Vyplňto.cz > Průzkumy > Archiv výsledků > Informovanost veřejnosti o celiakii

Informovanost veřejnosti o celiakii

Víte, že... můžete dotazníky vyplňovat i pomocí mobilních aplikací?
K dispozici jsou aplikace pro iPhone, iPad a Android.

Základní údaje o provedeném průzkumu

Autor průzkumu:Daniela Uzlová
Šetření:04. 02. 2015 - 11. 02. 2015
Počet respondentů:125
Počet otázek (max/průměr):18 / 17.52
Použité ochrany:žádné
Zobrazení otázek:celý dotazník najednou
Návratnost dotazníků:75,5 %
Návratnost dotazníků je dána poměrem vyplněných a zobrazených dotazníků. Jedná se o orientační údaj, který nebere v potaz ty oslovené respondenty, kteří ani nezobrazili úvodní text (neklikli na odkaz na dotazník).
Průměrná doba vyplňování:00.03:47
Stáhnout surová data:XLS XLSX CSV XHTML PDF-1 PDF-2 PDF-kódy
Stáhnout grafy:Všechny grafy
odpovědi & grafy   segmentace   závislosti   zdroje   dotazník   citovat

Úvodní informace zveřejněné respondentům

Dobrý den,

Jmenuji se Daniela Uzlová, a jsem studentkou 3. ročníku Vysoké školy zdravotnické o.p.s., oboru Všeobecná sestra. Chtěla bych Vás požádat o vyplnění tohoto dotazníku, který je součástí mé bakalářské práce s názvem „Informovanost veřejnosti o celiakii“.

Tento dotazník je anonymní.

Předem děkuji za Váš čas a trpělivost při vyplnění

Daniela Uzlová

Odpovědi respondentů

1. Znáte pojem celiakie?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Ano10785,6 %85,6 %  
Ne1310,4 %10,4 %  
Nevím54 %4 %  

Graf

2. Celiakie je:

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Může být geneticky podmíněná, avšak jen u některých jedinců5745,6 %45,6 %  
Nevím3225,6 %25,6 %  
Geneticky podmíněná2923,2 %23,2 %  
Genetika nemá vliv na toto onemocnění75,6 %5,6 %  

Graf

3. Celiakie patří mezi:

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Alergie9072 %72 %  
Vrozené vady1713,6 %13,6 %  
Záněty1310,4 %10,4 %  
Nádory54 %4 %  

Graf

4. Celiakie postihuje nejčastěji:

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Tenké střevo9878,4 %78,4 %  
Žaludek2419,2 %19,2 %  
Srdce21,6 %1,6 %  
Mozek10,8 %0,8 %  

Graf

5. Doprovází celiakii jiná nemoc?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Nevím5443,2 %43,2 %  
V některých případech doprovází5140,8 %40,8 %  
Ne1512 %12 %  
Ano54 %4 %  

Graf

6. Celiakii zjistíme hlavně pomocí:

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Endoskopického vyšetření9576 %76 %  
Nevím2419,2 %19,2 %  
Ultrazvukového vyšetření54 %4 %  
Rentgenového vyšetření10,8 %0,8 %  

Graf

7. Léčba celiakie probíhá pomocí:

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Diety9777,6 %77,6 %  
Žádná není1814,4 %14,4 %  
Operace75,6 %5,6 %  
Farmak32,4 %2,4 %  

Graf

8. Lepek je:

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Bílkovina8064 %64 %  
Nevím1915,2 %15,2 %  
Enzym1713,6 %13,6 %  
Cukr97,2 %7,2 %  

Graf

9. Lepek najdeme v těchto obilovinách:

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Ječmen, oves, žito, pšenice9979,2 %79,2 %  
Pšenice, ječmen, proso, kukuřice1814,4 %14,4 %  
Kukuřice, žito, proso, pšenice43,2 %3,2 %  
Proso, rýže, pšenice, oves43,2 %3,2 %  

Graf

10. Co způsobuje v potravě lepek?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Tažnost a pružnost9072 %72 %  
Nevím2520 %20 %  
Nezpůsobuje nic54 %4 %  
Zvýraznění chutí54 %4 %  

Graf

11. Při bezlepkové dietě je potřeba vynechat v jídelníčku:

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Lepek12398,4 %98,4 %  
Cukry21,6 %1,6 %  

Graf

12. Vyberte tři potraviny, které jsou vhodné pro bezlepkovou dietu, a není potřeba si u nich číst složení:

Povinná otázka, respondent musel zvolit alespoň některou z nabízených odpovědí (min. 3).

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Mrkev12096 %96 %  
Rýže10180,8 %80,8 %  
Máslo8467,2 %67,2 %  
Hranolky1814,4 %14,4 %  
Zmrzlina1814,4 %14,4 %  
Pivo1310,4 %10,4 %  
Salám129,6 %9,6 %  
Paštika64,8 %4,8 %  
Sušenka32,4 %2,4 %  

Graf

13. Mají bezlepkové potraviny typickou značku?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí a podle toho se mu zobrazily další otázky [Anootázka č. 14, Neotázka č. 15, Mají, ale nepoužívá seotázka č. 14, Nevímotázka č. 15].

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Ano6048 %48 %  
Nevím5040 %40 %  
Ne108 %8 %  
Mají, ale nepoužívá se54 %4 %  

Graf

14. Jak tato značka vypadá? (popište)

Povinná otázka, respondent musel napsat odpověď vlastními slovy.

-

---

....

Je tam napsáno, že neobsahuje lepek.

Jeden klas přeškrtlý jednou tlustou čárou.

Klas pšenice preškrtli

Netuším

nevím

Nevim

nevim

Nevim

Nevim

nevím

nevim

Nevim

nevím

Nevim

Nevim

Nevím

Nevím

nevím

obilný klas

obilný klas přeškrknutý

Preskrtmuti klas

Preskrtnuta obilovina

Preskrtnuty klas obili

Preskrtnuty klas. (Jelikoz nemam kam jinam to napsat - oves neobsahuje lepek. Obsahuje avenin, velmi podobnou bilkovinu, na kterou nekteri reaguji stejne jako na lepek.)

preškrnutý klas

proškrtnutý klas

Přepiškrtli klas

přeškrtlý klas pšenice

přeškrtlý obilný klas

Přeškrtnuté obilí

přeškrtnuté obilí

přeškrtnutý klas ad. otázka č. 3 - celiakie patří mezi autoimunitní nemoci - žádná z uvedených možností nebyla správně

přeškrtnutý klas (jinam to nejde napsat - mám jistou obavu, že dotazník má v některých otázkách vady, které nepostihují celé spektrum odpovědí a může to způsobit chyby v interpretaci)

přeškrtnutý klas

přeškrtnutý klas

přeškrtnutý klas

přeškrtnutý klas

Přeškrtnutý klas

přeškrtnutý klas

Přeškrtnuty klas

přeškrtnutý klas

Přeškrtnutý klas

Přeškrtnutý klas

přeškrtnutý klas

přeškrtnutý klas pšenice na obalu

přeškrtnutý klas v kolečku

přeškrtnutý klas v kolečku

přeškrtnutý klas v kruhu

přeškrtnutý klásek

přeškrtnutý obilný klas

přeškrtnutý obilný klas

přeškrtnutý obilný klas

přeškrtnutý obilný klásek

přeškrtnutý pšeničný klas

přeškrtnutý zelený obilný klásek v kolečku?

schar preskrtnuty klas psenice

škrtlý klas

škrtlý pčeničný klas zelený

škrtnutý klas

škrtnutý klas

upozornění,že potravina obsahuje lepek

Žluté kolečko

15. Kolik podle váš stojí kilo mouky vhodné pro bezlepkovou dietu?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
46-69 Kč6249,6 %49,6 %  
70 Kč a více3528 %28 %  
31-45 Kč2520 %20 %  
30 Kč a méně32,4 %2,4 %  

Graf

16. Od koho znáte nemoc celiakie?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Od známých / příbuzných8870,4 %70,4 %  
Z médií (internet, televize, noviny)2116,8 %16,8 %  
Neznám1411,2 %11,2 %  
U lékaře byla brožura o této nemoci, nebo přímo od lékaře21,6 %1,6 %  

Graf

17. Uvítaly byste více informací o celiakii?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Ano (více medializovaná)6249,6 %49,6 %  
Nevím2520 %20 %  
Ne2016 %16 %  
Ano (brožura u lékaře)1814,4 %14,4 %  

Graf

18. Vaše pohlaví:

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Žena9676,8 %76,8 %  
Muž2923,2 %23,2 %  

Graf


(placená inzerce)

SEGMENTACE RESPONDENTŮ A OVĚŘOVÁNÍ HYPOTÉZ BETA

Pomocí tohoto nástroje můžete získat přepočítané výsledky pro jednotlivé segmenty respondentů a zjistit, zda se odpovědi určitého segmentu respondentů liší od „průměrného” respondenta. Funkce je v tomto momentě v testovacím režimu a zcela bez záruky, nepoužívejte ji jako jedinou metodu pro vyhodnocení hypotéz!

Metodická část této funkce se teprve připravuje, časem přibude podpora také pro chybějící typy otázek. V případě, že objevíte nějakou chybu, neváhejte mě kontaktovat.

Segmentační otázka č. 1
Segmentační otázka č. 2
Segmentační otázka č. 3

Analýza zajímavých souvislostí a závislostí (DZD)5

Byly nalezeny zajímavé souvislosti u 2 otázek.

Upozornění: V případě, že se Vám u otázky zobrazuje pouze jedna odpověď, nejedná se patrně o žádná senzační zjištění. Při interpretaci výsledků se vždy řiďte také výsledky uvedenými výše - pokud určitou odpověď zvolila většina lidí, nejsou zjištění zajímavá (např. pokud je věk 90% respondentů v rozmezí 15 - 25 lety, jsou veškeré závislosti k této odpovědi prakticky bezcenné).

Tip: Vysvětlení této funkce i s příklady naleznete v nápovědě

5. Doprovází celiakii jiná nemoc?

  • odpověď Nevím:
    • 2.1x vetší pravděpodobnost při odpovědi Ne na otázku 1. Znáte pojem celiakie?

13. Mají bezlepkové potraviny typickou značku?

  • odpověď Ano:
    • 2.1x vetší pravděpodobnost při odpovědi přeškrtnutý klas na otázku 14. Jak tato značka vypadá? (popište)
    • 1.9x vetší pravděpodobnost při odpovědi nevím na otázku 14. Jak tato značka vypadá? (popište)

Zjišťování závislostí odpovědí

Pomocí této funkce můžete analyzovat vztahy mezi různými odpověďmi. V části A vždy vyberte jeden výrok (odpověď na určitou otázku), který Vás zajímá. V části B poté zaškrtněte odpovědi, u kterých předpokládáte, že by mohly mít nějakou souvislost s odpovědí z části A. Po stisku tlačítka Analyzovat na konci formuláře se dozvíte sílu závislosti A na B.

Tip: Delší vysvětlení i s příklady naleznete v nápovědě

A) VYBERTE ODPOVĚĎ (VÝROK), KTERÁ VÁS ZAJÍMÁ:

Poznámka: Můžete zaškrtnout více výroků. Zaškrtnutím více výroků v rámci jedné otázky tyto výroky sloučíte (logická spojka NEBO), zaškrtnutím více výroků v rámci více otázek docílíte vytvoření kombinovaného výroku (logická spojka A).

1. Znáte pojem celiakie?

2. Celiakie je:

3. Celiakie patří mezi:

4. Celiakie postihuje nejčastěji:

5. Doprovází celiakii jiná nemoc?

6. Celiakii zjistíme hlavně pomocí:

7. Léčba celiakie probíhá pomocí:

8. Lepek je:

9. Lepek najdeme v těchto obilovinách:

10. Co způsobuje v potravě lepek?

11. Při bezlepkové dietě je potřeba vynechat v jídelníčku:

12. Vyberte tři potraviny, které jsou vhodné pro bezlepkovou dietu, a není potřeba si u nich číst složení:

13. Mají bezlepkové potraviny typickou značku?

14. Jak tato značka vypadá? (popište)

15. Kolik podle váš stojí kilo mouky vhodné pro bezlepkovou dietu?

16. Od koho znáte nemoc celiakie?

17. Uvítaly byste více informací o celiakii?

18. Vaše pohlaví:

B) DEFINUJTE SKUPINU RESPONDENTŮ NA ZÁKLADĚ ODPOVĚDÍ:

Poznámka: Můžete zaškrtnout více výroků. Zaškrtnutím více výroků v rámci jedné otázky skupinu respondentů rozšíříte (podskupiny respondentů budou sloučeny), zaškrtnutím více výroků v rámci více otázek skupinu zúžíte (použije se podskupina respondentů vyhovující všem otázkám).

1. Znáte pojem celiakie?

2. Celiakie je:

3. Celiakie patří mezi:

4. Celiakie postihuje nejčastěji:

5. Doprovází celiakii jiná nemoc?

6. Celiakii zjistíme hlavně pomocí:

7. Léčba celiakie probíhá pomocí:

8. Lepek je:

9. Lepek najdeme v těchto obilovinách:

10. Co způsobuje v potravě lepek?

11. Při bezlepkové dietě je potřeba vynechat v jídelníčku:

12. Vyberte tři potraviny, které jsou vhodné pro bezlepkovou dietu, a není potřeba si u nich číst složení:

13. Mají bezlepkové potraviny typickou značku?

14. Jak tato značka vypadá? (popište)

15. Kolik podle váš stojí kilo mouky vhodné pro bezlepkovou dietu?

16. Od koho znáte nemoc celiakie?

17. Uvítaly byste více informací o celiakii?

18. Vaše pohlaví:

C) KLEPNUTÍM NA TLAČÍTKO SPUSŤTE ANALÝZU ZÁVISLOSTI

Analýza Vám řekne, zda má Vaše definice skupiny respondentů nějaký vliv na Vámi vybraný výrok.

Zdroje respondentů

Níže uvedený seznam obsahuje odkazy na nejvýznamnější stránky, ze kterých přišli respondenti (dle refereru):

Z bezpečnostních důvodů nejsou zobrazeny kompletní adresy, ze kterých uživatelé přišli, ani minoritní zdroje respondentů. V případě následování odkazu z outlooku, icq nebo použití firewallu obvykle není možné zdroj zjistit. Jedná se o statistiku návštěvnosti dotazníku, nikoli jeho úspěšného odeslání (z různých zdrojů mohla být úspěšnost vyplnění dotazníku různá). Údaje tedy mohou sloužit pouze pro velmi hrubou orientaci.

Citace

Uzlová, D.Informovanost veřejnosti o celiakii (výsledky průzkumu), 2015. Dostupné online na https://informovanost-verejnosti-o-c.vyplnto.cz.

Licence Creative Commons   Výsledky průzkumu podléhají licenci Creative Commons Uveďte autora 3.0 Česko

Poznámky:
1) Globální procenta se počítají s ohledem na celkový počet respondentů, lokální četnost bere potaz pouze respondenty, kteří danou otázku zodpověděli.
2) U otázek typu "seznam - alespoň jedna" si mohli respondenti zvolit více odpovědí, proto součet procent u jednotlivých odpovědí nemusí dát dohromady 100 %
3) Na povinnou otázku musí respondent zodpovědět pouze v případě, kdy mu je zobrazena. Dotazník může obsahovat skoky mezi otázkami, takže lze na základě určitých odpovědí některé otázky přeskakovat.
4) Tato funkce je zatím v testovacím stadiu a je určena spíše pro zábavu - mějte na paměti, že může zobrazovat i nesmysly. V tomto momentě probíhá pouze automatická analýza dvojic výroků, zavislosti kombinací výroků můžete zatím sledovat pouze prostřednictvím funkce zjišťování závislostí odpovědí.