Vyplňto.cz > Průzkumy > Archiv výsledků > Povědomí o značkách kvality potravin

Povědomí o značkách kvality potravin

Základní údaje o provedeném průzkumu

Autor průzkumu:Kristýna Polcarová
Šetření:09. 05. 2022 - 08. 06. 2022
Počet respondentů:185
Počet otázek (max/průměr):16 / 13.18
Použité ochrany:žádné
Zobrazení otázek:celý dotazník najednou
Návratnost dotazníků:48,9 %
Návratnost dotazníků je dána poměrem vyplněných a zobrazených dotazníků. Jedná se o orientační údaj, který nebere v potaz ty oslovené respondenty, kteří ani nezobrazili úvodní text (neklikli na odkaz na dotazník).
Průměrná doba vyplňování:00.04:07
Stáhnout surová data:XLS XLSX CSV XHTML PDF-1 PDF-2 PDF-kódy
Stáhnout grafy:Všechny grafy
odpovědi & grafy   segmentace   závislosti   zdroje   dotazník   citovat

Úvodní informace zveřejněné respondentům

Dobrý den,

jmenuji se Kristýna Polcarová a jsem studentskou 3. ročníku bakalářského studia na Vysoké škole hotelové a ekonomické v Praze. Tímto bych si vás dovolila požádat o vyplnění dotazníku k mé bakalářské práci, jejímž tématem je povědomí českých spotřebitelů o značkách kvality potravin. Dotazník je zcela anonymní a jeho vyplnění zabere přibližně 5 minut. Celkové výsledky budou po ukončení sběru dat veřejně dostupné.

Předem vám velmi děkuji za váš čas i ochotu! Vaše odpovědi budou pro mou práci přínosem.

Odpovědi respondentů

1. Zajímáte se při nákupu potravin o jejich kvalitu?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí a podle toho se mu zobrazily další otázky [Ano, vybírám pouze kvalitní potraviny.otázka č. 2, Spíše ano, ale jiné faktory mohou být důležitější (cena, dostupnost atd.).otázka č. 2, Ne, kvalita potravin mě nezajímá.otázka č. 4].

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Spíše ano, ale jiné faktory mohou být důležitější (cena, dostupnost atd.).11361,08 %61,08 %  
Ano, vybírám pouze kvalitní potraviny.3820,54 %20,54 %  
Ne, kvalita potravin mě nezajímá.3116,76 %16,76 %  
Skôr áno, ale iné faktory môžu byť dôležitejšie (cena, dostupnosť atď.).21,08 %1,08 %  
Áno, vyberám iba kvalitné potraviny.10,54 %0,54 %  

Graf

2. Které z následujících kritérií považujete za nejdůležitější z hlediska kvality potravin?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí nebo napsat odpověď vlastními slovy.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Senzorické vlastnosti (vzhled, chuť, vůně, konzistence)5234,44 %28,11 %  
Původ surovin a místo výroby4127,15 %22,16 %  
Nutriční a energetické složení3724,5 %20 %  
Ekologický původ63,97 %3,24 %  
Tradiční receptura53,31 %2,7 %  
Složení21,32 %1,08 %  
jednoznačně chuť a aby nebyly vyrobený u estébáka10,66 %0,54 %  
Absence či co nejmenší obsah škodlivin, biologická nekontaminovanost. Senzorické vlastnosti až na třetím místě10,66 %0,54 %  
jak u čeho10,66 %0,54 %  
U jablka něco jiného jež u masa10,66 %0,54 %  
Použité suroviny10,66 %0,54 %  
všechny potraviny kupuji od lokálních pěstitelů a chovatelů vyjma soli, koření atd.10,66 %0,54 %  
Složení - zbytečná Ečka, sladila, glukózovo fruktózový sirup aj.10,66 %0,54 %  
Kombinace10,66 %0,54 %  

Graf

3. Věnujete při výběru potravin pozornost značkám kvality potravin?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí a podle toho se mu zobrazily další otázky [Anootázka č. 4, Spíše anootázka č. 4, Spíše neotázka č. 4, Neotázka č. 4].

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Spíše ano6140,4 %32,97 %  
Spíše ne5335,1 %28,65 %  
Ano1912,58 %10,27 %  
Ne1811,92 %9,73 %  

Graf

4. Domníváte se, že jste dobře informováni o značkách kvality potravin dostupných na tuzemském trhu?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí a podle toho se mu zobrazily další otázky [Anootázka č. 5, Spíše anootázka č. 5, Spíše neotázka č. 5, Ne, nic o nich nevím.otázka č. 14].

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Spíše ne7440,66 %40 %  
Spíše ano5228,57 %28,11 %  
Ne, nic o nich nevím.4424,18 %23,78 %  
Ano126,59 %6,49 %  

Graf

5. Kde se nejvíce setkáváte s informacemi o značkách kvality potravin? Zvolte 1 možnost:

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí nebo napsat odpověď vlastními slovy.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
na oficiálních webových stránkách značek a/nebo na jejich oficiálních profilech na sociálních sítích (Facebook, Youtube)3323,74 %17,84 %  
ve zpravodajství (televizní zpravodajské pořady, zpravodajské weby iDnes, Aktuálně.cz apod.)2820,14 %15,14 %  
v internetové reklamě, která se nachází mimo oficiální webové stránky značek kvality2014,39 %10,81 %  
v televizní reklamě1913,67 %10,27 %  
z reklamních materiálů v místě prodeje1812,95 %9,73 %  
Zkušenosti ji10,72 %0,54 %  
nevzpomínám si10,72 %0,54 %  
Moc jsem na ně nenarazil.10,72 %0,54 %  
zatím nikde10,72 %0,54 %  
DTest10,72 %0,54 %  
v reklamě v tisku10,72 %0,54 %  
na internetu obecně10,72 %0,54 %  
nově nikde10,72 %0,54 %  
v hospodě10,72 %0,54 %  
info na rohlik. z10,72 %0,54 %  
nikde10,72 %0,54 %  
někde jinde10,72 %0,54 %  
??10,72 %0,54 %  
Škola10,72 %0,54 %  
Vzdy si proctu o produktu co se da10,72 %0,54 %  
vlastní znalosti a zkušenosti10,72 %0,54 %  
Od znamych10,72 %0,54 %  
Zjišťovala jsem si sama na sociálních sítích a na oficiálních stránkách. A na porovnávacích stránkách.10,72 %0,54 %  
Snad nikde 10,72 %0,54 %  
Rozhodl jsem se zjistit podrobně, jak tato označení fungují. A zjistil jsem, že nehraje takovou roli kvalita potraviny, jako placení poplatku výrobcem. Od té doby některá označení většinou ignoruji.10,72 %0,54 %  
Na produktu10,72 %0,54 %  

Graf

6. Jaká značka kvality potravin se Vám vybaví jako první? Dokázali byste popsat její logo? (Pokud si žádnou značku nevybavujete, uveďte, že žádnou. Pokud si nevybavujete logo, uveďte prosím, že si ho nevybavujete.)

Povinná otázka, respondent musel napsat odpověď vlastními slovy.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
klasa3223,19 %17,3 %  
žádnou107,25 %5,41 %  
Žádná85,8 %4,32 %  
Bio42,9 %2,16 %  
Hamé21,45 %1,08 %  
klasa, A 21,45 %1,08 %  
Zadna21,45 %1,08 %  
Nevybavuji si21,45 %1,08 %  
Klasa. Je to modročervená značka.21,45 %1,08 %  
český výrobek21,45 %1,08 %  
ostatní odpovědi Zádnou
KLASA - červeno modré malé písmeno "a" + nápis KLASA
Klasa - nápis Klasa se zvýraznĕným "a"
EU-Bio - zelený obdelní s hvězdičkami ve tvaru listu
Klasa "a"
Když ji vidím, tak ji poznám, ale po paměti je nepopíšu
Bio - list z hvězd na zeleném pozadí
Klasa. Logo je písmeno a
Pikok
Regionální potravina - obrázek krajiny s názvem kraje
žádnou, nevybavuji
Nic
Klasa, nevybavuji si logo
Klasa( logem je písmeno K), Česká potravina (logem je česká vlajka)
Vegan
Česká vlajka - výrobce i suroviny by měly být české
Klasa, česká vlajka
klasa - písmeno a modro červené
ČESKÁ FARMA
Klasa. Logo si nevybavuji.
Nevybavuji
klasa, vím co jím
Česká potravina - logo české vlajky
Klasa, nevybavuju, káčko nějak
Czech made
Biopotraviny, logo si nepamatuju
klasa, modro-červené logo
Klasa, logo písmene a.
Klasa, logo si nevybavuji
Klasa, logo si nevybavuji.
Nestlé
Nevyvavuju
Klasa, písmeno a, je modré a červené
Klasa, Áčko
Cechovní norma, regionální potravina, bio, forest
Klasa, logo a velkým A
x
klasa, vlajka čr
klasa, česká potravina
Žádnou značku si nevybavuji
Klasa, červeno-modré a
pekařství Javor
0
nevím
Vím co jím, oranžová fajfka
Žádná, nevybavuji
Klasa- klas na barevném pozadí
Klasa - a z cerveno modrymi “zavorkami”
například Klasa
Klasa, modrobílé logo
Klasa, znak v barvách české vlajky
aklasa ( v barvy naší vlajky) , český výrobek (v našich českých barvách)
Nature's Promise
polomáčené sušenky
Klasa . písmeno K a modrý rámeček
Klasa, logo ve tvaru písmene a
Cechovní norma, kolečko list modrá červená
slovenské
žádnou,nevybavuji
cechovní norma
Nevybavuju si
značku si nevybavuji, ale logo možná - takový panáček s kuchařskou čepicí s kolečku
Klasa, ano
BIO, klasik
Olma
Klasa, obilí
Natures promise. Natures nahoře promise dole. Bílý pozadí se zelenými listy na kraji
Aktivia
apek
BIO, Fairtrade
Vim co jim, Ceska kvalita, Regionalni potravina
7252,17 %38,92 % 

Graf

7. Na stupnici od 1 do 5 prosím ohodnoťte, nakolik se cítíte být informováni o jednotlivých značkách kvality potravin z hlediska rozpoznatelnosti loga a povědomí o kritériích udělení značky (1 – jsem výborně informovaný/á, 5 – jsem špatně informovaný/á).

Povinná otázka, respondent se musel u každé podotázky rozhodnout mezi odpověďmi na dané škále.

Automatizované zpracování této otázky zatím není podporováno, odpovědi je nutné zpracovat "ručně" na základě exportu surových dat (xls/xlsx/csv apod.)

Graf

8. Které z názvů níže uvedených značek kvality potravin Vám nejsou vůbec povědomé?

Povinná otázka, respondent musel zvolit alespoň některou z nabízených odpovědí (min. 1).

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Česká chuťovka9266,67 %49,73 %  
Vím, co jím6345,65 %34,05 %  
Vyrobeno podle české cechovní normy6244,93 %33,51 %  
Zaručená tradiční specialita6244,93 %33,51 %  
Chráněné zeměpisné označení5036,23 %27,03 %  
Chráněné označení původu4834,78 %25,95 %  
Český výrobek - garantováno Potravinářskou komorou ČR3928,26 %21,08 %  
Česká potravina3827,54 %20,54 %  
Evropské označení pro BIO potraviny3424,64 %18,38 %  
BIO produkt ekologického zemědělství (národní označení pro BIO potraviny)2921,01 %15,68 %  
Regionální potravina2115,22 %11,35 %  
KLASA1611,59 %8,65 %  
Všechny zde uvedené značky kvality jsou mi povědomé107,25 %5,41 %  

Graf

9. Určete prosím, které z následujících log náleží ČESKÉ NÁRODNÍ značce kvality potravin garantované českými veřejnými institucemi?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

Multimediální soubory v této otázce:


A.

B.


C.

D.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
B.6446,38 %34,59 %  
E. Nevím.3021,74 %16,22 %  
C.2417,39 %12,97 %  
A.117,97 %5,95 %  
D.96,52 %4,86 %  

Graf

10. Určete prosím, které z následujících log náleží EVROPSKÉ značce kvality potravin:

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

Multimediální soubory v této otázce:


A.

B.


C.

D.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
A.7252,17 %38,92 %  
E. Nevím.3525,36 %18,92 %  
B.2215,94 %11,89 %  
C.53,62 %2,7 %  
D.42,9 %2,16 %  

Graf

11. Která z těchto značek kvality potravin nevyobrazuje na svém logu českou vlajku?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Nevím10273,91 %55,14 %  
Vyrobeno podle českých cechovních norem139,42 %7,03 %  
Česká chuťovka107,25 %5,41 %  
Česká potravina75,07 %3,78 %  
Český výrobek - garantováno Potravinářskou komorou ČR64,35 %3,24 %  

Graf

12. Které z následujících log označuje potravinářské výrobky vyprodukované ekologickým zemědělstvím?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

Multimediální soubory v této otázce:


A.

B.


C.

D.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
D.5237,68 %28,11 %  
E. Nevím.3626,09 %19,46 %  
B.2215,94 %11,89 %  
A.1813,04 %9,73 %  
C.107,25 %5,41 %  

Graf

13. Která značka kvality je známá též pod označením "biozebra"?

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
Nevím.10273,91 %55,14 %  
BIO produkt ekologického zemědělství (národní označení pro BIO potraviny)2417,39 %12,97 %  
Evropské označení pro BIO potraviny128,7 %6,49 %  

Graf

14. Jste:

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
žena11663,74 %62,7 %  
muž6636,26 %35,68 %  

Graf

15. Vyberte věkovou skupinu, do níž spadáte:

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
26 až 35 let4926,92 %26,49 %  
36 až 45 let4122,53 %22,16 %  
18 až 25 let3720,33 %20 %  
46 až 55 let2714,84 %14,59 %  
56 až 65 let189,89 %9,73 %  
66 let a víc105,49 %5,41 %  

Graf

16. Jaké je Vaše nejvyšší dosažené vzdělání?

Nepovinná otázka, respondent mohl zvolit jednu z nabízených odpovědí.

OdpověďPočetLokálně %Globálně %Akce
vysokoškolské7244,17 %38,92 %  
středoškolské s maturitou5936,2 %31,89 %  
základní148,59 %7,57 %  
vyšší odborné95,52 %4,86 %  
středoškolské bez maturity95,52 %4,86 %  

Graf

SEGMENTACE RESPONDENTŮ A OVĚŘOVÁNÍ HYPOTÉZ BETA

Pomocí tohoto nástroje můžete získat přepočítané výsledky pro jednotlivé segmenty respondentů a zjistit, zda se odpovědi určitého segmentu respondentů liší od „průměrného” respondenta. Funkce je v tomto momentě v testovacím režimu a zcela bez záruky, nepoužívejte ji jako jedinou metodu pro vyhodnocení hypotéz!

Metodická část této funkce se teprve připravuje, časem přibude podpora také pro chybějící typy otázek. V případě, že objevíte nějakou chybu, neváhejte mě kontaktovat.

Segmentační otázka č. 1
Segmentační otázka č. 2
Segmentační otázka č. 3

Analýza zajímavých souvislostí a závislostí (DZD)5

Byly nalezeny zajímavé souvislosti u 6 otázek.

Upozornění: V případě, že se Vám u otázky zobrazuje pouze jedna odpověď, nejedná se patrně o žádná senzační zjištění. Při interpretaci výsledků se vždy řiďte také výsledky uvedenými výše - pokud určitou odpověď zvolila většina lidí, nejsou zjištění zajímavá (např. pokud je věk 90% respondentů v rozmezí 15 - 25 lety, jsou veškeré závislosti k této odpovědi prakticky bezcenné).

Tip: Vysvětlení této funkce i s příklady naleznete v nápovědě

1. Zajímáte se při nákupu potravin o jejich kvalitu?

  • odpověď Spíše ano, ale jiné faktory mohou být důležitější (cena, dostupnost atd.).:
    • 1.5x vetší pravděpodobnost při odpovědi Senzorické vlastnosti (vzhled, chuť, vůně, konzistence) na otázku 2. Které z následujících kritérií považujete za nejdůležitější z hlediska kvality potravin?
    • 1.5x vetší pravděpodobnost při odpovědi Evropské označení pro BIO potraviny=4 na otázku 7. Na stupnici od 1 do 5 prosím ohodnoťte, nakolik se cítíte být informováni o jednotlivých značkách kvality potravin z hlediska rozpoznatelnosti loga a povědomí o kritériích udělení značky (1 – jsem výborně informovaný/á, 5 – jsem špatně informovaný/á).

4. Domníváte se, že jste dobře informováni o značkách kvality potravin dostupných na tuzemském trhu?

  • odpověď Ne, nic o nich nevím.:
    • 3.9x vetší pravděpodobnost při odpovědi Ne, kvalita potravin mě nezajímá. na otázku 1. Zajímáte se při nákupu potravin o jejich kvalitu?

7. Na stupnici od 1 do 5 prosím ohodnoťte, nakolik se cítíte být informováni o jednotlivých značkách kvality potravin z hlediska rozpoznatelnosti loga a povědomí o kritériích udělení značky (1 – jsem výborně informovaný/á, 5 – jsem špatně informovaný/á).

  • odpověď BIO produkt ekologického zemědělství (národní označení pro BIO potraviny)=1:
    • 4.7x vetší pravděpodobnost při odpovědi Evropské označení pro BIO potraviny=1 na otázku 7. Na stupnici od 1 do 5 prosím ohodnoťte, nakolik se cítíte být informováni o jednotlivých značkách kvality potravin z hlediska rozpoznatelnosti loga a povědomí o kritériích udělení značky (1 – jsem výborně informovaný/á, 5 – jsem špatně informovaný/á).
  • odpověď Česká chuťovka=5:
    • 2.1x vetší pravděpodobnost při odpovědi Regionální potravina=5 na otázku 7. Na stupnici od 1 do 5 prosím ohodnoťte, nakolik se cítíte být informováni o jednotlivých značkách kvality potravin z hlediska rozpoznatelnosti loga a povědomí o kritériích udělení značky (1 – jsem výborně informovaný/á, 5 – jsem špatně informovaný/á).
    • 2x vetší pravděpodobnost při odpovědi Vyrobeno podle české cechovní normy=5 na otázku 7. Na stupnici od 1 do 5 prosím ohodnoťte, nakolik se cítíte být informováni o jednotlivých značkách kvality potravin z hlediska rozpoznatelnosti loga a povědomí o kritériích udělení značky (1 – jsem výborně informovaný/á, 5 – jsem špatně informovaný/á).
  • odpověď Evropské označení pro BIO potraviny=5:
    • 5.4x vetší pravděpodobnost při odpovědi BIO produkt ekologického zemědělství (národní označení pro BIO potraviny)=5 na otázku 7. Na stupnici od 1 do 5 prosím ohodnoťte, nakolik se cítíte být informováni o jednotlivých značkách kvality potravin z hlediska rozpoznatelnosti loga a povědomí o kritériích udělení značky (1 – jsem výborně informovaný/á, 5 – jsem špatně informovaný/á).

10. Určete prosím, které z následujících log náleží EVROPSKÉ značce kvality potravin:

  • odpověď A.:
    • 2.4x vetší pravděpodobnost při odpovědi Ano na otázku 4. Domníváte se, že jste dobře informováni o značkách kvality potravin dostupných na tuzemském trhu?
    • 2.4x vetší pravděpodobnost při odpovědi C. na otázku 9. Určete prosím, které z následujících log náleží ČESKÉ NÁRODNÍ značce kvality potravin garantované českými veřejnými institucemi?

11. Která z těchto značek kvality potravin nevyobrazuje na svém logu českou vlajku?

  • odpověď Nevím:
    • 1.7x vetší pravděpodobnost při odpovědi E. Nevím. na otázku 12. Které z následujících log označuje potravinářské výrobky vyprodukované ekologickým zemědělstvím?
    • 1.7x vetší pravděpodobnost při odpovědi Česká potravina=5 na otázku 7. Na stupnici od 1 do 5 prosím ohodnoťte, nakolik se cítíte být informováni o jednotlivých značkách kvality potravin z hlediska rozpoznatelnosti loga a povědomí o kritériích udělení značky (1 – jsem výborně informovaný/á, 5 – jsem špatně informovaný/á).
    • 1.7x vetší pravděpodobnost při odpovědi E. Nevím. na otázku 10. Určete prosím, které z následujících log náleží EVROPSKÉ značce kvality potravin:
    • zobrazit další souvislosti
    • 1.7x vetší pravděpodobnost při odpovědi Chráněné zeměpisné označení=5 na otázku 7. Na stupnici od 1 do 5 prosím ohodnoťte, nakolik se cítíte být informováni o jednotlivých značkách kvality potravin z hlediska rozpoznatelnosti loga a povědomí o kritériích udělení značky (1 – jsem výborně informovaný/á, 5 – jsem špatně informovaný/á).
    • 1.6x vetší pravděpodobnost při odpovědi Evropské označení pro BIO potraviny=5 na otázku 7. Na stupnici od 1 do 5 prosím ohodnoťte, nakolik se cítíte být informováni o jednotlivých značkách kvality potravin z hlediska rozpoznatelnosti loga a povědomí o kritériích udělení značky (1 – jsem výborně informovaný/á, 5 – jsem špatně informovaný/á).

13. Která značka kvality je známá též pod označením "biozebra"?

  • odpověď Nevím.:
    • 1.8x vetší pravděpodobnost při odpovědi KLASA=5 na otázku 7. Na stupnici od 1 do 5 prosím ohodnoťte, nakolik se cítíte být informováni o jednotlivých značkách kvality potravin z hlediska rozpoznatelnosti loga a povědomí o kritériích udělení značky (1 – jsem výborně informovaný/á, 5 – jsem špatně informovaný/á).
    • 1.7x vetší pravděpodobnost při odpovědi Regionální potravina na otázku 8. Které z názvů níže uvedených značek kvality potravin Vám nejsou vůbec povědomé?
    • 1.7x vetší pravděpodobnost při odpovědi Evropské označení pro BIO potraviny=5 na otázku 7. Na stupnici od 1 do 5 prosím ohodnoťte, nakolik se cítíte být informováni o jednotlivých značkách kvality potravin z hlediska rozpoznatelnosti loga a povědomí o kritériích udělení značky (1 – jsem výborně informovaný/á, 5 – jsem špatně informovaný/á).
    • zobrazit další souvislosti
    • 1.7x vetší pravděpodobnost při odpovědi BIO produkt ekologického zemědělství (národní označení pro BIO potraviny)=3 na otázku 7. Na stupnici od 1 do 5 prosím ohodnoťte, nakolik se cítíte být informováni o jednotlivých značkách kvality potravin z hlediska rozpoznatelnosti loga a povědomí o kritériích udělení značky (1 – jsem výborně informovaný/á, 5 – jsem špatně informovaný/á).
    • 1.6x vetší pravděpodobnost při odpovědi BIO produkt ekologického zemědělství (národní označení pro BIO potraviny)=4 na otázku 7. Na stupnici od 1 do 5 prosím ohodnoťte, nakolik se cítíte být informováni o jednotlivých značkách kvality potravin z hlediska rozpoznatelnosti loga a povědomí o kritériích udělení značky (1 – jsem výborně informovaný/á, 5 – jsem špatně informovaný/á).
    • 1.6x vetší pravděpodobnost při odpovědi Chráněné označení původu=5 na otázku 7. Na stupnici od 1 do 5 prosím ohodnoťte, nakolik se cítíte být informováni o jednotlivých značkách kvality potravin z hlediska rozpoznatelnosti loga a povědomí o kritériích udělení značky (1 – jsem výborně informovaný/á, 5 – jsem špatně informovaný/á).
    • 1.6x vetší pravděpodobnost při odpovědi BIO produkt ekologického zemědělství (národní označení pro BIO potraviny)=5 na otázku 7. Na stupnici od 1 do 5 prosím ohodnoťte, nakolik se cítíte být informováni o jednotlivých značkách kvality potravin z hlediska rozpoznatelnosti loga a povědomí o kritériích udělení značky (1 – jsem výborně informovaný/á, 5 – jsem špatně informovaný/á).
    • 1.6x vetší pravděpodobnost při odpovědi E. Nevím. na otázku 9. Určete prosím, které z následujících log náleží ČESKÉ NÁRODNÍ značce kvality potravin garantované českými veřejnými institucemi?

Zjišťování závislostí odpovědí

Pomocí této funkce můžete analyzovat vztahy mezi různými odpověďmi. V části A vždy vyberte jeden výrok (odpověď na určitou otázku), který Vás zajímá. V části B poté zaškrtněte odpovědi, u kterých předpokládáte, že by mohly mít nějakou souvislost s odpovědí z části A. Po stisku tlačítka Analyzovat na konci formuláře se dozvíte sílu závislosti A na B.

Tip: Delší vysvětlení i s příklady naleznete v nápovědě

A) VYBERTE ODPOVĚĎ (VÝROK), KTERÁ VÁS ZAJÍMÁ:

Poznámka: Můžete zaškrtnout více výroků. Zaškrtnutím více výroků v rámci jedné otázky tyto výroky sloučíte (logická spojka NEBO), zaškrtnutím více výroků v rámci více otázek docílíte vytvoření kombinovaného výroku (logická spojka A).

1. Zajímáte se při nákupu potravin o jejich kvalitu?

2. Které z následujících kritérií považujete za nejdůležitější z hlediska kvality potravin?

3. Věnujete při výběru potravin pozornost značkám kvality potravin?

4. Domníváte se, že jste dobře informováni o značkách kvality potravin dostupných na tuzemském trhu?

5. Kde se nejvíce setkáváte s informacemi o značkách kvality potravin? Zvolte 1 možnost:

6. Jaká značka kvality potravin se Vám vybaví jako první? Dokázali byste popsat její logo? (Pokud si žádnou značku nevybavujete, uveďte, že žádnou. Pokud si nevybavujete logo, uveďte prosím, že si ho nevybavujete.)

7. Na stupnici od 1 do 5 prosím ohodnoťte, nakolik se cítíte být informováni o jednotlivých značkách kvality potravin z hlediska rozpoznatelnosti loga a povědomí o kritériích udělení značky (1 – jsem výborně informovaný/á, 5 – jsem špatně informovaný/á).

8. Které z názvů níže uvedených značek kvality potravin Vám nejsou vůbec povědomé?

9. Určete prosím, které z následujících log náleží ČESKÉ NÁRODNÍ značce kvality potravin garantované českými veřejnými institucemi?

10. Určete prosím, které z následujících log náleží EVROPSKÉ značce kvality potravin:

11. Která z těchto značek kvality potravin nevyobrazuje na svém logu českou vlajku?

12. Které z následujících log označuje potravinářské výrobky vyprodukované ekologickým zemědělstvím?

13. Která značka kvality je známá též pod označením "biozebra"?

14. Jste:

15. Vyberte věkovou skupinu, do níž spadáte:

16. Jaké je Vaše nejvyšší dosažené vzdělání?

B) DEFINUJTE SKUPINU RESPONDENTŮ NA ZÁKLADĚ ODPOVĚDÍ:

Poznámka: Můžete zaškrtnout více výroků. Zaškrtnutím více výroků v rámci jedné otázky skupinu respondentů rozšíříte (podskupiny respondentů budou sloučeny), zaškrtnutím více výroků v rámci více otázek skupinu zúžíte (použije se podskupina respondentů vyhovující všem otázkám).

1. Zajímáte se při nákupu potravin o jejich kvalitu?

2. Které z následujících kritérií považujete za nejdůležitější z hlediska kvality potravin?

3. Věnujete při výběru potravin pozornost značkám kvality potravin?

4. Domníváte se, že jste dobře informováni o značkách kvality potravin dostupných na tuzemském trhu?

5. Kde se nejvíce setkáváte s informacemi o značkách kvality potravin? Zvolte 1 možnost:

6. Jaká značka kvality potravin se Vám vybaví jako první? Dokázali byste popsat její logo? (Pokud si žádnou značku nevybavujete, uveďte, že žádnou. Pokud si nevybavujete logo, uveďte prosím, že si ho nevybavujete.)

7. Na stupnici od 1 do 5 prosím ohodnoťte, nakolik se cítíte být informováni o jednotlivých značkách kvality potravin z hlediska rozpoznatelnosti loga a povědomí o kritériích udělení značky (1 – jsem výborně informovaný/á, 5 – jsem špatně informovaný/á).

8. Které z názvů níže uvedených značek kvality potravin Vám nejsou vůbec povědomé?

9. Určete prosím, které z následujících log náleží ČESKÉ NÁRODNÍ značce kvality potravin garantované českými veřejnými institucemi?

10. Určete prosím, které z následujících log náleží EVROPSKÉ značce kvality potravin:

11. Která z těchto značek kvality potravin nevyobrazuje na svém logu českou vlajku?

12. Které z následujících log označuje potravinářské výrobky vyprodukované ekologickým zemědělstvím?

13. Která značka kvality je známá též pod označením "biozebra"?

14. Jste:

15. Vyberte věkovou skupinu, do níž spadáte:

16. Jaké je Vaše nejvyšší dosažené vzdělání?

C) KLEPNUTÍM NA TLAČÍTKO SPUSŤTE ANALÝZU ZÁVISLOSTI

Analýza Vám řekne, zda má Vaše definice skupiny respondentů nějaký vliv na Vámi vybraný výrok.

Citace

Polcarová, K.Povědomí o značkách kvality potravin (výsledky průzkumu), 2022. Dostupné online na https://povedomi-o-znackach-kvality.vyplnto.cz.

Licence Creative Commons   Výsledky průzkumu podléhají licenci Creative Commons Uveďte autora 3.0 Česko

Poznámky:
1) Globální procenta se počítají s ohledem na celkový počet respondentů, lokální četnost bere potaz pouze respondenty, kteří danou otázku zodpověděli.
2) U otázek typu "seznam - alespoň jedna" si mohli respondenti zvolit více odpovědí, proto součet procent u jednotlivých odpovědí nemusí dát dohromady 100 %
3) Na povinnou otázku musí respondent zodpovědět pouze v případě, kdy mu je zobrazena. Dotazník může obsahovat skoky mezi otázkami, takže lze na základě určitých odpovědí některé otázky přeskakovat.
4) Tato funkce je zatím v testovacím stadiu a je určena spíše pro zábavu - mějte na paměti, že může zobrazovat i nesmysly. V tomto momentě probíhá pouze automatická analýza dvojic výroků, zavislosti kombinací výroků můžete zatím sledovat pouze prostřednictvím funkce zjišťování závislostí odpovědí.