Vyplňto.cz > Průzkumy > Archiv výsledků > Informovanost o Celiakii
Informovanost o Celiakii
→ Mohou Vaši podřízení pracovat z domova? Sledujete nějak, co v práci dělají a zda nedělají vedle práce ještě něco jiného? ←
(průzkum pro diplomovou práci, cca 10 minut)
Základní údaje o provedeném průzkumu
Autor průzkumu: | Daniela Uzlová |
---|---|
Šetření: | 20. 02. 2014 - 10. 03. 2014 |
Počet respondentů: | 223 |
Počet otázek (max/průměr): | 12 / 10.63 |
Použité ochrany: | žádné |
Zobrazení otázek: | celý dotazník najednou |
Návratnost dotazníků: | 75,7 % |
Návratnost dotazníků je dána poměrem vyplněných a zobrazených dotazníků. Jedná se o orientační údaj, který nebere v potaz ty oslovené respondenty, kteří ani nezobrazili úvodní text (neklikli na odkaz na dotazník). | |
Průměrná doba vyplňování: | 00.03:58 |
odpovědi & grafy segmentace závislosti zdroje dotazník citovat |
Úvodní informace zveřejněné respondentům
Dobrý den,
jmenuji se Daniela Uzlová a jsem studentkou Vyšší odborné školy zdravotnické v Kladně.
Chtěla bych Vás poprosit o vyplnění mého dotazníku, který je součástí mé absolventské práce na téma "Informovanost společnosti o Celiakii". Dotazník je zcela anonymní a výsledky budou použity pouze pro mou práci.
Děkuji
Odpovědi respondentů
1. Jste
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
Žena | 176 | 78,92 % | 78,92 % |
Muž | 47 | 21,08 % | 21,08 % |
2. Váš věk
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
21 až 40 | 154 | 69,06 % | 69,06 % |
20 a méně | 32 | 14,35 % | 14,35 % |
41 až 60 | 25 | 11,21 % | 11,21 % |
61 a více | 12 | 5,38 % | 5,38 % |
3. Bydlíte v/ve
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí nebo napsat odpověď vlastními slovy.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
Středočeském kraji | 117 | 52,47 % | 52,47 % |
Jihomoravském kraji | 21 | 9,42 % | 9,42 % |
Praha | 20 | 8,97 % | 8,97 % |
Moravskoslezském kraji | 15 | 6,73 % | 6,73 % |
Zlínském kraji | 7 | 3,14 % | 3,14 % |
Kraj Vysočina | 6 | 2,69 % | 2,69 % |
Severomoravském kraji | 5 | 2,24 % | 2,24 % |
Královehradeckém kraji | 5 | 2,24 % | 2,24 % |
Plzeňském kraji | 4 | 1,79 % | 1,79 % |
Ústeckém kraji | 4 | 1,79 % | 1,79 % |
Západočeském kraji | 3 | 1,35 % | 1,35 % |
Olomouckém kraji | 3 | 1,35 % | 1,35 % |
Jihočeském kraji | 2 | 0,9 % | 0,9 % |
Pardubickém kraji | 2 | 0,9 % | 0,9 % |
Olomoucký kraj | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
Nemecko | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
Východočeském kraji | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
Jihočeský kraj | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
liberecký | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
Severočeském kraji | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
USA, San Francisco | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
Libereckém kraji | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
Karlovarském kraji | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
4. Vaše nejvyšší dosažené vzdělání
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí nebo napsat odpověď vlastními slovy.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
Střední škola s maturitou | 112 | 50,22 % | 50,22 % |
Vysoká škola | 59 | 26,46 % | 26,46 % |
Střední škola s výučním listem | 23 | 10,31 % | 10,31 % |
Základní škola | 17 | 7,62 % | 7,62 % |
Vyšší odborná škola | 11 | 4,93 % | 4,93 % |
Student v maturitním oboru | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
5. Víte co je to celiakie?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí nebo napsat odpověď vlastními slovy.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
Ne | 68 | 30,49 % | 30,49 % |
Alergie na lepek | 47 | 21,08 % | 21,08 % |
nesnášenlivost lepku | 24 | 10,76 % | 10,76 % |
Intolerance lepku | 5 | 2,24 % | 2,24 % |
zánět stěn tenkého střeva | 3 | 1,35 % | 1,35 % |
BEZLEPKOVÁ DIETA | 3 | 1,35 % | 1,35 % |
nesnasenlivost lepku | 2 | 0,9 % | 0,9 % |
alergie lepek | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
"Alergie na lepek" | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
onemocneni kdy člověk je alergický na lepek | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
alergie na bilkovinu obili | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
alergie na lepek/glutein | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
intolerance glutenu | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
Alergie na lepek, neschopnost organizmu zpracovávat lepek | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
bezlepková nemoc | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
onemocnění | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
spatne vstrebavani lepku | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
alergická reakce na lepek | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
onemocneni kdy organismus nedokaze zpracovavat lepek | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
nemoc při které se drží bezlepková dieta | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
nemoc - alergie na lepek | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
chronické onemocnění tenkého střeva | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
nesnášení lepku | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
nemoc tlustého střeva | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
netolerance k lepku,posléze až alergie na něj | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
onemocnění střev způsobené nesnášenlivostí lepku | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
porucha metabolismu lepku | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
intolerance na gluten - lepek | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
porucha příjmu lepku, člověk ji nesmí | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
nasnášenlivost lepku | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
onemocnění střev | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
alergie na lepek (gluten) | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
citlivost organismu na potraviny obsahující lepek | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
problém s lepkem v potravě | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
porucha štěpení sacharidů | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
autoimunitní onemocnění tenkého střeva reagujícího na bílkovinnou směs gluten | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
... | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
Celiakie je autoimunitní onemocnění, které je předáváno geneticky (ne však 100%). Jeko jedinné léčení je bezlepková dieta, kdy by měli ustoupit všechny příznaky. Je to nevyléčitelné. | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
nemožnost jíst potraviny obsahující lepek, neboť ubírají nemocnému jedinci příliš hodně energie | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
autoimunitní onemocnění tenkého střeva | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
je onemocnění střev které u nás není tak rozšířené | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
nemoc tenkého střeva | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
onemocnění tenkého střeva v důsledku alergie na lepek | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
nemůže jíst potraviny které obsahují lepek | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
problemy se zazivanim | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
onemocnění střev, kdy se nemůže jíst lepek | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
nemoc travici soustavy | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
tělo neumí zpracovat lepek | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
alergická reakace na lepek | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
Nesnášenlivost na lepek. | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
neschopnost organismu zpracovat lepek | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
sama jsem celiak | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
nesnášedlivost lepku | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
nesnaseni lepku | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
onemocnění, kdy pacient nesnáší lepek | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
situace,kdy organismus spatne snasi lepek | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
onemocnění, kdy člověk nesmí lepek | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
nemoc trávicího systému (nesnášenlivost lepku) | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
autoimunní onemocnění | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
Nesnášenlivost lepku, člověk je na něj alergický | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
ano | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
chronické onemocnění, alergie na lepek | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
Autoimunitní onemocnění tenkého střeva - nesnášenlivost lepku způsobující ubývání klků a důsledkem toho celou řadu negativních příznaků. | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
alergie na lepek a potraviny z něj vyrobené | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
alergie(netolerance) na lepek | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
alergie na lepek, resp. nesnášenlivost střevní stěny na lepek --> zanítí se, následná neschopnost trávit | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
nemoc, při které tělo nezvládá zpracovat lepek, je na něj alergické nebo tak něco | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
lide nemuzou jist lepek | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
nesnášenlivost lepku, chronické onemocnění tenkého střeva | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
bezlepková dieta, alergie na lepek | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
onemocnění střev, nesnášenlivost lepku | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
nemoc kdy by neměli jíst lidé potraviny, které obsahují lepek | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
Neschopnost těla zpracovat lepek. | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
Co to je | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
porucha traveni | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
reakce na lepek | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
chcete přesný termíny? alergie na lepek? | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
má sestra ji má | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
6. Víte co je to lepek?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí nebo napsat odpověď vlastními slovy.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
Ne | 59 | 26,46 % | 26,46 % |
bílkovina | 7 | 3,14 % | 3,14 % |
bílkovina v obilí | 5 | 2,24 % | 2,24 % |
mouka | 4 | 1,79 % | 1,79 % |
součást obilnin | 3 | 1,35 % | 1,35 % |
gluten | 3 | 1,35 % | 1,35 % |
obilná bílkovina | 2 | 0,9 % | 0,9 % |
součást obilovin | 2 | 0,9 % | 0,9 % |
je obsažen v obilninách | 2 | 0,9 % | 0,9 % |
Pšenice, ječmen, žito a oves | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
pšeničná, žitná,ovesná a ječná bílkovina | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
něco, co se dává do jídla a nekteří jsou na to alergičtí | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
Složka stravy obsažena v mouce pšeničné, žitné atd., ale ne například v kukuřičné | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
látka obsažená v určitých obilninách | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
je obsažen v mouce a váže k sobě molekuly dalších surovin | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
psenice.zito.jecmen.zito | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
látka obsažená v obilninách(př.pšenice) | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
bílkovina v ječmeni, pšenici, ovsi a žitu | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
obsažena v pšeničných výrobcich | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
bílkovina obsažena v některých druzích obilí | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
škrob v obilninách | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
mouka pšeničná | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
část potraviny | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
bílkovina v obilovinách | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
cast obili | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
bílkovina obsažená v mouce | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
látka obsažená v obilninách | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
je to složka, která je obsažena v obilovinách | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
složka obsažená v pšeničné mouce | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
lepek je složka obsažená v obilovinách | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
složka obsažená v obilí | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
soucast obilovin | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
Typ škrobu | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
směs bílkovin obsažená v obilovinách | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
součást některých potravin | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
je to bílkovina v obilovinách | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
jen okrajově | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
součást škrobu | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
rostlinná bílkovina | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
gluten,v ječmeni,žitu,pšenici | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
gluten - směs dvou bílkovin - glyadin a glutein | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
Nějaká látka obsažená v obilovinách. | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
lepek obsahuje obilí | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
bílkovina v obininách | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
je to součást bílé mouky, obilovin | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
složka v mouce | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
směs bílkovin, která se nachází v některých obilovinách | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
sloučenina obsažená v zrnu | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
určitá bílkovina obsažená v obilí | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
jinak glutein, základ je mouka | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
Součast jídla | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
alergen | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
latka v potravinach,na kterou lze vytvorit alergii | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
gluten obsažen v mouce | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
součástí mouky a jiných obilovin | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
enzym v potravinách jako pšenice, oves, ječmen | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
součást mouky při mletí | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
obsahují jej obiloviny, | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
gluten obsažen v ječmeni,žitě,pšenici | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
nějaká složka mouky | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
gluten - bílkovina obsažená v obilovinách - pšenici, ječmeni, žitu | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
látka nacházející se v obilninách | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
směs bílkovin | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
bílkovina v pšeničné mouce | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
součást výrobků z mouky | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
... | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
složenina dvou bílkovin | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
nějaká součást obilovin | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
látka v obilninách | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
Bílkovina z pšenice. Dále se lepek v menším množství vyskytuje v ovsu, ječmeni a žetě. | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
pšeničná bílkovina | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
obsažen v mouce, obilninách | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
bílkovina, která je spolu se škrobem v semeni | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
jen pro představu (lidé s bezlepkovou dietou nemohou jíst normální mouku) | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
je směs dvou bílkovin | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
něco v mouce | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
látka obsažená v produktech z obilí | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
je to součást zrna obilí | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
směs bílkovin v obilninách | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
nebo také gluten je směsice dvou bílkovin, nevím přesně jaké. je používán v potravním průmyslu (mouka) | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
druh cukru ? např v těstovinách | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
bílkovina a zároveň alergen | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
druh bílkovin | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
je to látka obsažená v mouce | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
potravina s moukou | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
bez lepková dieta člověk který nesmí nic mléčného | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
Je to z mouky a je vsude. | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
surovina obsažená v mouce | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
latka obsazena v potravinacg | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
cosi v obilí | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
Látka obsažená v mouce a výrobcích z ní vzešlých | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
Nachazi se v mouce a je nestravitelny pro organizmus a ucpava střeva | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
součást mouky | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
slozka potravy obsahovana v mouce např. | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
surovina v obilovinách? | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
Látka, kterou obsahuje většina potravin (hlavně obiloviny). | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
obilovina | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
jsem celiak, musím to vědět | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
složka obilovin | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
směs dvou bílkovin | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
složka v potravinách | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
je to surovina z psenice nebo aspon psenice toto obsahuje | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
látka, která je obsažená v obilných produktech | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
látka, která se vyskytuje v některých potravinách, tuším, že v obilovinách | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
součást potravin, bílkovina glutein | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
směs nacházející se v některých obilninách | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
protein obsazeny prevazne v obilovinach | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
část v obilí | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
je v mouce | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
LÁTKA OBSAŽENÁ V POTRAVINÁCH | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
ano | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
obiloviny | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
bílkovina pocházející z obilovin | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
součást moučných výrobků | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
Enzym nacházející se v obilí (pšenice, ječmen, žito a některé pseudoobiloviny, také oves v důsledku kontaminace) | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
látka, která je obsažena v mouce | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
alergie | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
látka obsažená v běžných obilninách - pšenice, oves, ječmen, žito | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
nevím jistě, ale je obsažen téměř ve všech běžných obilovinách | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
v mouce, moucnych vyrobcícj, pecivo testoviny, vsude kde je mouka | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
látka obsažená v některých obilovinách, směs bílkovin | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
obilný škrob | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
prvek obsažený v obilovinách | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
bílkovina, v obilí? | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
složka potravin jako je mouka | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
Látka, kterou obsahují některé obiloviny | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
látka obsažená v obilí | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
je obsažen v mouce | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
Látka obsažená v mouce | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
bílkoviny obsažené v obilí | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
rostlinná bílkovina, ponejvíce v obilovinách (typicky pšenice, žito...) | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
látka, která se nachází v některých obilovinách a působí některým lidem zdravotní problémy | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
škrob obsažený v obilovinách | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
obsažen v obilovinách | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
Složka | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
látka obsažená v některých potravinách, někdo je na ni alergický | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
gluten, složka obsažená v obilí a jeho produktech | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
je obsažen např. v mouce a někteří lidé ho nesmí pozřít | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
gluten - látka obsažena v různých surovinách/rostlinách/potravinách.... | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
pšeničné produkty | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
alergie na mouku | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
látka obsažená v obilovinách | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
Lepek obsahuje většina obilovin, je to směs dvou bílkovin rostlinného typu, gliadinu a gluteninu. | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
obilná bílkovina, alergen | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
Smes dvou bilkovou, ktera se nachazi v obilovinach | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
7. Jaká je léčba celiakie?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí nebo napsat odpověď vlastními slovy.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
Nevím | 82 | 36,77 % | 36,77 % |
Bezlepková dieta | 32 | 14,35 % | 14,35 % |
dieta | 30 | 13,45 % | 13,45 % |
nejist lepek | 3 | 1,35 % | 1,35 % |
žádná | 3 | 1,35 % | 1,35 % |
speciální dieta | 2 | 0,9 % | 0,9 % |
dieta bezlepková | 2 | 0,9 % | 0,9 % |
dietou | 2 | 0,9 % | 0,9 % |
změna jídelníčku, vynechání (pšenice, ječmene,...) | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
dieta vše bez lepku | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
vím jen o bezlepkové dietě | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
dieta s úplným vyloučením lepku | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
MUDr, moc nepomohou, vedou to jako neléčitelnou chorobu, ovšem jsou alterantivní směry, které mohou pomoci, jako například regresní terapie, detoxikace organismu, urinoterapie.... | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
vyhýbat se potravinám s lepkem | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
dietní opatření | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
vyloučení lepku ze stravy | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
přísná dieta | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
vyhýbat se konzumaci lepku | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
absolutní vyloučení potravin s lepkem z jídelníčku, pro úpravu trávení se doporučují probiotika | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
odstranit z jídelníčku potraviny obsahující lepek | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
přísná bezlepková dieta | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
dietní opatření - vyloučení potravin obsahujících lepek, resp. mouku nebo jiné probukty z obilovin. | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
dieta, vyřadit ji z jídelníčku úplně | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
bezlepková dieta, víc nevím | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
beylepková dieta | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
alergie na lepek | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
dieta, použití potravin bez lepku | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
dieta - potraviny bez lepku | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
pouze vyhýbání se potravinám s lepkem | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
přísná dieta na potraviny která obsahujá lepek | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
dieta - vyloučení potravin s lepkem | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
dietou bez glutenu | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
základem je bezlepková dieta | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
dieta+léky? | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
bezlekova dieta | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
... | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
musí se jíst výrobky, které neobsahují lepek. | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
dieta od lepku | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
dieta - vynechávání nevhodných potravin | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
spočívá v dietě | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
asinejíst lepek a prášky | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
Nejspíše bezlepková dieta + nějaké medikamenty (nevím jaké) | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
vyloučení potravin obsahující lepek | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
specuální dieta | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
dieta, bezlepkova potrava | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
dieta, konzumace bezlepkových potravin | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
Dieta - jíst bezlepkové potraviny. | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
přísné dodržování bezlepkové diety | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
doživotní bezlepková dieta | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
clovek se musi vyhybat vsem potravinam ktere obsahuji lepek | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
celoživotní bezlepková dieta | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
lecba neni, dotycny by mel jist potraviny, ktere neobsahuji lepek | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
dieta - úplný zákaz lepku | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
neni lecitelna, ale priznaky se daji zmirnit az eliminovat vynechanim lepku ze stravy | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
ano | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
dodržování diety | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
drží se bezlepková dieta | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
Úplné vyléčení není možné. Dodržováním přísné bezlepkové diety nemoc pouze stagnuje a v tenkém střevě se postupně obnovují klky a dochází ke zmírnění nebo dokonce vymizení příznaků. Porušením diety všakch nastává relaps. | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
dieta (vyloučení potravin obsahujících lepek) | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
úprava stravy | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
bezlepková dieta, jinak nevím | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
především dietní opatření, tzv. bezlepková dieta | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
vyhnout se potravinám obsahující lepek | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
žádná. dodržuje se dieta na potlačení příznaků | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
vyloučení některých potravin ze stravy | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
Dieta. Vynechání potravin s obsahem lepku | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
nevyléčitelné, dieta | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
dieta, úplné vyloučení potravin obsahujích lepek z jídelníčku | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
dieta, nikdy se nevyléčí | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
léčba není žádná, pouze bezlepková dieta | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
celoživotní dieta | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
dieta, kde se nahrazují moučné výrobky moukou kukuřičnou a podobně | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
Dodržování diety, kdy jsou vynechány potraviny s větším obsahem glutenu. Pozn. pro autora - nezávidím vyhodnocování polootevřených odpovědí a doporučuji více se zamyslet nad konstrukcí dotazníku. | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
člověk nesmí jíst jídla jako ostatní lidé, musí se vyhýbat jídlům,která obsahují lepek | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
drží se speciální bezlepková dieta | 1 | 0,45 % | 0,45 % |
8. Myslíte, že o tomto onemocnění se dostatečně mluví a ví?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
Ne, o tomto onemocnění se mluví velmi málo. | 106 | 47,53 % | 47,53 % |
Ano, myslím si to. | 49 | 21,97 % | 21,97 % |
Ne, o tomto onemocnění slyším poprvé. | 37 | 16,59 % | 16,59 % |
Ne, o tomto onemocnění se mluví velmi málo a vím jen pár informací. | 31 | 13,9 % | 13,9 % |
9. Zaškrtněte tři potraviny, co se v bezlepkové dietě smí a nemusí se u nich celiak obávat, že se v něm nachází lepek.
Povinná otázka, respondent musel zvolit alespoň některou z nabízených odpovědí (min. 3).
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
Ovoce | 210 | 94,17 % | 94,17 % |
Brambory | 155 | 69,51 % | 69,51 % |
Rýže | 155 | 69,51 % | 69,51 % |
Zmrzlina | 61 | 27,35 % | 27,35 % |
Uzeniny | 26 | 11,66 % | 11,66 % |
Pivo | 19 | 8,52 % | 8,52 % |
Paštiky | 16 | 7,17 % | 7,17 % |
Pečivo | 9 | 4,04 % | 4,04 % |
Sušenky | 9 | 4,04 % | 4,04 % |
Instantní polévky | 9 | 4,04 % | 4,04 % |
10. Je ve vašem okolí někdo, kdo dodržuje bezlepkovou dietu?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí a podle toho se mu zobrazily další otázky [Ne → konec dotazníku, Ano → otázka č. 12, Ano, sám / sama ji dodržuji → otázka č. 11].
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
Ano | 115 | 51,57 % | 51,57 % |
Ne | 96 | 43,05 % | 43,05 % |
Ano, sám / sama ji dodržuji | 12 | 5,38 % | 5,38 % |
11. Kdy Vám přibližně byla diagnostikována celiakie?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
Ve studentském věku | 7 | 58,33 % | 3,14 % |
V dětském věku | 3 | 25 % | 1,35 % |
V dospělém věku | 2 | 16,67 % | 0,9 % |
12. Jaké jsou jejich/vaše příznaky při porušení diety?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí nebo napsat odpověď vlastními slovy.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
Střevní obtíže | 85 | 66,41 % | 38,12 % |
Kožní projevy | 9 | 7,03 % | 4,04 % |
nevím | 6 | 4,69 % | 2,69 % |
žádné | 2 | 1,56 % | 0,9 % |
to nevím | 2 | 1,56 % | 0,9 % |
Střevní i kožní obtíže | 1 | 0,78 % | 0,45 % |
porucha plodnosti, mdloby v době, kdy o nemoci ještě nevěděla | 1 | 0,78 % | 0,45 % |
nevím, pouze vím, že drží dietu, nebaví se se mnou o tom | 1 | 0,78 % | 0,45 % |
bolest břicha, svědění | 1 | 0,78 % | 0,45 % |
značné snížení váhy | 1 | 0,78 % | 0,45 % |
střevní obtíže a kožní projevy | 1 | 0,78 % | 0,45 % |
Nevím přesně. Pokud je mi známo, tak melé děti při porušení diety neprospívají, takže patrně poruchy trávení, nevstřebávají se potřebné živiny, snad i nějaká obdoba alergické reakce. | 1 | 0,78 % | 0,45 % |
střevní potíže, migrény, vyrážky, deprese, únava | 1 | 0,78 % | 0,45 % |
snížená imunita | 1 | 0,78 % | 0,45 % |
Na první pohled neviditelné :D ale paní doktorka by určitě hudrovala, po větším zkoumání. Příznaky při porušení diety nemám, ale víte, jak to chodí uvnitř těla. | 1 | 0,78 % | 0,45 % |
nedostatek energie, únava | 1 | 0,78 % | 0,45 % |
netusim | 1 | 0,78 % | 0,45 % |
únava, blednutí | 1 | 0,78 % | 0,45 % |
obojí | 1 | 0,78 % | 0,45 % |
slabé bolení břicha, ale nijak velká příznaky nemám | 1 | 0,78 % | 0,45 % |
anémie | 1 | 0,78 % | 0,45 % |
oslabena imunita a casta onemocneni | 1 | 0,78 % | 0,45 % |
bolest břicha | 1 | 0,78 % | 0,45 % |
neporušuji, celiakii mi zjistili v dětském věku a nyní ji již nemám | 1 | 0,78 % | 0,45 % |
to nevím | 1 | 0,78 % | 0,45 % |
Bolest hlavy, únava, střevní obtíže, bolest břicha, suchá pokožka, otupělost smyslů, apatie, nechutenství, hormonální poruchy... | 1 | 0,78 % | 0,45 % |
nevím, kamarádka dodržuje dietu pořád | 1 | 0,78 % | 0,45 % |
únava | 1 | 0,78 % | 0,45 % |
nevím, neporušují to, ale asi jim je špatně | 1 | 0,78 % | 0,45 % |
Citace
Výsledky průzkumu podléhají licenci Creative Commons Uveďte autora 3.0 Česko
Poznámky:
1) Globální procenta se počítají s ohledem na celkový počet respondentů, lokální četnost bere potaz pouze respondenty, kteří danou otázku zodpověděli.
2) U otázek typu "seznam - alespoň jedna" si mohli respondenti zvolit více odpovědí, proto součet procent u jednotlivých odpovědí nemusí dát dohromady 100 %
3) Na povinnou otázku musí respondent zodpovědět pouze v případě, kdy mu je zobrazena. Dotazník může obsahovat skoky mezi otázkami, takže lze na základě určitých odpovědí některé otázky přeskakovat.
4) Tato funkce je zatím v testovacím stadiu a je určena spíše pro zábavu - mějte na paměti, že může zobrazovat i nesmysly. V tomto momentě probíhá pouze automatická analýza dvojic výroků, zavislosti kombinací výroků můžete zatím sledovat pouze prostřednictvím funkce zjišťování závislostí odpovědí.