Vyplňto.cz > Průzkumy > Archiv výsledků > Kazí se vám chleba?
Kazí se vám chleba?
→ Mohou Vaši podřízení pracovat z domova? Sledujete nějak, co v práci dělají a zda nedělají vedle práce ještě něco jiného? ←
(průzkum pro diplomovou práci, cca 10 minut)
Základní údaje o provedeném průzkumu
Autor průzkumu: | Petr Šedivý |
---|---|
Šetření: | 30. 08. 2018 - 23. 09. 2018 |
Počet respondentů: | 173 |
Počet otázek (max/průměr): | 9 / 8.05 |
Použité ochrany: | žádné |
Zobrazení otázek: | celý dotazník najednou |
Návratnost dotazníků: | 64,3 % |
Návratnost dotazníků je dána poměrem vyplněných a zobrazených dotazníků. Jedná se o orientační údaj, který nebere v potaz ty oslovené respondenty, kteří ani nezobrazili úvodní text (neklikli na odkaz na dotazník). | |
Průměrná doba vyplňování: | 00.02:14 |
odpovědi & grafy segmentace závislosti zdroje dotazník citovat |
Úvodní informace zveřejněné respondentům
Také máte pocit, že dříve se chleba nekazil tak rychle? Rád bych zjistil, jestli se jedná pouze o anomálii v mé spíži nebo o běžný jev.
Dotazník by vám neměl zabrat více než pár minut.
Výsledky budou veřejně přístupné pro libovolné učely.
Odpovědi respondentů
1. Jaký typ chleba kupujete nejčastěji?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí nebo napsat odpověď vlastními slovy.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
žitno-pšeničný (šumava) | 81 | 46,55 % | 46,82 % |
pšenično-žitný | 31 | 17,82 % | 17,92 % |
světlý pšeničný | 14 | 8,05 % | 8,09 % |
celozrnný | 12 | 6,9 % | 6,94 % |
vícezrnný | 10 | 5,75 % | 5,78 % |
tmavý žitný | 8 | 4,6 % | 4,62 % |
nekupujeme, pečeme si vlastní | 4 | 2,3 % | 2,31 % |
ruzne typy | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
speciální | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
střídám | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
pšenično-žitný nabo tmavý žitný | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
nemám představu, tak různě | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
praktický nikdy chleba nekupujeme | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
Bezlepkový | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
pšenično-žitný kváskový - Patriot od Bachan, striedam s ľanovým | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
toastový | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
Jak kdy | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
pečeme i kupujeme různé | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
podmáslový | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
V supermarketu většinou kupujeme celozrnou Vitaliu od Hopi s.r.o., v místní pekárně bílý nebo žitný chleba. | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
toustový | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
2. Nejčastěji kupujete chleba:
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí nebo napsat odpověď vlastními slovy.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
nebalený, v celku | 103 | 59,2 % | 59,54 % |
balený, krájený | 51 | 29,31 % | 29,48 % |
balený, v celku | 12 | 6,9 % | 6,94 % |
nekupujeme, pečeme si vlastní | 4 | 2,3 % | 2,31 % |
nebalen vcelkuý, vhodím si do Lidl cirkulárky, ta mi ho napižlá | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
střídám | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
jak kdy | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
nebalený, ale nakrájím si ho v obchodě | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
3. Kde chleba skladujete?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí nebo napsat odpověď vlastními slovy.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
spíž (skříň, třeba v kuchyni) | 83 | 47,7 % | 47,98 % |
volně (třeba ošatka v kuchyni) | 61 | 35,06 % | 35,26 % |
mrazák | 10 | 5,75 % | 5,78 % |
spíž (samostatná místnost) | 4 | 2,3 % | 2,31 % |
chlebník | 3 | 1,72 % | 1,73 % |
Lednice | 2 | 1,15 % | 1,16 % |
Máme chlebník, stojí na parapetu v kuchyni | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
V chlebníku, pokud se ho sejde víc, tak v mrazáku | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
chladnička | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
chlebovka v kuchyni | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
chlebník v kuchyni | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
Chlebovka (zavírací věc, určená na chleba) v kuchyni | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
plátěný pytel | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
v utěrce v dřevěném chlebníku | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
v lednici | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
na ošatce ve vypnuté troubě | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
sklep | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
4. Jak chleba skladujete?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí nebo napsat odpověď vlastními slovy.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
původní obal (nelze pevně uzavřít) | 76 | 43,68 % | 43,93 % |
uzavíratelný sáček (třeba sáček se "zipem") | 50 | 28,74 % | 28,9 % |
volně (třeba ošatka v kuchyni) | 20 | 11,49 % | 11,56 % |
uzavíratelná nádoba (ne sáček) | 4 | 2,3 % | 2,31 % |
vakuový obal | 3 | 1,72 % | 1,73 % |
Sáček | 2 | 1,15 % | 1,16 % |
V uzavíratelné (ne té s ní či) nádobě (chlebník) zabalený v utěrce | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
papírový nebo mikrotenový sáček do kterých si chleba vložim už na prodejně než jej dám do košíku | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
zauzlovaný sáček :) | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
plátěný pytlík | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
Ošatka a utěrka | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
obalený plátnem a v sáčku | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
je neprodyšně zamotán v igel. sáčku | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
v utěrce ve skříni v kuchyni | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
plátěný pytel | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
V chlebníku. | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
utěrka | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
Igelitový sáček | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
kompostovatelný sáček (je prodyšný) | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
V sáčku nebo v utěrce - v utěrce se zdá, že to funguje dobře | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
plátěná utěrka | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
ve vode | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
igelitový pytlík | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
klasický pytlík | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
Obycejny igelitovy sacek | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
5. Obal ve kterém chleba skadujete používáte:
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí nebo napsat odpověď vlastními slovy.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
jednorázově | 114 | 65,52 % | 65,9 % |
opakovaně | 59 | 33,91 % | 34,1 % |
kokot | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
6. Pokud se vám chleba zkazí natolik, že ho musíte vyhodit (např. kvůli plísňi), po kolika dnech to obvykle je?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí nebo napsat odpověď vlastními slovy.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
nekazí se nám | 41 | 23,56 % | 23,7 % |
4 | 36 | 20,69 % | 20,81 % |
5 | 31 | 17,82 % | 17,92 % |
více než 5 | 30 | 17,24 % | 17,34 % |
3 | 18 | 10,34 % | 10,4 % |
2 | 6 | 3,45 % | 3,47 % |
V zimě 7, v létě 3. | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
Většinou po 2 týdnech, kdy si ho už přes týden nikdo nevšiml, protože byl druhý den tvrdý | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
v mrazáku vůbec, mimo mrazák do 5 dní | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
ak viem, že nestihneme zjesť chlieb do 4 dní, dávam časť do mrazničky a pri tomto spôsobe som sa plesní nedočkala, tak neviem. | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
nevím, je bez plísně i po měsíci, ale nejím ho po týdnu | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
Jak kdy | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
týden a víc | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
Velice různě. Někdy ani po více než týdnu a dřív ztvrdne, v horkých dnech někdy už po 2 dnech. | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
záleží, jaký druh a kde ho koupím | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
chleba sním dřív, než se stihne zkazit | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
netuším, když zplesniví, vyhodím ho | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
nahned | 1 | 0,57 % | 0,58 % |
7. Podle vás je obvyklá výdrž chleba v poživatelném stavu:
Nepovinná otázka, respondent se mohl rozhodnout mezi odpověďmi „výborný”, „chvalitebný”, „dobrý”, „dostatečný” a „nedostatečný”.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
dobrý | 55 | 35,26 % | 31,79 % |
chvalitebný | 36 | 23,08 % | 20,81 % |
dostatečný | 26 | 16,67 % | 15,03 % |
výborný | 22 | 14,1 % | 12,72 % |
nedostatečný | 17 | 10,9 % | 9,83 % |
8. Také vám už někdo (rodiče, známí, atd.) říkal, že dříve chleba vydržel déle?
Nepovinná otázka, respondent mohl zvolit jednu z nabízených odpovědí nebo napsat odpověď vlastními slovy.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
Je to jen pocit. Bylo to stejné | 56 | 35,9 % | 32,37 % |
Dříve se prý chleba vůbec nekazil | 39 | 25 % | 22,54 % |
Tak posledních 20 let je to špatné. Dříve to bylo lepší | 25 | 16,03 % | 14,45 % |
Naposledy se nám chleba nekazil před revolucí | 5 | 3,21 % | 2,89 % |
ne | 3 | 1,92 % | 1,73 % |
neříkal | 2 | 1,28 % | 1,16 % |
Nikdo mi nic takovyho nikdy nerekl | 1 | 0,64 % | 0,58 % |
driv byl chleba jiny, v osatce v latce vydrzel dyl nebo uschnul | 1 | 0,64 % | 0,58 % |
Nevím | 1 | 0,64 % | 0,58 % |
ano a mám to ověřené | 1 | 0,64 % | 0,58 % |
Nikdo mi nic takového neříkal. | 1 | 0,64 % | 0,58 % |
chleba plesnivěl už, když jsem byl malý, tj. přelom 80. a 90. let | 1 | 0,64 % | 0,58 % |
nič také som ešte nepočula | 1 | 0,64 % | 0,58 % |
co se chápe pod pojmem revoluce - změna režimu v roce 1989 (?). ano chleba byl kvalitnější, ale byla menší nabídka | 1 | 0,64 % | 0,58 % |
dříve je naposledy za první republiky | 1 | 0,64 % | 0,58 % |
počítám s tím, že méně chemie znamená menší trvanlivost | 1 | 0,64 % | 0,58 % |
ano kupovaný byl kvalitnější | 1 | 0,64 % | 0,58 % |
I mně samotné přijde, že dříve vydržel déle dobrý. Horší je to tak 10 let. | 1 | 0,64 % | 0,58 % |
mě se nekazí | 1 | 0,64 % | 0,58 % |
Ano, říkali. | 1 | 0,64 % | 0,58 % |
neříkal, nebavíme se doma o chlebu | 1 | 0,64 % | 0,58 % |
Ano říkali, ale nic konkrétně. | 1 | 0,64 % | 0,58 % |
Nejhorší období bylo tak 2000 - 2012, do asi poloviny 90. let se kazil podstatně méně. | 1 | 0,64 % | 0,58 % |
Neříkal. | 1 | 0,64 % | 0,58 % |
Tady jde o dobu a kdo ho připravuje, jaké/ jak kvalitní přísady používá. (Třeba u toho tmavého pečiva - zda výrobce dělá pravé tmavé pečivo nebo dává jen "barvivo".) | 1 | 0,64 % | 0,58 % |
Nikdo nic | 1 | 0,64 % | 0,58 % |
nikdo neříkal | 1 | 0,64 % | 0,58 % |
Neříkal, nebo si nepamatuji. | 1 | 0,64 % | 0,58 % |
O chlebu jsme nikdy debatu nevedli. | 1 | 0,64 % | 0,58 % |
Ve skanzenu na Slovensku nám říkali, že dříve vydržel chléb i tři týdny. Pekl se pro celou vesnici v jedné peci a obvykle jen jednou za čas. | 1 | 0,64 % | 0,58 % |
Nikdo mi o tom nikdy nic neříkal | 1 | 0,64 % | 0,58 % |
sníme, než stačí zplesnivět, | 1 | 0,64 % | 0,58 % |
9. Chcete něco dodat?
Nepovinná otázka, respondent mohl napsat odpověď vlastními slovy.
Ano, dnes se do každého chleba aby se ušetřilo na mouce dává bramborový škrob popř. kaše. To snižuje kvalitu chleba. Najděte si receptury chlebů které se pekly za války (za první i druhé světové), najdete tam mezi nimi právě takový chléb jaký se dnes prodává běžně. Fuj že se nestydí, není to chleba ...
Ano.
bohuzel jsme pohodlny narod,vyhazovani potravin je pro nas normalni...
bohužel dnes pekaři do chleba přidávají všelijaké chemické složky ( enzymy ... ) dnes se šetří i v pekárnách - pekaři do těsta rozemelou chleby co jim vrátily prodejny z předchozích dnů a z tohoto těsta pečou nové " čerstvé " bochníky : odhaduje se že až 30% váhy je přídavek starého pečiva v novém chlebu
Bochník chleba vydrží v chladničce v igelitovém sáčku v pohodě 14 dní. Možná i déle, ale do té doby ho celý sním :-)
Dokud za polovinou vyrobených chlebů v ČR bude stát Babiš, budeme žrát hovna.
Dříve se u nás chleba kazit ani nestihl, jedl se víc
Chleba se má sníst hned a ne čekat, až se zkazí. Kdo jí chleba po třech dnech, tak si nic jiného než plíseň nezaslouží :D
chlebem se nesmí plýtvat, kupovat jen tolik, kolik spotřebíme,nebo použít mrazák
chlebu zdar
Je to prý kvůli tomu, že se to nepeče na tak vysoké teploty a záleží teda na výrobci.
je to zlodějna
Jo, chleba je jídlo, z čerstvých surovin by ani neměl vydržet extra dlouho. Spíš mi přijde trochu děsivé, že Penam toustový chleba, co si někdy kupuju, vydrží opravdu opravdu opravdu dlouho. A datum spotřeby je u něj taky hrozně dlouhá...
Kupuji kvalitní chleba z dobré pekárny, který mám vyzkoušený. Chleba za 40kč/800g nezplesniví, dřív ztvrdne. Zato konzumní chléb 18kč/750g zplesniví za pár dní.
kvalitní chleba + plátno = dlouhá výdrž
Lízátka kazí zuby.
mám 49 let a myslím, že v minulosti to bylo stejné. Kdyby zas dlouho vydržel, taky by to nebylo dobrý - bylo by to vlivem konzervantů a těch je už dnes v baleném pečivu dost.
ne
ne
ne
NE
ne
ne :-)
ne debile
Některé chleby na trhu jsou nekvalitní, nejsou dobré a nevydrží. Nejlepší je upéct si vlastní.
nemám rád šizení chleba
Nevěřím tomu, že se dříve chleba nekazil. Myslím, že lidé dříve chleba buď rychleji snědli, takže se zkazit nestihnul, nebo se kvalitou potravin tolik nezabývali.
Normální chleba se nekazí. Musí to ale být opravdu chleba, nikoliv to, co pod názvem chleba prodávají ve většině obchodů. Obzvláště v supermarketech se (normální) chleba snad ani nedá koupit, možná sem tam s výjimkou žitných chlebů.
raději ne
slovo "plísni" se píše takhle :-)
Soudě dle některých filmů dřív sice chleba plesnivěl, ale plíseň se okrajovala nebo seškrabovala.
většinou když koupím kvalitnější buď žitný a nebo kváskový chleba, tak vydrží déle.
Vhodné by bylo, kdyby bylo více malých pekáren, klidně i domácích, místních. Pečivo od velké pekárny (Penam) není vůbec dobré a rychle se kazí.
Za mě bych hledal spíše příčiny, proč dnes chléb tvrdne rychleji než dříve. A stejně většinou kupujeme toasty. Ty plesniví až měsíc po doporučeném datu spotřeby
Záleží na chlebu, chleba z pekárny vydrží velmi dlouho, celozrnný ze supermarketu také, nejhorší byl balený, krájený, bílý chleba ze supermarketu, který začínal rychle plesnivět.
Citace
Výsledky průzkumu podléhají licenci Creative Commons Uveďte autora 3.0 Česko
Poznámky:
1) Globální procenta se počítají s ohledem na celkový počet respondentů, lokální četnost bere potaz pouze respondenty, kteří danou otázku zodpověděli.
2) U otázek typu "seznam - alespoň jedna" si mohli respondenti zvolit více odpovědí, proto součet procent u jednotlivých odpovědí nemusí dát dohromady 100 %
3) Na povinnou otázku musí respondent zodpovědět pouze v případě, kdy mu je zobrazena. Dotazník může obsahovat skoky mezi otázkami, takže lze na základě určitých odpovědí některé otázky přeskakovat.
4) Tato funkce je zatím v testovacím stadiu a je určena spíše pro zábavu - mějte na paměti, že může zobrazovat i nesmysly. V tomto momentě probíhá pouze automatická analýza dvojic výroků, zavislosti kombinací výroků můžete zatím sledovat pouze prostřednictvím funkce zjišťování závislostí odpovědí.