Vyplňto.cz > Průzkumy > Archiv výsledků > Mykotoxiny a bakterie v potravinách

Mykotoxiny a bakterie v potravinách

Kolektivní hry
Hrajete nebo byste rádi hráli nějakou kolektivní hru?

(veřejné výsledky, cca 1 minuta)

Základní údaje o provedeném průzkumu

Autor průzkumu:Patrik Pollák
Šetření:02. 03. 2017 - 16. 03. 2017
Počet respondentů:100
Počet otázek (max/průměr):14 / 13.45
Použité ochrany:žádné
Zobrazení otázek:celý dotazník najednou
Návratnost dotazníků:79,5 %
Návratnost dotazníků je dána poměrem vyplněných a zobrazených dotazníků. Jedná se o orientační údaj, který nebere v potaz ty oslovené respondenty, kteří ani nezobrazili úvodní text (neklikli na odkaz na dotazník).
Průměrná doba vyplňování:00.02:04
Stáhnout surová data:XLS XLSX CSV XHTML PDF PDF-kódy
Stáhnout grafy:Všechny grafy
odpovědi & grafy   segmentace   závislosti   zdroje   dotazník   citovat

Úvodní informace zveřejněné respondentům

Vážení respondenti,

Jmenuji se Patrik Pollák a jsem studentem posledního ročníku oboru diplomovaný farmaceutický asistent na Vyšší odborné škole zdravotnické v Ústí nad Labem. Tímto bych Vás chtěl poprosit o vyplnění krátkého dotazníku k mé absolventské práci na téma: „Nejvýznamnější zástupci mykotoxinů a bakterií v potravinách“. Dotazník je anonymní. Předem děkuji za vyplnění a Váš čas.

Odpovědi respondentů

1. Vaše pohlaví:

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Žena6767 %67 %  
Muž3333 %33 %  

Graf

2. Kolik je Vám let?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
18-26 let5454 %54 %  
27-40 let2727 %27 %  
41-50 let99 %9 %  
Více než 50 let77 %7 %  
méně než 1833 %3 %  

Graf

3. Jaké je Vaše vzdělání?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Střední s maturitou4646 %46 %  
Vysokoškolské3131 %31 %  
Vyšší odborné1010 %10 %  
Základní88 %8 %  
Střední odborné učiliště33 %3 %  
Střední odborné22 %2 %  

Graf

4. Zajímáte se o původ, skladování a složení potravin?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Ano, zajímám se.7272 %72 %  
Ne, nezajímám se.2828 %28 %  

Graf

5. Znáte pojem mykotoxiny (tj. toxické produkty plísní)?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Ano6969 %69 %  
ne3131 %31 %  

Graf

6. Viděli jste někdy v obchodě plesnivé ovoce, zeleninu, maso nebo jiné potraviny?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Ano9393 %93 %  
Ne77 %7 %  

Graf

7. Jaké druhy potravin jsou ve vašem obchodě nejvíce kazivé ? Uveďte konkrétní druh (např. jablka).

Povinná otázka, respondent musel napsat odpověď vlastními slovy.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
rajčata66 %6 %  
jahody55 %5 %  
mandarinky55 %5 %  
Papriky44 %4 %  
banány 44 %4 %  
nevím33 %3 %  
maso33 %3 %  
Ovoce22 %2 %  
brambory22 %2 %  
sýry22 %2 %  
ostatní odpovědi Pomeranče
Pečivo
mandarinky, rajčata
jahody, rajčata
Jablka
okurky
ovoce (borůvky, maliny, broskve)
mrkev, banány, citrony - zelenina a ovoce obecně fakt hodně
rajcata, paprika, okurka, banany, pomerance
Jahody.
papriky, mandarinky
Zelenina
salátovky
rajčata, okurky
mandarinky, okurky, maso, hroznové víno
papriky, mandarinky, brambory, cibule, krájený chléb
khaki
Mandarinky, rajcata, pomeranc
jahody, žampiony
papriky, rajčata, okurky, mrkev
brambory, cibule, rajská jablka, citrony
banány, pomeranče
citron,
rajčata, jablka, okurky
mandarinky, pomeranče, citrony
citrony, avokado, mandarinky
Blumy, meruňky, švestky.
pomeranče,maso
mandarinky, pomeranče, salámy
rajče
Rajčata, šunky maso
jahody, citrony
citrony, mandarinky, avokádo, maliny, jahody
jablka, banány
Ovoce, zelenina
nemám oblíbený obchod
Rajčata, banány
Papriky, citrusy, okurky, brambory
Poslední dobou se setkávám často s plesnivou cibulí, dále pak jablka, hrušky, jahody
Tykve, rajčata, exotické ovoce (liči, hurmikaki, kokosvé ořechy,..)
jablka, hroznové víno, meruňky, sýry
papriky, rajčata
salámy
meruňky, brambory, jahody, maliny, ...
V Tesco prakticky všecko
citrusy obecně
Citrony, salámy, sýry, broskve, nektarinky, meruňky, cibule, česnek, jogurty.
v Kauflandu HNIJE všechno, i nalené buchty, protože je tam vedro
ovoce - jablka,rajčata,banány, pečivo - chleba
tropické i naše ovoce (jahody, pomeranče, aj.), krájené sýry a salámy, uzeniny
ovoce (citron) zelenina (rajče)
zelenina, ovoce - rajčata, hroznové víno, broskve
zelenina,ovoce,sýry
Jablka, mandarinky
všeobecně ovoce a zelenina, naposled jsem viděla plesnivé rajčata
ovoce, zelenina, mleté maso
sýry, ovoce, zelenina
Citrusové ovoce
jogurty
hroznové víno
6464 %64 % 

Graf

8. Kupujete někdy potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti v akci?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Ne.6464 %64 %  
Ano občas.3434 %34 %  
Ano často.22 %2 %  

Graf

9. Konzervujete, nakládáte, zavařujete nebo jinak uchováváte potraviny za účelem prodloužení jejich poživatelnosti?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Ne5353 %53 %  
Ano4747 %47 %  

Graf

10. Jakým způsobem konzervujete potraviny ? Vypište.

Nepovinná otázka, respondent mohl napsat odpověď vlastními slovy.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
zavařování511,11 %5 %  
zavařujeme24,44 %2 %  
mražení24,44 %2 %  
počítá se, když je hodím do mrazáku?12,22 %1 %  
nakupuji denne, tzn. ze konverzace neni treba12,22 %1 %  
Mražením.12,22 %1 %  
Lednice12,22 %1 %  
mrazák12,22 %1 %  
suším - v sušičce ovoce (ovoce, bylinky), mrazím - rychlým zmrazením (hotová jídla, polotovary, maso, přebytky zeleniny či ovoce), nakládám + steriluji (okurky), zavařuji džemy (uvařenou zavařeninu plním do lahví s přidáním lžíce pálenky a uchovávám v chladu) 12,22 %1 %  
Normálním12,22 %1 %  
ostatní odpovědi Zavařuji
ne
zmražení, zavařování
zavařováním
chladnička + mrazák
nakládám, zavařuji, mrazím
Mražení,sušení…
Sušením
zavařování, mražení
Nekonzervuji zadne
mražením
Sterilizace varem ve vzduchotěsné uzavíratelné lahvi, konzervace pomocí pH (ocet) a sorbanu draselného
kompoty z ovoce
Zavařování ovoce
zmrazením
nakládáním
Nechám je v ledničce
zavařování, zamražení
zamražuju.
sterilizace - kompoty; marmelády, sušení - libeček, houby; zmrazovnání - petrželka, hrášek, drobné ovoce (rybíz, višně)
zavařování- marmeláda, kompot
zavařuji ovoce a zeleninu
nakládání
Zamražuji, nakládám, zavářím
pouze v chladničce
zavařování, zmrazování
Zavařování, sušení
Dám do mrazáku.
mražení, sušení, zavařování
2964,44 %29 % 

Graf

11. Jak zacházíte s částečně zkaženou potravinou?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Vyhodím ji do odpadu nebo do kompostu celou7777 %77 %  
Odkrojím/odstraním zkaženou část potraviny2323 %23 %  

Graf

12. Nakupujete:

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Potraviny běžné nebo s delší dobou trvanlivosti8989 %89 %  
Bio potraviny k rychlé spotřebě1111 %11 %  

Graf

13. Trpíte nebo jste trpěli zažívacím nebo jiným závažnějším onemocněním způsobeným kontaminovanou potravou? Pokud ano, vypište jakým.

Povinná otázka, respondent musel zvolit alespoň některou z nabízených odpovědí nebo dopsat nějakou vlastní (min. 1).

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Ne8181 %81 %  
Střevní chřipka11 %1 %  
prujem, kapacka, dehydratace11 %1 %  
Salmonelóza11 %1 %  
Jako sračka?11 %1 %  
občas jsem se z něčeho posral, ale bez konkrétní znalosti příčiny11 %1 %  
moc prdim někdy 11 %1 %  
krevety11 %1 %  
Zvracení, průjem.11 %1 %  
únava, nechutenství, nevolnost, zvracení, tlak pod pravými žebry, tmavá moč (2 dny)11 %1 %  
mykoza11 %1 %  
mléčné výrobky11 %1 %  
průjem 11 %1 %  
Průjmík11 %1 %  
Zvracení, průjem. otrava11 %1 %  
šílený průjem po zkažené majonéze, pomazánce, rybí pomazánce, 11 %1 %  
zánět žaludku11 %1 %  
Akutní zánět žaludku a střev11 %1 %  
za dobu mého života to bylo hodně případů z rozmanitých důvodů, takže to vypsat nelze11 %1 %  
průjem, zvracení11 %1 %  

Graf

14. Jaký vliv má na Vás reklama v televizi nebo v letáku?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Neovlivňuje mě, nakupuji podle sebe nebo co je dobré5151 %51 %  
Nesleduji reklamy.3131 %31 %  
Ovlivňuje mé rozhodování při nákupu potravin1818 %18 %  

Graf

SEGMENTACE RESPONDENTŮ A OVĚŘOVÁNÍ HYPOTÉZ BETA

Pomocí tohoto nástroje můžete získat přepočítané výsledky pro jednotlivé segmenty respondentů a zjistit, zda se odpovědi určitého segmentu respondentů liší od „průměrného” respondenta. Funkce je v tomto momentě v testovacím režimu a zcela bez záruky, nepoužívejte ji jako jedinou metodu pro vyhodnocení hypotéz!

Metodická část této funkce se teprve připravuje, časem přibude podpora také pro chybějící typy otázek. V případě, že objevíte nějakou chybu, neváhejte mě kontaktovat.

Segmentační otázka č. 1
Segmentační otázka č. 2
Segmentační otázka č. 3

Analýza zajímavých souvislostí a závislostí (DZD)5

Nebyly nalezeny žádné zajímavé souvislosti mezi odpovědmi.

Zjišťování závislostí odpovědí

Pomocí této funkce můžete analyzovat vztahy mezi různými odpověďmi. V části A vždy vyberte jeden výrok (odpověď na určitou otázku), který Vás zajímá. V části B poté zaškrtněte odpovědi, u kterých předpokládáte, že by mohly mít nějakou souvislost s odpovědí z části A. Po stisku tlačítka Analyzovat na konci formuláře se dozvíte sílu závislosti A na B.

Tip: Delší vysvětlení i s příklady naleznete v nápovědě

A) VYBERTE ODPOVĚĎ (VÝROK), KTERÁ VÁS ZAJÍMÁ:

Poznámka: Můžete zaškrtnout více výroků. Zaškrtnutím více výroků v rámci jedné otázky tyto výroky sloučíte (logická spojka NEBO), zaškrtnutím více výroků v rámci více otázek docílíte vytvoření kombinovaného výroku (logická spojka A).

1. Vaše pohlaví:

2. Kolik je Vám let?

3. Jaké je Vaše vzdělání?

4. Zajímáte se o původ, skladování a složení potravin?

5. Znáte pojem mykotoxiny (tj. toxické produkty plísní)?

6. Viděli jste někdy v obchodě plesnivé ovoce, zeleninu, maso nebo jiné potraviny?

8. Kupujete někdy potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti v akci?

9. Konzervujete, nakládáte, zavařujete nebo jinak uchováváte potraviny za účelem prodloužení jejich poživatelnosti?

11. Jak zacházíte s částečně zkaženou potravinou?

12. Nakupujete:

13. Trpíte nebo jste trpěli zažívacím nebo jiným závažnějším onemocněním způsobeným kontaminovanou potravou? Pokud ano, vypište jakým.

14. Jaký vliv má na Vás reklama v televizi nebo v letáku?

B) DEFINUJTE SKUPINU RESPONDENTŮ NA ZÁKLADĚ ODPOVĚDÍ:

Poznámka: Můžete zaškrtnout více výroků. Zaškrtnutím více výroků v rámci jedné otázky skupinu respondentů rozšíříte (podskupiny respondentů budou sloučeny), zaškrtnutím více výroků v rámci více otázek skupinu zúžíte (použije se podskupina respondentů vyhovující všem otázkám).

1. Vaše pohlaví:

2. Kolik je Vám let?

3. Jaké je Vaše vzdělání?

4. Zajímáte se o původ, skladování a složení potravin?

5. Znáte pojem mykotoxiny (tj. toxické produkty plísní)?

6. Viděli jste někdy v obchodě plesnivé ovoce, zeleninu, maso nebo jiné potraviny?

8. Kupujete někdy potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti v akci?

9. Konzervujete, nakládáte, zavařujete nebo jinak uchováváte potraviny za účelem prodloužení jejich poživatelnosti?

11. Jak zacházíte s částečně zkaženou potravinou?

12. Nakupujete:

13. Trpíte nebo jste trpěli zažívacím nebo jiným závažnějším onemocněním způsobeným kontaminovanou potravou? Pokud ano, vypište jakým.

14. Jaký vliv má na Vás reklama v televizi nebo v letáku?

C) KLEPNUTÍM NA TLAČÍTKO SPUSŤTE ANALÝZU ZÁVISLOSTI

Analýza Vám řekne, zda má Vaše definice skupiny respondentů nějaký vliv na Vámi vybraný výrok.

Citace

Pollák, P.Mykotoxiny a bakterie v potravinách (výsledky průzkumu), 2017. Dostupné online na https://mykotoxiny-potraviny.vyplnto.cz.

Licence Creative Commons   Výsledky průzkumu podléhají licenci Creative Commons Uveďte autora 3.0 Česko

Poznámky:
1) Globální procenta se počítají s ohledem na celkový počet respondentů, lokální četnost bere potaz pouze respondenty, kteří danou otázku zodpověděli.
2) U otázek typu "seznam - alespoň jedna" si mohli respondenti zvolit více odpovědí, proto součet procent u jednotlivých odpovědí nemusí dát dohromady 100 %
3) Na povinnou otázku musí respondent zodpovědět pouze v případě, kdy mu je zobrazena. Dotazník může obsahovat skoky mezi otázkami, takže lze na základě určitých odpovědí některé otázky přeskakovat.
4) Tato funkce je zatím v testovacím stadiu a je určena spíše pro zábavu - mějte na paměti, že může zobrazovat i nesmysly. V tomto momentě probíhá pouze automatická analýza dvojic výroků, zavislosti kombinací výroků můžete zatím sledovat pouze prostřednictvím funkce zjišťování závislostí odpovědí.