Vyplňto.cz > Průzkumy > Archiv výsledků > Povinné údaje na obalech potravinářských výrobků
Povinné údaje na obalech potravinářských výrobků
→ Mohou Vaši podřízení pracovat z domova? Sledujete nějak, co v práci dělají a zda nedělají vedle práce ještě něco jiného? ←
(průzkum pro diplomovou práci, cca 10 minut)
Základní údaje o provedeném průzkumu
Autor průzkumu: | Kateřina Kinclová |
---|---|
Šetření: | 03. 11. 2015 - 20. 11. 2015 |
Počet respondentů: | 242 |
Počet otázek (max/průměr): | 27 / 24.54 |
Použité ochrany: | žádné |
Zobrazení otázek: | po jedné otázce |
Návratnost dotazníků: | 58,8 % |
Návratnost dotazníků je dána poměrem vyplněných a zobrazených dotazníků. Jedná se o orientační údaj, který nebere v potaz ty oslovené respondenty, kteří ani nezobrazili úvodní text (neklikli na odkaz na dotazník). | |
Průměrná doba vyplňování: | 00.08:00 |
odpovědi & grafy segmentace závislosti zdroje dotazník citovat |
Úvodní informace zveřejněné respondentům
Dobrý den,
mé jméno je Kateřina Kinclová a jsem studentkou Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity
v Českých Budějovicích. V rámci své bakalářské práce provádím dotazníkové šetření na téma
Povinné údaje na obalech potravinářských výrobků. Tímto bych Vás ráda požádala o vyplnění
mého dotazníku. V případě nesrovnalostí mě můžete kontaktovat na
kinclova.katka@gmail.com. Jestliže nebude v dotazníku uvedeno jinak, tak prosím zaškrtněte
pouze jednu odpověď.
Vaše odpovědi jsou zcela anonymní a vyplnění dotazníku Vám zabere max. 10 minut
Odpovědi respondentů
1. Jak často nakupujete potraviny?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí nebo napsat odpověď vlastními slovy.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
2 – 4 krát za týden | 144 | 59,5 % | 59,5 % |
každý den | 51 | 21,07 % | 21,07 % |
5 – 7 krát za týden | 35 | 14,46 % | 14,46 % |
1x týdně | 3 | 1,24 % | 1,24 % |
jednou tydne | 2 | 0,83 % | 0,83 % |
příležitostně | 1 | 0,41 % | 0,41 % |
Pondělí - 8:01 až 8:14, Úterý - 9:42 - 9:51, Středa 6:01 (jakmile otevřou), Čtvrtek (jak kdy, ve středu hodně jím), Pátek (když to maminka nestihne, ale spíš ne) | 1 | 0,41 % | 0,41 % |
když jsou penízky | 1 | 0,41 % | 0,41 % |
jak kdy | 1 | 0,41 % | 0,41 % |
Nakupují rodiče | 1 | 0,41 % | 0,41 % |
1 za týden | 1 | 0,41 % | 0,41 % |
jednou za měsíc | 1 | 0,41 % | 0,41 % |
2. Jaké potraviny nakupujete nejčastěji?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí nebo napsat odpověď vlastními slovy.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
pečivo | 107 | 44,21 % | 44,21 % |
ovoce/zelenina | 62 | 25,62 % | 25,62 % |
mléčné výrobky | 27 | 11,16 % | 11,16 % |
maso a masné produkty | 20 | 8,26 % | 8,26 % |
nápoje | 9 | 3,72 % | 3,72 % |
tak napůl všechno,ale nejčastěji - zelenina/maso | 1 | 0,41 % | 0,41 % |
od kazdeho neco | 1 | 0,41 % | 0,41 % |
všechno | 1 | 0,41 % | 0,41 % |
Chipsy, Kolu + Rum | 1 | 0,41 % | 0,41 % |
od všeho podobně | 1 | 0,41 % | 0,41 % |
vše kromě masa a uzenin etc. | 1 | 0,41 % | 0,41 % |
Více z těchto možností | 1 | 0,41 % | 0,41 % |
ovoce/zelenina, mléčné výrobky, pečivo | 1 | 0,41 % | 0,41 % |
od všeho něco | 1 | 0,41 % | 0,41 % |
Podle potřeby | 1 | 0,41 % | 0,41 % |
mražené zboží, bombony, bagety | 1 | 0,41 % | 0,41 % |
Pečivo a sladkosti ve škole | 1 | 0,41 % | 0,41 % |
všechny uvedené | 1 | 0,41 % | 0,41 % |
od všeho trochu | 1 | 0,41 % | 0,41 % |
Maso a zelenina | 1 | 0,41 % | 0,41 % |
proc tato otazk nema vic odpovedi?pecivo, zelenina mlecne vyrobky | 1 | 0,41 % | 0,41 % |
různě | 1 | 0,41 % | 0,41 % |
3. Máte Vy nebo někdo ve Vaší rodině nějaké omezení, co se týče stravování (např. bezlepkovou dietu, cukrovku)
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
NE | 184 | 76,03 % | 76,03 % |
ANO | 58 | 23,97 % | 23,97 % |
4. Všímáte si údajů na obalech potravin?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
ANO | 207 | 85,54 % | 85,54 % |
NE | 35 | 14,46 % | 14,46 % |
5. Víte, že existují údaje, které prodejce/distributor/výrobce/dovozce musí ze zákona uvádět na potravinách?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí a podle toho se mu zobrazily další otázky [ANO → otázka č. 6, NE → otázka č. 7].
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
NE | 123 | 50,83 % | 50,83 % |
ANO | 119 | 49,17 % | 49,17 % |
6. Jaké znáte povinné údaje na potravinových výrobcích?
Povinná otázka, respondent musel napsat odpověď vlastními slovy.
X
.
...
alergeny, hmotnost, složení, datum spotřeby,...
Alergeny, minimální trvanlivost, šarže, skladování,...
Alergeny, místo původu, výživové hodnoty
alergeny, obsah cukrů, tuků, bílkovin
asi ano
Bilkoviny Karbohydraty
Cena (u vietnamců je nalepená), Energetická hodnota , Bílkoviny, Sacharidy ,Cukry, Tuky ,Cholesterol, Vitamíny , Arabská guma atd...
cukry, sacharidy
cukry, tuky, konzervanty, alergeny,
CZ, klasa, nutriční hodnoty, alergeny atd.
Datum spotreby, vyroby
Datum spotreby,název obchodu a sídla firmy,nesmí bý oznacovány tak aby uvadely spotrbitele v omyl,uádj o mnozstvi,název potraviny.
Datum spotřeby Složení Původ výrobku
Datum spotřeby výrobní číslo
datum spotřeby
datum spotřeby
Datum spotřeby, alergeny, složení
datum spotřeby, alergeny, výrobce, složení
Datum spotřeby, energetické hodnoty, složení, krajina původu...
Datum spotřeby, název výrobku, obsah výrobku, gramáž
Datum spotřeby, obsah
Datum spotřeby, obsah, odkud produkt pochází, v jaké teplotě se má skladovat , případné alergeny
Datum spotřeby, složení
Datum spotřeby, složení, dodavatel
Datum spotřeby, složení, gramáž, průměrné výživové údaje, alergeny
datum spotřeby, složení, výrobce, obsažené alergeny, země výroby
Datum spotřeby, složení, výrobce, země původu
datum spotřeby, složení, výrobce, země původu,
Datum spotřeby, výživové hodnoty (počet bílkovin, sacharidů apod.), složení potraviny
Datum trvanlivosti, slozeni, vyrobce, zeme puvodu
Datum výroby
Datum vyroby, datum spotreby, slozeni, misto vyroby
Doba platnosti
Doporučená denní dávka, hmotnost výrobků, výživové hodnoty, složení, název, výrobce, země výroby, datum spotřeby
energetická hodnota, cukry, alergeny, složení, země původu
Energetická hodnota, poměr základních živin, složení, výrobce a distribuce, země původu, název výrobku, alergeny
Energetickou hodnotu, složení, alergeny, země původu, datum trvanlivosti/spotřeby
gramáž
gramáž, název výrobku, složení, výrobce, spotřeba do...,
gramáž, nutriční hodnoty (energie, B, S, T), složení (zvýraznění alergenů), distriburor, země původu,
Gramáž, složení, expirace
Gramáž, výrobce, složení
Hmotnost, slozeni, vyrobce, hodnoty jako sacharidy atp., datum vyroby a spotreby, nazev a cena
hmotnost, složení, spotřeba
hmotnost, výrobce, složení, alergeny, název, datum výroby a spotřeby
hmotnost, země původu, složení, trvanlivost
igredience
kJ, kCal, obsah tuků, cukru, sacharidů,
Kontroluji obsah tuku, cukru, kj, kcal
koukám hlavně na energetickou hodnotu a obsah jednotlivých složek
Minimální doba trvanlivost/datum spotřeby, výrobce, dovozce/distributor, alegeny, aditiva
Minimální trvanlivost, nutriční hodnoty
Množství cukru, tuků, bílkoviny, sacharidy
na živočišných výrobců označení země původu v oválku, obsah tuku, sacharidy - z toho cukry, sůl, proteiny atd., palmový olej a druhy olejů celkově, ale bohužel většinou nejsou rozepsány a maskují se pod rostlinné oleje, druhy mouky a obsah
název potraviny, seznam složek, alergeny
název výrobku, trvanlivost, složení, výčet alergenů, země původu; vše v příslušném jazyce
nazev, datum spotřeby, hmotnost/obsah, uchovávání, složení, výrobce/distributor,
název, logo, složení
Název, složení
Nazev, složení, datum trvanlivostí, obsazene alergeny, varování na omamne látky (alkohol), popr. návod k použíti.
název, složení, alergeny, údaj o trvanlivosti, výrobce/dovozce, původ
nazevy vyrobku, zemi puvodu, datum minimalni trvanlivosti, sidlo firmy, slozeni, ozneceni specialnim pismem alergeny, hmotnost nebo objem
Nutricni hodnoty
Nutriční hodnoty, název výrobku, složení, alergeny(?), trvanlivost, identifikace prodávajícího
Nutriční hodnoty, složení, datum spotřeby, místo původu
Obsah masa, tuku, cukru
obsah vlákniny, energetická hodnota, obsha chemie
Počet "éček", Gramáž, Alergeny
různé
Sacharidy
Slozeni potravin, barviva, ecka, kaloricka hodnota
Slozeni, doba trvanlivosti a pouzitelnosti
Slozeni, hmotnost, trvavlivost, datum spotreby, podminky skladovani, ibsah alergenu,
Slozeni, seznam alergenu, vyrobce, misto vyroby
Složení
složení výrobku, datum spotřeby, původ, datum výroby, hmotnost,
Složení, výživové hodnoty
složení, alergeny, datum expirace, výrobce, dovozce, DDD, výživové údaje
složení, alergeny, datum výroby, datum spotřeby, výrobce
Složení, datum spotřeby
Složení, Datum spotřeby, minimální trvanlivost, Alergeny
Složení, datum spotřeby, značka, výrobce
složení, energetická náročnost, gramáž
složení, energetické hodnoty
složení, gramáž, alergeny
složení, kalorickou hodnostu + údaje o makronutrientech (tuky, sacharidy, bílkoviny), původ
složení, minimální trvanlivost, výrobce, země původu, hmotnost, recyklace/odstranění obalu, datum výroby
složení, nutriční hodnoty, země původu, výrobce
složení, nutriční údaje, datum spotřeby, země původu
složení, obsah alergenů, údaje o hmotnosti, zemi původu
složení, původ, výživové hodnoty, název, značka, výrobce, gramáž, datum spotřeby
Složení, vyrobce
Složení, výrobce, datum spotřeby, váha, značka, ochranná známka, upozornění pro alergiky, ...
složení, výrobce, dovozce, datum spotřeby, číslo šarže
Složení, výrobce, důležitá data týkající se spotřeby.
Složení, výživová hodnota, podíl bílkoviny/tuky/sacharidy...
Složení, výživové hodnoty, výrobce, datum spotřeby,
složení, země původu, alergeny
složení, země původu, datum trvanlivosti
složení,hmotnost,cena
složení(éčka apod.) datum spotřeby,země původu ,výrobce
trvanlivost, složení výrobků, alergeny, výrobce
výrobce, datum spotřeby, datum výroby, složení
Výrobce, složení
Vyzivove hodnoty, gramáže, složení, datum trvanlivosti/spotřeby
Vyzivove hodnoty. Slozeni.
Výživné hodnoty, tuky, cukry, trvanlivost
výživové hodnoty( tuky, bílkoviny, energ.hodnota atd.), alergeny, složení výrobku, kvalita výrobku, země původu, trvanlivost, množství, název výrobku, značka
výživové udaje, datum minimální trvanlivosti, země původu, firmy, výrobci
zadne
Země původu Datum výroby/datum expirace Alergeny
země původu, hmotnost, nutriční údaje, trvanlivost, jednotlivé složky potraviny,
Země původu, složení potravin, nutriční hodnoty, datum spotřeby či minimální trvanlivost
země původu, složení, název potraviny
Zeme původu. Nutricni hodnoty. Doporucena denni dafka
7. Čeho si všímáte na obalech při nákupu potravin nejvíce? (vyberte 2 odpovědi)
Povinná otázka, respondent musel zvolit alespoň některou z nabízených odpovědí.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
Datum trvanlivost/datum spotřeby | 147 | 60,74 % | 60,74 % |
Složení | 128 | 52,89 % | 52,89 % |
Název potraviny | 46 | 19,01 % | 19,01 % |
Výživových údajů | 43 | 17,77 % | 17,77 % |
Původ potraviny | 32 | 13,22 % | 13,22 % |
Jméno a příjmení nebo název anebo obchodní firma a adresa sídla provozovatele potravinářského podniku, který potravinu vyrobil | 23 | 9,5 % | 9,5 % |
Čisté množství | 19 | 7,85 % | 7,85 % |
Obsah hlavní složky v potravinách | 12 | 4,96 % | 4,96 % |
Alergeny | 10 | 4,13 % | 4,13 % |
Návod k použití | 3 | 1,24 % | 1,24 % |
Způsob uchování potraviny | 1 | 0,41 % | 0,41 % |
8. Jsou pro Vás údaje na obalech dostatečně čitelné (velikost písma a styl)?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
ANO | 166 | 68,6 % | 68,6 % |
NE | 76 | 31,4 % | 31,4 % |
9. Víte, jaký je rozdíl mezi datem minimální trvanlivosti a datem spotřeby?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí a podle toho se mu zobrazily další otázky [ANO → otázka č. 10, NE → otázka č. 11].
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
ANO | 187 | 77,27 % | 77,27 % |
NE | 55 | 22,73 % | 22,73 % |
10. Prosím uveďte tento rozdíl
Nepovinná otázka, respondent mohl napsat odpověď vlastními slovy.
,,,
...
1) doporučená trvanlivost, do kdy bychom potravinu měli spotřebovat, 2) do tohoto data by se měla potravina opravdu spotřebovat
2 dny
čas
Datum minimalni spotreby je datum do kdy je doporuceno vyrobek spotrebovat, tedy do kdy nejmene musi potravina vydrzet, datum trvanlivosti je datum do kdy potravina vydrzi a po teto dobe muze byt zavadna
datum minimální spotřeby - pouze doporučení, do kdy se má potravina spotřebovat, ale je použitelná i po tomto datu
Datum minimální spotřeby = je udán např. 30.11. 2015 ale i např. pět dnů po tomto dni lze výrobek stále zkonzumovat, je-li pořád v dobrém stavu (měl by být) Datum spotřeby = též je udáno datum např. 30.11.2015 ale pokud je to jen "datum sporřeby", zkonzumovat výrobek máte poslední šanci jen toho třicátého listopadu, jestliže by jsme ten výrobek zkomzumovali za pět dní, asi by to dobře nedopadlo (bolesti břicha aj.).
datum minimální trvanlivost- potraviny můžeme ještě po dobu 2 týdnů konzumovat datum spotřeby- datum, do kterého se potravina musí zkonzumovat
Datum minimalni trvanlivosti - doba,kdy by se jidlo melo upotrebit, ale nemusi :-D Datum spotreby - doba do kdy se jidlo musi upotrebit
datum minimální trvanlivosti - minimální doba, po kterou vydrží datum spotřeby - doba, do které se má spotřebovat
datum minimální trvanlivosti - ukazuje minimální dobu během které si výrobek zachová své vlastnosti, datum spotřeby - maximální doba, do kdy se výrobek musí spotřebovat
Datum minimalni trvanlivosti je datum do ktereho je zaručeno ze výrobek není zkazeny.. datum spotřeby je datum do ktereho se dany výrobek musí spotřebovat, jinak hrozi že výrobek může byt zdraví škodlivý
datum minimální trvanlivosti je datum, do kdy se smí potraviny prodávat a a datum spotřeby, do kdy se smí konzumovat
datum minimalni trvanlivosti je do kdy je minimalne potravina v poradku k lidske spotrebe, po teto dobe je mozne ji vyuzit i jinak (krmit zvirata ), datum spotreby je hranicni datum, do ktereho je potravina jeste vporadku, po teto dobe se jiz nesmi prodavat a ani jinak vyuzit
datum minimální trvanlivosti je možné překročit
Datum minimální trvanlivosti je termín do kdy výrobce zaručuje, že výrobek vydrží v bezvadném stavu. Po tomto datu je stále možné výrobek prodat / používat, ale na takzvaně "vlastní nebezpečí" (výrobek pravděpodobně může být stále OK, ale už to není výrobcem zaručeno). Zatímco výrobky po datu spotřeby jsou pravděpodobně "nepoužitelné" - může dojít k plísním a podobným. A narozdíl od první skupiny se nesmí po tomto datu prodávat.
Datum minimální trvanlivosti se uvádí slovy "minimální trvanlivost do…" obsahuje-li datum uvedení dne a v ostatních případech „minimální trvanlivost do konce …“. K údajům „minimální trvanlivost do …“ a „minimální trvanlivost do konce …“ se připojí buď vlastní datum, nebo odkaz na místo, kde je datum uvedeno na etiketě nebo obalu. V případě potřeby se tyto údaje doplní údajem o nezbytných podmínkách pro uchování, jejichž dodržení umožní zajistit uvedenou trvanlivost.-Datum použitelnosti se uvádí slovy "Spotřebujte do...". Za tímto výrazem následuje buď vlastní datum, nebo odkaz na místo, kde je datum uvedeno na etiketě nebo obalu. Datum se uvádí v předepsaném pořadí - den, měsíc a rok. Je-li potravina označena dobou použitelnosti, tedy slovy: „Spotřebujte do…“, musí výrobce na obal doplnit i údaje o podmínkách uchování, které musí být dodrženy.
Datum minimální trvanlivosti udává, do kdy je potravina ve stavu v jakém byla při balení, tedy za předpokladu správného skladování. Datum spotřeby je doporučené datum, do kdy je nejvhodnější potravinu zkonzumovat.
Datum minimální trvanlivosti znamená, že daná potravina bude "dobrá" (ne zkažená) i po tomto datu. Je to spíše doporučené datum. Zatímco datum spotřeby znamená, že potravina po daném datu již může být škodlivá.
Datum sporevy je do data spotreby (tzv maximalni) minimalni je doporucena tzn muze se pouzivat i po datu..
Datum spotrebujte do. Je datum do kdy se to ma spotrebovat a mim trvandlivost. Ze to lze spotrebovat i dva dni po te.
Datum spotreby znamena nejvyssi doporucene datum, do kdy je treba vyrobek zkonzumovat, pouziva se napriklad u cerstvych uzenin ci mlecnych domacich nekonzervovanych produkto. Minimalni trvanlivost pak znaci, do kdy je tzv garantovana vydrz produktu.
Datum spotreby- nutno spotrebovat do urceneho data, minimalni datum spotreby- lze spotrebovat jeste par dnu po tomto datu.
Datum spotreby-po tomto datu se potravina nemůže prodávat Datum minimalní trvanlivosti-po tomto datu lze prodávat, ale musí na to být zákazník upozorněn a zboží musí být odděleně vystaveno
datum spotřeby - datum, do kterého musíme výrobek opravdu spotřebovat; datum minimální trvanlivosti - po tomto datu může být výrobek ještě spotřebován,je to doba, po kteoru si výrobek uchovává své vlastnosti, specifika
Datum spotřeby - Den, měsíc, rok, do kdy má být daný produkt spotřebován z důvodu zkažení
datum spotřeby - do kdy se to musí zdělat
datum spotřeby - do kdy spotřebovat / datum minimální trvanlivosti - do kdy se produkt nemění
Datum spotřeby - do toho dne je potravina poživatelná, dále by se neměla už jíst (už se nesmí prodávat). Datum min. trvanlivosti - po tomto datu by potravina měla být dále poživatelná, ale mohou se měnit některé její vlastnosti (smí se ještě prodávat)
Datum spotřeby - je zde uvedeno, do kdy je neprodleně třeba potravinu zpracovat. Minimální datum spotřeby - je možno zpracovat i po datu, do okamžiku, než- li potravina vykazuje znaky nepoživatelnosti (většinou se týká trvanlivých potravin).
datum spotřeby - potraviny se musí spotřebovat do toho data, dále by se mohly kazit datum min. trvanlivosti - doporučené datum, ale i po vypršení se potravinám nic nestane
Datum spotřeby - používá se u rychle kazících se potravin Datum minimální trvanlivosti - měl by být u všech potravin
datum spotřeby - spotřebujte do - datum do kterého je výrobek max. prodejný a poté by se dále neměl prodávat ani konzumovat (mléčné výrobky,uzeniny), datum minimální trvanlivosti - výrobky se mohou po projití dále prodávat, ale s upozorněním že je výrobek prošlý, tento výrobek se většinou hned nezkazí (konzervy, chipsy....)
datum spotřeby - ten den by měla být potravina zkonzumována minimální spotřeba - doporučený datum spotřeby
Datum spotřeby - u potravin, které by se rychle mohli zkazit a minimální datum trvanlivosti například u konzerv, těstovin..atd
Datum spotřeby - Uvádí se na obalech potravin, které se rychle kazí a musí být co nejdříve spotřebovány. Minimální trvanlivost - Uvádí se na obalech potravin, které se rychle nekazí.
Datum spotřeby - uvádí se u potravin, které podléhají rychlé zkáze - musí být rychle spotřebovány - mléčné výrobky, maso, ryby, atd. Minimální trvanlivost - potraviny, které se rychle nekazí - konzervy, sušenky, těstoviny, atd.
Datum spotřeby - zboží po tomto datu by se nemělo spotřebovat Minimálni doba trvanlivosti - minimálne po dobu uvedenou na obalu je zboží konzumovatelné (takže i delší dobu)
datum spotřeby : po tomto datu není vhodne danou věc konzumovat datum min. trvanlivosti : po tomto datu je možnost konzumace alenení zaručena stejná chuť...
datum spotřeby = do tohoto data se musí výrobek spotřebovat, neměl by se po uplynutí této doby již konzumovat. Jedná se obvykle o mlékárenské a masné výrobky min. trvanlivot = výrobek se obvykle nezkazí, výrobce však nezaručuje původní kvalitu zboží. Jedná se obvykle o konzervy, sušenky a pod.
datum spotřeby = musím sníst do ... minimální trvanlivost = můžu sníst i po datumu
Datum spotřeby je datum po kterém není možno potravinu konzumovat bez rizika. Minimální doba je doba do kdy jsou garantovány všechny hodnoty a bezpečnost potraviny
datum spotřeby je datum, do kterého se musí daná potravina sníst, po tomto datu by se neměli jíst s ohledem na zdraví člověka. minimální datum spotřeby je oproti tomu orientační, takže některé potraviny lze konzumovat ještě po uplynutí této doby, samozřejmě musí splňovat určité podmínky
datum spotřeby je datum, kdy se uvedená potravina musí spotřebovat a minimální trvanlivost není určení, kdy se potravina musí spotřebovat
Datum spotřeby je den, do kdy se musí potravina zkonzumovat a datum minimální trvanlivosti je datum, do kdy je doporučeno potravinu spotřebovat, ale neznamená to, že po tomto datu by byla potravina zkažená.
Datum spotřeby je den, kdy končí trvanlivost výrobku. Minimální trvanlivost by měla zaručovat ještě delší trvanlivost, než je uvedeno datum.
Datum spotřeby je doba, kdy bychom produkt měli spotřebovat. Minimální trvanlivost je doba, kdy je produkt už úplně na hraně použitelnosti.
Datum spotřeby je maximální doba, po kterou je potravina zdravotně nezávadná. Datum minimální trvanlivosti vymezuje minimální dobu, po kterou je potravina zdravotně nezávadná.
Datum spotřeby je pro výrobky podléhající rychle zkáze, min trvanlivost pro ostatní výrobky
Datum spotřeby je převážně u rychleji kazících se produktů jako jsou třeba mléčné výrobky. A minimální trvanlivost u těch, co se kazí méně. Čokoláda například.
Datum spotřeby se používá na potraviny,co se rychle kazí.Datum minimální trvanlivosti na ne tak rychle kazící se potraviny.
datum spotřeby se uvádí u rychle se kazících potravin po jeho uplynutí mohou být potraviny zdravotně závadné. Datum minimální trvanlivosti se uvádí většinou u trvanlivých potravin a udává dobu po kterou si potraviny uchovávají specifické vlastnosti, po jeho uplynutí nemusí být potraviny závadné ale ztrácejí např. barvu, vůni...
datum spotřeby se uvádí většinou u potravin, které se rychle kazí a nesmí se po projití doby prodávat, kdežto u potravin s dobou trvanlivosti není problém je po projití doby prodat (musí být označeny, že jsou prošlé)
Datum spotřeby udává, do kdy je nutné potravinu zkonzumovat. Datum minimální trvanlivosti je pouze doporučením, do kdy výrobce garantuje jeho kvalitu. I po tomto datu nemusí potravině nic být a může být konzumována jako nezávadná.
Datum spotřeby-doporuceny udaj pro spotřebování dane potraviny, minimalni trvanlivost:doba do které by mela byt potravina opravdu spotřebovana
datum spotřeby-max doba ,kdy je nutno tuto potravinu spotřebovat
datum trvanlivosti je do kdy je výrobek kvalitní tak jak za něj ručí výrobce datum spotřeby - do kdy nejdéle je potřeba výrobek zkonzumovat
doba do které je doporučeno potravinu spotřebovat/ kdy potravina prochází
Doba použitelnosti se používá pro potraviny, které podléhají rychle zkáze, datum min. trvanlivosti se většinou označují potraviny, které se rychle nekazí
Doba spotžeby u vecí co rychle podleají zkíze (jogurt, --) a trvanlivost u nepolehajicicvh skaze (konzervy, sušenky)
Domnívám se, že minimální trvanlivost je doba do které je vhodné potraviny spotřebovat, avšak není to příliš nutné, lze i později. Naopak doba spotřeby je datum, který se již nedoporučuje překročit, tedy po tomto datu již zboží raději nekonzumovat
doporučená a povinná hranice trvanlivosti
I
Jejda
Když je to po lhůtě nejist rozhodně
Liší se podle zboží.
m.d.t - datum do kterého výrobce ručí že bude potravina spotřebovatená.... datum spotřeby - datum do kterého by potravina měla být spotřebována
min spotřeba - nesmí se už jíst, podléhá zkáze min. trvanlivost - může se prodávat se slevou, pár dní navíc by nemělo vadit
Min. trvanlivost uvádí dobu, po kterou si potravina uchovává dané "vlastnosti", ale po jejím uplynutí může být stále nezávadná. Datum spotřeby: po jeho uplynutí je potravina zkažená, ne-li nebezpečná
Min.trvanlivost je datum do kterého by potravina měla být spotrebovana,některá 2 měsíce a nektera půl roku...datum spotřeby je totéž ale potraviny nemají tak dlouhou zivotnost
Minimalna trvalost je opravdu minimum, tam je normálně ještě dost velka rezerva. Datum spotřeby by se mělo dodržovat
minimální - do této doby nám garantují, že je výrobek nezkažený, datum spotřeby - do této doby se musí sníst
minimální - po uplynutí můžu klidně ještě konzumovat, doba použitelnosti - po jejím uplynutí už raději nekonzumovat
minimalni - pozivatelne i po datu, spotreby - nepozivatelne po datu
Minimální datum spotřeby = datum spotřeby A to druhé činí možnost stravování i po datu spotřeby
Minimální datum trvanlivosti je např. u těstovin, nemá vliv na zdravotní nezávadnost produktu, produkt se může i po tomto datu konzumovat. V obchodě je možné jej koupit, musí na to být však upozorněno tím obchodem. Datum spotřeby je u výrobků podléhajících zkáze, např. maso nebo mléčné výrobky. Tyto výrobky se již v obchodě nesmí prodávat a mohou být v případě požití po této lhůtě zdravotně závadné.
Minimální doba trvanlivosti - výrobek se i po uplnutí této doby může spotřebovat, může se v obchodě prodávat, ale musí to být označené Doba spotřeby - po uplynutí této doby se výrobek v obchodě prodávat nesmí
minimální doba trvanlivosti je doba, kterou smíme ještě překročit a nic se nám nestane. Datum spotřeby je striktní, po této době, bychom potravinu jíst neměli
Minimalní spotřeba-minimálně do tohoto data musí zboží vydržet a vydrží i déle a datum spotřeby-do tohoto data by se mělo spotřebovat,pak už není čerstvé
minimální spotřeba: nezkazí se to hned v ten datum a můžou to dát do slevy X datum POUŽITELNOST: po tom datu už to není považovaný jako že je to dobrý a musej to myslim vyhodit
Minimální spotřeba: Potravinu je možné jíst i po tomto datu Maximální trvanlivost: Neměla by se po tomto datu jíst
Minimálni trvanl. - výrobek bude možná konzumovat i po této době, ale výrobce již neručí za nezávadnost, spotřebujte do - po tomto datu je zpravidla výrobek nepoživatelný - není ale pravidle, oba datumy se uváděj zkárceně, proto aby výrobce co nejvíce prodal
Minimální trvanliovos= při dobrém skladování se potravina dá jíst i po uplinutí tohoto data. v druhém případě bych to neriskoval
minimální trvanlivost - datum, do kterého by potravina měla vydržet, ale po kterém se dá i tak konzumovat; datum spotřeby - den, do kterého se potravina musí sníst, po tomto datu už by se potravina jíst neměla
Minimální trvanlivost - doba, po kterou by měla potravina zůstat v pořádku (dlouhá doba - trvanlivé potraviny) Datum spotřeby - doba, do které je nejlépe potravinu spotřebovat (krátká doba - potraviny k okamžité spotřebě)
minimální trvanlivost - je to doporučené spotřebovat do daného termínu, ale není to nutné (delší životnost), zatímco datum spotřeby - potravina by se do toho data měla spotřebovat
minimální trvanlivost - lze konzumovat i po, spotřebujte do - nejíst po tomto datu
minimální trvanlivost - minimální doba kdy už je možné že je potravina zkažená datum spotřeby - max doba, potravina již není vhodná ke konzumaci
Minimální trvanlivost - potraviny je možné konzumovat i po teto době. Datum spotřeby - potraviny by se nemely po teto době konzumovat
Minimální trvanlivost - u trvanlivých výrobku, někdy je lze spotřebovat i po uplynutí a není to nebezpečné Datum spotřeby - u rychle se kaziciho zboží, po uplynutí může být zboží nebezpečné zdraví, např. jogurty
minimální trvanlivost - výrobce zajišťuje kvalitu potraviny do tohoto data, ale i po tomto datu je potravina poživatelná, avšak může změnit např. konzistenci -> není zdraví škodlivá spotřebujte do - je nutno tuto potravinu spotřebovat do tohoto data, jinak je škodlivá
minimální trvanlivost - výrobek lze konzumovat i po této době (po této době sice není zaručena kvalita, ale výrobek je nezávadný), datum spotřeby - po této době výrobek již nekonzumovat
minimální trvanlivost garantuje výrobce, ale potraviny jsou často nezávadné i po uplynutí této doby. Po označení mohou být dále prodávány pokud nejsou zkažené. U data spotřeby již po tomto datu prodávány být nesmí, mohou být závadné.
Minimální trvanlivost je den, po kterém může být potravina ještě konzumována, pokud jsme ji dobře uložili (např. do ledničky - jogurty). Datum spotřeby je den, do kdy bychom měli potravinu spotřebovat, jde o výrobky s krátkou dobou životností. Možná :D
minimální trvanlivost je do kdy to vydrží bez rozdělání dané potraviny.Datum spotřeby je po otevření.
Minimální trvanlivost je doba , do kreré by měl produkt minimálně vydržet , což znamená že je produkt poživatelný i po ulinutí tohoto data. Datum spotřeby je.naopak datum, do kterého se musí ppotraviny zpracovat .
Minimální trvanlivost je doba, do které výrobce doporučuje spotřebovat výrobek. Po uplynutí této doby jsou ale tyto výrobky většinou poživatelné. Jde např. o konzervy, brambůrky. Zatímco doba spotřeby je doba, do které by se měl výrobek spotřebovat, jinak podléhá zkáze. Výrobky označené slovy Spotřebujete do.. se nesmí dále prodávat, po uplynutí data uvedeného na etiketě. Jde o výrobky, podléhající rychlé zkáze, jako jsou např. jogurty a mléčné výrobky, masné výrobky
Minimální trvanlivost je doporučena doba spotřeby, to druhy je do kdy se musi spotřebovat
Minimální trvanlivost je např. U salámu ( uhersky salam )že konci spotřeba ale ještě muže mít klidne 7dni záruku ...ale třeba takova šunka pro děti ( kureci, veprova nebo kruti to vydrží tak z pultu 2 dny a datum spotřeby znamena ze se to musí s konzumovat do datumu uvedeného na obalu ...
Minimální trvanlivost je nejkratší doba, do které je možné uchovávat výrobek v zavřeném stavu. Datum spotřeby je doba, do které se musí výrobek spotřebovat od doby, kdy se otevře.
minimální trvanlivost je uváděná u výrobků s trvanlivostí delší než několik týdnů - stačí uvést měsíc a rok, popřípadě jen rok datum spotřeby je uváděn na výrobcích s kratší dobou trvanlivosti
minimální trvanlivost se uvádí u všech potravin, datum spotřeby u těch rychle kazitelných
Minimalni trvanlivost, je doba po kterou jsou potraviny zdravtotne nezavadne pri dodrzeni skladovacich podminek. Minimalni doba spotreby je udaj do kdy se ma potravina spotrebovat napr. po otevreni baleni za predepsanych podminek.
minimální trvanlivosti - po této době může být ýrobek v pořádku, ale kdyby nebyl, nelze "reklamovat" spotřeba - po uplynutí nekonzumovat
minmax
Neni zde rozdil
po datu spotreby by se uz jidlo nemelo konzumovat, min. trvanlivost je jen minimalni, muze vydrzet dele
Po datu spotreby se nesmi prodavat, kdez to po minimalni ano
Po datu spotřeby by se již daný produkt neměl konzumovat, ale u data použitelnosti se může i po tomto datu.
po datu spotřeby by se už potravina neměla konzumovat, mohla by být zkažená a zdraví nebezpečná. Datum trvanlivosti je jen orientační, potravina může být použitelná i déle, ale výrobce garantuje kvalitu pouze po dobu trvanlivosti.
Po datu spotřeby nelze danou potravinu již konzumovat, po datu minimální trvanlivosti lze konzumovat ..
Po datu spotřeby neradno konzumovat - sýry, jogurty, uzeniny,.... Datum minimální trvanlivosti - do tohoto data je potravina v pořádku určitě, po něm se ale konzumovat v poho dá - konzervy,...
po datu spotřeby už potravina není poživatelná; trvanlivost=doporučená, ale při vhodném skladování vydrží obvykle déle (např. konzervy)
po datumu trvanlivosti to mohu ještě jíst, po datu spotřeby bývají věci zkažené
Po překročení datumu spotřeby je potravina zdravotně závadná a neměla by se konzumovat. Potravina s překročenou minimální trvanlivosti je zdravotně nezávadná, ale může mít už jinou chuť.
Potravina s nim. Dat. Spotreby je po tomto datu ještě pozivatelna, za urcitych podminek. .
Potraviny s prošlým datem použitelnosti nesmí být prodávány a neměly by být konzumovány.
potraviny s prošlým datem spotřeby se nesmí prodávat, jsou to potraviny, co se rychle kazí; prošlá doba minimální trvanlivosti neznamená, že je potravina zkažená, je to doporučení
potraviny s prošlým datumem spotřeby se nesmí prodávat na rozdíl od potravin s prošlým datem trvandlivosti, které se prodávat smí ale musí být označeny
pouziti potravin bez zavady je u doby trvanlivosti i po tomto datu u doby spotreby tomu tak neni, tam konci doporucena konyumace datem na obalu
Spořeby = do kdy
Spotreba- konkretni datum den, mesic a rok, u rychle se kazicich vyrobku. Min. Trvanlivost- u pomalu se kazivcich, staci oznaceni jen mesic a rok nebo jen rok
Spotrebujte do = po teto lhute by se potraviny nemely konzumovat, mohou byt zdravi skodlive (pr. Mlecne a masne vyrobky), Minimalni trvanlivost = doba do kdy ruci vyrobce za zdravotni nezavadnost (pr. Testoviny, ryze, pochutiny...)
spotřeba - mezní termín, kdy je nutné produkt spotřebovat, pak už nebezpečné min. trvanlivost - lze po uplynutí této doby ještě použít, na vlastní nebezpečí
Spotřeba - po tomto datu výrobek může ztrácet své kvality Minimální trvanlivost - i po tomto datu bude výrobek plně funkční
spotřebujte do - po této době se vyhodí minimální trvanlivost do - do této doby 100% v pořádku, poté teoreticky také
Spotřebujte do je u rychle se kazících potravin a po tomto datu by se potravina neměla již konzumovat. Minimální trvanlivost mají potraviny, které se rychle nekazí a jsou konzumovatelné i po datu minimální trvanlivosti.
Spotřebujte do se uvádí u výrobků, které podléhají rychlé zkáze. Minimální trvanlivost je uvedena u výrobků, které nepodléhají rychlé zkáze, takové výrobky lze konzumovat i po tomto datu, ale jejich chuť už nemusí být taková, jakou slibuje výrobce.
Spotřebujte do znamená, že se musí zkonzumovat do uvedeného data a pak už se musí vyhodit. Výrobek s minimální trvanlivostí lze spotřebovat i po uvedeném datu ( s určitými zdravotními riziky ) - prodejce by měl mít atest z laboratoře, že lze dále prodávat.
spotřebujte do: po této době už by se nemělo jíst, po této době nesmějí být prodávány. Minimální trvanlivost: mohou se prodávat, ale jen odděleně s označením, že jde o potraviny s prošlo minimální trvanlivostí
spotřeby- uvedeno u čerstvých surovin určených k okamžité spotřebě trvanlivosti - trvanlivost neotevřeného výrobku
Trvanlivost = zdravotni nezavadnost garantovana vyrobcem, pouzitelnost = vyrobce negarantuje
Trvanlvost muzu spotrebovat, muze se prodavat na oddelenem miste, spoteba nesmi se prodavat
Už nevím přesně co byla předchozí otázka, jelikož jsem musel odejít. Ale jestli to byl rozdíl mezi minimálním datem trvanlivosti a datem spotřeby, tak minimální neznamená maximální, tzn. že se dá konzumovat i po tomtu datu.
zboží s datem minimální trvanlivosti se může prodávat i po uvedené době, pouze musí být oddělené od zboží "neprošlého". druhá skupina se již dále nabízet nesmí (možná jen pro krmné účely)
11. Je rozdíl v počtu povinných údajů na balených vs. nebalených obalech na potravinách?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí a podle toho se mu zobrazily další otázky [ANO → otázka č. 12, NE → otázka č. 13].
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
ANO | 174 | 71,9 % | 71,9 % |
NE | 68 | 28,1 % | 28,1 % |
12. Uveďte, v čem se odlišují tyto údaje
Nepovinná otázka, respondent mohl napsat odpověď vlastními slovy.
?
...
Balené - obal musí obsahovat všechny povinné údaje + nalezneme popis i v cizích jazycích nebalené- např. u zeleniny, ovoce nenajdeme složení, ale pouze zemi původu
balené mají všechny údaje od výrobce
Balené potraviny mají podrobnější popis (datum spotřeby, doporučené skladování,...) Nebalené (pečivo) potr. jsou podle mě určeny k okamžité/rychlé spotřebě, čili podrobné info nepotřebují.
balené potraviny obsahují více údajů
Balené produkty mají určitě delší datum spotřeby než jsou nebalené produkty, Nebo například na uzeninách volně prodejných nemáme vypsáno veškeré složení oproti uzeninám baleným.
datum spotřeby
datum spotřeby
datum spotřeby,složení
e
chybi vyzivove hodnoty
Jak to mam vedet?
je jich tam méně (obvykle chybí přesné složení)
Je v tom rozdil, ale nevim, jaky. Pokud produkt nema slozeni, nekupuji ho (vyjimku tvori ovoce a zelenina, i kdyz dnes jiz jeden nikdy nevi).
jej, tak to nevim, ale neni to nahosou v datu trvanlivosti? a spotrebe?
kalorická hodnota (např. u pečiva), složení (taktéž pečivo, jsou uvedeny jen alergeny)
na balení se toho hodně napíše, nebalené nebývá často uvedeno nic
na balených je toho uvedeno více - například hodnoty živin, atd...
Na balenych je uveden treba vyrobce, min. Dat. Spotreby
Na balených jsou asi podrobnější
Na balených potravinách je automaticky vše vytištěno, na nebalených jsme odkázáni, co nám obchod napíše na informační cedulky.
na nebalených je jich méně
Na nebalených je jich nejspíš méně
Na nebalenych mene informaci
Na nebalených nejsou
Na nebalenych nejsou žadne. Ještě jsem neviděl jablko s výrazenými údaji na sobe :).
Na nebalených potravinách není uvedeno složení
Na nebalených potravinách údaje nejsou, nebo jsou jen minimální. Kupující si je musí pracně hledat, pokud má vůbec to štěstí.
na rohlíkách žádný údaje nemáme
například pečivo obsahuje většinou pouze údaje o výrobci a alergenech, další informace se musí vyžádat
nebalené - datum spotřeby balené - min. doba trvanl.
Nebalené - jsou těžko zjistitelné..často jen u obsluhy
nebalené jsou určené ihned ke spotřebě
Nebalené musí mít i původ
Nebalené nemusí u sebe mít lísteček se složením
nebalené obsahuji pouze datum spotřeby
nebalené potraviny - většinou jen původ a složení, výrobce
Nebalené potraviny (např. pečivo) nemají uvedené složení nebo například původ. Stejně tak maso - tyto údaje jsou pravděpodobně dostupné pouze na vyžádání? A ani tím si nejsem jistá.
Nebalene potraviny ne mají skoro žádné údaje
nebalené potraviny nemají obal, na který by se daly informace uvést, informace bývají uvedené pouze "na regále" se zbožím a tam obvykle bývají jen základní informace
nebalené potraviny nemají obal, nemají tudíž ani žádné údaje na obalu
nebalené potraviny nemají obal, údaje jsou k nahlédnutí (např. u obsluhy, na ceduli vedle), myslím, že co do množství údajů by neměl být rozdíl
Nebalené potraviny údaje nemají, a mají je buď na cedulkách, kde není přímo např.: místo sběru, jen země
Nebalene, neni skozeni
nebalený nemají všechny údaje nebo jsou např. psané na ceduly u ovoce (země původu, jakkost, cena za kg) většinou chybí kým to bylo vypěstováno pečivo - bez váhy (rohlíky, chleba)...
někdy bývají na doptání u obsluhy, což 99,9% zákazníků odradí
netuším, akorát u nebalených to není kam napsat :D předpokládám, že je možné využít jenom cedulku pod umístěním zboží v regálu. Na balených potravinách je více místa
Neumím vyjádřit
nevím
nevím
Nevím
Nevím
nevim
Nevim
nevím
nevím přesně
Nevím přesně v čem, ale myslím si že rozdíl je. Třeba v datumu spotřeby, složení, původu atd.
nevím, ale myslím si, že v tom rozdíl je
nevím, ale určitě rozdíl je :-)
nevím, není tam tato možnost
nevím, odpověď nevím mi chybí
Nevím. :)
Potraviny zabalené od výrobce obsahují víc údajů než potraviny zabalené přímo u prodejce.
Predpokladam, ze treba pro zeleninu a ovoce plati vseobecne podminky pro zachazeni s potravinou, kdezto u balenych potravin se mohou lisit dle vyrobku
přesně nevim, ale myslim, že je tam rozdíl
Přesně nevím, ale nejspíše to jde popsat na příkladě u chleba, kdy je zabalený a je tam těch údajů podstatně více než u chleba, který je vystavený pouze s cedulkou, kde je jeho název a cena
Přesně nevím, jen z toho mám takový pocit.
složení není uváděno
složení, původ
složení,hmotnost
tak na nebalených nic není
to je různé, pokud si například koupím již zabalená rajčata, bude uvedená gramáž, původ, atd. u volně prodejných (tzn. nebalených) ve většině obchodů nebudu mít na nich žádné informace
Třeba u ovovce a zeleniny je pouze země původu a jakost, na zabalené potravině je toho mnohem více.
Typovala jsem
U balenych jich je podstatne vice
U balených jsou údaje o složení na obalu, u nebalenych musí být dostupné u prodejce.
u balených výrobků se liší jak jazykově (v cizím jazyce, ale ty nekupuji), tak viditelností písma(pokud jsou nečitelné, nekoupím to), množstvím informací (popkud nenajdu informace, které hledám, výrobek nekoupím)
u nebalených nemusí být složení
u nebalených potravin je viditelných méně údajů (např. ve vitríně), další jsou k dipozici na požádání.
U nebalených potravin si můžeme o údaje zažádat
U nebalených se neuvádí složení, energetická hodnota, mnohdy ani značka výrobku
U nedalekých nezjistim přesně složení
v množství údajů, jako složení a tak
V pekárnách balený chléb leží i třeba 3 dny než je považován jako "znehodnocený" , nebalený je exportován do 24 hodin. Když přičtete i dobu, kterou může být chléb uskladněn v obchodě tak si lze koupit i 6 dní starý balený chléb. Z odpovědi je již vše doufám jasné.
výrobce, gramáž
výživivé hodnoty, datum spotřeby
13. Prosím, zakroužkujte správné tvrzení:
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
Udávat zemi původu na obalech musí být na všech potravinách. | 192 | 79,34 % | 79,34 % |
Udávat zemi původu na obalech musí být u všech mas a mléčných výrobků. | 40 | 16,53 % | 16,53 % |
Udávat zemi původu na obalech musí být pouze u hovězího masa a mléčných výrobků. | 10 | 4,13 % | 4,13 % |
14. Prosím, zakroužkujte správné tvrzení:
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
Alergeny musí být uvedené na potravinách zvýrazněným typ písma či barevně nebo tučně vyznačené.em nebo stylem | 177 | 73,14 % | 73,14 % |
Alergeny musí být uvedené na potravinách netučným písmem. | 47 | 19,42 % | 19,42 % |
Alergeny nemusí být uvedené na obalech potravinách. | 18 | 7,44 % | 7,44 % |
15. Prosím, zakroužkujte správné tvrzení:
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
Složky v potravinách (složení) na obalech potravin jsou seřazeny sestupně podle podílu hmotnosti. | 185 | 76,45 % | 76,45 % |
Složky v potravinách (složení) na obalech potravin jsou seřazeny podle výrobce potraviny. | 49 | 20,25 % | 20,25 % |
Složky v potravinách (složení) nepatří mezi povinný údaj na obalech potravin. | 8 | 3,31 % | 3,31 % |
16. Co patří mezi povinné výživové údaje na obalech potravinářských výrobků?
Povinná otázka, respondent musel napsat odpověď vlastními slovy.
-
???
.
.
.
.
...
...
aditiva, alergeny
alergeny
Alergeny
alergeny, tuk, sacharidy
Alergeny, tuky, soli, cukry, konzerv. Latky
bílkoviny, cukry, tuky
Bílkoviny, cukry, tuky, sacharidy
Bilkoviny, sacharidy, cukry, energie, tuky
bílkoviny, sacharidy, tuky, sůl, minerály..
bílkoviny, sacharidy, vitamíny, minerály, tuky
Bílkoviny, tuky - z toho mastné kyseliny, sacharidy - z toho cukry. Tyto údaje v podílu gramů na 100g výrobku
Bílkoviny, tuky, sacharidy
bílkoviny, tuky, sacharidy, cukry, energetická hodnota, cholesterol, nenasycené a nasycené mastné kyseliny
bílkoviny, tuky, sacharidy, cukry, nasycené mastné kyseliny, energie
Cukr Bilkoviny Tuk
cukr
Cukry
cukry, bílkoviny, energetická náročnost
Cukry, sacharidy, sůl, bílkoviny
cukry, sacharidy, tuky,
Cukry, tuky
Cukry, tuky (nasycené, nenasycené), energie (kcal, kJ), soli,
Cukry, tuky, bilkoviny
cukry, tuky, bílkoviny
cukry, tuky, bilkoviny
cukry, tuky, bílkoviny a jejich váhový podíl + energetická hodnota kcal/kJ
cukry, tuky, bílkoviny, kalorie, složení výrobku
Cukry, tuky, bílkoviny, kcal, kj
cukry, tuky, energetická hodnota, sůl
cukry, tuky, konzervanty, ,,éčka'',
Cukry, tuky, sacharidy
cukry,tuky,vitamíny,
Datum spotreby alergeny
Datum výroby a datum spotřeby
éčka
Energ. hodnota, sacharidy, tuky,vláknina atd.
energ. hodnota, sacharidy, tuky... ečka, ostatní látky - vitaminy...
Energerická hodnota, cukry, tuky, bílkoviny,sůl
energetická hodnota údaje pro 100g porce
Energeticka hodnota
energetická hodnota
energetická hodnota
Energetická hodnota
energetická hodnota , cukry ,tuky, bílkoviny ...
energetická hodnota ve 100g (kJ, kcal), Tuky (nasycené, nenasycené), Sacharidy (z toho cukry), Bílkoviny, sůl
energetická hodnota ve 100g výrobku, obsah tuků, cukrů, mastných kyselin,
energetická hodnota, bílkoviny, sacharidy (a z toho cukry), tuky, nenasycené mastné kyseliny, nasycené mastné kyseliny, sodík, vláknina
energetická hodnota, bílkoviny, sacharidy, tuky,
energetická hodnota, bílkoviny, tuky, sacharidy
energetická hodnota, cukry, tuky, bílkoviny, sacharidy, vláknina, sodík
Energetická hodnota, cukry, tuky, nenasycené/nasycené mastné kyseliny, bílkoviny, %GDA
energetická hodnota, kalorice, cukry, tuky
Energetická hodnota, kilokalorie, tuky, nasycené mastné kyseliny, sacharidy, cukry, bílkoviny, sůl
energetická hodnota, množství cukrů, bílkovin,tuků atd.
energetická hodnota, množství tuků, cukrů, sacharidů, bílkovin,...
Energetická hodnota, množství tuku, sacharidů, bilkovin
Energetická hodnota, obsah jednotlivých složek stravy, sůl
energetická hodnota, obsah tuku, cukru, soly
energetická hodnota, obsah tuku, obsah sacharidů, obsah bílkovin, obsah soli
Energeticka hodnota, podil cukru, tuku, bilkovin, soli, vlakniny
energetická hodnota, podíl sacharidů, bílkovin, tuků
energetická hodnota, proteiny, lipidy, sacharidy, vitamíny
energetická hodnota, sacharidy, bílkoviny, sůl, tuky
energetická hodnota, sacharidy, bílkoviny, tuky, sůl
Energetická hodnota, tuky - dále z toho nasycené, sacharidy - dále z toho cukry, bílkoviny, sůl
energetická hodnota, tuky, atd.
Energetická hodnota, tuky, cukry
energetická hodnota, tuky, cukry, bílkoviny, vláknina, sůl
Energeticka hodnota, tuky, sacharidy, bilkoviny, sul
Energetická hodnota, tuky, sacharidy, bílkoviny, vláknina, sůl
Energetická hodnota, tuky, sacharidy, bílkoviny, vláknina.
Energetická hodnota, tuky, z toho cukry, sacharidy, nasycené mastné kyseliny, bílkoviny sůl
Energeticka hodnota, údaje o sacharidech, bílkovinach
energetický obsah, množství tuku, sacharidy, tuky, bílkoviny
Energická hodnota, sacharidy, bílkoviny, tuky, sůl
energie v kaloriích, alergeny
Energie v kcal nebo kJ. Podíl bílkovin, sacharidů (z toho cukrů), tuků (z toho nenasycených mastných kyselin a někdy také "transmastných" kyselin), obsah vlákniny (občas je uvedena i sůl nebo sodík a jiné prvky). Tím v závorkách si nejsem jista zda je povinné, ale uvítala bych, kdyby bylo.
energie v kJ, cukry, sůl, tuky,
energie, bílkoviny, sacharidy, tuky, nenasycené mastné kyseliny, vláknina
Energie, bílkoviny, sacharidy/cukry, tuky
energie, bílkoviny, tuky včetně nasycených mastných kyselin, sacharidy včetně cukrů, sůl, vláknina
energie, bilkoviny, z toho cukry, tuky a z toho nenas mastne kyseliny, vlaknina, sodik, vitaminy (C, B 12,.)) horcik, jod
Energie, cukry, tuky, bílkoviny, stopové prvky...
energie, cukry, tuky, bílkoviny, vláknina, sacharidy, sůl
energie, obsah cukru, tuku...
Energie, Sacharidy/z toho cukry, Vápník, Bílkoviny, Tuky - nasycené, nenasycené transmastné kyseliny, Sůl
Energie, Soli, Sacharidy a z toho cukry, tuky
energie, tuky, cukry, atd.
Energie, tuky, sacharidy, - z toho cukry, ...
hodnota kcal, energetická hodnota, cukry, tuky, bílkoviny...
Hodnoty sacharidů, tuků atd...
je toho urcite hodne, ale nezpomenu si na to :D
kalorická hodnota, množství tuků (z toho nasycené mastné kyseliny), sacharidů (z toho cukrů), bílkovin
kalorické údaje, cukry, bílkoviny, soli, alergeny
Kalorie
Kalorie
kalorie, cukry, tuky, bílkoviny,
Kalorie, cukry, tuky, minerální látky, alergeny
Kalorie, obsah tuků, sacharidů... zda obsahuje lepek, ořechy,mléko
Kalorie, sacharidy, cukry
kalorie, tuk,
kalorie, tuky, cukry
Kalorije
kcal a hmotnost
kcal/KJ, bílkoviny, sacharidy, tuky
kj, BST
kJ, kcal
KJ, sůl, cukr (sladidlo), konzervanty
kolik čeho %, kcal, kJ, DDD, ...
Kolik deniho prijmu predstavuje napr. 100 g vyrobku
kolik KJ výrobek obsahuje, dále kolik tuků, cukrů, sacharidů, bílkovin, soli, atd.
Kolik výrobek obsahuje čeho na určité množství, jakou má energickou hodnotu
m
Min trvanlivost.nutricni hodnoty
Množství energie, cukrů, tuků, bílkovin, soli, vlákniny
množství hodnot v daném produktu
množství sacharidů, tuků, bílkovin. energetická hodnota
Moc dlouhy
Název potraviny
Nejsem si jist jestli už to není aktuálnější, ale povinné je pouze pro kojeneckou výživu a dia výrobky.
nejsou povinné
nevím
nevím
Nevim
Nevím
nevím
nevim
nevim
nevím
Nevim
nevím
nevim
Nevim
Nevím
nevím
Nevím
nevím
Nevim
nevím
Nevím
Nevim
nevím
nevim
nevím
Nevim
nevím
nevím
nevím
nevím
nevím
Nevim to presne
Nevím.
nic
No idea
nutriční hodnoty, cukry tuky atd
nutriční označení
Nwm
obsah cukrů, soli, sacharidů, tuků, celkový příjem
Obsah cukrů, tuků a dalších..
Obsah cukru, tuků, bílkovin a dalších výživových látek. ..
obsah cukru, tuku, bílkoviny, od roku 2014, nebo 2015 se už nemusí uvádět obsah nasycených trans mastných
Obsah E,obsah tuku,cukru
obsah tuku, cukru ap.
obsah tuku, cukru, bílkovin, energetická hodnota,
Obsah tuku, sacharidů a bílkovin.
obsah tuků, sacharidů, alergenů,složení výrobků, energie, sůl
Obsah zivin( tuku, sacharidu, bilkovin..), energeticka hodnota
Označení původu výrobcem, podíl jednotlivých obsažených složek (vč. rozepsání na sacharidy, tuky, bílkoviny), seznam alergenů,..
počet kalorií
Počet kalorií, množství soli a jiných složek , energetická hodnota
Počet sacharidů, cukrů apod.
podíl bílkovin, cukrů, tuků, energetická hodnota
podil cukru a tuku v produktu
podíl cukry, tuky, bílkoviny, energetická hodnota, calorie
Podíl sach., bílk., tuků, (cukrů, aminokyselin, nasycených mastných kyselin) na 100 g. A samozřejmě počet kcal.
podíl sacharidů (z toho cukry), bílkovin, tuků (z toho nasycené mastné kyseliny)
podíl sacharidů, tuků, bílkovin obsah soli kalorická hodnota potraviny
podíl tuku, energetická hodnota
poměr makroživin, energetická hodnota
Procento tuku, cukru, ...
sacharidy
sacharidy (z toho cukry), tuky, bílkoviny, minerály (sůl, ...), energetická hodnota; v přepočtu na 100g, porci
Sacharidy, bilkoviny, cukry
Sacharidy, bílkoviny, tuky
sacharidy, bílkoviny, tuky
Sacharidy, bílkoviny, tuky, cukry, ..
sacharidy, bilkoviny, tuky, vlaknina
sacharidy, cukry, tuky, bilkoviny, sul (nad nejake konkretni procento i cislem) a velice doufam, ze tam patri i energeticka hodnota, dale sodik a popripade jine prvky
sacharidy, tuky, bílkoviny
sacharidy, tuky, bílkoviny
sacharidy, tuky, bilkoviny, energeticka hodnota
sacharidy, tuky, bílkoviny, mastné kyseliny
Sacharidy, tuky, bilkoviny, sul, vyzivova hodnota
Sacharidy, tuky, cukry, bilkoviny, obsah soli, .........
Sacharidy, tuky, energie,...
Sacharidy, tuky, soli, energetická hodnota
sacharidy,bílkoviny,voda,tuky,..
Složení Podíl masa Podíl bílkovin Podíl tuku Sacharidů
složení
Složení
tabulka
to fakt nevím
Trvanlivost
Trvanlivost, hmotnost, vyzivova hodnota
Trvanlivost, výrobce, složení
tuk, sacharidy, energie, bílkoviny
TUK,bilkoviny,kkal,sacharidy
Tuky cukry bílkoviny alergeny vitamíny konzervanty etc.
Tuky cukry bilkoviny trans mastne kyseliny
tuky sůl bíkoviny
Tuky, bílkoviny, sacharidy
tuky, bílkoviny, sacharidy
tuky, bílkoviny, sacharidy, cukry, vitamíny, vláknina
Tuky, cukry, sacharidy, vlaknina, bílkoviny
tuky, cukry, vláknina, kalorie, ...
Tuky, cukry.
tuky, sacharidy (cukry), bílkoviny, vláknina
Tuky, sacharidy a bílkoviny
Tuky, sacharidy, bílkoviny
Tuky, sacharidy, bílkoviny, vláknina, betaglukany...
Tuky, sacharidy, cukry, bilkoviny atd.; kj
Tuky,cukry
Tuky,energetická hodnota, sacharidy, bílkoviny
tuky,mastné kyseliny
tuky,sacharidy,bílkoviny,sůl,energetická hodnota
Tuky,sůl, cukry,
tuky/sacharidy/kalorie/bílkoviny/sůl
vše
výživová hodnota, hodonta o tucích, bílkovinách a sacharidech
X
základní obsah - živiny, tuky, cukry, bílkoviny...
17. Jaký orgán kontroluje povinné údaje na potravinách v České republice?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
Státní zemědělská potravinářská inspekce | 141 | 58,26 % | 58,26 % |
Česká obchodní inspekce | 89 | 36,78 % | 36,78 % |
Krajské hygienické stanice | 12 | 4,96 % | 4,96 % |
18. Postrádáte nějaký údaj na obalech potravin?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí a podle toho se mu zobrazily další otázky [ANO → otázka č. 19, NE → otázka č. 20].
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
NE | 200 | 82,64 % | 82,64 % |
ANO | 42 | 17,36 % | 17,36 % |
19. Prosím uveďte, jaké údaje postrádáte
Nepovinná otázka, respondent mohl napsat odpověď vlastními slovy.
,,,
české vysvětlivky pro Ečka
Éčka
Jak u čeho. Dosta často není kompletní složení, třeba u éček není rozepsáno slovy, které jsou škodlivá, protože ne všechny E jsou zdraví škodlivá. Často nebývá poměr sacharidů, bílkovin, tuků, kilojoulů apod.
kde byl vyrobek vyroben
Kolik po tom přiberu
konkrétní výrobce (nikoli jen např Ahold), jeho adresa, kontakt.
mnohdy i slozeni, pripadne procentuelni vyjadreni dane slozky, konkretni misto puvodu
na kávě není psaná maximální denní dávka
Ne vždy je palmový olej uveden, někdy se schovává pod rostlinnými oleji, kde být může, ale nemusí.
Někdy je na výrobku uvedeno pouze - Vyrobeno v EU, to je jako kde??? Konkrétně napsat, kde to bylo vyrobeno!
občas není uveden výrobce nebo země původu
Občas tam postrádám právě ty nutriční údaje, případně druh použitého tuku (např. ztužený rostlinný tuk nebo rostlinný tuk jsou hodně všeobecné údaje). Země původu - bývá uvedeno "vyrobeno v EU" s čímž mám stejný problém ohledně přílišné všeobecnosti.
Obsah trans mastných kyselin
označení látek, které jsou škodlivé pro lidský organismus,
Označení VEGAN produktů
podíl živočišné složky
podrobné a jednoznačné rozepsání složení výrobku a procentuelní podíl jednotlivých složek
pokyny ke třídění
původ (země původu)....čím dál více se tento údaj vytrácí a je např. nahrazován prodejcem...
Původ zboží u veškerého sortimentu
Ráda bych u VŠECH výrobků zemi, z které pocházejí
Ráda bych věděla podíl všech složek v %.
skutečnou zemi, ve které je výrobek vyroben
Třeba v UK hmotnost
v některých případech je na obalech uveden pouze prodávající a nelze tak zjistit z jaké země tato potravina pochází
většinou tam chybí obsahy - například kolik je tam přidáno rostliného ztuženého tuku, nebo modifikovaného škrobu, také by se mohlo ustanovit aby se používala označení E vždycky, a nepokoušet se to zakrývat normálními názvy ( neříkám že všechna E jsou škodlivá, patří tam i přirozené barviva
vláknina
Vysvětlení ,, E"
Vyzivove hodoty a hlavne obsah skodlivych tuku
zda výrobek obsahuje živočišné složky
zdravé množství
země původu
Zemi původu
zemi v případě že je napsáno EU
20. Čtete návody na potravinách?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
ANO | 177 | 73,14 % | 73,14 % |
NE | 65 | 26,86 % | 26,86 % |
21. Kolik utratíte za potraviny měsíčně na domácnost?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
3501 – 5000 Kč | 80 | 33,06 % | 33,06 % |
2001 – 3 500 Kč | 71 | 29,34 % | 29,34 % |
5 000 Kč a více | 62 | 25,62 % | 25,62 % |
do 2000 Kč | 29 | 11,98 % | 11,98 % |
22. Jste:
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
žena | 170 | 70,25 % | 70,25 % |
muž | 72 | 29,75 % | 29,75 % |
23. Věk:
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
15 - 25 | 155 | 64,05 % | 64,05 % |
26 - 35 | 50 | 20,66 % | 20,66 % |
36 - 45 | 20 | 8,26 % | 8,26 % |
46 - 60 | 9 | 3,72 % | 3,72 % |
méně než 15 | 6 | 2,48 % | 2,48 % |
61 a více | 2 | 0,83 % | 0,83 % |
24. Jaké je Vaše maximální dosažené vzdělání?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
střední s maturitou | 120 | 49,59 % | 49,59 % |
vysokoškolské vzdělání | 94 | 38,84 % | 38,84 % |
základní | 9 | 3,72 % | 3,72 % |
střední bez maturity | 7 | 2,89 % | 2,89 % |
neúplné základní | 7 | 2,89 % | 2,89 % |
vyšší odborné vzdělání | 5 | 2,07 % | 2,07 % |
25. Jaký je Váš průměrný měsíční plat?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
méně než 10 000 Kč | 108 | 44,63 % | 44,63 % |
15 001 – 30 000 Kč | 70 | 28,93 % | 28,93 % |
10 001 – 15 000 Kč | 40 | 16,53 % | 16,53 % |
30 001 Kč a více | 24 | 9,92 % | 9,92 % |
26. V jakém kraji bydlíte?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
Jihočeský | 70 | 28,93 % | 28,93 % |
Středočeský | 53 | 21,9 % | 21,9 % |
Hlavní město Praha | 47 | 19,42 % | 19,42 % |
Vysočina | 16 | 6,61 % | 6,61 % |
Královehradecký | 15 | 6,2 % | 6,2 % |
Pardubický | 11 | 4,55 % | 4,55 % |
Plzeňský | 10 | 4,13 % | 4,13 % |
Jihomoravský | 6 | 2,48 % | 2,48 % |
Moravskoslezský | 5 | 2,07 % | 2,07 % |
Liberecký | 3 | 1,24 % | 1,24 % |
Ústecký | 3 | 1,24 % | 1,24 % |
Olomoucký | 1 | 0,41 % | 0,41 % |
Zlínský | 1 | 0,41 % | 0,41 % |
Karlovarský | 1 | 0,41 % | 0,41 % |
27. Velikost obce, ve které bydlíte?
Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
Odpověď | Počet | Lokálně % | Globálně % |
---|---|---|---|
do 5000 obyvatel | 88 | 36,36 % | 36,36 % |
100 000 a více | 61 | 25,21 % | 25,21 % |
10 001 – 50 000 obyvatel | 47 | 19,42 % | 19,42 % |
50 001 – 100 000 obyvatel | 23 | 9,5 % | 9,5 % |
5001 – 10 000 obyvatel | 23 | 9,5 % | 9,5 % |
Citace
Výsledky průzkumu podléhají licenci Creative Commons Uveďte autora 3.0 Česko
Poznámky:
1) Globální procenta se počítají s ohledem na celkový počet respondentů, lokální četnost bere potaz pouze respondenty, kteří danou otázku zodpověděli.
2) U otázek typu "seznam - alespoň jedna" si mohli respondenti zvolit více odpovědí, proto součet procent u jednotlivých odpovědí nemusí dát dohromady 100 %
3) Na povinnou otázku musí respondent zodpovědět pouze v případě, kdy mu je zobrazena. Dotazník může obsahovat skoky mezi otázkami, takže lze na základě určitých odpovědí některé otázky přeskakovat.
4) Tato funkce je zatím v testovacím stadiu a je určena spíše pro zábavu - mějte na paměti, že může zobrazovat i nesmysly. V tomto momentě probíhá pouze automatická analýza dvojic výroků, zavislosti kombinací výroků můžete zatím sledovat pouze prostřednictvím funkce zjišťování závislostí odpovědí.