat.
4) Tato funkce je zatím v testovacím stadiu a je určena spíše pro zábavu - mějte na paměti, že může zobrazovat i nesmysly. V tomto momentě probíhá pouze automatická analýza dvojic výroků, zavislosti kombinací výroků můžete zatím sledovat pouze prostřednictvím funkce zjišťování závislostí odpovědí.