Vyplňto.cz > Průzkumy > Archiv výsledků > Informovanost veřejnosti o přídatných látkách v potravinách

Informovanost veřejnosti o přídatných látkách v potravinách

Základní údaje o provedeném průzkumu

Autor průzkumu:Michaela Manová
Šetření:31. 01. 2011 - 07. 02. 2011
Počet respondentů:81
Počet otázek (max/průměr):16 / 16
Použité ochrany:žádné
Zobrazení otázek:celý dotazník najednou
Návratnost dotazníků:64,6 %
Návratnost dotazníků je dána poměrem vyplněných a zobrazených dotazníků. Jedná se o orientační údaj, který nebere v potaz ty oslovené respondenty, kteří ani nezobrazili úvodní text (neklikli na odkaz na dotazník).
Průměrná doba vyplňování:00.02:17
Stáhnout surová data:XLS XLSX CSV XHTML PDF PDF-kódy
Stáhnout grafy:Všechny grafy
odpovědi & grafy   segmentace   závislosti   zdroje   dotazník   citovat

Úvodní informace zveřejněné respondentům

Vážení respondenti,
jsem studentkou Západočeské univerzity v Plzni. Chtěla bych Vás požádat o vyplnění tohoto dotazníku, který použiji pro výzkum ke své bakalářské práci s názvem Aditiva v potravinách a jejich dopad na zdraví člověka. Data v dotazníku jsou anonymní. Zaškrtněte, prosím, vždy jen jednu správnou odpověď.
Děkuji za čas strávený vyplňováním tohoto dotazníku!
 

Odpovědi respondentů

1. Věk

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
18-25 let4555,56 %55,56 %  
26-35 let2125,93 %25,93 %  
36-45 let56,17 %6,17 %  
46-55 let56,17 %6,17 %  
méně než 18 let44,94 %4,94 %  
56-65 let11,23 %1,23 %  

Graf

2. Nejvyšší dosažené vzdělání

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
středoškolské4758,02 %58,02 %  
vysokoškolské1316,05 %16,05 %  
základní1214,81 %14,81 %  
vyšší odborné56,17 %6,17 %  
střední odborné učiliště44,94 %4,94 %  

Graf

3. Čtete příbalové letáky o složení potravin?

Povinná otázka, respondent se musel rozhodnout mezi odpověďmi „ano” a „ne”.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
ano6377,78 %77,78 %  
ne1822,22 %22,22 %  

Graf

4. Které informace o složení potravin jsou pro Vás nejdůležitější?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
počet E-kódů2632,1 %32,1 %  
obsah vitaminů, hlavních živin, minerálních látek2530,86 %30,86 %  
energetická hodnota1619,75 %19,75 %  
jiné1417,28 %17,28 %  

Graf

5. Co je pro Vás při koupi potravin rozhodující?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
kvalita výrobku5365,43 %65,43 %  
cena výrobku1518,52 %18,52 %  
jiné78,64 %8,64 %  
vzhled výrobku33,7 %3,7 %  
značka výrobku33,7 %3,7 %  

Graf

6. Kterým potravinám dáváte přednost?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
čerstvým5669,14 %69,14 %  
trvanlivým1417,28 %17,28 %  
BIO potravinám1012,35 %12,35 %  
jiným11,23 %1,23 %  

Graf

7. Víte, co jsou to potravinová aditiva a proč se do potravin přidávají?

Povinná otázka, respondent se musel rozhodnout mezi odpověďmi „ano” a „ne”.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
ano4555,56 %55,56 %  
ne3644,44 %44,44 %  

Graf

8. Znáte význam E-kódů v potravinách?

Povinná otázka, respondent se musel rozhodnout mezi odpověďmi „ano” a „ne”.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
ano5466,67 %66,67 %  
ne2733,33 %33,33 %  

Graf

9. Myslíte si, že jsou ,,éčka“ nebezpečná pro Vaše zdraví?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
jen některá5770,37 %70,37 %  
ano1316,05 %16,05 %  
ne1113,58 %13,58 %  

Graf

10. Myslíte si, že mohou mít ,,éčka“ i pozitivní vliv na zdraví?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
jen některá4353,09 %53,09 %  
ano2227,16 %27,16 %  
ne1619,75 %19,75 %  

Graf

11. Potravinová aditiva jsou:

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
látky, které se přidávají do potravin pro zlepšení jejich kvality (chuť, barva, vzhled)7491,36 %91,36 %  
látky, které slouží k úpravě energetické hodnoty78,64 %8,64 %  

Graf

12. Aditiva se přidávají do potravin za účelem:

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
zajištění bezpečných, výživově hodnotných potravin5567,9 %67,9 %  
zvýšení energetické hodnoty potravin2632,1 %32,1 %  

Graf

13. Myslíte si, že je v ČR dostatečně dbáno na kvalitu potravin?

Povinná otázka, respondent se musel rozhodnout mezi odpověďmi „ano” a „ne”.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
ne5669,14 %69,14 %  
ano2530,86 %30,86 %  

Graf

14. Myslíte si, že v ČR dostatečně kontroluje zastoupení cizorodých (škodlivých) látek v potravinách?

Povinná otázka, respondent se musel rozhodnout mezi odpověďmi „ano” a „ne”.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
ne4960,49 %60,49 %  
ano3239,51 %39,51 %  

Graf

15. Uvítali byste větší množství informací o problematice potravinových aditiv?

Povinná otázka, respondent se musel rozhodnout mezi odpověďmi „ano” a „ne”.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
ano6276,54 %76,54 %  
ne1923,46 %23,46 %  

Graf

16. Myslíte si, že jsou v ČR dostupné dostatečné informace o potravinových aditivech?

Povinná otázka, respondent se musel rozhodnout mezi odpověďmi „ano” a „ne”.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
ne5770,37 %70,37 %  
ano2429,63 %29,63 %  

Graf

SEGMENTACE RESPONDENTŮ A OVĚŘOVÁNÍ HYPOTÉZ BETA

Pomocí tohoto nástroje můžete získat přepočítané výsledky pro jednotlivé segmenty respondentů a zjistit, zda se odpovědi určitého segmentu respondentů liší od „průměrného” respondenta. Funkce je v tomto momentě v testovacím režimu a zcela bez záruky, nepoužívejte ji jako jedinou metodu pro vyhodnocení hypotéz!

Metodická část této funkce se teprve připravuje, časem přibude podpora také pro chybějící typy otázek. V případě, že objevíte nějakou chybu, neváhejte mě kontaktovat.

Segmentační otázka č. 1
Segmentační otázka č. 2
Segmentační otázka č. 3

Analýza zajímavých souvislostí a závislostí (DZD)5

Nebyly nalezeny žádné zajímavé souvislosti mezi odpovědmi.

Zjišťování závislostí odpovědí

Pomocí této funkce můžete analyzovat vztahy mezi různými odpověďmi. V části A vždy vyberte jeden výrok (odpověď na určitou otázku), který Vás zajímá. V části B poté zaškrtněte odpovědi, u kterých předpokládáte, že by mohly mít nějakou souvislost s odpovědí z části A. Po stisku tlačítka Analyzovat na konci formuláře se dozvíte sílu závislosti A na B.

Tip: Delší vysvětlení i s příklady naleznete v nápovědě

A) VYBERTE ODPOVĚĎ (VÝROK), KTERÁ VÁS ZAJÍMÁ:

Poznámka: Můžete zaškrtnout více výroků. Zaškrtnutím více výroků v rámci jedné otázky tyto výroky sloučíte (logická spojka NEBO), zaškrtnutím více výroků v rámci více otázek docílíte vytvoření kombinovaného výroku (logická spojka A).

1. Věk

2. Nejvyšší dosažené vzdělání

3. Čtete příbalové letáky o složení potravin?

4. Které informace o složení potravin jsou pro Vás nejdůležitější?

5. Co je pro Vás při koupi potravin rozhodující?

6. Kterým potravinám dáváte přednost?

7. Víte, co jsou to potravinová aditiva a proč se do potravin přidávají?

8. Znáte význam E-kódů v potravinách?

9. Myslíte si, že jsou ,,éčka“ nebezpečná pro Vaše zdraví?

10. Myslíte si, že mohou mít ,,éčka“ i pozitivní vliv na zdraví?

11. Potravinová aditiva jsou:

12. Aditiva se přidávají do potravin za účelem:

13. Myslíte si, že je v ČR dostatečně dbáno na kvalitu potravin?

14. Myslíte si, že v ČR dostatečně kontroluje zastoupení cizorodých (škodlivých) látek v potravinách?

15. Uvítali byste větší množství informací o problematice potravinových aditiv?

16. Myslíte si, že jsou v ČR dostupné dostatečné informace o potravinových aditivech?

B) DEFINUJTE SKUPINU RESPONDENTŮ NA ZÁKLADĚ ODPOVĚDÍ:

Poznámka: Můžete zaškrtnout více výroků. Zaškrtnutím více výroků v rámci jedné otázky skupinu respondentů rozšíříte (podskupiny respondentů budou sloučeny), zaškrtnutím více výroků v rámci více otázek skupinu zúžíte (použije se podskupina respondentů vyhovující všem otázkám).

1. Věk

2. Nejvyšší dosažené vzdělání

3. Čtete příbalové letáky o složení potravin?

4. Které informace o složení potravin jsou pro Vás nejdůležitější?

5. Co je pro Vás při koupi potravin rozhodující?

6. Kterým potravinám dáváte přednost?

7. Víte, co jsou to potravinová aditiva a proč se do potravin přidávají?

8. Znáte význam E-kódů v potravinách?

9. Myslíte si, že jsou ,,éčka“ nebezpečná pro Vaše zdraví?

10. Myslíte si, že mohou mít ,,éčka“ i pozitivní vliv na zdraví?

11. Potravinová aditiva jsou:

12. Aditiva se přidávají do potravin za účelem:

13. Myslíte si, že je v ČR dostatečně dbáno na kvalitu potravin?

14. Myslíte si, že v ČR dostatečně kontroluje zastoupení cizorodých (škodlivých) látek v potravinách?

15. Uvítali byste větší množství informací o problematice potravinových aditiv?

16. Myslíte si, že jsou v ČR dostupné dostatečné informace o potravinových aditivech?

C) KLEPNUTÍM NA TLAČÍTKO SPUSŤTE ANALÝZU ZÁVISLOSTI

Analýza Vám řekne, zda má Vaše definice skupiny respondentů nějaký vliv na Vámi vybraný výrok.

Citace

Manová, M.Informovanost veřejnosti o přídatných látkách v potravinách (výsledky průzkumu), 2011. Dostupné online na https://informovanost-verejnosti-o-p.vyplnto.cz.

Licence Creative Commons   Výsledky průzkumu podléhají licenci Creative Commons Uveďte autora 3.0 Česko

Poznámky:
1) Globální procenta se počítají s ohledem na celkový počet respondentů, lokální četnost bere potaz pouze respondenty, kteří danou otázku zodpověděli.
2) U otázek typu "seznam - alespoň jedna" si mohli respondenti zvolit více odpovědí, proto součet procent u jednotlivých odpovědí nemusí dát dohromady 100 %
3) Na povinnou otázku musí respondent zodpovědět pouze v případě, kdy mu je zobrazena. Dotazník může obsahovat skoky mezi otázkami, takže lze na základě určitých odpovědí některé otázky přeskakovat.
4) Tato funkce je zatím v testovacím stadiu a je určena spíše pro zábavu - mějte na paměti, že může zobrazovat i nesmysly. V tomto momentě probíhá pouze automatická analýza dvojic výroků, zavislosti kombinací výroků můžete zatím sledovat pouze prostřednictvím funkce zjišťování závislostí odpovědí.