Vyplňto.cz > Průzkumy > Archiv výsledků > Povědomí o metodě konzervace potravin HIPEF

Povědomí o metodě konzervace potravin HIPEF

Víte, že... můžete dotazníky vyplňovat i pomocí mobilních aplikací?
K dispozici jsou aplikace pro iPhone, iPad a Android.

Základní údaje o provedeném průzkumu

Autor průzkumu:Adam Gabryš
Šetření:11. 09. 2013 - 11. 10. 2013
Počet respondentů:307
Počet otázek (max/průměr):14 / 14
Použité ochrany:žádné
Zobrazení otázek:po jedné otázce
Návratnost dotazníků:59,4 %
Návratnost dotazníků je dána poměrem vyplněných a zobrazených dotazníků. Jedná se o orientační údaj, který nebere v potaz ty oslovené respondenty, kteří ani nezobrazili úvodní text (neklikli na odkaz na dotazník).
Průměrná doba vyplňování:00.05:59
Stáhnout surová data:XLS XLSX CSV XHTML PDF-1 PDF-2 PDF-3 PDF-4 PDF-kódy
Stáhnout grafy:Všechny grafy
odpovědi & grafy   segmentace   závislosti   zdroje   dotazník   citovat

Úvodní informace zveřejněné respondentům

Dobrý den, předem děkuji za Váš čas, dotazník slouží pro potřeby mé bakalářské práce na téma Využití vysoce intenzivního elektrického pole na konzervaci potravin. Cílem je zjistit povědomí o této metodě v řadách široké veřejnosti, odborné i neodborné a zda by byl o tuto metodu konzervace potravin v řadách běžných konzumentů zájem, jako náhražka za jiné metody konzervace potravin. I pokud o konzervaci potravin nic nevíte a budete si myslet, že nemáte co odpovědět, nelamte si hlavu, i odpověď nevím, je také odpověď (POKUD TEDY NEVÍTE, NAPIŠTE PROSÍM NEVÍM), dotazník má totiž za cíl zjistit, zda - li o této metodě alespoň někdo někde slyšel, díky :)

Odpovědi respondentů

1. Znáte nějaké metody konzervace potravin? Jaké?

Povinná otázka, respondent musel napsat odpověď vlastními slovy.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
zavařování175,54 %5,54 %  
ne144,56 %4,56 %  
neznám92,93 %2,93 %  
pasterizace41,3 %1,3 %  
nevím41,3 %1,3 %  
sušení, zavařování, mražení41,3 %1,3 %  
zavařování, sušení30,98 %0,98 %  
zavařování, mražení30,98 %0,98 %  
ano20,65 %0,65 %  
zavařování, sušení, mražení20,65 %0,65 %  
ostatní odpovědi mrazení,zavařování
mražení, zavařování, sušení
sůl
sterilace
zavaření
sterilizace
sušení, nakládání, zavařování, zmrazení
Zavařování, chemická konzervace, kvašení, sádra, odnímání vzduchu
pasteryzace
mražení, sušení, konzervování
zavařování, sušení, uzení, nakládání do soli, mražení, pasterizace
chemické konzervanty
Samozřejmě... například konzervace
vakuum
Zavařování.
fermentace, pasterizace, uzení, vysušení
sterilace, mražení
pasterace, zasolení, zavařování, uzení ...
sušení, mražení, sůl, cukr, med, chemická konzervace /kys. sorbová aj./, dehydrace, UHT, tyndalizace...
Sušení, uzení, zavařování, nasolení
teplem, konzervačníma látkama
ano, mražení, sušení, konzervace
Teplená úprava (zavaření, mražení), ozařování, nakládání do cukru, soli, oleje, konfitování.
Sterilizace, pasterizace
Ehm...zavařování?
Sul, konzervy, chemie
zavařování,zamrazování
sterilizace, sušení, zamražování
sušení, uzení, zavařování, naložení
mléčné kvašení, pražení, fermentace, pasterizace, hluboké zmražení, bakteriofugace, ultrafiltrace, sterilace, octový nalev, tyndalace, aseptace, branširovaní, chemosterilace, marinovaní, uzení,
suseni,mrazeni,nalozeni
zavařování,mražení
zmrazení,sterilizace
mrazeni
zavařování, solení, sušení, homogenizace
Sušení, mražení, sterilizace, uzení, nakládání do nálevu
solí
Sušení, zavaření, nakládání, kysání
Zavařování, naložení do soli, zmrazení.
sterilizace, sušení, solení, mrazení, pasterizace
Pasterace, zavařování, sušení, uzení
různé druhy nakládání, dále sušení, zavařování, na "kratší" dobu i mražení apod.
zavařování , UHT, pomocí přídavných látek
mražení, vakuování, solení, sušení, uzení, konzervaze, zavařování
zmrazením, zavařením, sušením
zavařování uzení
sterilizace zavařováním
zmrazení, zavařování, sušení, solením
Zavařování, sušení,mrazení
Zmrazení, sušení, nakládání do octa, sterilizace, nakládání do soli
solí, zavařování, mražení, nakládání do oleje
zavaření, zamrazení
sterilizace, sušení, kvašení
zmražení, sušení, zavařování, nasolení
HACCP
zavařování, sušení, uzení, mražení, nakládání
sušení, mražení, zavařování, uzení
Vysokou teplotou, radiací, vakuováním, chlazením/mrazem, přidáním konzervantů - cukr, sůl, chemikálie
sušení, zavařování, uzení, nakládání....
ano - sušení, nakládání, konzervování
alkoholem, párou, vroucí vodou, mrazem.
uzení, solení, sušení, vakuové balení, mražení, ozařování
naložení do soli, zavařovaní, sušení
zavařování, chemicky
uzení, sušení, zavařování, solení
vysoké teploty, UV, chemická konzervace (kyselina benzoová..), sůl
sušení, uzení, sterilace, zmrazení
zavařování, usušení, převaření, zmražení:-)
zavařování, mražení, nakládání, prosolování, sušení
zavařování, sušení, pasterizace, nakládání, solení, mražení
chemické prostředky
zavařování, sušení, zamražení
sušení, zavařování, nakládání (do soli atd.), zamražení
Pasterizace, uložení v soli či cukru
Zavařování, vakuování, sušení
zavařování (sterilace), sušení, mražení, uchování v soli
sterilace, zmražení, zaváření do konzerv
zavařování, vyuzení
zavaření, zmražení
zavařování, uzení, zmražení
uzení, zavařování, zmrazení
zmrazení, uzení, zavaření
naložení do láku, zmrazení
pasterizace?
chemická, tepelná
chemické, sušení
sušení, zavařování, uzení
mražení, sterilizace, sušení
mrazení, sterilizace varem, uzení, naložení do oleje
žádné
zavařování, sušení, solení, mražení...
zavařování,naložení,sušení
pasterizace, vakuové balení, solení, úzení..
ochranná atmosféra dusíkem, siření potravin (SO2), sůl - různé druhy, uzení, mražení, konzervanty a stabilizátory - př.benzoan sodný, cyklamáty, a jiné chemické sloučeniny
pasterizace, přidáním chemických konzervantů, mražení, uzení, zavařování
Zavařování, UHT, ochranná atmosféra, cukr + dalsi konzervanty z řad tzv. éček
vařením, zmražením
zavařování, sušení, nakládání do soli, cukru, sladkokysele, mražení, uzení
zavařování, sušení, uzení, mrazení
Sterilizace, zamražování, sušení
zmrazení
zavařování,sterilizování
Sušení, mrazení, zavaření
ochranná atmosféra při balení, sušení, uzení, mrazení, chemie přímo v jídle (od soli až po nejrůznější sračky)
Sterilování, sušení, mražení
uzení mražení
Sterilizace, pasterizace, gama flash, extrudace, balení v ochranné atmosféře, chemicky (konzervanty, antioxidanty, úprava pH, zvýšení iontové síly)
teplem(sterilace, pasterace), osmotickým tlakem(cukrem, solí), sušením, filtrace, baktofugace, chlazení, mražení
ano. UHT, tepelná, zmrazování apod
uzeni,,kompotováni
solení, uzení, mražení, sušení, chemická konzervace, zavařování
zavařování, sušení, mražení...
sušení, sterilování, mrazení
sušení, mražení, nakládání, vakuování, typ konzervace a la marmeláda apod.
sterilace, pasterace, chemické úpravy,sušení
zavařování, sušení, mražení, nakládání
Zavařování, zamražování, sušení.
Zavařování,sušení.
zavařování, nakládání
Alkohol, mráz, vakuum...
chemickou úpravou nebo biologickými zásahy
Nakládání do soli, do octového nálevu, uzení, zavařování do sklenic (plechovek), sušení vzduchem
kyselina citronová, SO2
zavařování, mražení potravin
Zavařování, mražení, nasolení.
uzení, chemická, tepelná úprava
Zavaření, zmražení, sušení, naloženi do soli
mražení, sterilování
uzení, zavařování, solení
Pasterizace, paskalizace, chemická konzervace
pasrerizace
mražení,sušení,zavařování-sterilování,nakládání do soli,
zavařování, nakládání do octu, do soli
solení, vaření, ocet a jiné kyseliny, vakuum, ionizace - tu však znám jen u vody,
uzení, vaření, pečení
chemická, tepelná - zavařování, konzervování, mrazem, sušení vzduchem, sušení mrazem, nakládání do soli
Zavařování, pasterizace, chemie
zavaření,pasterizace
Zavařování, Cukr
zavaření, mražení, sušení, naložení do kyselého nálevu, solení
Uzení, Zavařování, Sušení, Mražení. Solení,
Zavarovani, mrazeni, uzeni, suseni
zavařování, sušení, mražení, medem, solí, chemicky
sterilování, sušení, solení, nálev deko
Zamražení, nakládání ...
zavařovaní, solení
pasterizace, konzervanty, vysoký tlak, vakuum
pasterování, použití přípravku na konzervování
Zavařování, zmrazování, sušení
dehydratace, zavařování, konzervování, mražení
zavařování, sušení, solení, balení do atmosféry či vakuové, uzení
nasolení, uzení, zavaření (sterilace), sušení
solení NaCl, užití benzoanu sodného
Sterilisace, pasterisace.
sušení, mrazení, solení,zavaření
Sušení, zavařování, sterilizace, pasterizace
zmrazení, zavaření
Uzení, zavařování, sušení, mražení
zavařování, zamrazování
SUŠENÍ, ZAMRAZOVÁNÍ, CHEMICKÉ
mražení, sušení, konzervování, nasolení, ...
Mražení, zavařování, uzení, sušení
sušení
tepelná sterilace, zamrazení, pasterizace.
uzení, zavařování, nasolení
například zavaření
sušení, zavaření, zamražení
uzením
sušení . solení , uzení, mrazení,
zavařování, zmrazení, ochranná atmosféra, sušení, chemie
ano, zavařování, uzení
udění, do konzervy, do žalůdku
plechovka, vakuum
Sterilizace, zavařování, mražení, sušení
zavarovani,konzervy,vakuum
sterilizace, mražení, zavařování do sádla, sušení
Zavařování teplo, chemická konzervace, sušení, mražení.
zavařování, mražení,sušení
ano - konzerva
mražení, UHT, konzervace, ošetření dusíkem
zámraz, sterilizace, sušení
Nevzpomínám si
Kyselinou citrónovou (ovoce, marmeláda), cukrem (marmeláda, džem), dehydratací (zelenina, koření), solí (syrové maso)
Vysokou teplotou, solí, cukrem
Sušení, zavaření, mražení
nasolení, sterilizace teplem, sušení, mražení
chemická konzervace, pasterizace, uskladnění v intertní atmosféře (dusík)
uzení, vysušení
zavarovani, suseni, zamrazeni
síření?
Vakuace, nasolení, uvaření, zmrazení, zavaření.
přímá a nepřímá inaktivace
vakuová
Pasterizace, paskalizace, různé konzervanty (SO2), nasolení apod
nasolení, zamražení, sterilování (zavaření), sušení
sušení, zmrazování, zavařování, pasterizace..
sterilace, pasterace
tradiční
zavaření, vakuace, zámraz
Ano tepelná, chemická, vysušení, UV záření
použití konzervantů
Mražení, zavařování, chemická konzervace, sušení,
sušení, mražení, chlazení, pasterizace, sterilizace, ozařování, ochranné atmosféry
Sušení, zavařování,nasolení
zavařování, nakládání do nálevů (např. octový) nakládání do soli, pasterizace
teplotou,konzervačními přísadami,vakuováním,lyofilizace,sušením
tepelná,sušení,vakuové balení,zavařování
Tepelně upravené
sušení, konzervace teplem, mrazem
zabalení
chemické, neznám názvy
mrazeni, zavarovani, suseni, konzervace cukrem a alkoholem
konzervy, nálevy, sušení
sterilace, chemicky, mražení
cukr, líh, pektin
pasterace
sterilisace, pasteurisace
sterilizace, mražení, sušení
mléčné kvašení, sterilace, zamrazování atd.
Zavařování, tepelná úprava (např. uzení), zamrazení, sušení
vakuové balení, konzervy
nezajímám se o to
uzení, szavařování, mražení, vakuum
sušení,sterilování,mražení
vakuove
plechovka
pasterace, UHT, zavařování, sušení, uzení, solení
pomocí soli, zavaření, nálev, dusíkatá atmosféra
uzení, nasolování
Sterilizace,zavařování, uzení, mražení, sušení
zmrazení,zavaření
pasterizace, vaření, pečení
uzení, zavařování, sušení, mražení, vakuování, nakládání do oleje/octa
Pasterizace.
Sterilování
konzervanty: soli kyselin-kyseliny, oxidy; "sterilizace"; v balení s chráněným prostředím;
ZAVAŘOVÁNÍ, UZENÍ,SOLENÍ,MRAŽENÍ
pouze přidávání chemických konzervantů, chlazení, mražení, pasterizace, možná vakuové obaly
Sterilizace, UHT
24579,8 %79,8 % 

Graf

2. Určitě jste už někde slyšel/a pojem pasterizace. Víte o co se jedná?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
vím17557 %57 %  
něco málo tuším12239,74 %39,74 %  
nevím103,26 %3,26 %  

Graf

3. Co Vás napadne když uslyšíte „vysoce intenzivní pulsní elektrické pole“?

Povinná otázka, respondent musel napsat odpověď vlastními slovy.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
nic6420,85 %20,85 %  
nevim3611,73 %11,73 %  
fyzika123,91 %3,91 %  
Nic.30,98 %0,98 %  
vysoké napětí30,98 %0,98 %  
?20,65 %0,65 %  
něco jako mikrovlnka20,65 %0,65 %  
vysoce pulsní elektrické pole20,65 %0,65 %  
elektrika20,65 %0,65 %  
mikrovlnka20,65 %0,65 %  
ostatní odpovědi něco nebezpečného
Nevím.
elektřina
magnetické vlny
elektrické pole s vysokou intenzitou
kdo to vymyslel? taková blbost.. nemělo by tam být třeba elektrické pole o vysoké hustotě energie?
vojenský radar - megamikrovlnka
něco hodně složitého
nic zásadního
elektrotechnický termín
strojovna na Enterprise
pravidelné vysílání elektrického proudu do určitého bodu
pole pod elektrickým napětím
že bych tam nechtěla stát
Napadne mne: Co to sakra je?
nic mě nenapadá
energie která je dodávána v pulzech pomocí (mag. ci elektrickeho pole)
pomocí tohoto pole vznikaji impulzy - ty maji zaporny vliv na mikroorganismy které zanikají
záření
vysoce intenzívní pulsni el. pole
představím si vybití bakterií pomocí elektrického výboje
Slyším to poprvé, ale zaujalo mě to. Vypadá to na konzervaci bez chemie, kterou v jídle nesnáším.
energetika
netuším, o co se jedná
nevím o co jde
Nic :-)
velká elektrická rána
fyzika, analytická a instrumentální chemie :)
něco jako ozařování ...
nevím, ale vzhledem k anketě, to má určitě něco společnýho s konzervováním potravin
Elektrický proud
ničení všeho živého
nic s konzarvací potravin
nic, co by Vám pomohlo :)
mikrovlnná trouba
nic, nerozumím tomu
něco s fyzikou
sušené ovoce
že se bojím
netuším
pravděpodobně proudění lektřiny soustředěné do určitého místa
nic,nevím co to je
Pulzující elektrické pole s vysokým napětím
Star Trek
bohužel nic
že budou hodně intenzivně někde kmitat elektrony?
mně neznámý odborný pojem z fyziky
že bych se od toho měla radši držet dál, abych nezemřela
rychlý el. výboj vysoké teploty
rozhodně nic týkající se jídla
že se jedná o e- pole s vysokou intenzitou
fyzika, nic pro mě
silné el. pole, jehož intenzita se mění v závislosti na čase, a to s určitou pravidelností (pulsy)
elektrický výboj který zabije nežádoucí organismy
dodávka elektřiny do podniků
fyzikální jev
něco technického
Star trek?
nový objev v oblasti elektrotechniky
náročná fyzika
tak to teda nevím
The Big Bang Theory
fyzika, nepoživatelnost
nějaký elektrický výboj
nemám vůbec představu
nic :-) ale pojmu rozumím
el. výboj?
elektrický výboj
...
hmm
velký obsah elektronů, rozrušenívazeb bakterií a mikroorganismů s danými potravinami
nemám tušení
vesmir
Matrix ;-)
napadne mě elektrický šok
sci-fi film :-)
nemám vůbec ponětí :-)
elektro vlny
Silnější voltametrie
elektrické pole s vysokým napětím konající pulsy
ohřev
přístroj
srdce
sofistikovaná moderní metoda pro výzkum, vysoké energie, pulzy s nastavitelnými vlastnostmi, úspora energie
elektrické pole o vysoké síle, aplikované v pulsech a v určité vzdálenosti
elektrárna
raději nic
ničení bakterií vysokými hodnotami proudu
nic pro spojení s potravinami
místo, kde ,,jiskří'' el.náboje
sci-fi
Fyzika :D
školní pokusy v chemické laborce
že netuším o čem je řeč
technologie konzervování
nadávku?
pulzní elektrické pole o vysoké intenzitě
Teleport.
ohřáté na vysokou teplotu ?
léčebná metoda
záblesky elektřiny, která zřejmě svou vysokou intenzitou usmrtí mikroorganismy.
elektrické pole s vysokým obsahem impulzů
tento pojem mně děsí a nemám dojem, že by měl mít něco společného s potravinami
high-tech zařízení
velmi aktivní elektrické pole
cívka??
výpadek elektrických zařízení v okolí :o)
fyzika-ach jo!
aktivní elektrické pole, v jehož blízkosti jsou cítit vibrace, pulsy
ze dostanu ranu
Vedení vysokého napětí
Tunguzka :)
výboje
elektrické výboje
???
že to funguje podobně jako pasterizace, ale za pomocí elektřiny
nic :)
velmi vysoký účinek střídavého proudu na něco
Nikola Tesla
nedovedu odpovědět-neznám
něco nového
že jsme ve fyzice nedaval moc pozor, pravdepobodne i jedna z metod inhibování MO
EMI
všelicos, například nějaký elektrický přístroj
co to společného s jídlem?
fyzikální experiment
au:-)
zase nějaká fyzika
paprsky, nic
ohradník
elektrické pole které velice intenzivně pulsuje?
nic moc :-)
pracoval na tom Tesla?
prostor vně elektrod zasažený vysokým tokem elektronů
Ničení balteríí?
magnet ?
něco ze StarTreku?
nic :D
zřejmě elektrické pole s vysokou intezitou pulsů?
Elektromagnetismus.
aplikovaná fyzika :)
Nespojoval bych to s konzervací potravin. :)
laser, který vydává pulsní světlo a kolem se nějak vytvoří pole
stargate, epizoda o smrti anubise
to nechtějte radši vědět
nedokážu si představit
slozity elektronicky stroj
elektromagnetický puls = EMP, elektrický výboj, plazma
něco složitého týkající se fyziky
Podobná technologie jako mikrovlnné záření
něco jako mikrovlny
krátkodobé či střídavé působení eletrického náboje
inaktivace salmonel
prostor nabitý elektrickým proudem
otázka z fyziky, nehledala bych souvislost s konzervací potravin
Elektrické napětí
neco, kam bych nestrkala ruce...
mikrovlná trouba
elektrické křeslo:)
kmitočet
to zní fakt složitě už podle názvu :-)
Něco s ultrazvukem
mikrovlnka, CERN
Dvě elektrody vytvářející elektrické pole, které jsou nabíjeny velmi vysokou frekvencí.
vysokonapěťová elektřina
vyboj
neumim si predstavit
elektrody :)
představím si něco hodně nabitého :D
místo kolem kterého je statický výboj
.
Červený trpaslík
Pěkný průser! Transformátor, bouřka, blesk...
vložení potraviny do elektromagnetického pole - píšete že vysoce intenzivního a pulzního - na jaké frekvenci? - jako v mikrovlnce - tedy sterilizace potraviny?
NĚCO S EL. PROUDEM
vytváří se elektrické pole průchodem vysokonapěťového střídavého proudu ... asi...
17958,31 %58,31 % 

Graf

4. Slyšel/a jste už někdy o fenoménu HIPEF (high intesity pulsed electric field)? Pokud ano, co o této metodě víte?

Povinná otázka, respondent musel napsat odpověď vlastními slovy.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
ne15450,16 %50,16 %  
nic299,45 %9,45 %  
neslyšela268,47 %8,47 %  
neslyšel113,58 %3,58 %  
nevím103,26 %3,26 %  
Ne.61,95 %1,95 %  
ne, nic30,98 %0,98 %  
neslysel20,65 %0,65 %  
Nic.20,65 %0,65 %  
neslyšela jsem20,65 %0,65 %  
ostatní odpovědi Neslyšel.
neslysela
neslyšela jsem o tom
nic, proto to vyplňují, neumím používat google...
Neslyšlela a nic nevím.
konzervace rostlinných produktů
ne, čekám až se to dozvím od tebe
jen v předchozí otázce, takže nic
zatím do podrobna ne
likvidovani mikroorganismu impulsy
neslyšela, nevím o ní nic
Netermální vraždění bakterií elektrickými pulsy
ne, neslyšela
slyším prvně
ne, neslyšela a nevím opravdu vůbec nic
Nikdy sem o ní neslyšela a tudíž o ní nevím zhola nic.
neslyšela, nic nevím
ne, nikdy jsem o ní neslyšela
nikdy jsem to neslyšela
...
Slysel, ale nevim nic :-(
nic, nejsem si vědoma, že bych o tom slyšela
Neslyšela.
Ne, neslyšela.
nevím, neslyšela
přímo o metodě nic konkrétního, vycházím z významu těch slov a ze zkušeností v VŠ (anorg. chemie)
Nová technologie pro konzervaci potravin pro ničení bakteriálních buběk
Nikdy jsem o této metodě neslyšela
v podstatě anglický název předchozí metody, víc nevím
ne, nevím nic
používá se při konzervaci
nikdy neslyšela
ne, nic jsem o této metodě neslyšel, kromě jejího názvu v předchozí otázce
neslyšela, nevím, snad se týká úpravy potravin?
neslyšela,nevím
o tom, že je to fenomén jsem neslyšela, ale vše má nějakou frekvenci (energii) a lze to posílit neo zlikvidovat protifrekvencí
neslyšela, nevím.
neslyšel jsem o tom nic
Nikdy jsem o tom neslyšela.
neslyšela, nevím nic
nějaký druh sterilizace pomocí elektřiny, tuším jenom na tekutiny
ne, nevím
neslyšel
zatim nic
nikoliv
nic o tom nevím
skoro nic
není zcela efektivní při likvidaci spór, bakteriální buňky zničí již za 1s
Slyšel, ale o metodě toho moc nevím
Vidím poprvé
Neslyšel, nic
nelsyšela, nevím
vůbec nic:-(
Vysokonapětové indukční energetické pole.
NE !
zatím ne
ošetření potravin bez ztráty senzorických vlastností
Nic moc
neslyšel -asi to bude něco jako pasterizace "v mikrovlnce"
ano, má nepříznivé účinky na spory bakterií
6220,2 %20,2 % 

Graf

5. Myslíte si, že potravina ošetřená elektrickými pulsy (HIPEF) bude lepší nebo horší než pasterovaná? V případě, že si myslíte, že je horší, napište prosím důvod proč.

pulsy mají tyto vlastnosti: 50-250 Hz,průměrná doba trvání 1- 7 mikrosekundy, až 50 kV/cm potraviny

Povinná otázka, respondent musel napsat odpověď vlastními slovy.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
nevím9229,97 %29,97 %  
lepší154,89 %4,89 %  
netuším103,26 %3,26 %  
ne61,95 %1,95 %  
stejná41,3 %1,3 %  
Nevím.41,3 %1,3 %  
neumím posoudit30,98 %0,98 %  
Netuším.20,65 %0,65 %  
?20,65 %0,65 %  
asi ne20,65 %0,65 %  
ostatní odpovědi netusim
nedokážu posoudit
Nedovedu posoudit
así lepši
nevím, co to znamená
lepší, teoreticky méně vlivu okolního prostředí.. pasterizace je zalozena na kratkodobem zvyseni teploty, coz predpokladam u HIPEF nemusi byt dosazeno. Ke konzervaci jiste nebudou potreba zadne bakterie, atd.
abych se rozhodla, potřebovala bych o metodě něco vědět
netuším o co jde
vůbec netuším
samozřejmě že lepší, to je mi otázka...
neznam
Nemám vyhraněný názor.
obě mají určitě svá pro a proti
může narušit chemickou strukturu, teoreticky
asi jo
Na jednotku vzdálenosti? Snad na jednotku objemu? Asi bych se takovéhle potravině vyhla, nevím, co to udělá s vnitřní strukturou...
Horsi
lépe
asi lepší, ošetření trvá jen minimální dobu
zaleží na hodněch faktorech( vyhody/nevyhody), dale na uchovaných výživových hodnotách dané potraviny,
nevim, ale pochybuju, ze bude lepsi
nevin
skutečně netuším
asi lepší,ale mám o tom málo informací
snad lepší, nemuselo by dojít k ničení biologických látek
Netuším jaký vliv má elektrické pole na mikroorganismy, takže ani nebudu hádat
nevím o této metodě nic, tak nemůžu odůvodňovat, proč si myslím, že tato metoda bude horší či lepší
na to by měla být studie, kterou si ráda přečtu
předpokládám, že bude lepší
Lepší, neztratí vitamíny
Obávám se, že už to nebude potravina, ale jen plnivo žaludku proti hladu.
myslím, že může být "jako" rychle uvařená
opravdu nevím, nejsem odborník
Záleží na parametrech - pokud se dodá dostatek energie, musí být účinky srovnatelné v obou případech.
nemyslím si, protože nevím, co to přesně je
možná že ne
pokud je to způsob konzervace, bude to určitě stejné
zajímavý nápad
nemůžu posoudit
Nerozumím HIPEF, ale má představa je, že tato metoda rozkmitá molekuly v potravě.. nedokáži posoudit, zda je to lepší či horší. Tipuji ale, že budou na podobné úrovni.
nevím, jakých výsledků metoda HIPEF dosahuje ani jakým způsobem v tomto případě konzervace funguje, tedy jaký je princip, čili nemohu posoudit
Obávám se, že nedokážu posoudit, nicméně myslím, že bude buď srovnatelná s pasterovanou, nebo horší. Raději bych volila tradičnější postupy.
myslím, že HIPEF bude horší, protože při pasterizaci se dá přesně ohlídat teplota, ale je to jen domněnka, protože nemám žádné info o HIPEF a tudíž jsem bez možnosti srovnání mezi dvěmi metodami...
nic o tom nevím, nemůžu srovnat
bude třeba stejná
myslím si, že čím novější metody, tím by to mělo být lepší
myslím, že to může vyjít asi tak na stejno
bude stejná
netuším, jak metoda HIPEF probíhá, nemohu posoudit
spíš asi lepší
záleží co ty elektrické pulsy s potravinou udělají. Zda v ní zůstanou látky, které potřebujeme, tzn. vitamíny, minerály apod. v takové podobě aby to bylo ku prospěchu žití
asi lepší, když se ptáte
.........
lepší, inak by ostali pri pasterizaci
může to být šetrná metoda, ale mnoho o ní nevím. Záleží, jak dlouho ošetřená potravina vydrží. Dále je důležité zda je to reálně proveditelné ve velkém potravním řetězci, zda to nemůže zanechat stopy elektrických vln(záření) a projevit se po dlouhém obdob
nemám potuchy, nejraději mám potraviny čerstvé :D
Vzhledem k frekvenci a delce trvani pulsu si myslim, ze kvalita bude vyssi.
asi lepší, nedojde ke znehodnocení vitamínů
Ze zde uvedených informací nemám pocit, že by měla být horší.
Nemám tušení.
Nevím, neznám
Vzhledem na délku pulsu, půjde zřejmě o lepší metodu. Většina látek je citlivější na změny teploty než krátkodobé změny napětí.
představuji si jako mikrovlnku, horší stav po ošetření neboť rozbijí molekuly
lepší, mohla by to být nová technologie, která nezabíjí vitaminy?
Nic o metodě nevím, tudíž nemohu posoudit.
stejné
neznám rozdíl, ale tepelným zpracováním se určitě ničí některé hodnoty potravin a elelktrické pulsy by mohly ničit třeba zdravé bakterie apod.
Horší, zatím neničí definitivně všechny mikroorganismy v potravinách
Nemyslím si, že by takto ošetřená potravina, byla horší.
vůbec nevím
nemyslím
kdoví, jak dalece narušuje strukturu...
horší-asi je toto méně probádáno...
Metodě HIPEF nerozumím.
Neznám, nemůžu posoudit
mohla by být lepší, protože nebude probíhat při vysokých teplotách a zachová více vitaminů
není horší
nemyslím si, že by byla potravina horší, než pasterovaná
Horší. Obávám se vlivu elektrického pole na buněčnou strukturu potravin biologického původu.
nevím, snad lepší, vývoj jde stále dopředu, jsou nové technologie
proč bychom měli potraviny takto ošetřovat? dávalo by mi smysl začít používat "staré" metody, které byly zdarma a přirozené. proč měnit informace potraviny takovými ošetřeními??
Myslím, že tato metoda bude horší, protože pasterizování potravin obecně mi nepřipadá dobré, protože potraviny pak ztrácejí chuť a své vlastnosti.
Horší. Zastávám názor, že potraviny mají určitou energii (něco jiného než energetická hodnota) a tato se elektrickým čímkoliv zničí. Podobně jako to dělá mikrovlnka. (Nejsem blázen:)
asi horší než pasterizace, připadá mi to méně přirozené
horší-nedokážu si to ani představit,že budu takového něco konzumovat
nemám informace, na jejichž základě bych to mohla rozhodnout
Čistě z názvu bych se domnívala, že HIPEF může potraviny poškodit, ozářit, ovlivnit jejich složení
nemam s ni zkusenost, nemuzu tedy posoudit
nemyslím si nic, protože tomu nerozumím
nedokážu moc posoudit, na jakém principu to funguje, ale čistě teoreticky... když tam nebudou vysoké teploty, tak by se mohlo zachovat více "zdravých látek"? vitaminy, antioxidanty apod?
nesouhlasím s mikrovlnkami, tak musím zjistit, o co jde
tuto metodu neznám, ale pocitově mám názor, že by tato metoda mohla potraviny znehodnotit z pohledu výživových hodnot
nevím, je na vás akademicích, abyste toto prověřili
nevím jak bude chutnat
Nedokáži si představit, co elektrické pulsy s potravinou udělají a jaká budou mít vliv na její kvality.
těžko říct, nerozumím tomu
netuším; je jasné, že vliv el. pole bude jiný než vliv teploty, změna bude jiného druhu
HIPEF by mohlo být účinnější než pasterizace
neznám velký rozdíl
nemám odhad, ani přibližně
elektrický naboj může negativně měnit vlastnosti potravin
neznám, nemohu posoudit. Ani nevím,co HIPEF je. Dost blbá otázka
nevím, nevěřím tomu
asi bude lepší
nemám vůbec představu
nedovedu posoudit
nevím, jak fungují elektrické pulsy
zatim nemam odzkoušeno
neznám dopad na strukturu a kvalitu potrevuiny, ale na první pohled by to mohlo jít
netuším, ale nevěřím, že bude zbavena zárodků mikrobů a plísní.
snad lepší
myslím si, že pulsy velmi negativně ovlivní strukturu potravin
nejlépe je jídlo hned sníst
nebude horší
lepší-doba konzervace bude asi kratší a přesnější
netuším a nic si nemyslím
myslím, že může dosáhnout srovnatelných výsledků
nemyslím si nic
pasterizací může dojít k poškozen pláště buněk, i při krátkém zahřátí, což teoreticky znemožní další užití potraviny pro uskladnění v mrazu? Při pasterizaci se tvrdí, že nemá vliv na vlastnosti potraviny - u mléka to tak zcela nebude.
Domnívám se, že je to lepší než pasterizace
slyším to poprvé!!!
narušena je nutriční hodnota
nejspíš lepší
obě metody stejně účinné
protoze o teto metode nic nevim, na otazku nemohu odpovedet
Myslím, že to bude asi zhruba stejné.
Nejsem si jist, jakým mechanismem bude potravina konzervována, takže nelze určit.
Myslím si, že je to téměř stejné. Důležité je, zda se zachovají živiny, popřípadě zda se nějak nezmění.
jestli mají tyto pulsy zneškodnit mikroorganismy podobně jako pasterizace, tak bude potravina stejná, veřejnost ji ale možná bude vnímat jako nebezpečnou, protože to je něco netradičního
určitě bude horší. pulsy uvedeného kmitočtu ve mně nevzbuzují důvěru
zřejmě záleží na typu potraviny..
nevím, nedokážu posoudit
nebudou vlastnosti nějak negativně pozměněny otazník
zničí kvalitu
asi lepsi
možná se více potřebných věcí spálí, ale musela bych vědět přesně co se tam děje
nevím o co jde, ale zřejmě se jedná o inovativní metodu konzervace...určitě je to lepší než používání konzervantů, otázkou je, zda zmíněné elektrické pulzy nezmění některé vlastnosti potraviny
Pokud se docílí konstantní teplota 70-80°C bude to stejné... pouze patrně ekonomičtější a rychlejší. Na kvalitu pasterizace to vliv mít nebude.
ani jedno mi nepřijde dobré, raději čerstvé potraviny
netuším, co múže se strukturou potraviny výboj udělat, pravděpodobně rozkmitá molekuly a tím dojde k masívnímuohřevu
je šetrnější
srovnatelná
to nedokážu posoudit
Kvalita bude stejná.
asi stejná nebo horší...nepůsobí to být nic přírodního, proto ošetření asi nebude dobré
asi to bude OK
nevím, nedokážu si to zatím vůbec představit
ano
Myslím, že obě metody spotřebují hlavně energii.
tak to fakt netušim
Asi bude lepší.
je mi to jedno
Předpokládám, že co se týče chuti, tak HIPEF ji bude ovlivňovat ještě méně než pasterizace, tudíž v tomto směru bude lepší. Jestli dovedou zničit elektrické pulzy srovnatelné množství bakterií a mikrobů jako pasterizace, to nevím.
nevím nakolik může elektřina zelenině uškodit či prospět
nevěřila bych této metodě, protože jsem o tom nikdy neslyšela
jakákoli nová metoda mě nepřesvědčuje, že bude zdravější než klasické metody
nemám tušení
to by mě zajímalo, jak to pak bude vypadat…
Nevím...
pokud zahubí mikroorganizmy stejně efektivně jako při pasterizaci tak to bude o.k.
NEBUDOU ZNIČENÉ HODNOTNÉ LÁTKY....
Myslím, že odpověď na tuto otázku neznají ani vědci. Je to nová metoda, takže bych byla opatrná. Jestliže ovlivňuje bakterie, tedy zřejmě některé organické molekuly, bude ovlivňovat i potraviny. Její schopnost ničit bakterie je podle mě menší než u Past.
Asi stejná účinnost
16754,4 %54,4 % 

Graf

6. Vzhledem k tomu, že při použití této metody dochází k naprosto minimálnímu záhřevu potraviny, nedochází ke zhoršení chuti ani vůně. Byl/a byste ochoten/ochotna vyzkoušet tímto způsobem konzervovanou potravinu?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
ano, rád22472,96 %72,96 %  
nevím, možná7123,13 %23,13 %  
vůbec ne123,91 %3,91 %  

Graf

7. Po ošetření touto metodou je potravina od běžné čerstvé neošetřené potraviny „běžným pohledem“ k nerozeznání. Myslíte si, že takovýto produkt má nějaké výhody?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
možná má14948,53 %48,53 %  
ano, určitě má14446,91 %46,91 %  
ne, nemá144,56 %4,56 %  

Graf

8. Myslíte si, že když nedojde při konzervaci k zahřátí potraviny, že jsou finální produkty mikrobiálně bezpečné?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
nemusí být23676,87 %76,87 %  
ano, zcela6621,5 %21,5 %  
nejsou vůbec bezpečné51,63 %1,63 %  

Graf

9. Aby byla metoda HIPEF při konzervaci účinná, je nutné, aby puls prošel veškerou masou potraviny. Jaké potraviny je podle Vás možné tímto způsobem ošetřit?

Povinná otázka, respondent musel napsat odpověď vlastními slovy.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
nevím5818,89 %18,89 %  
maso123,91 %3,91 %  
všechny103,26 %3,26 %  
netuším82,61 %2,61 %  
tekutiny61,95 %1,95 %  
asi všechny 41,3 %1,3 %  
ovoce, zelenina41,3 %1,3 %  
?30,98 %0,98 %  
zřejmě všechny20,65 %0,65 %  
ovoce 20,65 %0,65 %  
ostatní odpovědi mléko
ano
zelenina
maso, mléko
vodivé
všechny?
ovoce, zelenina, maso
asi vsechny
neznám tuto metodu
.... ty ktere maji dostatek vody.....ve vsech svych castech
maso ( paštiky)
je mi to putna
všechny, kterými projde puls, to dá rozum...
Nevím.
rostlinného původu
skoro všechny
elektricky vodivé?
zelenina, ovoce, masné výrobky, paštiky, salámy, džemy
maso, zeleninu, ovoce, cokoliv
Jakoukoli, ale pořád nevidím důvod...
Psí maso. Kočičí maso. Lidské maso.
Vetsinu
ovoce, zelenina, maso, mléčné výrobky, ale jen do určité velikosti
maso, mléko, sušené výrobky,
vejce, mléko
Netusim
potraviny,které projdou další tepelnou úpravou
jakékoliv?
Ovoce, zeleninu.....tzn. potraviny s vyšším podílem vody ??? S menší hustotou ???
maso, zelenina
takové, které obsahují hodně vody
každou
houby
Zřejmě veškeré, pokud jsou upraveny na vhodnou velikost.
menší (ovoce), tekutiny
s větším obsahem vody?
takové, které dobře povedou proud - "mokré", vlhké... tekutiny, možná ovoce, zelenina..
záleží na dosahu pole - aby nemusely být potraviny placaté :)
drobné ovoce, tekutiny?
na menší kousky?
Ovoce a zleninu,možná mléko
Opravdu nevím. Asi jen hlávkový salát, ne?
malé množství
myslím cokoliv, jako ohřev v mikrovlnce
maso, zelenina, ovoce
nevím, asi záleží na nádobě
menší kusy hub, masa, možná sýrů...
mléko a drobnější kousky
nemám tušení
maso, ovoce, zelenina, mléčné výrobky
asi všechny, které se dají konzervovat
všechny poživatiny
S homogenní vodivostí
ty, které dobře povedou elektrický impuls.. maso, potraviny ve vodě, potraviny obsahující vodu (alespoň v nějaké procentuální míře - nedokáži určit minimum) - jako je ovoce, zelenina...
všechny, připravené patřičným způsobem ke konzervaci touto metodou (např. rozkrájení na menší resp. tenčí kousky)
Pokud bych si to představila "velkovýrobně", tak zhruba tak, že bych do hermeticky uzavřeného prostoru dodala jakoukoli potravinu (u které je už dnes možné ji nějakým způsobem za konzervovat) a pak bych do prostoru "vpustila impuls".
zelenina, ovoce..... v podstatě jakékoliv potraviny které se pasterizují nebo jinak tepelně upravují pro konzervování
tekuté, polotekuté (těsto, gel), sypké
snad skoro všechny. Nenepadá mě, které ne.
porcované
tepelně upravené potraviny, při tepelné úpravě budou zničeny mikroby/bakterie
asi vše
ovoce, zelenina, mléčné výrobky
mléko? tvaroh?
ovoce, maso
tkáň, tekutina
tekutiny, maso, mléko a mléčné výrobky
nevím, ale nejedla bych to
......
ovoce, zeleniny, mléčné produkty, u masa asi jen vybrané druhy , obecně asi menší kusy a záleží jestli se to vkládá do roztoku, nebo to funguje na vzdušném principu, neboť elektrody sse běžně noří do roztoku.Chtělo by to více informací.
maso, ovoce, zelenina, mléčné výrobky...
vsechny, krom ovoce a zeleniny
Vše, co je vodive, tedy s rozumnym podilem vody.
malé kusy
myslím, že téměř vše co nemá skořápku
Neumím si představit, čím by puls nemohl "projít".
ovoce,zelenina,maso,vejce
Ovoce, maso, mléko, polotovary.
Tekutiny, v menší míře možná i maso
potraviny s velkým obsahem vody
Zřejmě potraviny obsahující nějaké schopnější dielektrikum - tedy vodu a její roztoky.
kapalné potraviny (nápoje, mléko, protlaky...)
mléko, pečivo, maso
když nedochází k zahřívání, tak asi všechny
ovoce,maso
Netuším.
mléčné výrobky, masné výrobky
Nevím, asi ovoce a zelenina.
Zelenina, maso.
všechny (nenapadá mě žádná výjimka)
malé
maso,ovoce,zelenina
no coment
nejspíš všechny, jesti se jedná o elmagnetickou indukci
měkké a malé potraviny, konkrétně mě nic zrovna nenapadá
stále netuším o co se jedná
zeleninu
Tekutiny, třeba mléko
potraviny s pravidelným tvarem?
nápoje
nevím....naložené v tekutině?
ovoce potraviny maso zelenina
potraviny rostlinného původu, potraviny živočišného původu, jiné potraviny...
Ty, které nejím já.
mléko?, nevím
spíš záleží na technických schopnostech přístroje, který takovéto ošetření provádí - měl by umět ošetřit cokoli
tekuté, nebo alespoň s obsahem vody, aby vodily el.impulz.
Podle mě lze tímto způsobem ošetřit veškeré potraviny, které se dají ošetřit i podobnými způsoby.
Které mají stejnou konzistenci. Např. maso, ale bez kostí.
potraviny bohaté na vodu
ovoce, ryby, houby
ne
zelenina, ovoce, brambory, možná maso
podle druhu,třeba předvařit
Všechny, které lze nejprve ošetřit a až poté zabalit/dát do nádoby
ovoce- bez jader, zelenina (záleží i na trvrdosti?), maso bez kostí, tekutiny
krájené maso
asi všechny, nebo jen ty "drobné"?
cokoliv
takové, které mají v některém směru vodivost homogenní přes celou plochu průřezu po celé délce
nejúčinnější to bude asi u homogenních kapalin
mléko a mléčné výrobky
Nevím, neznám to.
co možná homogenní
zelenina, ovoce, těsto
veškerou zeleninu
Jak to mám vědět, když o HIPEF slyším poprvé a ani nejste schopen to zde vysvětlit, oč jde?
ovoce, zeleninu, mléko
MASO, MLÉČNÉ VÝROBKY
asi ano
ovoce zelenina
nedovedu posoudit,ale snad mléko,možná ovocné šťávy.
hrášek a kukuřici
cokoli nakrájeného na tenké plátky?
masné
všechny, jen záleží na balenía kvalite a vlastnostech HIPEF zářiče
netuším proč by měla být účinná, když ani mokrovlny nezničí bakterie eqivalentně k ohřevu
nevím, snad tekuté
tipoval bych spíše zeleninu, v každém případě si myslím, že jde o nebezpečné ozařování
maso, rohlíky, mrkev a čočka
maso, sýry
mléko, pivo
tekutiny,ovoce a zelenina, maso...
maso, méně křehkou zeleninu, mléko, prakticky asi všechno co má pevnější texturu
podobně jako ohřátí potraviny v mikrovlné troubě
Nemám s tím zkušenosti
Předpokládám, že všechny do určitého objemu. Tedy mrkev ano, celá kráva asi ne.
jakoukoliv
Maso.
zalezi na intenzite a ucinnosti... myslim si, ze zpracovat by touto metodou slo vse...
ovoce, zelenina, sójové výrobky
Maso, tekutiny
Pravděpodobně všechny, které lze umístit mezi elektrody přístroje.
Všechny, ale bude záležet na délce působení.
Neznám průchodnost pulzu různými látkami/potravinami a tak nedokážu posoudit.
měkké, dužinaté, tekuté
nerozměrné nebo tence krájené
kompaktní kusové nebo tekuté v obalech
raději neživé
maso, ovoce, zelenina
masné výrobky, olejniny, mléko + mléčné výrobky
pokud nebude působit na mikroorganickou strukturu potraviny, pak nebude pro dlouhodobé konzervování účinná
žádné pro lidskou spotřebu
Pokud chceme potravinu uchovat, je nutné zajistit, aby nanastaly degenerativní procesy v celém objemue
vejce
zřejmě všechny, tedy i tekutiny
..
potraviny obsahující vodu
zřejmě většinu potravit
obsahující velký podíl vody
mléčné výrobky
Všechny, pokud bude puls razantní :-)
tak asi všechny, ne?
Mělo by to jít u všech druhů.
asi
to budou nejlépe vědět výzkumníci, co HIPEF vymysleli k ošetřování potravin. Napadají mě nápoje (např. džus)
pórovité
Takové, které jsou aspoň částečně elektricky vodivé, případně se skládají aspoň z vodivých polotovarů.
všechny které jsou vodivé
zelenina, maso, ovoce, mléko
maso,zeleninu,mléko
vsechny
něco tenkého? například plátky šunky?
ovoce,houby,maso
téměř všechny
ovoce? zelenina?
Doufám, že všechny...
mlévko
záleží na technologii - jak to mám vědět, když nepopisujete rozměry ani frekvenci s jakou pulsy opakují?
????NETUŠÍM ASI MASO
19864,5 %64,5 % 

Graf

10. Pasterizace je dnes již běžným pojmem, se kterým se setkáváme prakticky na každé krabici od potravin. Zjišťujete ale, jakou metodou byla Vámi konzumovaná potravina konzervována?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
občas zjišťuji16252,77 %52,77 %  
nikdy nezjišťuji, je mi to jedno11136,16 %36,16 %  
ano, vždycky3411,07 %11,07 %  

Graf

11. Kdyby jste se měl/a rozhodnout mezi pasterizovanou potravinou a potravinou ošetřenou HIPEF, kterou zvolíte?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
neřešil/a bych to18660,59 %60,59 %  
pasterizovanou6320,52 %20,52 %  
HIPEF5818,89 %18,89 %  

Graf

12. Co Vy a „éčka“, alias barviva, konzervanty...?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
snažím se je omezit, ale potraviny s „éčkama“ jím20265,8 %65,8 %  
neřeším je6621,5 %21,5 %  
zásadně ne3912,7 %12,7 %  

Graf

13. Upřednostnil/a byste potravinu HIPEF, před běžnou potravinou „plnou éček“?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
ano25783,71 %83,71 %  
ne5016,29 %16,29 %  

Graf

14. Myslíte si, že je tato metoda v běžné praxi používána? Pokud ano/ne, proč používána je/není?

Povinná otázka, respondent musel napsat odpověď vlastními slovy.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
nevím7624,76 %24,76 %  
ne175,54 %5,54 %  
netuším92,93 %2,93 %  
nevím.30,98 %0,98 %  
ano30,98 %0,98 %  
netuším.30,98 %0,98 %  
ne, neslyšela jsem o ní20,65 %0,65 %  
neznám ji10,33 %0,33 %  
Neni pouzivana. Je nakladna a nelze ji pouzit u kazde potraviny. Nakladna je zejmena z pohledu ... zmeny vybaveni konzervacnich firem. Vyssi investice do novych vyrobnich prostredku. Plus reklama.. presvedcit obyvatele, aby verili novemu zpusobu konvzerva10,33 %0,33 %  
Myslím, že není používána, protože jsem o ní ještě nic neslyšela. Kdyby došlo k nějaké změně v konzervování potravin, určitě by se o tom někdo někde zmínil a zdůraznil výhody a nevýhody, tudíž by se metoda dostala do podvědomí veřejnosti...10,33 %0,33 %  
ostatní odpovědi je mi to putna
přijde mi to trochu jako sci-fi, takže asi není, rozhodně ne zcela běžně
ne, neslyšela jsem o této metodě, možná finančně náročnější
přežije všechno, co se dá patentovat= na čem se dá vydělat... konec ideálů, takže vítej v realitě, adame :)
neznam
není, málo výzkumů
zatím asi ne, není o jejích účincích asi vše známo
není, je zřejmě drahá
myslím, že není používána. Důvodem může být nedostatek zkušeností s ní a nákladnost pořízení zařízení pro HIPEF
na tuto otázku nedokáži odpovědět, nesetkala jsem se sní, nemůžu tedy říct jestli se používá nebo ne
nevím, neznám ji
myslím si že není
nevím v jakém množství je tato metoda používaná, na obalech potravin se nic takového nepíše.
Nevím, neslyšlea jsem o tom
Dle mého názoru se tato metoda v praxi nevyužívá. Nevyužívá se z důvodu začínajícho výskumu.
-
Nevim ale VSE je lepsi nez ecka
ne, finančně nákladná metoda?
ne, asi pro komplikace při výrobě
možna je v určitém zpracování potravin používaná , ale nevšimla jsem si.
ne,prilis draha
nevim,ale zalezelo by na vysledne cene produktu pak..
asi ano když se tu oni tak hezky píše:-)
nic o tom nevím
Myslím, že není používána, asi je to něco nového.
ne, je o ní malé povědomí
asi by bylo drahé přestavit stávající zařízení na nové
myslím, že zatím ne, možní je drahá nebo naní tak známá
asi nebude moc rozšířená, jinak by se o ní více vědělo
Jistě je používána pro své plusy. Ale určitě není tak rozšířená, jako jiné druhy konzervace - je dražší (?), je to nová technologie (?), nebo není tak používána pro svou schopnost dobře konzervovat potravinu, že už není třeba žádných éček( - pro průmysl)
nezdá se mi, pravidelně nakupuji potraviny a ještě jsem se nesetkala, možná není schválená nebo je příliš drahá...
nevím zda je, pokud není, pak asi z důvodu, že výrobci nemají přístroj, kterým lze metodou HIPEF konzervovat
asi finančně náročnější
Myslím, že doposud není.
Asi ano, ale raději to na obal nepíšou.
myslím si , že je ve fázi výzkumu
asi je to novinka, která se musí nejdříve vyzkoušet
myslím, že není používána - je nová?, drahá?, nebo technologicky náročná?
ne, nikdy jsem o ní neslyšel
Mám dojem, že není tak účinná, jako pasterizace - nějaké bakterie vždy přežívají
myslím, že není - je drahá?
Ne - není moc známá
ne, asi proto, že není moc známá nebo v povědomí
kdyby ano, chtěla bych vědět, které
Nemyslím si že je běžně používaná, protože je málo známá. Pokud by byla používaná asi by byla známější.
Asi to běžnou praxí nebude, dnes o ní slyším poprvé. Zřejmě je to nová metoda.
Nevím. Tipuji, že není moc rozšířená - možná je nová. Nevím jak nákladné je potřebné zařízení ani jak vypadá...
pravděpodobně ne, nejspíše se jedná o novou metodu, popřípadě je to velice nákladná metoda, a proto není v praxi běžně používána
Používána být může, ale myslím si, že to nebude nijak masové (co se týče veřejnosti a obyčejných domácností). Spíš si myslím, že by našla svoje místo v průmyslu (i když jak říkám vůbec netuším, co to je a jak tento proces mám představit).:-)
nevím, ale myslím, že není, pokud tedy není uvedena pod jiným názvem
nevím, ještě jsem se s tím nesetkala
nevím o ní
nevím - spíše NE, protože se o tom nepíše na spotřebitelských serverech, v časopise Dtest...
nevim, jestli uz je nebo neni. Pokud ne, myslim, ze kvůli penězům. Pokud už je, tak ji asi používají jen Ti, co na to mají prostředky. Pokud to není drahé, tak otázka je, zda je to dostupné, možné, povoleno, jak je to pracné atd. Nevím.
nevím o tom.
ne, neexistuje technologie upravená pro průmyslové použití?
ne - neznámá
není, málokdo o ní ví a není na našem trhu běžná
nevím, ještě jsem o ní neslyšela
používána asi není, je to zřejmě novinka
Ne, příliš drahá
myslím si, že zatím není používaná, protože čtu složení atd na potravinách a mám pocit, že jsem se s tím zatím nesetkala. Ale je pravda, že mám už svůj okruh potravin o kterých vím, že jsou to původní potraviny, tzn. co nejmíň zpracované.
neni nevim proc
není, asi proto, že je nová nebo o ní není moc známo, slyším o ní poprvé
predpokladam, ze se jedna o novou metodu a zatim tedy pouzivana neni, mozna z financnich duvodu..?
ne je asi nákldaná
předchozí otázka byla naprosto zaváděcí. Neupřednostnila bych ani HIPEF, ani vaši běžnou potravinu plnou éček, ale normální potravinu bez HIPEF a bez éček
........
ešte som neregistrovala takú potravinu
Ne, zatím si myslím, že není, jalikož se ještě nedostala do povědomí společnosti a je teprve v zárodku vývoje. Anebo bude finančně nákladnější.
bohužel nevím
Ano, protože je bezpečná
nevím, zda je používána, slyším o ní poprvé
ne.není lidé na to nejsou zvyklí
Pravděpodobně není, jen jsem o ní doposud neslyšel
Nesetkávám se s ní. Zřejmě nová technologie na našem území.
běžně používána nebude, protože nejsou legislativně nastaveny parametry pro její použití a není rozšířena v průmyslových výrobách
Není, je ve vývoji
neslyšela jsem o ní, tak nevím
asi málo budou vysoke náklady na provoz
netuším, slyším o ní dnes prvně
myslím, že ne, kvůli nákladům
Ne, náročná investice do nové technologie
to teda nevím
Není. Nejspíše proto, že o ní nikdo příliš neví.
Ne.
ne,nikdy jsem se s ní nesetkal
není a nevím proč není
asi má některá aplikační omezení(náklady,dostupnost technologie...)
není, pravděpodobně nízká povědomost, popř vysoké náklady pořízení technologie
asi ano způsob přípravy konverzace potravin
nevím, neřeším to
nemyslím, že je...není známá
Nikdy jsem o ní neslyšela.
Myslím si že ano, ale neznám tuto metodu
myslím si, že není, není známá a nevím jaké jsou k tomu potřeba technoligie a vše závisí na ceně pořizovací a provozní a o životnosti, vše se promítá do cen
nikdy jsem o ní neslyšela, nedokážu říci
není běžně používána- ještě to není běžná metoda - zavedená
myslím, že není
málo používána
nedokážu posoudit...asi je, ale mohla by být více, ale je to zřejmě žhavá novinka
Neslyšel jsem dosud o jejím používání.
asi není dostatečně využívána, neznám náklady na zpracování
je tolik metody, které jsou nám zatajeny, klidně může být. nerozumím spíš předchozí otázce ošetření HIPEF upřednostnění před "E" (né všechny éčka jsou škodlivá, mnohé z nich jsou přirozenou součástí přírodních/přirozených poživatin)
nevím, myslím, že ne, protože jsem o ní dosud neslyšela.
Myslím, že se běžně v praxi nepoužívá, protože není tak známá a možná není ani levná.
O této metodě slyším dnes poprvé:)
myslím, že zatím není běžně používána, možná není dostatečně prozkoumána
ne, nikdy jsem o ní neslyšela
Není, protože jsem o ní nikdy před tím neslyšel.
ne,není vyzkoušena-aspoň o tom nevím
Není, protože jsem o ní dosud neslyšela.
Není běžně používána. Nevím proč. Asi ji málokdo zná.
Ne, jeste jsme se s ni nesetkala, takze nepredpokladam,ze je masove rozsirena
?
ne/nevim
nevím, dosud jsem ji neznala
Slyším o ní poprvé a nejprve bych si sehnala informace o této metodě.
ne neslyšel jsem o tom
Asi ne, ale nevím to jistě, sama jsem o tom ikdy předtím neslyšela.
asi ano, ale zatím nebude moc rozšířená
Nezajímám se o tyto věci, a zatím jsem o ní neslyšel, takže asi ne, a pokud ano, jde o marginální záležitost.
ještě jsem o ní neslyšel, tak bude poměrně nová a asi ještě ne běžně používaná
nevím, o této metodě čtu poprvé
Ne, a proč, jak to mám vědět?
netuším; ale zní finančně nákladně
nevím, zda se používá, nesetkala jsem se s ní
není není moc známá
Jaká metoda? Ptáte se na HIPEF nebo zda neřeším "éčka"? Tenhle dotazník dělal začátečník, že?
je drahá?
asi není používána, protže se o ní moc neví
ne, drahá
Myslím si,že není nebo pouze velmi málo,nebo je velmi málo propagována.
nevím, nenarazil/a jsem na ní
cena
nevím , neslyšel jsem o tom , ale to neznemená že není
nevím, asi se to používá, já upřednostňuji vlastní produkci
Protože většina lkidí vůbec neví o co se jedná!
nevím, neznám tuto metodu
neověřená spolehlivost likvidace bakterií
nic o ní nevím, neumím odpovědět
určitě je to drahé
asine
nemyslím si
netuším, spíš se teprve zavádí
Ano, pro výrobu nekyselých/neslaných potravin
Nevím, zatím nemám zkušenosti
Není, malá osvěta této metody, konzervativní vnímání konzervace potravin
Těžko říci, spíše ne. Tipuji vysoké náklady.
asi moc ne, není moc známá
nikdy jsem o ni predtim neslysela, takze nevim - ale pokud je setrna, jak se zde pise, urcite ma spoustu vyhod... u bezneho spotrebitele by vsak zalezelo na finalni cene produktu :(
Není, ještě jsem o ní neslyšel
Tipl bych, že je zatím pouze zaváděna.
Ne, protože bude finančně nákladná.
nevím, asi bude hodně nová
Není, protože se považuji za informovaného spotřebitele a nikdy jsem o této mětodě neslyšel. :)
nikdy jsem o ní neslyšela, jsem sice laik, ale situaci ohledně potravin sleduji, pokud je hojně používána, bylo by to pro mě překvapením
není, protože nemá žádnou publicitu
zřejmě není, když o ní nevím..?
ne, asi je drahá a možná není plně vyzkoušená - vedlejší účinky atd.
asi ne nesetkala jsem se
ne, nova, nakladna
vzhledem k neznalosti metody o tom nemůžu nic říct
zatím jsem o ní neslyšela, tudíž usuzuji, že se zatím moc nepoužívá. Asi je drahá
nevím, neznám přímo výrobek takto ošetřený.
Věřím tomu, že pokud je pro výrobce výhodná, je používáná bez ohledu na spotřebitele.
asi ano, když se o ni zminujete
Záleží na tom jaké ivestice a náklady tato metoda představuje
příliš málo
ne, zřejmě nákladné
nemám zkušenosti, nesetkala jsem se zatím s touto metodou konzervace - popř. na ni nebyla upozorněna.
ano, je to moderní, kvalitní a zdravé
nevím...snad méně škodlivější pro organizmus
bohužel zatím zřejmě ještě ne, i já o ní slyším poprvé
není, náročná technologie
nevím, neslyšela jsem o tom
Myslím, že není běžná. Buď je technologicky nebo ekonomicky náročnější
Moc ne, dosud jsem o ní neslyšela.
Běžně asi není, neb jsem s ní nesetkal. Proč není používaná? Že by nebyla tak univerzální, moc nákladná, nová?
ne, asi je to drahé
Nevím. Pokud je to používaná alternativa a já bych si měl kvalifikovaně vybrat, chtěl bych vidět srovnávací testy. V praxi je to ale spíš tak, že to moc neřeším.
není v podvědomí
asi neni
asi není moc známá
ne dosud sem se s ní nesetkal
moc ne, není známá
Netuším, jak moc je tato metoda v praxi používaná. A určitě to souvisí s náklady na tuto metodu.
masově nasazená asi není - cena zařízení? - výkonnost? - nějaké skutečné výhody oproti pasterizaci?
ZMĚNA TECHNOLOGIE, FINANCE
Ještě je ve fázi výzkumu.
Ne, složité technologicky
19162,21 %62,21 % 

Graf


(placená inzerce)

SEGMENTACE RESPONDENTŮ A OVĚŘOVÁNÍ HYPOTÉZ BETA

Pomocí tohoto nástroje můžete získat přepočítané výsledky pro jednotlivé segmenty respondentů a zjistit, zda se odpovědi určitého segmentu respondentů liší od „průměrného” respondenta. Funkce je v tomto momentě v testovacím režimu a zcela bez záruky, nepoužívejte ji jako jedinou metodu pro vyhodnocení hypotéz!

Metodická část této funkce se teprve připravuje, časem přibude podpora také pro chybějící typy otázek. V případě, že objevíte nějakou chybu, neváhejte mě kontaktovat.

Segmentační otázka č. 1
Segmentační otázka č. 2
Segmentační otázka č. 3

Analýza zajímavých souvislostí a závislostí (DZD)5

Byly nalezeny zajímavé souvislosti u 2 otázek.

Upozornění: V případě, že se Vám u otázky zobrazuje pouze jedna odpověď, nejedná se patrně o žádná senzační zjištění. Při interpretaci výsledků se vždy řiďte také výsledky uvedenými výše - pokud určitou odpověď zvolila většina lidí, nejsou zjištění zajímavá (např. pokud je věk 90% respondentů v rozmezí 15 - 25 lety, jsou veškeré závislosti k této odpovědi prakticky bezcenné).

Tip: Vysvětlení této funkce i s příklady naleznete v nápovědě

2. Určitě jste už někde slyšel/a pojem pasterizace. Víte o co se jedná?

  • odpověď vím:
    • 1.6x vetší pravděpodobnost při odpovědi neslyšel na otázku 4. Slyšel/a jste už někdy o fenoménu HIPEF (high intesity pulsed electric field)? Pokud ano, co o této metodě víte?

11. Kdyby jste se měl/a rozhodnout mezi pasterizovanou potravinou a potravinou ošetřenou HIPEF, kterou zvolíte?

  • odpověď neřešil/a bych to:
    • 1.5x vetší pravděpodobnost při odpovědi neslyšel na otázku 4. Slyšel/a jste už někdy o fenoménu HIPEF (high intesity pulsed electric field)? Pokud ano, co o této metodě víte?

Zjišťování závislostí odpovědí

Pomocí této funkce můžete analyzovat vztahy mezi různými odpověďmi. V části A vždy vyberte jeden výrok (odpověď na určitou otázku), který Vás zajímá. V části B poté zaškrtněte odpovědi, u kterých předpokládáte, že by mohly mít nějakou souvislost s odpovědí z části A. Po stisku tlačítka Analyzovat na konci formuláře se dozvíte sílu závislosti A na B.

Tip: Delší vysvětlení i s příklady naleznete v nápovědě

A) VYBERTE ODPOVĚĎ (VÝROK), KTERÁ VÁS ZAJÍMÁ:

Poznámka: Můžete zaškrtnout více výroků. Zaškrtnutím více výroků v rámci jedné otázky tyto výroky sloučíte (logická spojka NEBO), zaškrtnutím více výroků v rámci více otázek docílíte vytvoření kombinovaného výroku (logická spojka A).

1. Znáte nějaké metody konzervace potravin? Jaké?

2. Určitě jste už někde slyšel/a pojem pasterizace. Víte o co se jedná?

3. Co Vás napadne když uslyšíte „vysoce intenzivní pulsní elektrické pole“?

4. Slyšel/a jste už někdy o fenoménu HIPEF (high intesity pulsed electric field)? Pokud ano, co o této metodě víte?

5. Myslíte si, že potravina ošetřená elektrickými pulsy (HIPEF) bude lepší nebo horší než pasterovaná? V případě, že si myslíte, že je horší, napište prosím důvod proč.

6. Vzhledem k tomu, že při použití této metody dochází k naprosto minimálnímu záhřevu potraviny, nedochází ke zhoršení chuti ani vůně. Byl/a byste ochoten/ochotna vyzkoušet tímto způsobem konzervovanou potravinu?

7. Po ošetření touto metodou je potravina od běžné čerstvé neošetřené potraviny „běžným pohledem“ k nerozeznání. Myslíte si, že takovýto produkt má nějaké výhody?

8. Myslíte si, že když nedojde při konzervaci k zahřátí potraviny, že jsou finální produkty mikrobiálně bezpečné?

9. Aby byla metoda HIPEF při konzervaci účinná, je nutné, aby puls prošel veškerou masou potraviny. Jaké potraviny je podle Vás možné tímto způsobem ošetřit?

10. Pasterizace je dnes již běžným pojmem, se kterým se setkáváme prakticky na každé krabici od potravin. Zjišťujete ale, jakou metodou byla Vámi konzumovaná potravina konzervována?

11. Kdyby jste se měl/a rozhodnout mezi pasterizovanou potravinou a potravinou ošetřenou HIPEF, kterou zvolíte?

12. Co Vy a „éčka“, alias barviva, konzervanty...?

13. Upřednostnil/a byste potravinu HIPEF, před běžnou potravinou „plnou éček“?

14. Myslíte si, že je tato metoda v běžné praxi používána? Pokud ano/ne, proč používána je/není?

B) DEFINUJTE SKUPINU RESPONDENTŮ NA ZÁKLADĚ ODPOVĚDÍ:

Poznámka: Můžete zaškrtnout více výroků. Zaškrtnutím více výroků v rámci jedné otázky skupinu respondentů rozšíříte (podskupiny respondentů budou sloučeny), zaškrtnutím více výroků v rámci více otázek skupinu zúžíte (použije se podskupina respondentů vyhovující všem otázkám).

1. Znáte nějaké metody konzervace potravin? Jaké?

2. Určitě jste už někde slyšel/a pojem pasterizace. Víte o co se jedná?

3. Co Vás napadne když uslyšíte „vysoce intenzivní pulsní elektrické pole“?

4. Slyšel/a jste už někdy o fenoménu HIPEF (high intesity pulsed electric field)? Pokud ano, co o této metodě víte?

5. Myslíte si, že potravina ošetřená elektrickými pulsy (HIPEF) bude lepší nebo horší než pasterovaná? V případě, že si myslíte, že je horší, napište prosím důvod proč.

6. Vzhledem k tomu, že při použití této metody dochází k naprosto minimálnímu záhřevu potraviny, nedochází ke zhoršení chuti ani vůně. Byl/a byste ochoten/ochotna vyzkoušet tímto způsobem konzervovanou potravinu?

7. Po ošetření touto metodou je potravina od běžné čerstvé neošetřené potraviny „běžným pohledem“ k nerozeznání. Myslíte si, že takovýto produkt má nějaké výhody?

8. Myslíte si, že když nedojde při konzervaci k zahřátí potraviny, že jsou finální produkty mikrobiálně bezpečné?

9. Aby byla metoda HIPEF při konzervaci účinná, je nutné, aby puls prošel veškerou masou potraviny. Jaké potraviny je podle Vás možné tímto způsobem ošetřit?

10. Pasterizace je dnes již běžným pojmem, se kterým se setkáváme prakticky na každé krabici od potravin. Zjišťujete ale, jakou metodou byla Vámi konzumovaná potravina konzervována?

11. Kdyby jste se měl/a rozhodnout mezi pasterizovanou potravinou a potravinou ošetřenou HIPEF, kterou zvolíte?

12. Co Vy a „éčka“, alias barviva, konzervanty...?

13. Upřednostnil/a byste potravinu HIPEF, před běžnou potravinou „plnou éček“?

14. Myslíte si, že je tato metoda v běžné praxi používána? Pokud ano/ne, proč používána je/není?

C) KLEPNUTÍM NA TLAČÍTKO SPUSŤTE ANALÝZU ZÁVISLOSTI

Analýza Vám řekne, zda má Vaše definice skupiny respondentů nějaký vliv na Vámi vybraný výrok.

Zdroje respondentů

Níže uvedený seznam obsahuje odkazy na nejvýznamnější stránky, ze kterých přišli respondenti (dle refereru):

Z bezpečnostních důvodů nejsou zobrazeny kompletní adresy, ze kterých uživatelé přišli, ani minoritní zdroje respondentů. V případě následování odkazu z outlooku, icq nebo použití firewallu obvykle není možné zdroj zjistit. Jedná se o statistiku návštěvnosti dotazníku, nikoli jeho úspěšného odeslání (z různých zdrojů mohla být úspěšnost vyplnění dotazníku různá). Údaje tedy mohou sloužit pouze pro velmi hrubou orientaci.

Citace

Gabryš, A.Povědomí o metodě konzervace potravin HIPEF (výsledky průzkumu), 2013. Dostupné online na https://hipef-konzervace-pasterizace.vyplnto.cz.

Licence Creative Commons   Výsledky průzkumu podléhají licenci Creative Commons Uveďte autora 3.0 Česko

Poznámky:
1) Globální procenta se počítají s ohledem na celkový počet respondentů, lokální četnost bere potaz pouze respondenty, kteří danou otázku zodpověděli.
2) U otázek typu "seznam - alespoň jedna" si mohli respondenti zvolit více odpovědí, proto součet procent u jednotlivých odpovědí nemusí dát dohromady 100 %
3) Na povinnou otázku musí respondent zodpovědět pouze v případě, kdy mu je zobrazena. Dotazník může obsahovat skoky mezi otázkami, takže lze na základě určitých odpovědí některé otázky přeskakovat.
4) Tato funkce je zatím v testovacím stadiu a je určena spíše pro zábavu - mějte na paměti, že může zobrazovat i nesmysly. V tomto momentě probíhá pouze automatická analýza dvojic výroků, zavislosti kombinací výroků můžete zatím sledovat pouze prostřednictvím funkce zjišťování závislostí odpovědí.