Vyplňto.cz > Průzkumy > Archiv výsledků > Povědomí o metodě konzervace potravin HIPEF
Povědomí o metodě konzervace potravin HIPEF
→ Hrajete nebo byste rádi hráli nějakou kolektivní hru? ←
(veřejné výsledky, cca 1 minuta)
Základní údaje o provedeném průzkumu
Autor průzkumu: | Adam Gabryš |
---|---|
Šetření: | 11. 09. 2013 - 11. 10. 2013 |
Počet respondentů: | 307 |
Počet otázek (max/průměr): | 14 / 14 |
Použité ochrany: | žádné |
Zobrazení otázek: | po jedné otázce |
Návratnost dotazníků: | 59,4 % |
Návratnost dotazníků je dána poměrem vyplněných a zobrazených dotazníků. Jedná se o orientační údaj, který nebere v potaz ty oslovené respondenty, kteří ani nezobrazili úvodní text (neklikli na odkaz na dotazník). | |
Průměrná doba vyplňování: | 00.05:59 |
odpovědi & grafy segmentace závislosti zdroje dotazník citovat |
Úvodní informace zveřejněné respondentům
Dobrý den, předem děkuji za Váš čas, dotazník slouží pro potřeby mé bakalářské práce na téma Využití vysoce intenzivního elektrického pole na konzervaci potravin. Cílem je zjistit povědomí o této metodě v řadách široké veřejnosti, odborné i neodborné a zda by byl o tuto metodu konzervace potravin v řadách běžných konzumentů zájem, jako náhražka za jiné metody konzervace potravin. I pokud o konzervaci potravin nic nevíte a budete si myslet, že nemáte co odpovědět, nelamte si hlavu, i odpověď nevím, je také odpověď (POKUD TEDY NEVÍTE, NAPIŠTE PROSÍM NEVÍM), dotazník má totiž za cíl zjistit, zda - li o této metodě alespoň někdo někde slyšel, díky :)
Odpovědi respondentů
1. Znáte nějaké metody konzervace potravin? Jaké?
Povinná otázka, respondent musel napsat odpověď vlastními slovy.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
zavařování | 17 | 5,54 % | 5,54 % |
ne | 14 | 4,56 % | 4,56 % |
neznám | 9 | 2,93 % | 2,93 % |
pasterizace | 4 | 1,3 % | 1,3 % |
nevím | 4 | 1,3 % | 1,3 % |
sušení, zavařování, mražení | 4 | 1,3 % | 1,3 % |
zavařování, sušení | 3 | 0,98 % | 0,98 % |
zavařování, mražení | 3 | 0,98 % | 0,98 % |
ano | 2 | 0,65 % | 0,65 % |
zavařování, sušení, mražení | 2 | 0,65 % | 0,65 % |
ostatní odpovědi | 245 | 79,8 % | 79,8 % |
2. Určitě jste už někde slyšel/a pojem pasterizace. Víte o co se jedná?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
vím | 175 | 57 % | 57 % |
něco málo tuším | 122 | 39,74 % | 39,74 % |
nevím | 10 | 3,26 % | 3,26 % |
3. Co Vás napadne když uslyšíte „vysoce intenzivní pulsní elektrické pole“?
Povinná otázka, respondent musel napsat odpověď vlastními slovy.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
nic | 64 | 20,85 % | 20,85 % |
nevim | 36 | 11,73 % | 11,73 % |
fyzika | 12 | 3,91 % | 3,91 % |
Nic. | 3 | 0,98 % | 0,98 % |
vysoké napětí | 3 | 0,98 % | 0,98 % |
? | 2 | 0,65 % | 0,65 % |
něco jako mikrovlnka | 2 | 0,65 % | 0,65 % |
vysoce pulsní elektrické pole | 2 | 0,65 % | 0,65 % |
elektrika | 2 | 0,65 % | 0,65 % |
mikrovlnka | 2 | 0,65 % | 0,65 % |
ostatní odpovědi | 179 | 58,31 % | 58,31 % |
4. Slyšel/a jste už někdy o fenoménu HIPEF (high intesity pulsed electric field)? Pokud ano, co o této metodě víte?
Povinná otázka, respondent musel napsat odpověď vlastními slovy.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
ne | 154 | 50,16 % | 50,16 % |
nic | 29 | 9,45 % | 9,45 % |
neslyšela | 26 | 8,47 % | 8,47 % |
neslyšel | 11 | 3,58 % | 3,58 % |
nevím | 10 | 3,26 % | 3,26 % |
Ne. | 6 | 1,95 % | 1,95 % |
ne, nic | 3 | 0,98 % | 0,98 % |
neslysel | 2 | 0,65 % | 0,65 % |
Nic. | 2 | 0,65 % | 0,65 % |
neslyšela jsem | 2 | 0,65 % | 0,65 % |
ostatní odpovědi | 62 | 20,2 % | 20,2 % |
5. Myslíte si, že potravina ošetřená elektrickými pulsy (HIPEF) bude lepší nebo horší než pasterovaná? V případě, že si myslíte, že je horší, napište prosím důvod proč.
Povinná otázka, respondent musel napsat odpověď vlastními slovy.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
nevím | 92 | 29,97 % | 29,97 % |
lepší | 15 | 4,89 % | 4,89 % |
netuším | 10 | 3,26 % | 3,26 % |
ne | 6 | 1,95 % | 1,95 % |
stejná | 4 | 1,3 % | 1,3 % |
Nevím. | 4 | 1,3 % | 1,3 % |
neumím posoudit | 3 | 0,98 % | 0,98 % |
Netuším. | 2 | 0,65 % | 0,65 % |
? | 2 | 0,65 % | 0,65 % |
asi ne | 2 | 0,65 % | 0,65 % |
ostatní odpovědi | 167 | 54,4 % | 54,4 % |
6. Vzhledem k tomu, že při použití této metody dochází k naprosto minimálnímu záhřevu potraviny, nedochází ke zhoršení chuti ani vůně. Byl/a byste ochoten/ochotna vyzkoušet tímto způsobem konzervovanou potravinu?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
ano, rád | 224 | 72,96 % | 72,96 % |
nevím, možná | 71 | 23,13 % | 23,13 % |
vůbec ne | 12 | 3,91 % | 3,91 % |
7. Po ošetření touto metodou je potravina od běžné čerstvé neošetřené potraviny „běžným pohledem“ k nerozeznání. Myslíte si, že takovýto produkt má nějaké výhody?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
možná má | 149 | 48,53 % | 48,53 % |
ano, určitě má | 144 | 46,91 % | 46,91 % |
ne, nemá | 14 | 4,56 % | 4,56 % |
8. Myslíte si, že když nedojde při konzervaci k zahřátí potraviny, že jsou finální produkty mikrobiálně bezpečné?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
nemusí být | 236 | 76,87 % | 76,87 % |
ano, zcela | 66 | 21,5 % | 21,5 % |
nejsou vůbec bezpečné | 5 | 1,63 % | 1,63 % |
9. Aby byla metoda HIPEF při konzervaci účinná, je nutné, aby puls prošel veškerou masou potraviny. Jaké potraviny je podle Vás možné tímto způsobem ošetřit?
Povinná otázka, respondent musel napsat odpověď vlastními slovy.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
nevím | 58 | 18,89 % | 18,89 % |
maso | 12 | 3,91 % | 3,91 % |
všechny | 10 | 3,26 % | 3,26 % |
netuším | 8 | 2,61 % | 2,61 % |
tekutiny | 6 | 1,95 % | 1,95 % |
asi všechny | 4 | 1,3 % | 1,3 % |
ovoce, zelenina | 4 | 1,3 % | 1,3 % |
? | 3 | 0,98 % | 0,98 % |
zřejmě všechny | 2 | 0,65 % | 0,65 % |
ovoce | 2 | 0,65 % | 0,65 % |
ostatní odpovědi | 198 | 64,5 % | 64,5 % |
10. Pasterizace je dnes již běžným pojmem, se kterým se setkáváme prakticky na každé krabici od potravin. Zjišťujete ale, jakou metodou byla Vámi konzumovaná potravina konzervována?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
občas zjišťuji | 162 | 52,77 % | 52,77 % |
nikdy nezjišťuji, je mi to jedno | 111 | 36,16 % | 36,16 % |
ano, vždycky | 34 | 11,07 % | 11,07 % |
11. Kdyby jste se měl/a rozhodnout mezi pasterizovanou potravinou a potravinou ošetřenou HIPEF, kterou zvolíte?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
neřešil/a bych to | 186 | 60,59 % | 60,59 % |
pasterizovanou | 63 | 20,52 % | 20,52 % |
HIPEF | 58 | 18,89 % | 18,89 % |
12. Co Vy a „éčka“, alias barviva, konzervanty...?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
snažím se je omezit, ale potraviny s „éčkama“ jím | 202 | 65,8 % | 65,8 % |
neřeším je | 66 | 21,5 % | 21,5 % |
zásadně ne | 39 | 12,7 % | 12,7 % |
13. Upřednostnil/a byste potravinu HIPEF, před běžnou potravinou „plnou éček“?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
ano | 257 | 83,71 % | 83,71 % |
ne | 50 | 16,29 % | 16,29 % |
14. Myslíte si, že je tato metoda v běžné praxi používána? Pokud ano/ne, proč používána je/není?
Povinná otázka, respondent musel napsat odpověď vlastními slovy.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
nevím | 76 | 24,76 % | 24,76 % |
ne | 17 | 5,54 % | 5,54 % |
netuším | 9 | 2,93 % | 2,93 % |
nevím. | 3 | 0,98 % | 0,98 % |
ano | 3 | 0,98 % | 0,98 % |
netuším. | 3 | 0,98 % | 0,98 % |
ne, neslyšela jsem o ní | 2 | 0,65 % | 0,65 % |
neznám ji | 1 | 0,33 % | 0,33 % |
Neni pouzivana. Je nakladna a nelze ji pouzit u kazde potraviny. Nakladna je zejmena z pohledu ... zmeny vybaveni konzervacnich firem. Vyssi investice do novych vyrobnich prostredku. Plus reklama.. presvedcit obyvatele, aby verili novemu zpusobu konvzerva | 1 | 0,33 % | 0,33 % |
Myslím, že není používána, protože jsem o ní ještě nic neslyšela. Kdyby došlo k nějaké změně v konzervování potravin, určitě by se o tom někdo někde zmínil a zdůraznil výhody a nevýhody, tudíž by se metoda dostala do podvědomí veřejnosti... | 1 | 0,33 % | 0,33 % |
ostatní odpovědi | 191 | 62,21 % | 62,21 % |
Citace
Výsledky průzkumu podléhají licenci Creative Commons Uveďte autora 3.0 Česko
Poznámky:
1) Globální procenta se počítají s ohledem na celkový počet respondentů, lokální četnost bere potaz pouze respondenty, kteří danou otázku zodpověděli.
2) U otázek typu "seznam - alespoň jedna" si mohli respondenti zvolit více odpovědí, proto součet procent u jednotlivých odpovědí nemusí dát dohromady 100 %
3) Na povinnou otázku musí respondent zodpovědět pouze v případě, kdy mu je zobrazena. Dotazník může obsahovat skoky mezi otázkami, takže lze na základě určitých odpovědí některé otázky přeskakovat.
4) Tato funkce je zatím v testovacím stadiu a je určena spíše pro zábavu - mějte na paměti, že může zobrazovat i nesmysly. V tomto momentě probíhá pouze automatická analýza dvojic výroků, zavislosti kombinací výroků můžete zatím sledovat pouze prostřednictvím funkce zjišťování závislostí odpovědí.