Vyplňto.cz > Průzkumy > Archiv výsledků > Kazí se vám chleba?

Kazí se vám chleba?

Víte, že... si na Vyplňto.cz můžete zdarma vytvořit vlastní dotazník?

Základní údaje o provedeném průzkumu

Autor průzkumu:Petr Šedivý
Šetření:30. 08. 2018 - 23. 09. 2018
Počet respondentů:173
Počet otázek (max/průměr):9 / 8
Použité ochrany:žádné
Zobrazení otázek:celý dotazník najednou
Návratnost dotazníků:64,3 %
Návratnost dotazníků je dána poměrem vyplněných a zobrazených dotazníků. Jedná se o orientační údaj, který nebere v potaz ty oslovené respondenty, kteří ani nezobrazili úvodní text (neklikli na odkaz na dotazník).
Průměrná doba vyplňování:00.02:15
Stáhnout surová data:XLS XLSX CSV XHTML PDF-1 PDF-2 PDF-kódy
Stáhnout grafy:Všechny grafy
odpovědi & grafy   segmentace   závislosti   zdroje   dotazník   citovat

Úvodní informace zveřejněné respondentům

Také máte pocit, že dříve se chleba nekazil tak rychle? Rád bych zjistil, jestli se jedná pouze o anomálii v mé spíži nebo o běžný jev.

Dotazník by vám neměl zabrat více než pár minut.

Výsledky budou veřejně přístupné pro libovolné učely.

Odpovědi respondentů

1. Jaký typ chleba kupujete nejčastěji?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí nebo napsat odpověď vlastními slovy.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
žitno-pšeničný (šumava)8046,24 %46,24 %  
pšenično-žitný3117,92 %17,92 %  
světlý pšeničný148,09 %8,09 %  
celozrnný126,94 %6,94 %  
vícezrnný105,78 %5,78 %  
tmavý žitný84,62 %4,62 %  
nekupujeme, pečeme si vlastní42,31 %2,31 %  
ruzne typy10,58 %0,58 %  
speciální10,58 %0,58 %  
střídám10,58 %0,58 %  
pšenično-žitný nabo tmavý žitný10,58 %0,58 %  
nemám představu, tak různě10,58 %0,58 %  
praktický nikdy chleba nekupujeme10,58 %0,58 %  
Bezlepkový10,58 %0,58 %  
pšenično-žitný kváskový - Patriot od Bachan, striedam s ľanovým10,58 %0,58 %  
toastový10,58 %0,58 %  
Jak kdy10,58 %0,58 %  
pečeme i kupujeme různé10,58 %0,58 %  
podmáslový10,58 %0,58 %  
V supermarketu většinou kupujeme celozrnou Vitaliu od Hopi s.r.o., v místní pekárně bílý nebo žitný chleba.10,58 %0,58 %  
toustový10,58 %0,58 %  

Graf

2. Nejčastěji kupujete chleba:

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí nebo napsat odpověď vlastními slovy.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
nebalený, v celku10359,54 %59,54 %  
balený, krájený5129,48 %29,48 %  
balený, v celku116,36 %6,36 %  
nekupujeme, pečeme si vlastní42,31 %2,31 %  
nebalen vcelkuý, vhodím si do Lidl cirkulárky, ta mi ho napižlá10,58 %0,58 %  
střídám10,58 %0,58 %  
jak kdy10,58 %0,58 %  
nebalený, ale nakrájím si ho v obchodě10,58 %0,58 %  

Graf

3. Kde chleba skladujete?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí nebo napsat odpověď vlastními slovy.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
spíž (skříň, třeba v kuchyni)8347,98 %47,98 %  
volně (třeba ošatka v kuchyni)6034,68 %34,68 %  
mrazák105,78 %5,78 %  
spíž (samostatná místnost)42,31 %2,31 %  
chlebník31,73 %1,73 %  
Lednice21,16 %1,16 %  
Máme chlebník, stojí na parapetu v kuchyni 10,58 %0,58 %  
V chlebníku, pokud se ho sejde víc, tak v mrazáku10,58 %0,58 %  
chladnička10,58 %0,58 %  
chlebovka v kuchyni10,58 %0,58 %  
chlebník v kuchyni10,58 %0,58 %  
Chlebovka (zavírací věc, určená na chleba) v kuchyni10,58 %0,58 %  
plátěný pytel10,58 %0,58 %  
v utěrce v dřevěném chlebníku10,58 %0,58 %  
v lednici10,58 %0,58 %  
na ošatce ve vypnuté troubě10,58 %0,58 %  
sklep10,58 %0,58 %  

Graf

4. Jak chleba skladujete?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí nebo napsat odpověď vlastními slovy.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
původní obal (nelze pevně uzavřít)7643,93 %43,93 %  
uzavíratelný sáček (třeba sáček se "zipem")5028,9 %28,9 %  
volně (třeba ošatka v kuchyni)1910,98 %10,98 %  
uzavíratelná nádoba (ne sáček)42,31 %2,31 %  
vakuový obal31,73 %1,73 %  
Sáček21,16 %1,16 %  
V uzavíratelné (ne té s ní či) nádobě (chlebník) zabalený v utěrce10,58 %0,58 %  
papírový nebo mikrotenový sáček do kterých si chleba vložim už na prodejně než jej dám do košíku10,58 %0,58 %  
zauzlovaný sáček :)10,58 %0,58 %  
plátěný pytlík10,58 %0,58 %  
Ošatka a utěrka10,58 %0,58 %  
obalený plátnem a v sáčku10,58 %0,58 %  
je neprodyšně zamotán v igel. sáčku10,58 %0,58 %  
v utěrce ve skříni v kuchyni10,58 %0,58 %  
plátěný pytel10,58 %0,58 %  
V chlebníku.10,58 %0,58 %  
utěrka10,58 %0,58 %  
Igelitový sáček10,58 %0,58 %  
kompostovatelný sáček (je prodyšný)10,58 %0,58 %  
V sáčku nebo v utěrce - v utěrce se zdá, že to funguje dobře 10,58 %0,58 %  
plátěná utěrka10,58 %0,58 %  
ve vode10,58 %0,58 %  
igelitový pytlík10,58 %0,58 %  
klasický pytlík10,58 %0,58 %  
Obycejny igelitovy sacek10,58 %0,58 %  

Graf

5. Obal ve kterém chleba skadujete používáte:

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí nebo napsat odpověď vlastními slovy.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
jednorázově11365,32 %65,32 %  
opakovaně5934,1 %34,1 %  
kokot10,58 %0,58 %  

Graf

6. Pokud se vám chleba zkazí natolik, že ho musíte vyhodit (např. kvůli plísňi), po kolika dnech to obvykle je?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí nebo napsat odpověď vlastními slovy.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
nekazí se nám4123,7 %23,7 %  
43520,23 %20,23 %  
53117,92 %17,92 %  
více než 53017,34 %17,34 %  
31810,4 %10,4 %  
263,47 %3,47 %  
V zimě 7, v létě 3.10,58 %0,58 %  
Většinou po 2 týdnech, kdy si ho už přes týden nikdo nevšiml, protože byl druhý den tvrdý10,58 %0,58 %  
v mrazáku vůbec, mimo mrazák do 5 dní10,58 %0,58 %  
ak viem, že nestihneme zjesť chlieb do 4 dní, dávam časť do mrazničky a pri tomto spôsobe som sa plesní nedočkala, tak neviem.10,58 %0,58 %  
nevím, je bez plísně i po měsíci, ale nejím ho po týdnu10,58 %0,58 %  
Jak kdy10,58 %0,58 %  
týden a víc10,58 %0,58 %  
Velice různě. Někdy ani po více než týdnu a dřív ztvrdne, v horkých dnech někdy už po 2 dnech.10,58 %0,58 %  
záleží, jaký druh a kde ho koupím10,58 %0,58 %  
chleba sním dřív, než se stihne zkazit10,58 %0,58 %  
netuším, když zplesniví, vyhodím ho10,58 %0,58 %  
nahned10,58 %0,58 %  

Graf

7. Podle vás je obvyklá výdrž chleba v poživatelném stavu:

Nepovinná otázka, respondent se mohl rozhodnout mezi odpověďmi „výborný”, „chvalitebný”, „dobrý”, „dostatečný” a „nedostatečný”.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
dobrý5535,48 %31,79 %  
chvalitebný3522,58 %20,23 %  
dostatečný2616,77 %15,03 %  
výborný2214,19 %12,72 %  
nedostatečný1710,97 %9,83 %  

Graf

8. Také vám už někdo (rodiče, známí, atd.) říkal, že dříve chleba vydržel déle?

Nepovinná otázka, respondent mohl zvolit jednu z nabízených odpovědí nebo napsat odpověď vlastními slovy.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Je to jen pocit. Bylo to stejné5636,13 %32,37 %  
Dříve se prý chleba vůbec nekazil3925,16 %22,54 %  
Tak posledních 20 let je to špatné. Dříve to bylo lepší2415,48 %13,87 %  
Naposledy se nám chleba nekazil před revolucí53,23 %2,89 %  
ne31,94 %1,73 %  
neříkal21,29 %1,16 %  
Nikdo mi nic takovyho nikdy nerekl10,65 %0,58 %  
driv byl chleba jiny, v osatce v latce vydrzel dyl nebo uschnul10,65 %0,58 %  
Nevím10,65 %0,58 %  
ano a mám to ověřené10,65 %0,58 %  
Nikdo mi nic takového neříkal.10,65 %0,58 %  
chleba plesnivěl už, když jsem byl malý, tj. přelom 80. a 90. let10,65 %0,58 %  
nič také som ešte nepočula10,65 %0,58 %  
co se chápe pod pojmem revoluce - změna režimu v roce 1989 (?). ano chleba byl kvalitnější, ale byla menší nabídka 10,65 %0,58 %  
dříve je naposledy za první republiky10,65 %0,58 %  
počítám s tím, že méně chemie znamená menší trvanlivost10,65 %0,58 %  
ano kupovaný byl kvalitnější10,65 %0,58 %  
I mně samotné přijde, že dříve vydržel déle dobrý. Horší je to tak 10 let. 10,65 %0,58 %  
mě se nekazí10,65 %0,58 %  
Ano, říkali.10,65 %0,58 %  
neříkal, nebavíme se doma o chlebu10,65 %0,58 %  
Ano říkali, ale nic konkrétně.10,65 %0,58 %  
Nejhorší období bylo tak 2000 - 2012, do asi poloviny 90. let se kazil podstatně méně.10,65 %0,58 %  
Neříkal.10,65 %0,58 %  
Tady jde o dobu a kdo ho připravuje, jaké/ jak kvalitní přísady používá. (Třeba u toho tmavého pečiva - zda výrobce dělá pravé tmavé pečivo nebo dává jen "barvivo".)10,65 %0,58 %  
Nikdo nic10,65 %0,58 %  
nikdo neříkal10,65 %0,58 %  
Neříkal, nebo si nepamatuji.10,65 %0,58 %  
O chlebu jsme nikdy debatu nevedli.10,65 %0,58 %  
Ve skanzenu na Slovensku nám říkali, že dříve vydržel chléb i tři týdny. Pekl se pro celou vesnici v jedné peci a obvykle jen jednou za čas. 10,65 %0,58 %  
Nikdo mi o tom nikdy nic neříkal10,65 %0,58 %  
sníme, než stačí zplesnivět, 10,65 %0,58 %  

Graf

9. Chcete něco dodat?

Nepovinná otázka, respondent mohl napsat odpověď vlastními slovy.

Ano, dnes se do každého chleba aby se ušetřilo na mouce dává bramborový škrob popř. kaše. To snižuje kvalitu chleba. Najděte si receptury chlebů které se pekly za války (za první i druhé světové), najdete tam mezi nimi právě takový chléb jaký se dnes prodává běžně. Fuj že se nestydí, není to chleba ...

Ano.

bohuzel jsme pohodlny narod,vyhazovani potravin je pro nas normalni...

bohužel dnes pekaři do chleba přidávají všelijaké chemické složky ( enzymy ... ) dnes se šetří i v pekárnách - pekaři do těsta rozemelou chleby co jim vrátily prodejny z předchozích dnů a z tohoto těsta pečou nové " čerstvé " bochníky : odhaduje se že až 30% váhy je přídavek starého pečiva v novém chlebu

Bochník chleba vydrží v chladničce v igelitovém sáčku v pohodě 14 dní. Možná i déle, ale do té doby ho celý sním :-)

Dokud za polovinou vyrobených chlebů v ČR bude stát Babiš, budeme žrát hovna.

Dříve se u nás chleba kazit ani nestihl, jedl se víc

Chleba se má sníst hned a ne čekat, až se zkazí. Kdo jí chleba po třech dnech, tak si nic jiného než plíseň nezaslouží :D

chlebem se nesmí plýtvat, kupovat jen tolik, kolik spotřebíme,nebo použít mrazák

chlebu zdar

Je to prý kvůli tomu, že se to nepeče na tak vysoké teploty a záleží teda na výrobci.

je to zlodějna

Jo, chleba je jídlo, z čerstvých surovin by ani neměl vydržet extra dlouho. Spíš mi přijde trochu děsivé, že Penam toustový chleba, co si někdy kupuju, vydrží opravdu opravdu opravdu dlouho. A datum spotřeby je u něj taky hrozně dlouhá...

Kupuji kvalitní chleba z dobré pekárny, který mám vyzkoušený. Chleba za 40kč/800g nezplesniví, dřív ztvrdne. Zato konzumní chléb 18kč/750g zplesniví za pár dní.

kvalitní chleba + plátno = dlouhá výdrž

Lízátka kazí zuby.

mám 49 let a myslím, že v minulosti to bylo stejné. Kdyby zas dlouho vydržel, taky by to nebylo dobrý - bylo by to vlivem konzervantů a těch je už dnes v baleném pečivu dost.

ne

ne

ne

NE

ne

ne :-)

ne debile

Některé chleby na trhu jsou nekvalitní, nejsou dobré a nevydrží. Nejlepší je upéct si vlastní.

nemám rád šizení chleba

Nevěřím tomu, že se dříve chleba nekazil. Myslím, že lidé dříve chleba buď rychleji snědli, takže se zkazit nestihnul, nebo se kvalitou potravin tolik nezabývali.

Normální chleba se nekazí. Musí to ale být opravdu chleba, nikoliv to, co pod názvem chleba prodávají ve většině obchodů. Obzvláště v supermarketech se (normální) chleba snad ani nedá koupit, možná sem tam s výjimkou žitných chlebů.

raději ne

slovo "plísni" se píše takhle :-)

Soudě dle některých filmů dřív sice chleba plesnivěl, ale plíseň se okrajovala nebo seškrabovala.

většinou když koupím kvalitnější buď žitný a nebo kváskový chleba, tak vydrží déle.

Vhodné by bylo, kdyby bylo více malých pekáren, klidně i domácích, místních. Pečivo od velké pekárny (Penam) není vůbec dobré a rychle se kazí.

Za mě bych hledal spíše příčiny, proč dnes chléb tvrdne rychleji než dříve. A stejně většinou kupujeme toasty. Ty plesniví až měsíc po doporučeném datu spotřeby

Záleží na chlebu, chleba z pekárny vydrží velmi dlouho, celozrnný ze supermarketu také, nejhorší byl balený, krájený, bílý chleba ze supermarketu, který začínal rychle plesnivět.

SEGMENTACE RESPONDENTŮ A OVĚŘOVÁNÍ HYPOTÉZ BETA

Pomocí tohoto nástroje můžete získat přepočítané výsledky pro jednotlivé segmenty respondentů a zjistit, zda se odpovědi určitého segmentu respondentů liší od „průměrného” respondenta. Funkce je v tomto momentě v testovacím režimu a zcela bez záruky, nepoužívejte ji jako jedinou metodu pro vyhodnocení hypotéz!

Metodická část této funkce se teprve připravuje, časem přibude podpora také pro chybějící typy otázek. V případě, že objevíte nějakou chybu, neváhejte mě kontaktovat.

Segmentační otázka č. 1
Segmentační otázka č. 2
Segmentační otázka č. 3

Analýza zajímavých souvislostí a závislostí (DZD)5

Nebyly nalezeny žádné zajímavé souvislosti mezi odpovědmi.

Zjišťování závislostí odpovědí

Pomocí této funkce můžete analyzovat vztahy mezi různými odpověďmi. V části A vždy vyberte jeden výrok (odpověď na určitou otázku), který Vás zajímá. V části B poté zaškrtněte odpovědi, u kterých předpokládáte, že by mohly mít nějakou souvislost s odpovědí z části A. Po stisku tlačítka Analyzovat na konci formuláře se dozvíte sílu závislosti A na B.

Tip: Delší vysvětlení i s příklady naleznete v nápovědě

A) VYBERTE ODPOVĚĎ (VÝROK), KTERÁ VÁS ZAJÍMÁ:

Poznámka: Můžete zaškrtnout více výroků. Zaškrtnutím více výroků v rámci jedné otázky tyto výroky sloučíte (logická spojka NEBO), zaškrtnutím více výroků v rámci více otázek docílíte vytvoření kombinovaného výroku (logická spojka A).

1. Jaký typ chleba kupujete nejčastěji?

2. Nejčastěji kupujete chleba:

3. Kde chleba skladujete?

4. Jak chleba skladujete?

5. Obal ve kterém chleba skadujete používáte:

6. Pokud se vám chleba zkazí natolik, že ho musíte vyhodit (např. kvůli plísňi), po kolika dnech to obvykle je?

7. Podle vás je obvyklá výdrž chleba v poživatelném stavu:

8. Také vám už někdo (rodiče, známí, atd.) říkal, že dříve chleba vydržel déle?

B) DEFINUJTE SKUPINU RESPONDENTŮ NA ZÁKLADĚ ODPOVĚDÍ:

Poznámka: Můžete zaškrtnout více výroků. Zaškrtnutím více výroků v rámci jedné otázky skupinu respondentů rozšíříte (podskupiny respondentů budou sloučeny), zaškrtnutím více výroků v rámci více otázek skupinu zúžíte (použije se podskupina respondentů vyhovující všem otázkám).

1. Jaký typ chleba kupujete nejčastěji?

2. Nejčastěji kupujete chleba:

3. Kde chleba skladujete?

4. Jak chleba skladujete?

5. Obal ve kterém chleba skadujete používáte:

6. Pokud se vám chleba zkazí natolik, že ho musíte vyhodit (např. kvůli plísňi), po kolika dnech to obvykle je?

7. Podle vás je obvyklá výdrž chleba v poživatelném stavu:

8. Také vám už někdo (rodiče, známí, atd.) říkal, že dříve chleba vydržel déle?

C) KLEPNUTÍM NA TLAČÍTKO SPUSŤTE ANALÝZU ZÁVISLOSTI

Analýza Vám řekne, zda má Vaše definice skupiny respondentů nějaký vliv na Vámi vybraný výrok.

Citace

Šedivý, P.Kazí se vám chleba? (výsledky průzkumu), 2018. Dostupné online na https://kazi-se-vam-chleba.vyplnto.cz.

Licence Creative Commons   Výsledky průzkumu podléhají licenci Creative Commons Uveďte autora 3.0 Česko

Poznámky:
1) Globální procenta se počítají s ohledem na celkový počet respondentů, lokální četnost bere potaz pouze respondenty, kteří danou otázku zodpověděli.
2) U otázek typu "seznam - alespoň jedna" si mohli respondenti zvolit více odpovědí, proto součet procent u jednotlivých odpovědí nemusí dát dohromady 100 %
3) Na povinnou otázku musí respondent zodpovědět pouze v případě, kdy mu je zobrazena. Dotazník může obsahovat skoky mezi otázkami, takže lze na základě určitých odpovědí některé otázky přeskakovat.
4) Tato funkce je zatím v testovacím stadiu a je určena spíše pro zábavu - mějte na paměti, že může zobrazovat i nesmysly. V tomto momentě probíhá pouze automatická analýza dvojic výroků, zavislosti kombinací výroků můžete zatím sledovat pouze prostřednictvím funkce zjišťování závislostí odpovědí.