Vyplňto.cz > Průzkumy > Archiv výsledků > Motivy a postoje ke spropitnému

Motivy a postoje ke spropitnému

Základní údaje o provedeném průzkumu

Autor průzkumu:Barbora Krausová
Šetření:31. 03. 2018 - 14. 04. 2018
Počet respondentů:132
Počet otázek (max/průměr):18 / 15.9
Použité ochrany:žádné
Zobrazení otázek:celý dotazník najednou
Návratnost dotazníků:62,6 %
Návratnost dotazníků je dána poměrem vyplněných a zobrazených dotazníků. Jedná se o orientační údaj, který nebere v potaz ty oslovené respondenty, kteří ani nezobrazili úvodní text (neklikli na odkaz na dotazník).
Průměrná doba vyplňování:00.05:34
Stáhnout surová data:XLS XLSX CSV XHTML PDF-1 PDF-2 PDF-kódy
Stáhnout grafy:Všechny grafy
odpovědi & grafy   segmentace   závislosti   zdroje   dotazník   citovat

Úvodní informace zveřejněné respondentům

Dobrý deň.

Volám sa Barbora Krausová, študujem tretí ročník Provozně ekonomickej fakulty MENDELU v Brně, obor Management cestovního ruchu. Touto cestou by som Vás chcela požiadať o vyplnenie dotazníka k mojej bakalárskej práci na tému Motívy a postoje hosťov českých reštaurácií k prepitnému. Budem veľmi vďačná za každú odpoveď. Dotazník je úplne anonymný a jeho vyplnenie Vám zaberie maximálne 10 minút.


Keďže je dotazník cielený na hosťov českých reštaurácii, všetky otázky sú v českom jazyku.

Vopred Vám ďakujem za odpovede.

Odpovědi respondentů

1. Jak často se průměrně stravujete v restauračních zařízeních?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
2krát až 3krát do měsíce4836,36 %36,36 %  
Méně než 1krát do měsíce4231,82 %31,82 %  
Několikrát týdně2418,18 %18,18 %  
1krát do týdne1813,64 %13,64 %  

Graf

2. Zanechali jste někdy při návštěvě restaurace obsluze spropitné?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí a podle toho se mu zobrazily další otázky [Anootázka č. 3, Neotázka č. 12].

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Ano12896,97 %96,97 %  
Ne43,03 %3,03 %  

Graf

3. Spropitné obsluze v restauračním zařízení nechávám přibližně

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
V 76-100 % případech7760,16 %58,33 %  
V 0-25 % případech2821,88 %21,21 %  
V 51-75 % případech1713,28 %12,88 %  
V 26-50 % případech64,69 %4,55 %  

Graf

4. Spropitné v restauračním zařízení nechávám, protože

Povinná otázka, respondent se musel u každé podotázky rozhodnout mezi odpověďmi na dané škále.

Automatizované zpracování této otázky zatím není podporováno, odpovědi je nutné zpracovat "ručně" na základě exportu surových dat (xls/xlsx/csv apod.)

Graf

5. Seřaďte následující typy restauračních zařízení podle toho, jak často jste zvyklí je navštěvovat (1 nejčastěji – 5 nejméně často)

Povinná otázka, respondent se musel u každé podotázky rozhodnout mezi odpověďmi „1”, „2”, „3”, „4” a „5”, respondent se musel u každé podotázky rozhodnout mezi odpověďmi na dané škále.

PodotázkaPrůměrRozptyl
Restaurace (klasická obslužná se širokým sortimentem pokrmů)1.5390.795
Samoobslužná restaurace3.5631.605
Motorest4.5860.571
Bistro/ fast food2.9531.529
Bufet3.6881.309

Graf

6. Označte, kolik procent z účtu jste zvyklí přibližně dávat v následujících typech provozoven

Povinná otázka, respondent se musel u každé podotázky rozhodnout mezi odpověďmi na dané škále.

Automatizované zpracování této otázky zatím není podporováno, odpovědi je nutné zpracovat "ručně" na základě exportu surových dat (xls/xlsx/csv apod.)

Graf

7. Za společenský standard při zanechaní spropitného v restauračním zařízení považuji

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
5-10 % z účtu9171,09 %68,94 %  
11-15 % z účtu1914,84 %14,39 %  
Méně než 5 % z účtu118,59 %8,33 %  
16-20 % z účtu64,69 %4,55 %  
Více než 20 % z účtu10,78 %0,76 %  

Graf

8. Při následujících výších účtu jsem zvyklý nechávat spropitné ve výšce

Povinná otázka, respondent se musel u každé podotázky rozhodnout mezi odpověďmi na dané škále.

Automatizované zpracování této otázky zatím není podporováno, odpovědi je nutné zpracovat "ručně" na základě exportu surových dat (xls/xlsx/csv apod.)

Graf

9. Při rozhodovaní se o výšce spropitného, jsem zvyklý výši účtu zaokrouhlovat na desítky směrem nahoru.

Povinná otázka, respondent se musel rozhodnout mezi odpověďmi „souhlasím”, „spíše souhlasím”, „nevím”, „spíše nesouhlasím” a „nesouhlasím”.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
souhlasím9070,31 %68,18 %  
spíše souhlasím2821,88 %21,21 %  
spíše nesouhlasím53,91 %3,79 %  
nevím43,13 %3,03 %  
nesouhlasím10,78 %0,76 %  

Graf

10. Ohodnoťte následující faktory podle toho, jak moc na Vás působí při rozhodovaní se o výšce zanechaného spropitného v restauračním zařízení (1=velmi malý vliv, 5=velmi vysoký vliv)

Povinná otázka, respondent se musel u každé podotázky rozhodnout mezi odpověďmi „1”, „2”, „3”, „4” a „5”, respondent se musel u každé podotázky rozhodnout mezi odpověďmi na dané škále.

PodotázkaPrůměrRozptyl
Typ restauračního zařízení3.3441.944
Výše účtu3.3911.519
Způsob platby (hotovost, karta)2.932.253
Moje aktuální finanční situace3.1332.037
Frekvence mých návštěv v dané restauraci2.8131.855
Počet lidí, se kterými jsem navštívil restauraci2.1561.804
Počet lidí, za které platím účet2.3752.078
Příležitost/osoby, kvůli kterým jsem v restauraci (oběd s přáteli, večeře s partnerem, oslava...)2.6482.056
Chování a příjemnost obsluhy4.1562.022
Pozornost a ochota obsluhy4.182.054
Rychlost obsluhy3.9141.813
Vzhled obsluhy2.9451.614
Pohlaví obsluhy2.1021.857
Obsluha je můj známý2.7732.285
Vzhled jídla3.4061.319
Chuť jídla4.0081.867
Poměr ceny a kvality obdržených služeb3.8912.051
Atmosféra restaurace3.5161.437
Čistota restaurace3.7971.662
Zařízení restaurace3.2891.315
Den v týdnu (pracovní den, víkend)1.8911.816
Část dne (ráno, poledne, večer)1.9381.699
Počasí1.7271.73
Používání alkoholických nápojů2.0941.866
Moje nálada pří návštěvě restaurace2.7581.84

Graf

11. Jaké jiné faktory mají na Vás vliv při rozhodovaní se o výšce spropitného?

Nepovinná otázka, respondent mohl napsat odpověď vlastními slovy.

Aktuální finanční situace

Dělám to hlavně proto, že mi to přijde správné. Akorát je blbé, že člověk nemá jistotu, že spropitné opravdu připadne obsluze...

dříve jsem ze zásady nedával spropitné v zařízeních, kde se kouřilo

Jednoduše - nechceme se patlat s drobnými. Na druhou stranu, jsou situace, kdy si číšník nezaslouží NIC, a na ta HRA, kterou hrají s nekonečně dlouhým hledáních drobných na zpět, jen potvrzuje že by zasloužili přetáhnout hadrem a vyhodit z pracovního poměru. Jsem pro zavedení "coperto e pane", tedy fixní účtované a daněné položky za jednorázový obrus, obsluhu, karafu s vodou na stole "zdarma" a ošatku s pečivem. To by měl být standard a ne se handrkovat o drobné.

nejradši bych si to nechala vrátit do koruny ale je to trapné

Prezentování pokrmů a nápojů. To se týká tzv. vysoké obsluhy.

Především chování a ochota obsluhy a kvalita objednaných pokrmů a nápojů.

Spropitné dávám vždy, i kdyby jídlo bylo děsivé a obsluha strašná. Bylo by mě trapné, nechat si drobné nechat vyskládat do koruny (a taky jako hospodský vím, že o drobné je nouze, ale to ví asi jen obchodník, blebs určitě ne). Drobné nechávám taky i krámě, na pumpě a tak podobně. Není to nic proti ničemu, a obsluhu to asi vždy potěší, že jim tam pár korunek zbude. Na vojně jsem byl na důstojnickém klubu a i s toho malého spropitného bylo na cigára a pivo. To asi už se dneska nedá pochopit. V době kreditních karet a pod. Vzhůru k lepším zítřkům!

U mě fakt obecně spokojenost. Pokud jsem nespokojen, tak si nechám vrátit do poslední koruny, i kdyby útrata činila 127 Kč a platil bych pětistovkou.

Velikost poprsí obsluhy

Vlídnost a nálada obsluhy - 5

Výše ceny (tedy možnost zaokrouhlení).

zanechávám vždy, a vždy počítám 10% ceny... když jsem byla vyloženě nespokojená s obsluhou, nechám kolem 5%. Tam kde není obsluha, spropitné nenechávám.

12. Moje pohlaví je

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Žena9068,18 %68,18 %  
Muž4231,82 %31,82 %  

Graf

13. Pocházím z

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí nebo napsat odpověď vlastními slovy.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Hlavní město Praha3728,03 %28,03 %  
Moravskoslezký kraj1410,61 %10,61 %  
Jihomoravský kraj129,09 %9,09 %  
Středočeský kraj118,33 %8,33 %  
Ústecký kraj107,58 %7,58 %  
Královohradecký kraj96,82 %6,82 %  
Olomoucký kraj75,3 %5,3 %  
Pardubický kraj75,3 %5,3 %  
Plzeňský kraj75,3 %5,3 %  
Vysočina75,3 %5,3 %  
Zlínsky kraj43,03 %3,03 %  
Jihočeský kraj32,27 %2,27 %  
Liberecký kraj21,52 %1,52 %  
Karlovarský kraj21,52 %1,52 %  

Graf

14. Můj věk je

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
24-30 let5944,7 %44,7 %  
19-23 let3526,52 %26,52 %  
31-40 let2015,15 %15,15 %  
41-50 let75,3 %5,3 %  
51-60 let53,79 %3,79 %  
Do 18 let43,03 %3,03 %  
61-70 let21,52 %1,52 %  

Graf

15. Moje nejvyšší ukončené vzdělání je

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Středoškolské6750,76 %50,76 %  
Vysokoškolské5843,94 %43,94 %  
Základní, výuční75,3 %5,3 %  

Graf

16. Moje převažující ekonomická aktivita je

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Zaměstnanec7456,06 %56,06 %  
Student3224,24 %24,24 %  
Mateřská/rodičovská dovolená107,58 %7,58 %  
OSVČ96,82 %6,82 %  
Důchodce43,03 %3,03 %  
Nezaměstnaný32,27 %2,27 %  

Graf

17. Můj průměrný čistý měsíční příjem je

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
10 001 Kč-20 000 Kč4131,06 %31,06 %  
Do 10 000 Kč3526,52 %26,52 %  
20 001 Kč-30 000 Kč3325 %25 %  
30 001 Kč-40 000 Kč1410,61 %10,61 %  
Nad 40 000 Kč96,82 %6,82 %  

Graf

18. Jestli máte něco, čím byste mi chtěli přispět v mém výzkumu, neváhejte mi napsat Vaše připomínky.

Nepovinná otázka, respondent mohl napsat odpověď vlastními slovy.

Hodně štěstí :)

Můj bratranec je hamoun, sice disponuje několika miliony, ale spropitné nedává. Když jsem se ptal proč, tak odvětil, že to nemusí. To mi připomíná současného premiera, prostě urvat se musí všechno, co se dá. Takový já nejsem, zase ale nejsem dobroser, který zachraňuje celý svět. Ideální je, když se každý postará sám o sebe.

Nepracuji, tudíž nemám příjem. To by mohlo být také jako možnost.

Spropitné většinou dávám, ale ráda bych se odnaučila ho dávat. Spropitné neuznávám - od toho má řádně platit zaměstnavatel své zaměstnance. Bohužel je to někdy takový společenský tlak, že něco navíc dám.

Úplně nejhlavnější je chování obsluhy.

v otazce 17 jsem vedome lhal, tutu informaci si nechavam pro sebe

SEGMENTACE RESPONDENTŮ A OVĚŘOVÁNÍ HYPOTÉZ BETA

Pomocí tohoto nástroje můžete získat přepočítané výsledky pro jednotlivé segmenty respondentů a zjistit, zda se odpovědi určitého segmentu respondentů liší od „průměrného” respondenta. Funkce je v tomto momentě v testovacím režimu a zcela bez záruky, nepoužívejte ji jako jedinou metodu pro vyhodnocení hypotéz!

Metodická část této funkce se teprve připravuje, časem přibude podpora také pro chybějící typy otázek. V případě, že objevíte nějakou chybu, neváhejte mě kontaktovat.

Segmentační otázka č. 1
Segmentační otázka č. 2
Segmentační otázka č. 3

Analýza zajímavých souvislostí a závislostí (DZD)5

Byly nalezeny zajímavé souvislosti u 5 otázek.

Upozornění: V případě, že se Vám u otázky zobrazuje pouze jedna odpověď, nejedná se patrně o žádná senzační zjištění. Při interpretaci výsledků se vždy řiďte také výsledky uvedenými výše - pokud určitou odpověď zvolila většina lidí, nejsou zjištění zajímavá (např. pokud je věk 90% respondentů v rozmezí 15 - 25 lety, jsou veškeré závislosti k této odpovědi prakticky bezcenné).

Tip: Vysvětlení této funkce i s příklady naleznete v nápovědě

3. Spropitné obsluze v restauračním zařízení nechávám přibližně

  • odpověď V 76-100 % případech:
    • 1.6x vetší pravděpodobnost při odpovědi Chci zapůsobit na obsluhu=Spíše ano na otázku 4. Spropitné v restauračním zařízení nechávám, protože
    • 1.6x vetší pravděpodobnost při odpovědi Pohlaví obsluhy=5 na otázku 10. Ohodnoťte následující faktory podle toho, jak moc na Vás působí při rozhodovaní se o výšce zanechaného spropitného v restauračním zařízení (1=velmi malý vliv, 5=velmi vysoký vliv)

4. Spropitné v restauračním zařízení nechávám, protože

  • odpověď Chci odměnit obsluhu za poskytnutý servis=Ano:
    • 1.6x vetší pravděpodobnost při odpovědi Bistro/ fast food=5-10 % na otázku 6. Označte, kolik procent z účtu jste zvyklí přibližně dávat v následujících typech provozoven
    • 1.6x vetší pravděpodobnost při odpovědi Počet lidí, se kterými jsem navštívil restauraci=4 na otázku 10. Ohodnoťte následující faktory podle toho, jak moc na Vás působí při rozhodovaní se o výšce zanechaného spropitného v restauračním zařízení (1=velmi malý vliv, 5=velmi vysoký vliv)
  • odpověď Chci vyjádřit celkovou spokojenost se všemi poskytnutými službami v době návštěvy restaurace=Ano:
    • 1.6x vetší pravděpodobnost při odpovědi Část dne (ráno, poledne, večer)=5 na otázku 10. Ohodnoťte následující faktory podle toho, jak moc na Vás působí při rozhodovaní se o výšce zanechaného spropitného v restauračním zařízení (1=velmi malý vliv, 5=velmi vysoký vliv)
    • 1.6x vetší pravděpodobnost při odpovědi Den v týdnu (pracovní den, víkend)=5 na otázku 10. Ohodnoťte následující faktory podle toho, jak moc na Vás působí při rozhodovaní se o výšce zanechaného spropitného v restauračním zařízení (1=velmi malý vliv, 5=velmi vysoký vliv)

6. Označte, kolik procent z účtu jste zvyklí přibližně dávat v následujících typech provozoven

  • odpověď Motorest=<5 %:
    • 1.9x vetší pravděpodobnost při odpovědi Restaurace (klasická obslužná se širokým sortimentem pokrmů)=<5 % na otázku 6. Označte, kolik procent z účtu jste zvyklí přibližně dávat v následujících typech provozoven

8. Při následujících výších účtu jsem zvyklý nechávat spropitné ve výšce

  • odpověď 501-750 Kč=11-25 Kč:
    • 5.2x vetší pravděpodobnost při odpovědi 751-1000 Kč=11-25 Kč na otázku 8. Při následujících výších účtu jsem zvyklý nechávat spropitné ve výšce
    • 5x vetší pravděpodobnost při odpovědi Nad 1000 Kč=11-25 Kč na otázku 8. Při následujících výších účtu jsem zvyklý nechávat spropitné ve výšce
  • odpověď 751-1000 Kč=11-25 Kč:
    • 7.8x vetší pravděpodobnost při odpovědi Nad 1000 Kč=11-25 Kč na otázku 8. Při následujících výších účtu jsem zvyklý nechávat spropitné ve výšce
  • odpověď 751-1000 Kč=51-99 Kč:
    • 2.1x vetší pravděpodobnost při odpovědi 501-750 Kč=51-99 Kč na otázku 8. Při následujících výších účtu jsem zvyklý nechávat spropitné ve výšce
  • odpověď Do 150 Kč=11-25 Kč:
    • 1.9x vetší pravděpodobnost při odpovědi Bistro/ fast food=5-10 % na otázku 6. Označte, kolik procent z účtu jste zvyklí přibližně dávat v následujících typech provozoven
  • odpověď Do 150 Kč=Do 10 Kč:
    • 2.3x vetší pravděpodobnost při odpovědi 151-300 Kč=Do 10 Kč na otázku 8. Při následujících výších účtu jsem zvyklý nechávat spropitné ve výšce
    • 2.2x vetší pravděpodobnost při odpovědi 301-500 Kč=Do 10 Kč na otázku 8. Při následujících výších účtu jsem zvyklý nechávat spropitné ve výšce

10. Ohodnoťte následující faktory podle toho, jak moc na Vás působí při rozhodovaní se o výšce zanechaného spropitného v restauračním zařízení (1=velmi malý vliv, 5=velmi vysoký vliv)

  • odpověď Čistota restaurace=5:
    • 2.6x vetší pravděpodobnost při odpovědi Zařízení restaurace=5 na otázku 10. Ohodnoťte následující faktory podle toho, jak moc na Vás působí při rozhodovaní se o výšce zanechaného spropitného v restauračním zařízení (1=velmi malý vliv, 5=velmi vysoký vliv)
  • odpověď Den v týdnu (pracovní den, víkend)=1:
    • 1.6x vetší pravděpodobnost při odpovědi Část dne (ráno, poledne, večer)=1 na otázku 10. Ohodnoťte následující faktory podle toho, jak moc na Vás působí při rozhodovaní se o výšce zanechaného spropitného v restauračním zařízení (1=velmi malý vliv, 5=velmi vysoký vliv)
    • 1.6x vetší pravděpodobnost při odpovědi Moje nálada pří návštěvě restaurace=1 na otázku 10. Ohodnoťte následující faktory podle toho, jak moc na Vás působí při rozhodovaní se o výšce zanechaného spropitného v restauračním zařízení (1=velmi malý vliv, 5=velmi vysoký vliv)
  • odpověď Den v týdnu (pracovní den, víkend)=5:
    • 10.2x vetší pravděpodobnost při odpovědi Část dne (ráno, poledne, večer)=5 na otázku 10. Ohodnoťte následující faktory podle toho, jak moc na Vás působí při rozhodovaní se o výšce zanechaného spropitného v restauračním zařízení (1=velmi malý vliv, 5=velmi vysoký vliv)
  • odpověď Chování a příjemnost obsluhy=1:
    • 7.3x vetší pravděpodobnost při odpovědi Pozornost a ochota obsluhy=1 na otázku 10. Ohodnoťte následující faktory podle toho, jak moc na Vás působí při rozhodovaní se o výšce zanechaného spropitného v restauračním zařízení (1=velmi malý vliv, 5=velmi vysoký vliv)
    • 7.2x vetší pravděpodobnost při odpovědi Chuť jídla=1 na otázku 10. Ohodnoťte následující faktory podle toho, jak moc na Vás působí při rozhodovaní se o výšce zanechaného spropitného v restauračním zařízení (1=velmi malý vliv, 5=velmi vysoký vliv)
    • 7.2x vetší pravděpodobnost při odpovědi Rychlost obsluhy=1 na otázku 10. Ohodnoťte následující faktory podle toho, jak moc na Vás působí při rozhodovaní se o výšce zanechaného spropitného v restauračním zařízení (1=velmi malý vliv, 5=velmi vysoký vliv)
  • odpověď Chování a příjemnost obsluhy=5:
    • 1.5x vetší pravděpodobnost při odpovědi Atmosféra restaurace=5 na otázku 10. Ohodnoťte následující faktory podle toho, jak moc na Vás působí při rozhodovaní se o výšce zanechaného spropitného v restauračním zařízení (1=velmi malý vliv, 5=velmi vysoký vliv)
  • odpověď Chuť jídla=5:
    • 1.9x vetší pravděpodobnost při odpovědi Vzhled jídla=5 na otázku 10. Ohodnoťte následující faktory podle toho, jak moc na Vás působí při rozhodovaní se o výšce zanechaného spropitného v restauračním zařízení (1=velmi malý vliv, 5=velmi vysoký vliv)
  • odpověď Počet lidí, se kterými jsem navštívil restauraci=1:
    • 2.1x vetší pravděpodobnost při odpovědi Méně než 5 % z účtu na otázku 7. Za společenský standard při zanechaní spropitného v restauračním zařízení považuji
  • odpověď Pohlaví obsluhy=1:
    • 1.9x vetší pravděpodobnost při odpovědi Vzhled obsluhy=1 na otázku 10. Ohodnoťte následující faktory podle toho, jak moc na Vás působí při rozhodovaní se o výšce zanechaného spropitného v restauračním zařízení (1=velmi malý vliv, 5=velmi vysoký vliv)
  • odpověď Používání alkoholických nápojů=1:
    • 1.8x vetší pravděpodobnost při odpovědi Méně než 5 % z účtu na otázku 7. Za společenský standard při zanechaní spropitného v restauračním zařízení považuji
  • odpověď Pozornost a ochota obsluhy=1:
    • 7.3x vetší pravděpodobnost při odpovědi Chování a příjemnost obsluhy=1 na otázku 10. Ohodnoťte následující faktory podle toho, jak moc na Vás působí při rozhodovaní se o výšce zanechaného spropitného v restauračním zařízení (1=velmi malý vliv, 5=velmi vysoký vliv)
    • 6.8x vetší pravděpodobnost při odpovědi Chuť jídla=1 na otázku 10. Ohodnoťte následující faktory podle toho, jak moc na Vás působí při rozhodovaní se o výšce zanechaného spropitného v restauračním zařízení (1=velmi malý vliv, 5=velmi vysoký vliv)
    • 6.8x vetší pravděpodobnost při odpovědi Rychlost obsluhy=1 na otázku 10. Ohodnoťte následující faktory podle toho, jak moc na Vás působí při rozhodovaní se o výšce zanechaného spropitného v restauračním zařízení (1=velmi malý vliv, 5=velmi vysoký vliv)
    • zobrazit další souvislosti
    • 6.8x vetší pravděpodobnost při odpovědi Počasí=5 na otázku 10. Ohodnoťte následující faktory podle toho, jak moc na Vás působí při rozhodovaní se o výšce zanechaného spropitného v restauračním zařízení (1=velmi malý vliv, 5=velmi vysoký vliv)
  • odpověď Pozornost a ochota obsluhy=5:
    • 1.5x vetší pravděpodobnost při odpovědi Atmosféra restaurace=5 na otázku 10. Ohodnoťte následující faktory podle toho, jak moc na Vás působí při rozhodovaní se o výšce zanechaného spropitného v restauračním zařízení (1=velmi malý vliv, 5=velmi vysoký vliv)
    • 1.5x vetší pravděpodobnost při odpovědi Rychlost obsluhy=5 na otázku 10. Ohodnoťte následující faktory podle toho, jak moc na Vás působí při rozhodovaní se o výšce zanechaného spropitného v restauračním zařízení (1=velmi malý vliv, 5=velmi vysoký vliv)

Zjišťování závislostí odpovědí

Pomocí této funkce můžete analyzovat vztahy mezi různými odpověďmi. V části A vždy vyberte jeden výrok (odpověď na určitou otázku), který Vás zajímá. V části B poté zaškrtněte odpovědi, u kterých předpokládáte, že by mohly mít nějakou souvislost s odpovědí z části A. Po stisku tlačítka Analyzovat na konci formuláře se dozvíte sílu závislosti A na B.

Tip: Delší vysvětlení i s příklady naleznete v nápovědě

A) VYBERTE ODPOVĚĎ (VÝROK), KTERÁ VÁS ZAJÍMÁ:

Poznámka: Můžete zaškrtnout více výroků. Zaškrtnutím více výroků v rámci jedné otázky tyto výroky sloučíte (logická spojka NEBO), zaškrtnutím více výroků v rámci více otázek docílíte vytvoření kombinovaného výroku (logická spojka A).

1. Jak často se průměrně stravujete v restauračních zařízeních?

2. Zanechali jste někdy při návštěvě restaurace obsluze spropitné?

3. Spropitné obsluze v restauračním zařízení nechávám přibližně

4. Spropitné v restauračním zařízení nechávám, protože

5. Seřaďte následující typy restauračních zařízení podle toho, jak často jste zvyklí je navštěvovat (1 nejčastěji – 5 nejméně často)

6. Označte, kolik procent z účtu jste zvyklí přibližně dávat v následujících typech provozoven

7. Za společenský standard při zanechaní spropitného v restauračním zařízení považuji

8. Při následujících výších účtu jsem zvyklý nechávat spropitné ve výšce

9. Při rozhodovaní se o výšce spropitného, jsem zvyklý výši účtu zaokrouhlovat na desítky směrem nahoru.

10. Ohodnoťte následující faktory podle toho, jak moc na Vás působí při rozhodovaní se o výšce zanechaného spropitného v restauračním zařízení (1=velmi malý vliv, 5=velmi vysoký vliv)

12. Moje pohlaví je

13. Pocházím z

14. Můj věk je

15. Moje nejvyšší ukončené vzdělání je

16. Moje převažující ekonomická aktivita je

17. Můj průměrný čistý měsíční příjem je

B) DEFINUJTE SKUPINU RESPONDENTŮ NA ZÁKLADĚ ODPOVĚDÍ:

Poznámka: Můžete zaškrtnout více výroků. Zaškrtnutím více výroků v rámci jedné otázky skupinu respondentů rozšíříte (podskupiny respondentů budou sloučeny), zaškrtnutím více výroků v rámci více otázek skupinu zúžíte (použije se podskupina respondentů vyhovující všem otázkám).

1. Jak často se průměrně stravujete v restauračních zařízeních?

2. Zanechali jste někdy při návštěvě restaurace obsluze spropitné?

3. Spropitné obsluze v restauračním zařízení nechávám přibližně

4. Spropitné v restauračním zařízení nechávám, protože

5. Seřaďte následující typy restauračních zařízení podle toho, jak často jste zvyklí je navštěvovat (1 nejčastěji – 5 nejméně často)

6. Označte, kolik procent z účtu jste zvyklí přibližně dávat v následujících typech provozoven

7. Za společenský standard při zanechaní spropitného v restauračním zařízení považuji

8. Při následujících výších účtu jsem zvyklý nechávat spropitné ve výšce

9. Při rozhodovaní se o výšce spropitného, jsem zvyklý výši účtu zaokrouhlovat na desítky směrem nahoru.

10. Ohodnoťte následující faktory podle toho, jak moc na Vás působí při rozhodovaní se o výšce zanechaného spropitného v restauračním zařízení (1=velmi malý vliv, 5=velmi vysoký vliv)

12. Moje pohlaví je

13. Pocházím z

14. Můj věk je

15. Moje nejvyšší ukončené vzdělání je

16. Moje převažující ekonomická aktivita je

17. Můj průměrný čistý měsíční příjem je

C) KLEPNUTÍM NA TLAČÍTKO SPUSŤTE ANALÝZU ZÁVISLOSTI

Analýza Vám řekne, zda má Vaše definice skupiny respondentů nějaký vliv na Vámi vybraný výrok.

Citace

Krausová, B.Motivy a postoje ke spropitnému (výsledky průzkumu), 2018. Dostupné online na https://motivy-a-postoje-ke-spropitn.vyplnto.cz.

Licence Creative Commons   Výsledky průzkumu podléhají licenci Creative Commons Uveďte autora 3.0 Česko

Poznámky:
1) Globální procenta se počítají s ohledem na celkový počet respondentů, lokální četnost bere potaz pouze respondenty, kteří danou otázku zodpověděli.
2) U otázek typu "seznam - alespoň jedna" si mohli respondenti zvolit více odpovědí, proto součet procent u jednotlivých odpovědí nemusí dát dohromady 100 %
3) Na povinnou otázku musí respondent zodpovědět pouze v případě, kdy mu je zobrazena. Dotazník může obsahovat skoky mezi otázkami, takže lze na základě určitých odpovědí některé otázky přeskakovat.
4) Tato funkce je zatím v testovacím stadiu a je určena spíše pro zábavu - mějte na paměti, že může zobrazovat i nesmysly. V tomto momentě probíhá pouze automatická analýza dvojic výroků, zavislosti kombinací výroků můžete zatím sledovat pouze prostřednictvím funkce zjišťování závislostí odpovědí.